Beste lezers,

In hotels in Thailand wordt mijn paspoort gescand en gekopieerd. Ik vind het geen veilig gevoel dat men daar met mijn burger servicenummer loopt. Nu weet ik dat er speciale hoesjes zijn voor je paspoort die essentiële gegevens verbergen.

Hoe reëel is ‘t dat er moeilijk gedaan wordt in hotels over deze hoes, en je misschien de toegang wordt geweigerd? Ik verblijf deze zomer in vele hotels en heb geen zin me iedere keer weer te moeten verantwoorden.

Groet,

Sjoerd


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersvraag: Moeite met het kopiëren van mijn paspoortgegevens in hotels”

 1. Hennie zegt op

  Copie maken van je paspoort ,en het burger service nummer wit maken of door krassen.
  Daarna weer een paar copie,s maken.
  Als de hotels ,daar weer een copie van maken is dat geen probleem meer ,
  Bij het op leveren van de kamer,terug vragen .
  Doe dit al heel veel jaren ,geen probleem.

 2. Irene Brands zegt op

  Afgelopen jaar al een hoesje gekocht bij de ANWB, in het hotel in Bangkok word er moeilijk omgedaan en word het hoesje er bij het inchekken eraf gehaald, een hoesje heeft weinig zin je kan wel de copy bij het uitchekken vragen.

 3. marcel zegt op

  gewoon 1 kopietjes hier maken en met koeien letters “COPY HOTEL” er door heen schrijven en je bsn nummer doorkrassen, deze copy kan je meenemen, inscannen (usb, cloud) of hier nog een aantal copy’s maken en dat afgeven, met het paspoort in de hand als orgineel “bewijs”
  NOOIT! je paspoort afgeven voor copy (er kan altijd uit het geheugen van de printer er weer een uitgehaald worden)
  Dit doe ik al jaren en voorkom ik zeker een id fraude (kan heel veel kosten en veel ellende veroorzaken) die helaas steeds vaker voorkomt.

 4. marcel zegt op

  gewoon 1 kopietje hier van maken en met koeien letters “COPY HOTEL” er door heen schrijven en je bsn nummer doorkrassen, deze copy kan je meenemen, inscannen (usb, cloud) of hier nog een aantal copy’s maken en dat afgeven, met het paspoort in de hand als orgineel “bewijs”
  NOOIT! je paspoort afgeven voor copy (er kan altijd uit het geheugen van de printer er weer een uitgehaald worden)
  Dit doe ik al jaren en voorkom ik zeker een id fraude (kan heel veel kosten en veel ellende veroorzaken) die helaas steeds vaker voorkomt.

 5. sabine zegt op

  Heb voor die gevallen altijd een kopie (meerdere) bij me waarbij het servicenummer is doorgehaald. Dit exemplaar geplastificeerd (lamineer apparaat) en overal getoond.
  Alle hotels accepteren deze en zelfs de politie dacht eenmaal dat het het origineel was (lachen natuurlijk)

  Voor mij de ideale oplossing.

  sabine

 6. sabine zegt op

  Nog even aanvullend op reactie, kopie binnen- en buitenkant van het paspoort en op originele wijze gevouwen na het lamineren.

  gr. sabine

 7. Frank zegt op

  De Rijksoverheid heeft vorig jaar de app KopieID uitgebracht (beschikbaar voor alle mobiele platformen). Je maakt hiermee een foto van je paspoort (of rojbewijs of ander document) en kunt gegevens als BSN ‘wegvegen’. Wat overblijft kun je delen met partijen die daarom vragen, zoals bv hotels.

  Of neem kopietjes van je paspoort mee waarop je je BSN al hebt afgedekt en geef ze die kopie.

 8. ivo zegt op

  je gaat dit nu nog meer krijgen, want je zit nu als het goed is ook als je een prepaid sim card nodig hebt voor thailand met een registratie plicht.

  Maar een stapeltje gescand en aangepast kan handig zijn, ik zit echter met een groep van fox, en daar wordt dus meestal je paspoort door de reisleider ingenomen. Ik ben benieuwd.

 9. Fred van Wier zegt op

  En niet te vergeten, ook op de onderste regel het BSN nummer doorhalen (laatste 9 getallen)!

  Gr. Fred

 10. Antoine van de Nieuwenhof zegt op

  In mijn paspoort staat helemaal geen BSN-nr.! Ik woon wel in Duitsland en het paspoort is op het Consulaat in Düsseldorf afgegeven. Hebben ze daar nu een fout gemaakt of moet dat zo zijn?
  gr. Antoine

  • yon soto zegt op

   hallo,
   paspoorten die in het buitenland worden afgegeven door de nederlandse ambassade hebben geen bsn nummer.
   Dit is normaal,ik heb het ook niet
   grt yon

   • theoS zegt op

    yon soto, Paspoorten worden aangevraagd bij de Ambassade en de aanvraag wordt doorgestuurd naar Nederland. Ambassades mogen (niet meer) geen paspoorten uitgeven, dit wordt door Nederland gedaan en dan staat er wel degelijk een BSN nr in. Kijk maar eens goed.

    • jan V zegt op

     Theo als dit zo is hoe komt het dan dat mijn paspoort wat ik in maleisie verkregen heb vorig jaar ( en dit was naar Nederland gestuurt) ik heb geen BSN nr in mijn paspoort al 15 jaar niet hoe het mogelijk is weet ik niet maar het kan dus wel een paspoort zonder BSN nummer.
     De vorige 2 paspoorten zijn afgegeven in den Haag daar ik al sinds 1999 uit Nederland weg ben, en ook daar is geen BSN in te vinden heb hier ook nog nooit geen vragen over gehad.

     jan

 11. jfvanhelsland zegt op

  Sjoerd,

  ik herken dat, voordat je op reis gaat, een aantal cc maken, Bs-nummer doorstrepen/wegpoetsen,
  met pen twee schuine strepen trekken, klaar, werkt perfect,

  Joop

 12. Frank zegt op

  Op het nieuwe paspoort dat 10 jaar geldig is wordt het BSN nr. niet meer op de voorkant van de identificatiepagina gedrukt maar op de achterkant. Dus dat probleem is binnenkort de wereld uit .
  Ikzelf heb dit nieuwe paspoort sonds mei 1914.

  • Ria Gilyamse zegt op

   Beste Frank, pas op!
   Op het nieuwe paspoort staat wel degelijk je bsn nummer: onderste stempelregel na je paapoortnummer en geboortedatum.
   Heb hem zelf. Toch maar kopie maken.
   Officieel mag je je paspoort niet eens afgeven, is eigendom vd staat.

 13. Paul Schiphol zegt op

  Met het nu al weer geruime tijd uitgegeven paspoort is dit probleem opgelost, het BSN nr. staat niet langer op de foto pagina maar aan de achterzijde hiervan. Geen Hotel dat beide zijden copiert.

  • Jack zegt op

   Paul ik ben nu even in NL en heb Vrijdag mijn nieuw paspoort afgehaald,ik heb het nu voor mij liggen, het BSN nr. staat op de voorkant in de onderste regel,het laatste no onderaan. Ook staat het nog een keer op de achterkant. Ik had een hoesje van de ANWB over mijn vorige paspoort,maar dat werd er vanaf gehaald in ieder Hotel,ook in een Hotel in BKK waar ik al 31 jaar kom en een eigen kamer (gehuurd) heb en iedereen mij kent.

 14. Leo Th. zegt op

  Heel simpel, ik plak na aankomst in Thailand een stukje (correctie)tape over de beide sofinrs. in het paspoort en haal dat er weer af als ik weer vertrek uit Thailand. Prima en goedkope oplossing en nog nooit heeft een hotel, autoverhuurder of wie dan ook er een opmerking over gemaakt, laat staan problemen mee heeft gehad!

 15. Gerardus Hartman zegt op

  Het is regel dat je het originele pasport bij inchecken afgeeft aan de balie en dat de volgende morgen terugkrijgt nadat de politie dit heeft gecontroleerd. Dat er hotels zijn die genoegen nemen met een bijgewerkte kopie maakt dit niet legaal.

  • Jack G. zegt op

   Dan hebben we een probleem in uitvoering van de regels Gerardus. Ik mag van het Koninkrijk der Nederlanden mijn paspoort niet afgeven aan derden. Dat het op het nieuwe paspoort veranderd is een goede opmerking van Paul Schiphol. Nederland heeft het veranderd om fraude te voorkomen en heeft een hele campagne om goed op je paspoort te letten. Creditcard moet je ook altijd zelf in de gaten houden en niet afgeven.

   • Ria Gilyamse zegt op

    Let op!!!! Ik heb al naar Henk gereageerd. Het staat er wel degelijk. Onderste gedrukte regel: na je papoortnummer en geboorte datum. Alles staat achter elkaar.

   • Dennis zegt op

    Paspoort afgeven mag wel degelijk (maar is natuurlijk niet verplicht).

    Wat je NIET mag is je paspoort ter beschikking stellen aan derden, maar dat (juridisch) is iets HEEL anders. Juridische taal gebruiken in dagelijkse taal levert dit soort verwarring op.

    Zie hier de site van de Rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-om-een-kopie-van-mijn-identiteitsbewijs-te-geven-aan-een-bedrijf.html

  • Cornelis zegt op

   Regel??? Als ‘veelreiziger’ heb ik dit maar één keer meegemaakt en dat was in Moskou, toen nog de hoofdstad van de Sovjet-Unie………………….

 16. lunghan zegt op

  Beste Paul Schiphol,
  Mijn paspoort is van 2015, op de tweede regel onderaan staat als laatste in de lange rij van cijfers het BNS nummer, kijk maar na.

 17. gbruit zegt op

  Een sofi nr. is geen geheime pincode. Dus ik begrijp eigenlijk nog steeds niets van zgn. “identiteitsfraude” met een sofinummer.

 18. gbruit zegt op

  Iemand zou een bankrekening kunnen openen of creditcard kunnen aanvraag op je naam. Het lijkt mij de verantwoordelijkheid van de instantie om de identiteit naar behoren te checken. De vraag die ik bij veel verzekeringen en overheidsinstellingen vaak krijg ” mag ik ter controle uw geboortedaum” benatwoord ik altijd met: moment ik kijk even op mijn facebook pagina. Dergelijke instanties hebben m.i. een eigen vetantwoordelijkheid om gezond verstand te gebruiken en zinloze contoles te vermijden.

 19. Sjoerd zegt op

  Geweldig mensen! Bedankt voor de reacties.
  Wilt men niet ook de departure kaart scannen? Bij het maken van een kopie’tje van mijn paspoort en het burger service nummer doorkrassen, om die vervolgens aan ze te geven hebben we dat probleem nog niet opgelost. Kopieëren jullie de immigration departure kaart daarom ook?

 20. Christina zegt op

  Het ANWB hoesje werkt prima. Bij het Narai hotel Bangkok kreeg ik zonder te vragen de kopie van credit kaart terug. Waar je wel om moet vragen als je via een hotel site hebt geboekt een rekening op 0.
  Ook als ze vertellen you don’t have to pay zero balance. Het is ons al een paar keer overkomen dat we na thuis komst een afrekening kregen. Telefoon en eten maar alles werd daarna netjes terug gestort. Je moet natuurlijk wel reageren en een kopie mailen.

 21. Daniel Drenth zegt op

  Dat hele verhaal over kopie paspoort mag niet is leuk maar in het buitenland maken ze gewoon een kopie als hun dat willen. Het nut van doorstrepen bsn/sofi ontgaat me helemaal, ze doen net of dat nummer geheim is. Als dit al zo is waarom is het btw nummer van elke eenmanszaak, cv of VOF dan gewoon het bsn nummer. Nu zou je zeggen btw nummer is ook geheim, nou nee overheid en belastingdienst verplichten het op elke factuur te vermelden en doe je online verkoop dan moet het zelfs op je website vermeld staan. Doe je dit niet pleeg je een financieel delict waar boete op staat van 100.000 euro.

  Mijn mening is dan ook overheid kan het mooi vertellen maar door hun eigen regels kan ongeveer 20% van de NL bevolking hun bsn nooit “geheim” houden.

  Ander voorbeeld douane ambtenaar in Thailand wil jou paspoort inzien en loopt ermee weg. Wat wil jij dan doen zeggen dat wil ik niet? Veel succes. Ze zullen nooit begrijpen wat jij wil.

  Begrijp me goed, ja het is verstandig om er goed mee om te gaan maar in de praktijk bijna niet haalbaar in het buitenland. In Thailand sparen ze kopietjes van paspoorten en visa stempels.

  • TheoB zegt op

   Je moét je paspoort alleen afgeven aan de bevoegde instanties. Een douaneambtenaar is ook bevoegd.

   Ik ben het met je eens dat de overheid makkelijk praten heeft. Het wordt je niet bepaald in dank afgenomen als je de “paspoortregels” consequent toepast.

 22. sabine zegt op

  Reactie op de aanrader van de Rijksoverheids app. Dat klopt en werkt ook prima, alleen is het niet in elk werelddeel makkelijk met de email van het hotel. Hoop gedoe. Identificatie onderweg b.v. Azie?

  Daarom is daar de gemaakte, met doorgehaalde privacy gegevens, gelamineerde kopie verreweg te verkiezen.

  sabine


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website