Beste lezers,

Ooit heb ik hier de vraag gesteld of het normaal was dat men bij het wisselen van geld mijn paspoort grondig kopieerde, daar men dit niet overal deed. Ja dus, dit was normaal. Er waren echter enkele lezers die vermeldden dat zij een bepaald gedeelte van het paspoort afdekken. Naar ik aanneem is dat onderaan waar wat getallen staan. Verbeter mij indien dit niet juist is.

Dus ik wat “afgedekt”, een stukje van die cijfers zeg maar, doch zowel bij de geldwissel als bij gelijk welke accommodatie werd dat gewoon verwijderd. Ja, wat moet ik daar nu mee?

Dank voor de eventuele reacties.

Groet,

Roger


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Kopiëren van paspoort, afdekken van een gedeelte.”

 1. Erik zegt op

  Je kunt in Thailand overal veilig pinnen. Kost geld maar dan heb je meer veiligheid. ‘t Is maar wat je het liefste hebt. Er heerst bij geld wisselen een kopieercultuur en ik begrijp dat best, er is vals geld in omloop.

 2. Bert zegt op

  Ik wissel altijd gewoon bij dezelfde bank en die kopiëren ook mijn paspoort.
  Heb daar niet zo’n moeite mee.

  Als jij er wel moeite mee hebt kun je misschien van te voren een aantal afgedekte kopieën maken en die meenemen naar het wisselkantoor.

 3. Kevin zegt op

  Zelf copies bij u houden met daarop wat u wilt afdekken.Zelfs de ambassade geeft het advies om nooit uw paspoort af te geven ook niet aan een hotel altijd zelf zorgen voor copies.

 4. rori zegt op

  Wat je dient te vermeiden is de lijst met nummers en het sofi of BSN nummer.
  Je kunt of het zelf copieren of vragen dat je de copie wat kunt doorstrepen.

  De rest is gewoon naam en geboorte datum daar kunnen ze weinig mee.

 5. Antonio zegt op

  Als men een copy wil maken van mijn paspoort vraag ik altijd even het copy en schrijf er met een pen op het gedeelte van mijn naam, foto en nr de naam van het bedrijf of hotel met de datum van de copy. Dit ivm als men het copy misbruikt voor wat dan ook, je kunt herleiden wanneer en welk copy het is geweest.

 6. Jan R zegt op

  Er zijn geldwisselaars (in die bekende kleine cabines langs de weg of vóór een pand) die vaak de beste koersen geven en die dan wel standaard een paspoort vragen maar het is mij diverse keren gelukt om zonder paspoort geld te wisselen. Een paspoort houd ik het liefst altijd in de safety deposit box van het hotel waar ik verblijf.
  Bankpersoneel weet hoe geld te controleren op geldigheid en het is feitelijk niet nodig een paspoort te tonen of te overhandigen bij dit soort transacties (tenzij er kapitalen aan geld wordt omgewisseld).
  Het is niet anders dan kopen van een product met geld zoals ook in winkels gebeurt. Daar wordt het geld ook op geldigheid beoordeeld voordat de transactie wordt afgerond.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Jan.

   Dat is het punt. Als je grote sommen geld contant bij de bank in wil wisselen willen
   zij een copy van je paspoort om te voorkomen dat() je mischien wel iets op je geweten
   hebt. Zo kunnen zij de geld stroom controleren.

   Hou het bij gewone bedragen of doe het via je bank.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   • Jan R zegt op

    Advies: houdt zoveel mogelijk Euro’s aan (in contanten) en wissel alleen als je Bahts of ander vreemd geld nodig hebt. Ik ga geen kapitalen aan geld ineens wisselen (dat zou inderdaad op kunnen vallen).

    Ik houd altijd rekening met een wat gunstiger koers (in de nabije toekomst) maar daarin word ik helaas vaak teleurgesteld 🙁

    Als ik op vacantie ben in Azië doe ik minstens drie landen aan en heb altijd genoeg geld bij me om een bestemming te bereiken.

 7. Willem zegt op

  Als je zelf een kopie mag aanleveren of evt zelfs zou moeten opsturen adviseer ik gebruik te maken van het progamma/app kopieID. Deze app is gemaakt door het ministerie van binnenlandse zaken.

 8. bob zegt op

  Even eenvoudig houden: Maak een kopie van uw paspoort pagina met oa uw foto. Nadat de kopie is gemaakt streept u uw sofi tegenwoordig BSN door met een zwarte stift. Vervolgens maakt u een aantal kopiën waarvan u er 2 bij uw paspoort bewaard en een paar voor andere doeleinden. En draag er 1 altijd bij u. Zonder een BSN kunnen criminelen niet veel aanvangen.

 9. petra zegt op

  De onderste regel op je paspoort is je paspoort nummer en je burgerservice nummer.
  Samen met de rest van je persoonlijke gegevens op het paspoort is het mogenlijk om je identiteit te stelen. ( identiteitsfraude )
  Wij maken op kopieen altijd de onderste regel en nog apart het paspoortnr. onleesbaar.
  Dit is ons een aantal jaren geleden aangeraden.
  Vorig jaar is er op de Nederlandse tv met Antoinette Herzenberg in een programma ( radar ? ) nog een heel item over geweest.

  Wij hebben vorig jaar nog plattegrond in een hotel gehad , geschreven op de achterkant van een kopie-paspoort van een russisch echtpaar.

  Dus voorkomen is beter dan genezen.

 10. Martin zegt op

  In Nederland is er KopieID ap van de regering ,downloaden en bekijk eerst het film wat je moet doen om een scan te maken van je paspoort zonder fraude gevoelige info voor anderen ,ideaal ook bij hotels

 11. Leo Th. zegt op

  Roger, wellicht heb jij in je paspoort de gehele onderste regel afgedekt en veroorzaakt dat het probleem. Ik heb enkel het bsn-nummer afgedekt met correctietape. Dit bsn-nummer staat 2 keer in mijn paspoort, 1 keer rechts van mijn geboortedatum en 1 keer op de onderste regel en wel het laatste nummer voor de tekens <<<<. Heeft nog nooit iemand verwijderd, noch in hotels, noch bij wisselkantoren. Laatst had ik het zelf vergeten te verwijderen voor mijn terugvlucht vanuit Thailand naar Amsterdam en noch immigratie op Suvarnabhumi als de marechaussee op Schiphol heeft er een opmerking over gemaakt. Ontdekte het zelf pas onlangs.

 12. Chiang Moi zegt op

  Als je eens wist wat voor ellende je kan krijgen als men misbruik wil maken van je gegevens middels een kopie van je paspoort dan zou je nooit maar dan ook nooit en onder geen enkele voorwaarden dit toestaan. Zoals gezegt, zelf een aantal kopieen maken en de onderste regel met al die cijfers afplakken als men dit niet wil accepteren jammer dan en een deur verder gaan. Je weet nooit waar uiteindelijk die kopie blijft deze kan zomaar “op straat” belanden.

 13. René Chiangmai zegt op

  Ik heb zelf al jaren een heel klein reepje (schilders) afplak-tape over mijn BSN nummer geplakt. Dat heeft ongeveer delfde kleur als de achtergrond in het paspoort en je ziet het bijna niet.
  Hetzelfde heb ik gedaan met het BSN nummer op de achterzijde. Daar is wel een kleurverschil, maar die kant wordt toch nooit gekopieerd.

  Dat is altijd goed gegaan.
  Behalve die ene keer dat ik niet automatisch kon inchecken op Schiphol en het ook aan de balie niet lukte.
  De computer kon mijn paspoort ook niet lezen.
  Gelukkig merkte de dame achter de balie het; ik was het alweer helemaal vergeten. 555

 14. Paul zegt op

  In Thailand wordt overigens ook een Thais’ rijbewijs overal als I.d. geaccepteerd. Bij banken, hotels en op de luchthaven bij binnenlandse vluchten enz.. Ik begrijp dat niet elke toerist een Thais’ rijbewijs heeft maar als je er toevallig wel een hebt is dat wel zo makkelijk.

 15. leo zegt op

  ik geef nooit mijn paspoort ze vragen altijd
  een id dus ik geef altijd mijn Thaise rijbewijs
  nooit een prbleem
  gr leo

 16. Jo Smits zegt op

  Er is een app beschikbaar “KopieID” van de Nederlandse oveheid. Daarmee kun je een foto maken van je ID of paspoort en bepaalde delen bijv. het Burgerservicenummer met de vinger onzichtbaar maken. Met een vermelding van het doel van de kopie. Dit wordt dan op de kopie vermeld en je kunt de kopie dan mailen naar de ontvanger. Deze mag de kopie dan ook alleen voor dat doel gebruiken, bijvoorbeeld voor het huren van een auto.

 17. Toon Jagersma zegt op

  De ANWB heeft een hoesje te koop, dat je over de blz met foto schuift en alle relevante gegevens zijn afgedekt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website