Lezersvraag: Wat voor KM vergoeding moet ik geven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
24 december 2015

Beste lezers,

Een familielid van mijn Thaise (misschien toekomstige) vriendin wil mij wel leuke plekken laten zien in de omgeving van die stad waar ik verblijf als ik daar vakantie ga houden. Ik heb geen (auto) vervoer maar dat familielid wil mij daar wel naartoe rijden en ik ben ook bereid daar een benzine vergoeding voor te geven (om hun zo ook te helpen).

Wat voor vergoeding zou ik daar voor kunnen geven per KM? Heeft iemand daar ervaring mee?

Het gaat alleen over het vervoer want ik slaap gewoon in een hotel.

Alvast bedankt,

Peter uit Assen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Wat voor KM vergoeding moet ik geven?”

 1. maria zegt op

  Tank opvullen bij vertrek en tank vullen wanneer ze jou ergens achter laten,en als dat enkele uurtjes in beslag neemt zal een uitgebreide maaltijd ook wel gewaardeerd worden en natuurlijk beetje tip,je bent nu eenmaal een farang in Thailand,je hebt meer dan hun(denken zij toch altijd) en daarvoor moet je delen met hen.

 2. eugeen zegt op

  Ik geef je de raad om vooraf wel heel goede afspraken te maken. Vaak houdt het in: bezinevergoeding, drank en voeding tijdens de trip, en … een loon, want nu net heeft dat familielid een belangrijke job laten vallen om met jullie te kunnen rondtoeren. Kan goedkoper uitkomen een auto te huren.

  • Leo Th. zegt op

   Krenterige reactie ‘Kan goedkomer uitkomen een auto te huren’. Het is toch heel simpel, je laat je samen met je (toekomstige?) vriendin zonder enige romslomp naar leuke plekjes brengen door een familielid, die ter plaatse bekend is en vanzelfsprekend betaal jij de benzine (goedkoper dan in N ‘land) en de onderweg genuttigde hapjes en drankjes (ook veel goedkoper dan in N ‘land). Na afloop geef je hem een aardige tip, waarbij ikzelf denk aan een minimum van 500 Bath (13 euro) per dag. Weet niet hoe lang jij deze vriendin al kent en of jullie goed met elkaar kunnen communiceren maar ik kan mij zonder meer indenken dat zij het gezelschap van een familielid wel aangenaam vindt. Het gaat erom dat jullie je allemaal ‘sanouk’ (happy) voelen en een paar Bathjes meer of minder maken op jouw vakantiebudget natuurlijk nauwelijks iets uit. Veel plezier!

   • Bacchus zegt op

    Helemaal mee eens, Leo! De westerse krenterigheid straalt weer van de reacties af! Wil je wat zien, gooi dan die tank, zelfs als die leeg is, vol en aan het eind van de rit idem. Geef de chauffeur een goede dagvergoeding van 500 tot 1.000 baht, tenslotte rijdt die man je veilig van hot naar her. Eten onderweg kost weinig, dus laat die chauffeur aanschuiven. Een taxi of privé minivan is stukken duurder. De suggestie van 10 baht per km, als zijnde de km-vergoeding voor een taxi, slaat ook nergens op, want een taxi blijft niet voor niets wachten bij bijvoorbeeld een museumbezoek van een uur. Die wil voor dat uur ook geld zien. Een privé minivan vraagt al snel 1.000 tot 1.500 baht per dag PLUS diesel- of km-vergoeding. Excursies via een touroperator zijn ook een stuk duurder. Conclusie: waar praten we over? Volle tank: 2.000 baht; chauffeur 1.000 baht; consumpties onderweg voor chauffeur 500 baht; totaal 3.500 baht; omgerekend 80 tot 90 euro voor een dag plezier met je toekomstige liefde. Ga vooral op de penning zitten en dan is dat toekomstige, en al helemaal liefde, verre toekomstmuziek! Succes en wellicht veel plezier!

    • Davy zegt op

     Bacchus , krenterigheid ? 3500 bath , daar huur ik 2 minivans voor , begrijp best dat je niet krenterig moet zijn maar er mee smijten hoeft ook niet denk ik .

    • guy zegt op

     Ieder zijn mening. In jouw verhaal geef je m.i. een slecht signaal aan de thai. Je betaalt alles en geeft nog 1000 THB salaris, dit is 3x het dagloon van een rijstsnijder in de Isaan. Het zal het (verkeerde) beeld nog versterken dat ELKE falang miljonair is en het geld naar believen kan laten rollen … je kan evengoed een heerlijke dag beleven door correct te vergoeden. Heeft niks met krenterigheid te maken, eerder met pragmatisme en respect.
     prettige kerst,
     Guy

 3. marc de greve zegt op

  De tank vullen voor 500bt en al de kosten voor jou(eten ,drinken,enz dit verwachten ze wel van jou farang)verder chook dii nai thailand
  grts marc

 4. Guy zegt op

  Peter,
  Ik rijd geen auto en “charter” derhalve dan ook regelmatig thaise vrienden om mij en mijn vrouw desgevallend ergens naar toe te voeren en geef hen dan 10 baht/km. Dat komt ongeveer overeen met wat een meter-taxi rekent, officieel dan toch… . Je kan voor “goede vrienden” of familie ook bvb de tank laten volgooien. Die staat sowieso meestal bijna op empty. Een volle tank gaat makkelijk over de 1000 baht, dus moet je zelf een beetje rekenen wat het voordeligst uitkomt. De kosten van de lunch onderweg zijn standaard ook voor de falang en afhankelijk van het aantal “familieleden” die de trip begeleiden kan je dan best uitkijken waar je stopt … noedelsoep voor iedereen of het betere werk ….
  grts,
  Guy

 5. Nico zegt op

  Beste Peter,

  Ook ik ga regelmatig met familie ergens naar toe, deze komen altijd met een “bijna’ lege tank, dus bij het eerste tankstation 1000 Bhat geven, (zit de tank nog niet vol) en afhangkelijk waar we naar toegaan, steevast wordt er ongeveer 10 km voor huis weer “even” gestopt voor te tanken. Dus weer 1000 Bhat. Maar dan zit hij ook tot de nek toe vol, incl de benzinedop, de rest krijg ik keurig terug.

  Gaan we wat verder weg, dan komen de familie leden allemaal uit de auto om even bij 7-Eleven wat te kopen.
  Op het moment dat ik wil afrekeken, ligt ineeens de hele toonbank vol. Maar eten doen we op z’n Thai’s. Moeders en mijn vrouw kopen Thai’s eten en voor 300 Bhat heb je een enorme hoeveelheid eten.

  Verder betaal ik de chauffeur niet. Al naar gelang waar we naar toe willen, (meestal in Bangkok) gaan we met de taxi. Deze is voor mij een stuk goedkoper.

  Groetjes Nico

 6. Fransamsterdam zegt op

  Mijn advies: Spreek de eerste keer duidelijk af wat je gaat geven. Dan denk ik eraan om de brandstof te vergoeden (scheelt nogal of het benzine, diesel, LPG of LNG is), plus uiteraard eten en drinken onderweg (zal je de kop niet kosten) plus bijvoorbeeld 100 Baht per uur.
  Als je dan bijvoorbeeld maar liefst 6 uur onderweg bent, wel 300 km rijdt en flink wat nuttigt kom ik grofweg op 6x 100 Baht is €15. – + 600 Baht eten en drinken is € 15.- + 30 liter (benzine) à € 0.80 is € 24.-, maakt in totaal € 54.-.
  Dat is een flinke trip, met de allerduurste brandstof, dus in de praktijk zal het mogelijk een stuk lager uitvallen.
  Het is natuurlijk 3x niks voor een auto met privé-chauffeur en aangenaam gezelschap.
  Het is de bedoeling dat men hier tevreden mee is, en de volgende keer weer graag voor je klaar staat. Je kunt dan uiteraard wat extra geven, onder vermelding van iets (maakt niet uit wat) waarvoor je deze extra waardering uit, waardoor duidelijk is dat dit een uitzondering is. Dus doe dat nou niet de eerste of elke keer, want dan rekent men er de volgende keren beslist ook op, en als je het dan een keer niet doet, vragen ze zich af wat ze verkeerd hebben gedaan.
  Ik heb het zelf ook wel eens een taxi-girl gehad en ik heb er bijzonder aangename en waardevolle herinneringen aan overgehouden.
  Veel plezier!

 7. ruud zegt op

  Vraag het aan uw vriendin.
  Die kent de situatie beter dan wij.
  Sommige mensen (ook in Thailand) kun je teveel aanbieden.
  Aan de andere kant kan het te weinig zijn.
  Op beide manieren kun je iemand beledigen.
  Uw vriendin weet het waarschijnlijk veel beter en kan het zo nodig ook wat makkelijker met het familielid bespreken.

 8. Wesley zegt op

  Volgens mij is het volksport nummer 1 in Thailand. Ruk de falang een poot uit.
  Wanneer ze eenmaal uit hun zelf gaan vragen om je van vervoer te voorzien.
  Dan weet je van te voren dat dit duurder uit zal gaan pakken als een taxi of openbaar vervoer.
  Als ze eenmaal een falang meenemen naar hun familie is het niet de bedoeling dat de rest denkt dat ze een sloeber aan de haak hebben geslagen. Jij dus. Dat je geen rochel te verteren hebt en krom heb gelegen om je duur verdiende vakantie bij elkaar te sparen maakt hun niets uit.
  De bus waar ze zelf altijd mee naar huis gaan is opeens te min.
  Voor de rest is het natuurlijk de bedoeling dat de hele familie mee zal profiteren van je komst.
  Dit betekend fijn uit eten met de hele familie. Gezellig met zijn allen naar de Big C. ( te lezen Tesco Lotus is te goedkoop) Hier hebben ze opeens van alles nodig om een heerlijke maaltijd voor je te bereiden.En natuurlijk Grote zakken rijst voor een half jaar en luiers. Want die vinden ze zelf nogal duur. Later krijgt je toekomstige schoonmoeder ruzie met je vriendin. En het enige wat ze kan troosten is een gouden ketting of nieuwe mobiel. Want ja die oude die ze van je vriendin heeft gekregen is niet goed genoeg meer.
  Verwacht een hoop ups and down. Zoals het net lijkt of jullie al jaren samen zijn.

  Als laatste een tip.
  Geef als je daar bent gewoon je portemonnee af met daarin 5000 baht. Stop zelf 1500 baht en je pinpas in je zak. Als een van de familieleden om geld komt zeuren stuur je hem of haar naar je vriendin. Verder laat je haar alles betalen uit jouw portemonnee. Heb zelf een bedrag in je hoofd wat je daar maximaal uit wil geven. En is dit bedrag (te snel) bereikt verlaat het dorp of stad met of zonder je vriendin.

  Verder vragen ze voor vervoer tussen de 1000 en 2000 baht om je een dagje rond te rijden.

  Veel succes.

  • Nico zegt op

   Ik vindt die portemonnee met 5000 Bhat wel een heel goed idee, 5000 Bhat is hier in Thailand behoorlijk veel en de hele familie, met mijn vrouw voorop, zal die farang (ikke dus) daarvoor uitbundig bedanken. Maar, mijn ervaring is, dat als je met familie “uitgaat” het geld er doorheen vliegt.

   En in Thailand is het heel gewoon; dat al het op is, is het op.
   Moeten we weer wachten op nieuw geld………

   Je kan die falang niet opnieuw vragen, want dan geef je aan, niet met geld om te kunnen gaan.
   Dat is een groot gezicht’s verlies en dat kan natuurlijk niet.

   Ja Wesley, ik denk dat dit een goude tip is.

   Gaan dat gelijk uitproberen, want de familie wil oud en nieuw samen doorbrengen.

   Groetjes Nico

  • ruud zegt op

   Thailand bestaat niet alleen uit slechte ervaringen.
   Zeker niet, als je de moeite neemt de taal een beetje te kunnen spreken.
   Als niemand echter met je kan communiceren en je je vriendin nodig hebt om overal je hand vast te houden en het woord voor je te doen, kun je ook niet op al teveel interesse en vriendschap hopen.

 9. Peter Uit Assen zegt op

  Allereerst wil ik iedereen fijne kerstdagen en een voorspoedig 2016 toewensen ( ook de redactie van deze site)

  Ik wil iedereen die gereageerd heeft ook bedanken voor hun reacties en moet zeggen dat ik nu een heel stuk wijzer ben geworden door alle reacties van wat ik zou moeten/ kunnen doen als ik gebruik moet maken van de auto van haar familie lid

  Gelukkig heb ik nog even (bijna 40) dagen te gaan en kan alles dan nog even op een rijtje zetten. Ik blijf de reacties volgen want wie weet komen er nog meer tips die nuttig kunnen zijn

  Nogmaals hartelijk dank allemaal

  Peter ^_^


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website