Lezersvraag: Kan ik mijn huis in Udon Thani verhuren?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 september 2020

Beste lezers,

Ik ga voor meerdere jaren terug naar Nederland en heb een huis in Udon Thani die ik wil verhuren. Nu vrees ik dat mijn ex, als zij dit hoort, in mijn huis gaat wonen. Zij is de eigenaar van de grond. Ikzelf kan er de komende 15 jaar gewoon wonen, daarna is alles van mijn ex.

Ik heb haar aangeboden om het huis te verkopen, en dan de opbrengst te delen. Maar dat wil ze niet, omdat over 15 jaar toch alles van haar is.

Daarom mijn vraag, kan ik mijn huis verhuren? Ik heb namelijk iemand die er in wil. Natuurlijk wil ik niet dat de huurder problemen krijgt.

Groet,

John

8 reacties op “Lezersvraag: Kan ik mijn huis in Udon Thani verhuren?”

 1. Rianne zegt op

  Beste John, de vraag stellen is de vraag beantwoorden. Immers je stelt dat alles jouw ex in de smiezen krijgt dat jij jullie huis wilt verhuren zij er zelf gaat wonen. Wel, ik denk dat zij er alles aan zal doen om de aanstaande huurder het zo vervelend mogelijk te maken, (Thai hebben dat allerlei trucjes voor) net zo lang tot die vertrekt, om vervolgens zelf in jullie pand te trekken. Je zegt het zelf: over 15 jaar is dat pand toch al van haar. Dus wat let haar om tot die tijd er gratis en voor niets in te gaan wonen. Jij zit toch in Nederland en bent alle medezeggenschap kwijt. Wat hier gebeurt is de nachtmerrie voor menig farang die meende zijn exotisch geluk in Thailand te moeten zoeken. Uiteindelijk toch terug naar eigen land van herkomst. Hoe je ook denkt over Thaise vrouwen: soms hebben zij het prima voor elkaar.

 2. AHR zegt op

  Ik antwoord onder voorbehoud. Als u het vruchtgebruik hebt, kan dit. Het vruchtgebruik staat vermeld achteraan op de “chanot” (met vermelding van uw naam). Als vruchtgebruiker bent u wettelijk verplicht de eigendom in goede staat te houden. Gezien u niet kan verblijven, kan u inderdaad iemand anders aanstellen om de eigendom te onderhouden.

  • han zegt op

   Als hij vruchtgebruik heeft van de grond en dat huis er zelf op gezet heeft kan hij het ook slopen. In dat geval heeft de ex wel een stuk grond over 15 jaar maar geen huis en dat opent perspectief voor onderhandelingen.

   • Erik zegt op

    Het sloopadvies van Han en Jos zou ik slechts opvolgen na gedegen advies van een Thaise jurist die hierin is gespecialiseerd en die de rechtspraak op zijn/haar duimpje kent. Er zal maar net een vonnis of wetswijziging liggen met tegengesteld resultaat en jij zit in het nationaal gratis hotel vast tot je de schade hebt betaald. Dan betaal je die hut dubbel!

 3. eugeen zegt op

  Als jij een lease contract hebt van de grond en het gebouw is van jouw, dan kan je weigeren dat je ex daar gaat wonen.

  • Jos zegt op

   Ze wilt het niet verkopen en jou ook niet uitkopen?

   Indien alleen het land van haar is en het huis alleen van jou dan kan altijd dreigen het huis plat te gooien.

   Gewoon een offerte vragen van een sloopbedrijf om het huis te slopen en af te voeren.
   Geef een kopie van de offerte aan je ex geven en met een uiterste beslisdatum.

 4. Leo Th. zegt op

  In theorie wellicht mogelijk maar de praktijk zal hoogstwaarschijnlijk zijn zoals Rianne in haar reactie schetst. Ongetwijfeld zal jouw ‘ex’ er binnen de kortst mogelijke tijd achter komen dat er andere bewoners in het huis zijn getrokken. Misschien is het raadzamer om haar bij jouw plannen te betrekken, voorzover jullie nog met elkaar communiceren, en haar voor te stellen om de huuropbrengsten te delen. Beter een half ei dan een lege dop.

 5. Pieter zegt op

  Wat voorgaande twee reactie melden betreft de formele kant van de zaak. Maar als je zelf in Nederland bent verkleint dit alle kans van slagen. Ik denk dat de reactie van @Rianne het dichtst de daagse realiteit van Thailand nadert. Loslaten, gewoon vertrekken, niet meer naar omkijken. Een verloren zaak. Maar dat is een echtscheiding toch al.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website