Kan ik met alleen een AOW uitkering emigreren naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 april 2022

Beste lezers,

Kan ik met alleen een AOW uitkering emigreren naar Thailand?

Groet,

John

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.50/5. From 6 votes.
Please wait...

23 reacties op “Kan ik met alleen een AOW uitkering emigreren naar Thailand?”

 1. Sjaak S zegt op

  Wat een goeie vraag… is een AOW uitkering dan slechts één en hetzelfde bedrag of kan dat variëren? Je moet gewoon genoeg inkomen kunnen aantonen. Of dat nou met een AOW uitkering of rente of wat dan ook is. Heb je dat niet, dan vergeet het maar. Tenzij je zoveel gespaard hebt dat je de vereiste 800.000 Baht hebt of een combinatie van een vast bedrag met je maandelijkse inkomen.
  Per slot van rekening is het slechts een rekensommetje. Je schrijft niet hoeveel inkomen je hebt en dus kun je geen goed antwoord krijgen.
  Reken maar zelf uit: 65000 Baht per maand, 800.000 Baht op een Thaise Bankrekening of een combinatie van beiden. Heb je maar 30.000 Baht per maand, moet je al over de 400.000 Baht op een rekening hebben.
  Jouw inkomsten moeten gewoonweg in zijn totaal 800.000 Baht per jaar zijn.

 2. Kees zegt op

  Dat lijkt mij geen goede basis. Alleen al de ziektekostenverzekering is (afhankelijk van leeftijd) erg duur. Buiten het feit dat je geacht wordt een flinke som geld op de bank te hebben (ik dacht nog steeds 800,000 baht). Je kunt er zeker geen partner van onderhouden of al te veel leuke dingen doen. Misschien als je heel goedkoop woont, nooit uitgaat en geen Thaise gasten ontvangt, maar maakt dat het leven wel de moeite waard?

 3. Ko zegt op

  Zo kort als de vraag is, zo kort het antwoord: neen.

 4. Piet, omkoi zegt op

  Dat ligt er aan hoeveel spaargeld je op de bank heb staan is het veel dan kan het is het niks dan lukt het niet. Succes

 5. UbonRome zegt op

  Ik denk dat dat genulanceerder licht als aleen Neen, mits er andere en niet aleen AOW is want dat zal niet toerijkend zijn om een vergunning voor verblijf te bekomen.

  • Ko zegt op

   Je kunt nuances verzinnen, die je maar wilt. De vraag is: “alleen met een AOW”. Daarop is het enig juiste antwoord: neen.

   • rgb zegt op

    Niet mee eens! Het lukt mij al 8 jaar een prima leven te leiden in Thailand

    • TheoB zegt op

     Beste rgb,

     Ik ben benieuwd hoe jij deze 8 jaar het financiële plaatje sluitend hebt gekregen. En ik denk dat vraagsteller John en meer lezers van dit forum daarin geïnteresseerd zijn.
     Aangezien de reactiemogelijkheid al op 18-04-2022 ‘s morgens sluit vraag ik je om ons in een bijdrage het volgende uit de doeken te doen:
     – Met welk visum ben je 8 jaar geleden naar Thailand gekomen en hoe heb je aan de voorwaarden van dat visum voldaan?
     – Hoe heb je in die 8 jaar aan de voorwaarden van de jaarverlengingen voldaan?
     – Hoe en waar ongeveer woon je? Het platteland is goedkoper dan de (groot)stad.
     – Woon je (officieel) alleen of samen?
     – Ben je verzekerd voor ziektekosten, aansprakelijkheid, enz.? Zo ja, wat zij de polisvoorwaarden (uitsluitingen!) en kosten?
     – Wat zijn je dagelijkse bezigheden? Dit in verband met de daarvoor benodigde pecunia.
     – En alle andere omstandigheden die financiële consequenties hebben.

     Met jouw informatie kunnen vraagsteller John en anderen een beter geïnformeerd besluit nemen.
     Bij voorbaat dank.

 6. Erik zegt op

  Als je alleen AOW hebt ga je het niet redden tenzij je vermogen hebt om de hogere kosten te betalen. Met alleen AOW haal je niet eens de eisen van de Immigration; hoe haal je 800.000 baht (22.000 euro) aan inkomen, vermogen of de combinatieregeling als je naast jouw AOW geen vermogen hebt? En dan heb ik het nog niet over de verzekering tegen ziektekosten.

 7. Jos K zegt op

  In Udonthani woont een oude man, die zegt dat hij met zijn aow kan uitkomen.
  Hij zegt dat hij maar 500 euro per maand nodig heeft.
  Hoe die dan aan zijn visum vereisten komt mag een raadsel zijn.
  Op zijn weblog probeert hij nog wat inkomen te genereren door middel van kamerverhuur.
  Via zijn vrouw probeert hij een wat b&b te doen maar ik denk niet dat daar veel mee is te verdienen.

  Kortom, met alleen aow kun je in Thailand overleven maar niet aan de visumvereisten en verzekering voldoen.

  Groet,
  Jos

  • hans schirmer zegt op

   Hangt er helemaal vanaf hoe lang de oude man in thailand woont heeft hij voor oktober 1998 zijn eerste visa aanvrage gedaan geld volgende regeling welke nu nog steeds van toepassing is en blijft 200.000 bth op de bank of een maandelijks inkomen van 2o.ooo bth let wel hij moet al die jaren wel een extension to stay aangevraagt hebben

   • hans schirmer zegt op

    kleine aanvulling ik praat over een retirement visa extension

  • Erik zegt op

   Jos K, als je gratis woont in jouw vrouws eigen huis dan hoef je dat stukje inkomen al niet meer te hebben. Dan kun je met minder rondkomen. En als je een spaarpot hebt om de vier ton in de bank te houden dan kun je met AOW een heel eind komen. Er zijn nog mensen met partnertoeslag in de AOW en dan heb je snel vier ton inkomen bij elkaar. Voor het stempel voldoe je dan aan de eisen. En een ziektekostenpolis? Je moet ze de kost geven die onverzekerd zijn…..

 8. Ton zegt op

  De antwoorden suggereren dat aan de financiele voorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning (Visum) niet kan worden voldaan.
  Enkele opmerkingen daarover:
  1. Voor een z.g. retirement Visa moet je inderdaad 800.000 Th Bht jaarinkomen of 800.000 Th. Bht op de bank (of een combinatie ervan) kunnen aantonen.
  2. Als je getrouwd zou zijn met een Thaise vrouw is dit bedrag 300.000 Th. Bht.
  3. Het bedrag is in Th.Bht dus als in de toekomst de koers ongunstiger wordt wordt het in Euro’s meer dan het nu is.
  4. Bij volledige immigratie kun je niet in de zorgwet blijven. Je moet dan een Thaise verzekering afsluiten.
  5. Er zijn andere mogelijkheden om in Thailand te verblijven voor langere tijd. De wetgeving van Thailand en/of Nederland eissen dan af- en aanwezigheid in het land. Dat betekent 1 x per jaar terug naar Nederland. (geeft soelaas v.w.b. verzekering, maar wel een leefplek in Nederland nodig)
  6. Door Corona en Ukraine/Rusland is Thailand fiks duurder geworden.
  7. Op afstand lijkt Thailand een paradijs. Maar alles heeft zijn prijs.

  • Sjaak S zegt op

   Zoek het nog eens op…. het visum op basis van huwelijk. Je moet tenminste 400.000 op je bank hebben staan (tenzij je nog een inkomen hebt, dan wordt dat afgetrokken. Of een inkomen van minimaal 40.000 Baht per maand.
   https://immigrationbangkok.com/thai-marriage-visa/#:~:text=You%20must%20give%20proof%20that,from%20your%20foreign%20embassy%20or.

   • RonnyLatYa zegt op

    Het is inderdaad 400 000 Baht en geen 300 000 Baht, maar de info die op de link staat die je geeft is niet helemaal correct . Is ook geen officiele site van immigratie trouwens.

    “We are NOT AFFILIATED with the Thailand Immigration Department, and we DO NOT provide Immigration Service. This website only provides business listings in Bangkok and information.
    https://immigrationbangkok.com/about-us/

    Er wordt helemaal niks afgetrokken van welk bedrag ook want de combinatiemethode bestaat niet voor Thai Marriage.

    Het is ofwel een inkomen van minstens 40 000 Baht OF een bankbedrag van minstens 400 000 Baht.
    Hieronder de info van wel officiele websites.

    18. In the case of being a family member of a Thai national
    In the case of marriage to a Thai woman, the alien husband must earn an average annual income
    of no less than Baht 40,000 per month or must have no less than Baht 400,000 in a bank account in Thailand for the past two months to cover expenses for one year.
    https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1890

    18. In the case of being a family member of a Thai national
    Having evidences of definite financial status of foreign husband by showing average income not less than 40,000 baht per month, or having money in the bank account of not less than 400,000 baht which must be held for not shorter than 2 months
    https://bangkok.immigration.go.th/en/visa-extension/#1610937437663-90b1feab-b48a

   • TheoB zegt op

    Vergeet die (commerciële) website maar Sjaak.
    Het is ฿400.000 op een Thaise bank OF ฿40.000 netto inkomen per maand. Geen combinatie!
    Zie: punt 6 van ’18.Visa Extension – In the case of being a family member of a Thai national’ op de officiële overheidswebpagina https://www.immigration.go.th/en/?p=14714

 9. Kees 2 zegt op

  Afgezien van de eisen van Immigration:

  Emigreren naar Thailand = uitschrijven uit NL = geen NLse zorgverzekering = dure expatverzekering = tzt bij hoge leeftijd 700 tot 1000 of meer euro per maand !
  Thaise particuliere ziekenhuizen vragen bijna westerse prijzen, waardoor de verzekeringsmaatschappijen gedwongen worden om dit door te berekenen in de premies. Met gevolg dat de minder draagkrachtige westerse gepensioneerde het kan schudden. Heb de afgelopen 2 jaren zeer forse premiestijgingen gezien bij enkele maatschappijen. (Als je volledige, goede dekking wilt, betaal je hoge premies. Alleen inpatient en enkele zaken niet gedekt, dan kan het goedkoper.)

  Met alleen AOW emigreren? Vergeet het maar, die tijd is (zelfs al heb je nog net die 800.000 baht voor Immigration) voorbij!

  Vebrlijf 8 maanden in Thailand en 4 maanden in NL, enige manie rom van Thailand te genieten, met de zekerheid van het NLse vangnet.

  • Jahris zegt op

   Een zorgverzekering van 700 tot 1000 euro, of zelfs meer, per maand? Is dat niet een beetje overdreven? Ja de premie loopt op met de leeftijd maar ik hoor toch her en der van oudere NL-ers in Thailand, in de 70, dat ze nooit meer dan 400 premie per maand betalen.

   • Ann zegt op

    Bedragen van ver over de 1000 heb ik al gezien, 4-8maanden verhaal blijft het meest gunstige.

  • Kees zegt op

   “Vebrlijf 8 maanden in Thailand en 4 maanden in NL, enige manier om van Thailand te genieten, met de zekerheid van het NLse vangnet.”

   Op zich een prima idee, maar dan moet je dus 2 woningen bezitten of huren en een keer vliegen. Ook duur met alleen aow. Het zal helaas niet veel uitmaken.

 10. RonnyLatYa zegt op

  Kom hier eens enkele maanden wonen en kijk dan eens aan hoever je kan springen.

  Op bepaalde plaatsen zal dat misschien meer lukken dan op andere, maar die plaatsen waar het kan bevallen je dan misschien weer niet.

  Niks zo goed als je eigen ervaring

 11. Johnny BG zegt op

  Thailand was het land van de mens waar een NL AOW nog voldoende was maar de werkelijkheid is nu anders. De geluksgeneratie heeft echt heel veel geluk gehad en aan andere generaties het lot van constante onzekerheden om te vormen tot het zoeken van een beetje geluk. We worden allemaal armer tenzij …..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website