Beste lezers,

Graag zou ik willen weten, als je voor 8 maanden naar Thailand zou willen gaan, zou je dan gewoon je zorgverzekeraar hier in Nederland kunnen aanhouden? Of heeft Nederland geen verdrag met Thailand omtrent de medische zorg?

Ik heb verschillende berichten gelezen, de ene zegt geen verdrag en de andere zegt weer wel een verdrag. Ik zou graag het juiste antwoordt willen weten omtrent de medische zorg, en het aanhouden in Nederland van de zorgverzekeraar.

Alvast vriendelijk dank.

Groet,

Herman

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

13 reacties op “Kan ik bij 8 maanden verblijf in Thailand mijn NL zorgverzekering aanhouden?”

 1. willem zegt op

  Zolang jij officieel in Nederland woonachtig bent en minimaal 4 maanden per jaar in Nederland verblijftdan kun je gewoon de Nederlandse zorgverzekerkng aanhouden. Het ligt evenwel aan je verzekering in hoeverre ze in het buitenland vergoeden. Vaak is het alleen in noodgevallen en of in overleg. Alle planbare zorg doet men dan in Nederland. De hoogte van de vergoeding is vaak ook beperkt to de in Nederland geldende tarieven. Bekijk evt de plus opties van je maatschappij. Ga eens maatschappijen vergelijken.

 2. Erik zegt op

  Herman, ik neem aan dat jij eenmalig een lange vakantie in Thailand wilt gaan houden en dat je daarna gewoon weer naar NL terugkeert. Je zegt huis en baan/uitkering etc dus niet op en schrijft je niet uit uit NL.

  Dan is acht maanden te lang; maak er zeven van. Hou jouw band met NL in stand en zeker jouw woonst en dan blijf je in NL ingeschreven, betaal je in NL belasting en volksverzekering en de premie zorgverzekeringswet en blijf je verzekerd. Je houdt dan de heffingskorting(en).

  De zorgpolis verzekert in een buitenland tot maximaal de NL tarieven; vraag bij jouw zorgverzekeraar dat goed na en sluit desgewenst een aanvullende module. En uiteraard een reispolis met repatriëring. Denk er aan dat bij ziekte en ongeval in Thailand alleen de direct noodzakelijke kosten worden betaald; grote operaties worden alleen betaald als je die in NL laat doen. Er is geen verdrag over medische zorg tussen NL en TH; jouw zorgpolis geeft toch werelddekking? Kijk dat na.

  Ga niet ieder jaar een kleine acht maanden naar TH. Dan komen geheid vragen op over jouw woonplaats en kun je de zorgpolis kwijtraken; je zult niet de eerste zijn die dat overkomt.

  Tenslotte; ik weet niet wat jouw inkomen is maar heb je een uitkering denk er aan dat enkele uitkeringen een maximum stellen aan de vakantietijd en/of schriftelijke toestemming vooraf nodig is.

 3. Google is je vriend:
  Gaat u voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een wereldreis? Dan ligt het aan de lengte van uw reis of u uw zorgverzekering kunt behouden. Voor reizen korter dan 1 jaar blijft u verzekerd onder de Nederlandse wetgeving en kunt u uw zorgverzekering behouden.

  Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/hoe-ben-ik-voor-zorg-verzekerd-als-ik-op-vakantie-ben-in-het-buitenland

  • Erik zegt op

   Peter (redactie), de raadselen zijn de wereld nog lang niet uit en dit is er een van.

   Deze wereldreis, waar dan ook nog ‘bijvoorbeeld’ bij staat, van de Rijksoverheid nota bene, wordt iets anders gepresenteerd in deze link van de SVB: https://www.svb.nl/nl/wlz/wanneer-bent-u-verzekerd/u-gaat-op-wereldreis-of-gaat-backpacken

   De vraag in casu is of er verzekeringsplicht blijft bestaan voor de WLZ en van die status hangt het recht op een zorgpolis af. Leg je beide links naast elkaar dan zie je verschillen EN vraag je je af of een ‘gewone’ vakantie van elf maanden daar nu wel of niet onder valt.

   Daarom ben ik voorzichtig met de achtmaands plannen van Herman en ik lees dat Willem er net zo over denkt. Een familielid van mij heeft een wereldreis gemaakt van een klein jaar en heeft dit schriftelijk voorgelegd aan de SVB. En kreeg een JA maar met voorwaarden. Dat advies geef ik Herman maar door: wat je ook vraagt, doe het op papier!

   • Ger-Korat zegt op

    De raadselen zijn er helemaal niet; verzekerd voor Wet Langdurige Zorg is zelfs uitgebreider dan de standaard regeling voor reizen naar het buitenland want dan, vallend onder Wet Langdurig Zorg, kun je zelfs met een verblijf van 1 tot 3 jaar in het buitenland verzekerd blijven voor de zorgverzekering. Je familielid is verkeerd voorgelicht of de voorwaarden zal wel zijn dat je niet in het buitenland mag werken want dan geldt de zorgverzekering in elk geval voor maar 3 maanden verblijf in het buitenland.
    Maar voor een ieder die reist ( vakantie en niet om te werken) naar het buitenland is het zelfs zo dat je verplicht (!) bent je zorgverzekering aan te houden voor een termijn van 12 maanden. Deze informatie is afkomstig van de Rijksoverheid kijk in de informatie in de link:
    https://www.nederlandwereldwijd.nl/zorgverzekering-buitenland/reizen

    Dit betekent bijvoorbeeld dat als je 10 maanden op reis gaat en je je uitschrijft uit BasisRegistratiePersonen bij de gemeente dat je toch je zorgverzekering dient aan te houden.

    De termijn voor uitschrijving bij de gemeente is 8 maanden, geen 7 zoals je schrijft om voor zekerheid te kiezen. De gemeente heeft wel wat anders te doen als een ieder te volgen, net zo min als dat je bij elke snelheidsoverschrijding een boete krijgt. De gemeente zal eerst informatie moeten inwinnen, je krijgt bericht en kun je alsnog reageren en je hoeft niet aan te tonen dat je voortdurend (gedurende deze 8 maanden) weg bent want binnen Europa is het reizen zonder paspoort mogelijk en hoe kun je dan ooit aantonen of je wel of niet binnen Nederland verblijft. Kortom controle is door de gemeente haast ondoenlijk, kost veel tijd etc. en dan ben je zo maar maanden verder dan de 8-maanden termijn. En mocht het voorvallen dat men in het hoogst uizonderlijke geval je uitschrijft dan schrijf je je toch weer eenvoudig in, niets aan de hand want zelfs voor belastingen blijf je onder Nederlands inwonerschap vallen. Uitschrijving gebeurd niet met terugwerkende kracht om maar eens iets te vertellen. Daarnaast kun je zelfs met een verblijf van 10 maanden ingeschreven staan in BRP want je boekt 8 maanden en aan het einde hiervan besluit je 2 maanden langer te blijven en verleng je je ticket en zie hier je hebt bewijs dat je eerst van plan was maximaal 8 maanden weg te blijven en nadien verander je deze intentie; dit is grondslag waardoor je zelfs langer dan 8 maanden weg kunt blijven zonder uitschrijving. Je ziet beren op de weg die er niet zijn.

    • Erik zegt op

     Dank voor deze link. Dit is duidelijker dan de andere links. Ik mis een ingangs- en een publicatiedatum.

     • Ger-Korat zegt op

      Wat is dit voor een vraag, als je geboren wordt in Nederland uit een Nederlandse ouder en daardoor Nederlander bent ga je toch ook niet het relevante wetsartikel opvragen of het klopt wat de overheid schrijft dat je Nederlander bent.

      Ingangsdatum en publicatiedatum is niet relevant, het staat gepubliceerd door de officiele overheid en dus kun je rechten aan ontlenen, het staat er nu zonder datum dus is nu van toepassing en indien er een regeling of wet wijzigt zal dit hier en in publicaties elders worden aangepast

      Maar ok, als je het menu klikt kom je bijvoorbeeld het volgende tegen:
      Op nederlandwereldwijd.nl vindt u alle informatie van de Nederlandse overheid op 1 plek. Voor als u in het buitenland bent. Of daar naartoe gaat. Nederland Wereldwijd is onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken

      en dan vind je ook:

      Samenwerking
      We werken samen met deze Nederlandse overheidsorganisaties:

      Belastingdienst
      CAK
      Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
      Dienst Wegverkeer (RDW)
      Gemeente Den Haag
      Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
      Logius
      Ministerie van Algemene Zaken (Rijksoverheid.nl)
      Nuffic
      Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG)
      Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)
      Sociale Verzekeringsbank (SVB)
      Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB)
      Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
      Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

 4. Foodlover zegt op

  Jaren geleden gingen we altijd voor 8 maanden per jaar naar Thailand en was gewoon verzekerd bij het VGZ. AOW uitkering van SVB. Opeens kreeg ik te horen dat ik uitgeschreven was bij de zorgverzekering omdat men aannam dat ik geëmigreerd was. Het heeft veel moeite gekost om aantetonen dat dit niet het geval was. Uiteindelijk bleek dat je van de SVB slechts 6 maanden MIN 1 dag voor de zorgverzekering in aanmerking kon blijven. Sinds een jaar of 5 doen we dit ook. Nooit meer problemen mee gehad.

  • Dat klopt dus niet.

   • Erik zegt op

    Peter, dat was de praktijk vóór het BEU verdrag NL-TH. Foodlover schreef immers ‘jaren geleden’. In die jaren heb ik in een forum een praktijkgeval over deze situatie gelezen.

    Foodlover, op de site van de SVB kun je een artikel vinden over de toegestane duur van vakantie in een buitenland als je AOW en eventueel een aanvullende uitkering hebt.

 5. peter zegt op

  Het verhaal van foodlover toont aan dat je via de chip in je paspoort, je wordt geregistreerd bij het verlaten van de het land. Hoe kan een SVB anders weten, hoe lang jij weg gaat/bent?

 6. haki zegt op

  Het verhaal van Foodlover kan ik beamen. Ik heb ook jaren terug op kantoor SVB Breda de termijn van 6 maanden gehoord. Nu is dat 8 maanden, maar blijf je langer dan 3 maanden weg, dan dien je dat wel de SVB mede te delen.

  Dan vraag ik me nu af, wie dat ook werkelijk doet? En waarom moet de SVB dat weten? Wat met de privacy-regels? Maar dat terzijde, omdat dat hier niet het onderwerp is maar wellicht wel een leuk onderwerp om eens in de groep te gooien!

  Haki

  • Ger-Korat zegt op

   Melding van vakantie hoef je niet te doen, de site van SVB geeft dit ook nergens aan en geeft wel aan wanneer je wel ergens melding van moet doen, en vakantie staat er duidelijk niet bij. Blijft je woonland Nederland en ga je minder dan 8 maanden naar het buitenland dan hoef je dus niets te melden. Zie mijn eerdere reactie en verwijzing naar de site nederlandwereldwijd.nl, hier kom je de 8 maanden termijn ook tegen, en SVB is 1 van de organisaties welke deelnemen aan de site van de overheid.
   Van hebben horen zeggen van ambtenaren en andere hebben we niet zoveel aan, wat de overheid (o.a. SVB) ons zwart op wit mededeelt wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website