Beste lezers,

Ik heb een vraagje en weet niet hoe we dit aan moeten pakken in Thailand , wellicht hebben jullie als Thailandkenners tips, of weten jullie de weg.

Ik wil een jongen in Thailand helpen aan een Thaise nationaliteit. Hij is in Thailand geboren maar is door zijn ouders bij de geboorte niet aangegeven en heeft dus geen nationaliteit. Zijn ouders komen van de Karenstammen in voormalig Birma. Een Thaise nationaliteit zou wat meer mogelijkheden voor deze jongen geven, die graag wat verder wil komen dan het werk met de minste inkomens.

Ik ben een actie gestart om wat geld op te halen, dus als we op een of andere manier (met geld) aan zijn nationaliteit kunnen komen zou hij heel erg geholpen zijn. Is dit mogelijk en hoe pakken we dit aan?

Alvast bedankt voor jullie antwoord.

Met vriendelijk groet,

Ellen

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik een jongen in Thailand helpen aan de Thaise nationaliteit?”

 1. Jasper zegt op

  Beste Ellen,

  Het is niet duidelijk uit jouw verhaal of de ouders legaal in Thailand zijn. De nationaliteit van het kind volgt die van de ouders, dus het kind is Burmees. Geboorte in Thailand geeft geen enkel recht op het verkrijgen van de Thaise nationaliteit. Het aanvragen van de Thaise nationaliteit op eigen titel is een dure, en lange weg. Een van de voorwaarden is bv. dat je gedurende minstens 3 jaar een legale baan (lees: met werkvergunning) in Thailand moet hebben die minstens 2000,- euro per maand oplevert. Daarnaast een goede beheersing van het Thai.

  Mijn vrouw is Cambodiaans vluchteling in Thailand met een officiele status. Ze is al 26 jaar een “temporary resident”. Er is een kans dat ze in de komende 3/4 jaar in aanmerking komt voor Thai’s staatsburgerschap op grond van cosangruaniteit. Daarmee wordt dan ook onze zoon (die nu alleen nederlander is) Thai. Wij wachten inmiddels al 5 jaar hierop (en dus een paspoort voor haar).

  Als de door jou genoemde Karen ouders ook een dergelijke regeling hebben (temporary residency, bloedverwantschap met Thai) maakt de jongen een kans, anders niet.

  • MACB zegt op

   Helemaal mee eens. De jongen is Birmees en kan Birmese papieren krijgen. Dat vergt wat tijd, maar daar wordt met man & macht aan gewerkt in Karen State, bv voor Karen migrant workers, waarvan er zo’n 500.000 in Thailand werken (op een totaal van ca. 5 millioen gastarbeiders in Thailand; iets wat weinigen bekend is). Op termijn is er zeker een toekomst voor hem in Myanmar, maar dat kan nog wel even duren.

   Geen enkele Thaise autoriteit is bereid de jongen te helpen aan een Thais paspoort; er zijn ook nog zeker duizenden andere Karen kinderen voor hem in de rij. Het is een heilloze weg.

   Je meldt niet hoe oud de jongen is, en waar hij nu woont, en bij wie (& welke relatie), en in welke omstandigheden. In de grensstreken zijn er veel Karen ‘community=based organizations’ (CBOs) die dit soort kinderen helpen. Ik werk al 10 jaar met enkele van deze organisaties. Goede scholing en medische verzorging zijn eerste vereisten, en je zou hem daarbij kunnen sponseren. Mogelijk is hij al onder de hoede van zo’n CBO. Heb je daar al mee gepraat?

   • elletjee zegt op

    De jongen is in mei 22 jaar geworden. Hij werkt bij een olifantenopvang, en heeft daar een klein salaris incl kost en inwoning. Zijn vader werkt niet meer(voorheen op de rijstvelden). Hij heeft geen moeder meer en nog twee jongere broers en een zusje waar hij ook voor moet zorgen(financieel)
    Hij heeft een relatie met een nederlandse, die daar graag op den duur samen met hem zou gaan wonen. Dat is op zich al heel moeilijk, maar zeker zonder thaise nationaliteit vandaar dat we hem wilde helpen hieraan. maar ik begrijp een onmogelijke opdracht?!IK ken CBO niet.

    • MACB zegt op

     De jongen is derhalve geen kind meer. Hij zorgt voor zichzelf (en anderen). Hij is de jure niet statenloos, want hij heeft Birmese ouders, en dat kan (neem ik aan) worden bewezen. Hij werkt zonder papieren = illegaal en riskant (hij kan de grens worden overgezet).

     Het minste dat hij (en zijn familie) zouden moeten doen is Myanmar identiteitspapieren aanvragen. Dat kan aan de Birmese kant van de grens. Dat zal wel even duren, en kost wat geld, maar dan heeft iedereen in elk geval een ID card. Met deze kaart kan onder voorwaarden in Thailand worden gewerkt/verbleven – voor een beperkte periode.

     Voor assistentie en nadere informatie daarover moet hij zich in verbinding stellen met een Karen hulporganisatie (maakt niet uit welke; er zijn er tientallen), die hem dan verder op de juiste koers kunnen zetten voor de ID card, etc., of kunnen verwijzen naar een andere Karen organisatie die dat kan doen,

     Het is overigens vrijwel zeker dat hij of zijn vader daarvan al op de hoogte zijn. Identiteitspapieren zijn een eerste vereiste voor vrijwel alles, en dat moet worden geregeld (hij is er 1 van talloos velen). Echt, vergeet de Thaise nationaliteit, want dat is niet mogelijk.

     Samenwonen in Thailand is een tweede complicatie. De Nederlandse moet daarvoor aan de Thaise standaardvoorwaarden voldoen, en verblijf op basis van bv een huwelijk met een Thai is uitgesloten, want de jongeman is geen Thai. Thaise visumregelingen zijn restrictief, want Thailand is beslist geen ’emigratieland’, maar wel een land met heel veel gastarbeiders.

     Tzt valt wellicht te denken aan vestiging in Myanmar en aldaar samen te wonen en evt te trouwen, maar ik ken de regels van Myanmar daarvoor niet. Op termijn is dat zekere een betere optie. Gebruik evt. middelen om daar een bestaan op te bouwen.

     Dit soort situaties zijn hartverscheurend, maar het ergste is valse hoop te geven.

 2. Guzzie Isaan zegt op

  Een (legale) baan in Thailand met 2000,– € (88.000,– baht) als inkomen lijkt mij een bijna onmogelijke opgave. Voor de doorsnee Thai is het al moeilijk om bedragen van deze omvang te verdienen.
  Typisch een staaltje van regelgeving welke louter en alleen ten doel heeft om mensen te demotiveren!

  • Jasper zegt op

   Beste Guzzie,

   Het lijkt wel of je het er niet mee eens bent. Natuurlijk is er een hoge drempel: waarom zou Thailand er anders in geinterreseerd zijn? Er zijn al genoeg arme mensen. In Nederland, en de rest van de wereld is het niet anders. Kenniswerkers (met een goed inkomen) zijn welkom, de rest moet op zijn beurt wachten. Er is niemand die je dwingt om een andere dan je eigen nationaliteit aan te nemen.

 3. elletjee zegt op

  Dank je MACB voor je snelle en eerlijke antwoord. Hoe het precies zit weet ik niet,maar ik dacht dat hij niet illegaal daar was.Hij heeft wel een werkvergunning,die hij om de bepaalde tijd moet laten stempelen/verlengen in Saiyok. Is het wel mogelijk met een Birmeese id kaart om het land uit te gaan?bijvoorbeeld naar Nederland voor een maandje ofzo?of naar Australië om daar samen te gaan werken een tijdje? of hoe zit dat? Ik weet helemaal niet hoe het allemaal werkt, wil ze samen graag helpen en probeer uit te vogelen hoe het allemaal werkt en wat er evt allemaal mogelijk is. Alvast bedankt voor antwoord.

  • MACB zegt op

   Het verhaal wordt in elk geval steeds completer.

   Voor reizen naar het buitenland heeft hij net als ieder ander (a) een paspoort nodig – dat is heel iets anders dan een ID card, en (b) een visum voor het te bezoeken land.

   Voor Nederland is dat een zgn. Schengen visum dat in Myanmar moet worden aangevraagd. Ik heb geen gegevens van het Nederlands consulaat, maar dat is via internet uit te zoeken. Voor Australie zijn andere regels, ook uit te zoeken via internet, en ook aan te vragen in Myanmar.

   Werken in Nederland is niet mogelijk met een Schengen visum; je vraagt om heel veel complicaties. Voor Australie dacht ik ook, maar dat weet ik niet zeker. De regels daar zijn de laatste Jaren aardig aangescherpt.

   Een reis naar NL is vermoedelijk het eenvoudigst, want er is zeker een ‘garantsteller’ daar. Wel zal hij geld bij zich moeten hebben bij aankomst, en natuurlijk een retourticket.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website