Is Thailand een extreem gewelddadig land?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 januari 2022

Beste lezers,

Mijn vriendin heeft, net als veel Thai, hele dag de TV aan staan. Vaak kijkt ze naar naar kanaal 34 Amarin TV. Als je daar een uurtje naar kijkt wordt je niet vrolijk. Moord, doodslag, verkrachting, diefstal, geweld, vechtpartijen tussen jongeren (scholen). Ruzie in het verkeer met wapens. Het lijkt wel of iedereen een pistool in de auto heeft liggen. Huiselijk geweld. Het houdt niet op.

Laatst nog een zoon die zijn vader met benzine overgoot in in de brand stak. De meest bizarre vormen van geweld zie je langskomen.

Ik kan niet anders dan de conclusie treken dat Thailand een uiterst geweldadig land is, of zie ik dat verkeerd?

Graag de mening van anderen.

Groet,

Vincent

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

21 reacties op “Is Thailand een extreem gewelddadig land?”

 1. Lung addie zegt op

  Zinloos geweld zie je overal. Als ik de krant lees schud ik vaak het hoofd en denk: waar zit die mensen hun verstand?

 2. Geertg zegt op

  Het valt volgens mij wel mee met de geweldadigheid. Er wonen hier bijna 70 miljoen mensen. Het is dus niet meer dan normaal dat daar ook geweldadige types tussen zitten. En sommige mensen hebben maar een kort lontje. Meestal gaat hier ook een hele geschiedenis aan vooraf.

  Ik woon inmiddels bijna 10 jaar hier en heb dit soort agressie nog niet mee gemaakt.

 3. Erik zegt op

  Vincent, zijn er landen waar geen geweld is? Kijk naar de NL TV, naar het nieuws en naar de films. Doffe ellende. Seksueel geweld haalt regelmatig de NL pers maar dat komt ook in Thailand voor.

  Overheidsgeweld is ook schering en inslag en dan heb ik het niet alleen over brutaal optreden, schending van rechten en ongebreidelde corruptie en vriendjespolitiek (ja, dat is ook een vorm van geweld) maar noem gerust ook de toeslag’affaire’ die ik liever het toeslagschandaal zou willen noemen.

  Het is universeel. Jouw laatste zin bevat ‘dat Thailand een uiterst geweldig land is’. OK, dat deel ik. Maar ook gewelddadig en gelukkig niet Thailand alleen.

  Maar wat doe je er aan? Ik weet het niet.

 4. fred zegt op

  Ja dat is me ook al opgevallen. Intriges jaloezie en veel geweld. Maar ik zou zeggen beter dat het fictief gebeurt dan in werkelijkheid.
  Ik blijf Thailand een zachtere samenleving vinden dan de Westerse. Het volstaat van rustig en beleefd te blijven en je krijgt hier veel meer voor elkaar dan in het ruwere harde westen. Alleszins voel ik me hier een pak veiliger.

 5. Rob uit Sinsab zegt op

  Ik heb nog nooit iets gewelddadigs meegemaakt in die 7 jaren dat ik naar Thailand kom. Woon niet ver van Bangkok maar heb alleen maar vriendelijkheid ervaren.

 6. GeertP zegt op

  Ik denk Vincent dat je dat toch verkeerd ziet.
  Wel is het zo dat het de laatste jaren steeds vaker voorkomt, dit wordt vooral veroorzaakt door een combinatie van sociaal onrecht en het aanbod van spotgoedkope drugs.
  Ik ben ervan overtuigd dat een betere verdeling van de welvaart, kansgelijkheid op de arbeidsmarkt en een sociaal vangnet bij een crisis zoal nu een veiliger en minder gewelddadig Thailand op zal leveren.

 7. Hans zegt op

  Komt denk ik door de armoede die er nu is

 8. Stan zegt op

  Als we in Nederland zo’n sensatiekanaal hadden waarop elke gewelddadige misdaad breed op wordt uitgemeten dan zou u dat ook over Nederland zeggen. Heeft u in Thailand zelf wel eens iets meegemaakt of gezien of kent u een slachtoffer? Het aantal moorden is wel hoger dan in een gemiddeld land. Mede door het grote aantal (illegale) vuurwapens.

 9. Jacques zegt op

  Het is maar net door welke bril je kijkt. Met de roze op zou ik zeggen dat er naast het geweld ook zoveel fijne en vriendelijke mensen zijn en dat het land moeilijk te vergelijken is met Nederland qua populatie. 70 miljoen of 17 miljoen mensen daar zit een verschil tussen dat zich ook vertaald in het aantal incidenten. Met mijn eigen bril op constateer ik dat er zeker veel geweld onder de bevolking is. De geweldverheerlijking op de tv met de Thaise soaps, altijd geschreeuw en moord en doodslag, heerlijk toch. Het politienieuws dat kennelijk continue in beeld moet en lekker lang uitgemolken, zodat iedereen er van kan genieten. Er zit best wel angst onder de bevolking en dat uit zich regelmatig. Ik denk er zo het mijne van maar het mag allemaal wel wat minder.

  • Leen zegt op

   Qua populatie niet te vergelijken ? Die vlieger gaat echt niet op hoor. Japan bijna 130 miljoen inwoners en met voorsprong veruit het veiligste land ter wereld.

 10. janderk zegt op

  beste Vincent,

  Thailand is niet gewelddadiger dan een Europees land.
  waarom dan zoveel geweld op de TV (speciaal kan. 34).
  Nieuws verkoopt. Als je veel kijkers kan trekken is de zendtijd voor de reclames duur.
  Het kijkerspubliek van de diverse kanalen in Thailand is divers.

  Thailand is een groot land. Veel inwoners en dan lijkt het wel of er veel geweld is. Maar als je het afzet tegen het aantal inwoners dan valt het nogal mee.
  In Nederland (of in België) is een dronken bestuurder die iemand dood rijdt al niet meer iets opvallend. Als er in Nederland 3 of 4 van dat soort incidenten plaatsvinden is dat veel, Als dat wordt uitgemeten op de televisie lijkt het al weer veel.
  Maar in Thailand zijn er bijna 5 maal zoveel inwoners dus als dit soort incidenten 5 maal 4 worden uitgemeten op de Thaise televisie lijkt het wel of heel Thailand dus dronken achter het stuur zit en mensen dood rijdt.

  Dus bekijk de Thaise televisie niet anders dan de Nederlandse televisie (speciaal de commerciële zenders)
  Ze doen alles om zoveel mogelijk kijkerspubliek aan zich te binden, want dat brengt geld in het laadje.

  Relativeer de berichtgeving. Deel alles wat je veel ziet door 4 of 5 dan heb je weer de proporties van Nederland

  groet Janderk

  • Leen zegt op

   Hoe verklaar je dan dat Japan met zo,n 130 miljoen inwoners veruit het het veiligste land ter wereld is. Als je dan toch in proporties wilt vergelijken.

 11. BramSiam zegt op

  Thailandblog heeft in 2017 al eens een artikel geplaatst waarin naar voren kwam dat Thailand het grootste aantal vuurwapendoden per 100.000 inwoners kende van Z.O. Azië en op nr. 3 stond in de wereld. Dat kan natuurlijk in 2021/2022 sterk verbeterd zijn, maar waarschijnlijk is dat niet. Tel daarbij op het aantal verkeersdoden van ca. 30.000 p.j., Thailand staat hier op plaats 2 in de wereld, terwijl het er in Nederland ca. 600 zijn. Je moet wel een heel erg roze bril hebben of slecht kunnen rekenen om te ontkennen dat Thailand een gevaarlijk land is. Je hebt natuurlijk het recht om je veilig te voelen omdat er zoveel vriendelijke mensen zijn. Gevoel is subjectief.
  Persoonlijk heb ik in Thailand 3 dodelijke ongelukken zien gebeuren en 2 mensen vermoord zien worden. Een goede kennis van me is verongelukt en de nieuwe vriend (Thai) van een ex van me is doodgeschoten in een discotheek. In Nederland, waar ik meer tijd doorbreng dan in Thailand, heb ik dat gelukkig niet bij de hand gehad.
  De obsessie met geweld is ook evident in Thailand. Vroeger had je in Bangkok zuilen met foto’s van de meest bloederige verkeersongelukken. Ook had je magazines vol dergelijke foto’s. Die zie ik niet meer. Maar goed, it’s all in the eye of the beholder’.

  • Ja, Thailand is zeker een zeer gewelddadig land. Sjon Hauser schreef in 1990 als over de fascinatie voor geweld bij veel Thai. Ik denk dat er maar weinig landen zijn, buiten de USA, waar zoveel (illegale) vuurwapens voorhanden zijn. About one in ten people in Thailand legally own a gun. There are more than six million registered guns in a country with a population of 66.7 million.[53] Small Arms Survey estimates that the total number of guns, both licit and illicit, held by Thai civilians in 2017 is 10,300,000,[54] equating to 15.1 firearms per 100 inhabitants.[55] Comparable figures for the other ASEAN nations are: Cambodia, 4.5 per 100 inhabitants; Philippines, 3.6; Laos, 3.0; Myanmar, 1.6; Vietnam, 1.6; Brunei, 1.4; Malaysia, 0.7; Singapore, 0.3; and Indonesia, zero.[56]
   Dat er mensen zijn die beweren dat Thailand zo veilig is omdat ze zelf nooit iets hebben meegemaakt, tja….. Er zijn er zelfs die beweren dat het verkeer in Thailand nog veiliger is dan in Belgie of Nederland omdat ze daar al een keer een aanrijding hebben gehad en in Thailand nog nooit. Gelukkig is een veiligheidsgevoel zo subjectief als de pest, dus gelden alleen de cijfers en die tonen een ander beeld.
   Thailand has a relatively high crime rate compared to other countries in Asia.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_Thailand

 12. Francois Nang Lae zegt op

  Je schrijft: “Ik kan niet anders dan de conclusie trekken dat Thailand een uiterst geweldig land is, of zie ik dat verkeerd?” Ik neem aan dat je gewelddadig bedoelt, in plaats van geweldig. Wat me intrigeert is waarom of je dat vraagt. Verlaat je subiet het land als blijkt dat men het hier op Thailandblog met je conclusie eens is? Slaap je een stuk rustiger als de Thailandbloggers het niet eens zijn met je conclusie?

  Ik heb zelf in ieder geval nog geen enkele vorm van geweld hier meegemaakt. En ik heb geen tv dus ik zie het ook via die weg niet. TV wegdoen kan ik je beslist aanbevelen :-).

  Natuurlijk melden zich ook weer de zuurpruimen die beginnen over de roze bril die je op moet hebben om geen geweld te zien. Die kan ik geruststellen: bij mij werkt een roze bril niet. Ik ben kleurenblind.

  • fred zegt op

   Ik kom en woon al meer dan twee decennia in Thailand. Vroeger ben ik hier jaren tot uren in de nacht uitgegaan en dat was niet zelden in de meest decadente buurten van Bangkok.

   In al die jaren ben ik helemaal niks tegengekomen en dit terwijl ik niet meer al te nuchter door de goorste steegjes liep. Ik heb buiten een enkel uitzondering ook nooit echt gehoord over geweld tegen vrienden van mij. Mocht ik hetzelfde liederlijke leven hebben geleefd in Brazilië ergens in Afrika of zelfs de VS ik had dit waarschijnlijk niet meer kunnen navertellen. Tijdens al die jaren ben ik in feite nooit bestolen geweest ook niet. Sinds jaar en dag nooit iets gebeurd met mijn auto’s of brommers.
   Uiteraard moet je je wat weten te gedragen. Stteds beleefd blijven en zeker nooit beginnen tieren of gesticuleren. Je nooit profileren en ver wegblijven tussen Thaise discussies. Je met iets moeien is het slechtste wat je kan doen.
   Nu ben ik mijn wilde haren kwijt en leef hier nu een onopvallend leventje…moei me niet en ga nooit in discussie. Een leventje in de schaduw en iedereen laat je lekker met rust.

 13. T zegt op

  Het beeld dat wij van Thailand met een vredelievend land hebben klopt idd. niet.
  Een paar jaar geleden moest je niet iedere dag de Phuket gazet open slaan van het aantal moorden, verkrachtigingen, geweldsincidenten ook tegen toeristen was bijna iets om bang van te worden.
  Je kreeg er in ieder geval geen vrolijke vakantie stemming van daarom misschien ook maar beter niet alles te lezen, maar zeker in je achterhoofd houden waar je bent en hoe mensen kunnen reageren.

 14. Ferdinand zegt op

  Ik ben nu reeds bijna 80 en ik heb voor beroepsactiviteiten meerdere jaren gewoond in elk van de volgende landen : Pakistan, China, Zweden, Duitsland, Hong Kong, Vietnam en nu Thailand
  Mijn conclusie is dat er in alle landen ongeveer 10% van de mensen echt vriendelijk zijn en 10% van de mensen gewelddadige neigingen hebben….de overige 80% zijn meelopers of opportunisten.

  • Marcel zegt op

   Zo goed als alle mensen ter wereld zijn voor 10% echt vriendelijk, voor 10% potentieel agressief, en voor de overige 80% wordt er gehandeld naar bevind. Je kunt dit opportunistisch noemen. Feit is evenwel dat in Thailand naar rato meer wapens en geweld in de samenleving aanwezig is. Zie eerder bronverwijzingen.

 15. Hans zegt op

  Ik geloof dat hier een zekere fascinatie voor geweld is. Vroeger kon je in een tijdschriften kiosk fotobladen met gruwelijke en bloederige afbeeldingen van verkeersongelukken en moorden kopen. Blijkbaar is er nu een televisiekanaal dat op deze vraag inspeelt

 16. carlo everaert zegt op

  Ik ben er van overtuigd dat Thailand, en zeker voor de toeristen, een zeer veilig land is op het verkeer na. Nog nooit iets voor gehad met betrekking tot geweld en diefstal.
  Ben in Afrika geweest, Dominicaanse (Midden Amerika)…. én Parijs, Barcelona, Rimini, Tenerife. In die eerste streken was het NIET veilig, in die 4 Europese steden ben ik beroofd geweest!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website