Is men in Thailand vrij op zondag?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 juli 2019

Beste lezers,

Het valt mij op dat het op zondag in Thailand meestal stiller is dan op andere dagen in de week. Zijn veel Thai op zondag vrij? En zo ja waarom dan. De zondagsrust is toch een Christelijke bedoeling?

Of zijn alle ambtenaren op zondag vrij?

Groet,

Henry

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Is men in Thailand vrij op zondag?”

 1. Rob V. zegt op

  Kantoorpersoneel, ambtenaren enzo zijn vaak vrij op zaterdag en zondag. Die noemen ze dan ook wel (wan) sòet sàp-daa ((วัน)สุดสัปดาห์) , letterlijk ‘einde-week’

  Dat is al van lang terug toen Thailand zich meer ging spiegelen naar het westen om te laten zien dat ze een modern, beschaafd land waren.

  In ‘brieven uit Thailand’, dat zich afspeelt in 1945-1965 schrijft de Chinese hoofdpersoon dat hij het onbegrijpelijk vind dat de Thai die westerse gewoontes hebben overgenomen. Er moet elke dag gewerkt worden! De Thai zijn dan ook lui in zijn ogen.

  • Johnny BG zegt op

   Uiteindelijk zijn ook de Chinezen erachter gekomen dat je niet 7 dagen per week hoeft te werken om te overleven, iets wat de Thai goed hebben ingezien.

   Nu nog naar de 5 dagen per week en 6 uur per dag.

  • Tino Kuis zegt op

   Ja, inderdaad. Maar in de laatste brieven uit dat boek maakt hij kennis met de Thaise verloofde van zijn dochter, in meen dat hij Winyu heet. Een leraar, een ijverig man die dag en nacht bezig is met het onderwijs. ‘Heb je wel eens een boer op zijn velden zien werken’, roept hij zijn aanstaande schoonschoon toe. De Chinese hoofdpersoon verandert dan van gedachten en verontschuldigt zich voor zijn vroegere ideeën over de ‘luie’ Thais.

   Niemand is ooit te oud om te leren.

 2. Harry Romijn zegt op

  Zoals in zovele landen heeft men de Westerse, en m.n. het Engelse “weekend” overgenomen.
  Doch menig kleine zelfstandige, vaak van Chinese origine, is gewoon open.

  • l.lagemaat zegt op

   De Sabat is al duizenden jaren bekend. (Vrije zaterdag ). Later is er nog een “vrije”dag bijgekomen.

 3. rori zegt op

  Mijn schoonmoeder heeft een bedrijf samen met mijn vrouw (flessen water 10l, 5 l, 1,5 l, 0,5 l en drinkbekers) met 5 personeelsleden (meeste wel familie in de 3e of 8e graad)
  Mijn 2 zwagers hebben beiden ook 1 of meerdere bedrijven

  Bij schoonmoeder en vrouw word standaard ook maar 5 dagen gewerkt. Wel 8 a 10 uur per dag maar nooit op zaterdag en zondag.

  Mijn oudste zwager heeft 2 autoservice station cq garagebedrijven. 5,5 dagen in de week open. Echter het personeel komt aan een maximaal 50 uur per week. Hij gebruikt een in en uitlog-systeem om de gewerkte uren bij te houden. Hij zit met zijn onderhanden auto’s in het hoger segment. Hij heeft ook en duidelijk te maken met regels vanuit Engeland, Duitsland en Italie. Komen ook regelmatig bij hem controleren.

  Mijn jongste zwager zit in real-estate ontwikkeling vooral attractiecentra en golfbanen. Daar wordt dus 7 dagen in de week door hem aan gewerkt. Zijn medewerkers werken echter 6 dagen in dw eek maar dat kan ook zondag zijn.

  Er zijn wel regels maar iedereen vult die op zijn eigen manier is.

 4. Fons zegt op

  Mijn ex-vrouw werkte in een staatsbedrijf, 5 dagen per week, 3 uur voormiddag, 2 uur rust en 3 uur namiddag. Zaterdag en zondag vrij.
  Mijn huidige vrouw werkte in staats hospitaal, dagen op 7 en 12 uur per dag. (van 8am tot 8pm, 1 uur rust)
  Afwisselen twee zondagen vrij of twee zaterdagen. vrij.

  • Fons zegt op

   Staatsbedrijf = ministerie van volksgezondheid
   Huidige vrouw werkte 6 dagen op 7. Sorry voor foutjes of onduidelijkheden.

 5. john zegt op

  inzender Henry ziet dat het op zondag stiller is dan op andere dagen.Vraagt zich af of er veel Thai op zondag vrij zijn.
  Denk dat de inzender toch al gemerkt heeft dat in elk geval alle overheidsinstellingen tijdens weekend gesloten zijn. Dan heb je al een een heel grote groep, een stevig percentage werknemers die dus vrij zijn.

 6. janbeute zegt op

  Op zondag zijn ook vrij auto en motor of brommer bedrijven en hun monteurs.
  Zelfstandige hardware shops dus niet globalhouse ed.
  Op een enkeling na het hele ambtenaren apparaat.
  Kantoor personeel.
  Bankpersoneel muv branches in shoppingmalls.
  Een groot aantal fabrieken.
  Scholen en universiteiten zijn gesloten op een enkele na die op basis bijscholing geeft.
  Dokters en medisch specialisten, een enkele werkt nog op roulatie in het ziekenhuis of praktijk.
  Lokale gezondheids centers op Tambon nivo.

  Jan Beute.

 7. Chris van het dorpje zegt op

  Mijn probleem is , dat de banaan niet weet wanneer het weekend is
  en daarom worden ze soms ook aan een zondag rijp
  en moeten geoogst worden .
  Anders komen de eekhorns en vogels dat doen .

  • l.lagemaat zegt op

   Bevallingen wachten ook niet tot maandagochtend 08.00 uur net zomin als spoedeisende hulp al dan niet veroorzaakt door verkeersongevallen; ziekenhuizen blijven geopend, ook zal er verzorgend en verplegend personeel aanwezig moeten zijn voor de patiënten.

   • janbeute zegt op

    Klopt Hr. lagemaat, maar op zondag zijn wel alle artsen en specialisten waar men normaal doordeweeks heen moet voor controle of onderzoek ed helaas dan niet aanwezig.
    Alleen al als voorbeeld te noemen, ik hoef niet op een Zondag en zelfs niet op een Zaterdag naar een staats ziekenhuis te gaan voor een bezoek aan een oogarts of KNO dokter.
    Wel is er uiteraard een beperkt aantal doktoren aanwezig voor oa een emergency en liggende patienten te helpen.
    Maar de Tambon en Amphur gezondheids centers zijn wel gesloten , in mijn plaats zelfs al op Zaterdag en andere feestdagen en ook gedurende de laatste twee boedistische dagen gisteren en vandaag.
    Zelfs als je Vrijdagmiddag rond vier uur komt om een wond te laten behandelen of schoonmaken is de kans al groot dat het hek al dicht is .
    Vraag mij dan ook steeds meer af of deze gezondheids centers nog wel zin hebben, de staf zit meer te computeren en met andere dingen bezig dan ziekenbezoek en hulp verlening .
    Bij ons zit een broeder of verpleegkundige die is drukker met de verkoop van AMWAY artikelen dan met het werk dat hij behoort te doen.

    Jan Beute.

 8. Marcel zegt op

  Mijn vriendin werk in principe van maandag tot vrijdag. Maar in de praktijk werkt ze vaak op zaterdag en zondag (overtime) voor wat extra geld. Het is wel een Amerikaans bedrijf. Weet niet of Thaise bedrijven ook deze regeling hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website