Is het zinvol om een testament te maken in Thailand als je getrouwd bent?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 november 2018

Beste lezers,

Heeft het zin om een testament te maken in Thailand als je getrouwd bent voor de Thaise wet? Volgens mij gaat toch alles automatisch over naar mijn Thaise echtgenote wanneer ik mijn laatste adem uitblaas? Of is het toch verstandig om een testament te laten opstellen?

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Groet,

Ernst


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Is het zinvol om een testament te maken in Thailand als je getrouwd bent?”

 1. erik zegt op

  Als je zeker weet dat jouw vrouw na jou komt te overlijden dan heb je gelijk. Maar het kan andersom zijn, en ook nog vrijwel gelijk en als jij een half uur na haar sterft wat dan? Dan zadel je families op met die vraag en eventueel met een hoop herrie. Dus is het beter wel een testament te maken en dan uiteraard in het woonland.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Vaak overbodig. Geleidelijk aan neemt de familie toch alles al in bezit terwijl ik nog leef. Het bekende gezegde: iedere euro die naar Thailand gaat komt nooit weerom is maar al te waar. Daarom investeer ik gewoon niets meer in Thailand. Alles blijft in Nederland. Automatisch valt dan alles later mijn vrouw toe. Ze ziet maar wat ze er dan mee doet. Niet langer mijn zorg dan.

  • Leo Th. zegt op

   Moest ontzettend lachen bij het lezen van de eerste 2 zinnen van je reactie. En dat bedoel ik niet sarcastisch. Ik zie de humor er wel van in en waarschijnlijk is het soms/vaak? inderdaad de praktijk. Wat mijzelf betreft, in Nederland een testament opgemaakt met mijn Thaise partner als enige begunstigde. Gezamenlijk hebben wij ook bezittingen in Thailand. In het onverhoopte geval dat mijn partner eerder dan mij zou overlijden, ik moet er niet aan denken, zal ik er geen enkele aanspraak op willen maken. Dus ja, elke euro die naar Thailand is gegaan blijft daar.

 3. ruud zegt op

  De eerste vraag is, of u in Nederland bezittingen hebt.
  Als u daar bezittingen hebt, lijkt het mij verstandig om ook in Nederland een testament op te laten maken, om te voorkomen dat broers, zusters, neven en nichten er met het geld vandoor kunnen gaan.
  Ik zou niet durven stellen, dat uw Thaise huwelijk in Nederland zomaar gehonoreerd zal worden, als u niet in Nederland bent getrouwd, of het huwelijk daar hebt laten registreren.
  Maar ik ben geen deskundige op dat gebied.
  Het zal dingen in Nederland in ieder geval makkelijker maken voor de mogelijke weduwe.

  • erik zegt op

   Je kunt maar EEN testament hebben; het heet niet voor niets ‘laatste’ wilsbeschikking.

   Een testament maak je in je woonland Thailand maar je kunt dat in Nederland laten deponeren in het nationaal testamentenregister door een NL notaris. Kost een paar euro maar dan ligt het vast in beide landen en is de mogelijk wantrouwige familie sneller overtuigd. Natuurlijk staat in jouw Thaise testament dat het ziet op al jouw bezittingen en schulden waar ook ter wereld…….

   Overigens betekent dat niet dat er altijd rust in de familie zal zijn; de gieren komen pas als het prooidier dood is…….

   • ruud zegt op

    U hebt gelijk met het registreren, dat bedoelde ik eigenlijk, maar mijn toetsenbord besloot anders.
    Menselijke gieren wachten overigens niet altijd tot het prooidier is overleden.

 4. Haki zegt op

  Je geeft niet aan of je nog kinderen in NL hebt. Lijkt me dat in dat geval een testament nuttig zal zijn om eventueel hun deel zeker te stellen.

 5. Joop zegt op

  Gewoon voor de zekerheid is het altijd verstandig om een testament te laten maken.

 6. marcel zegt op

  testament laten opmaken voor je bezittingen in Thailand is aangewezen,
  anders staat je vrouw een hoop miserie te wachten als jij overlijdt.De staat
  stelt zich op als testamentair als een vreemdeling hier overlijdt en er geen testament is.
  Betaalde in een advocatenbureau slechts 4000 baht ! Dus waar is het probleem?

  • erik zegt op

   Marcel, is dat wel zo? Toen in de Isan een NL-er overleed zonder testament en een wettig met hem gehuwde (Thaise) vrouw achterliet kreeg zij al het vermogen al was voor de Thaise bankrekening een machtiging nodig van een Thaise rechter en die machtiging bleek voor de bank in NL voldoende om het geld daar vrij te geven.

 7. Paul zegt op

  Altijd een testament laten maken in Thailand, niet alleen voor jezelf maar ook voor je vrouw. Als je vrouw voor jou overlijdt heeft je schoonmoeder recht op een kindsdeel.
  Ook wat betreft je eigendommen in Nederland een testament laten maken als je langer dan 5 jaar in Thailand woont. De EU heeft een aantal jaren geleden beslist, dat als je langer dan 5 jaar in een land buitende EU woont het erfrecht van dat land van toepassing is (in dit geval dus Thailand). Ook in dit geval zou je schoonmoeder ( of haar kinderen in geval de schoonmoeder niet meer leeft) recht hebben op een kindsdeel.
  Ik ben zelf door schade en schande wijs geworden in deze.

  • sim pat zegt op

   Beste Paul, kun je wat meer vertellen , wat jou overkomen is?
   Zou misschien nuttig zijn voor andere bloggers en mezelf,
   grts

 8. teun zegt op

  Testament is zeer zinvol in het geval je thaise partner eerder overlijdt. Zij moet dan een testament hebben zeker als jij alles hebt gefinancierd,
  Ik heb dit meegemaakt en was executeur testamentair. Goedgekeurd door Thaise Rechtbank. Maar goed ook want zoonlief van mijn vriendin was van meaning, dat de door mij gefinancierde woning van hem was …….

  Dat heb ik dus kunnen voorkomen, want anders had ik mogelijk ook not de woning Morten verlaten.

 9. teun zegt op

  …..moeten verlaten.

 10. Jochen Schmitz zegt op

  Ik lees alles over de bezittingen en het eventuele vermogen maar niet over het overlijden as Nederlander.
  Een testament (of laatste wil) is inderdaad belangrijk voor je echtgenote indien je komt te overlijden.
  Om te voorkomen dat je echtgenote veel geld zou moeten betalen om jouw lichaam te moeten transporteren naar Nederland is het belangrijk om in je laatste wil te vermelden dat je in Thailand wil worden begraven (crematie) om al deze kosten te besparen.
  Laat wel dit testament door jouw kinderen of ander familie leden bevestigen dan heb je zeker (of je echtgenote) geen problemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website