Is het moeilijk om links te rijden in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
26 september 2022

Beste lezers,

Thai rijden links zonder dat ze ooit gekoloniseerd zijn door de Engelsen. Het schijnt dat dit in Thailand is ontstaan door dat ze linkerzijde het paard op gaan. In buurland Cambodja rijd wel net als ons aan de rechterkant. Vaak heb ik mezelf afgevraagd of dit makkelijk is aan te leren of niet? Daarbij komt ook nog het feit dat het Thaise verkeer een van de gevaarlijkste ter wereld is.

Vaak vraag ik me af of ik wel wil rijden met scooter in laat zeggen Bangkok of Pattaya. Steeds uit angst omdat je gewend bent rechts te rijden? Zijn er hier lezers die deze stap wel hebben gedaan. Enige waar ik wel heb gereden met de motorbike is in een dorp in Isaan. Ben ik de enige die dit lichtelijk probleem vind? Want ik zou graag mobiel willen zijn in Pattaya. Menig lezer zou zeggen als advies, gezien je zorgen kun je het beter laten. Maar ik wil als mijn pensioen is gekomen en er 3 tot 6 maanden wil verblijven toch wel met scooter mijzelf vervoeren.

Dus vraag ik me af of hier lezers zijn die deze overbrugging kunnen maken of al reeds gedaan hebben en hun ervaring graag wil aanhoren.

Groet,

Thaiaddict73

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 1.00/5. From 1 vote.
Please wait...

22 reacties op “Is het moeilijk om links te rijden in Thailand?”

 1. Kees zegt op

  Het links rijden went erg snel. Dat is niet echt het probleem. Ik zou me meer zorgen maken over mijn veiligheid op de motorbike. Deelnemen aan het verkeer in Thailand is zeker niet zonder gevaar.

 2. Cornelis zegt op

  Je vraagt om ervaringen? Nou, ik heb geen enkele moeite met het links rijden in Thailand en vervolgens weer rechts rijden in NL, met fiets, motor of auto.Vooral niet te bang zijn. Er rijden er hier tienduizenden rond die ‘van huis uit’ rechtsrijden gewend zijn.

 3. Erik zegt op

  Met een tweewieler links rijden is helemaal niet moeilijk. Ik denk dat je je in een auto eerder vergist… Ik heb jaren met een ‘brommer’ gereden en net zo links als de Thai doen. Nu ben ik in NL en rij ik rechts. Gewoon doen en heel goed opletten want het Thaise verkeer is gevaarlijker dan in NL.

 4. PEER zegt op

  Beste Thaiaddict73,
  Heb hier in Ubon m’n Th rijbewijs gehaald. Maar dat was op ‘n circuit zonder tegenliggers.
  Dus ben ik in ‘t “echt” rechts gaan rijden op m’n motorbike.
  Je wilt niet weten hoe snel ik links ging rijden!
  Ik heb m’n rijbewijs nu plm 8 jaar en links rijden is net zo makkelijk als rechts rijden in Europa.

 5. Any zegt op

  Wel eerst je motor rijbewijs halen mocht je die nog niet hebben. In Thailand zijn er geen scooters maar motoren. Misschien kan je in Pattaya wel rijles nemen.

 6. Frank Kramer zegt op

  Beste Thaiaddict73,

  Jouw vraag is het, of het moeilijk is om rechts te rijden in Thailand. Wel, weet je beste Thaiaddict73, dat is best wel makkelijk ergens op het platte land, totdat je onvermijdelijke tegenliggers gaat ontmoeten. Want in Thailand rijdt men doorgaans links. Niet altijd en overal, maar dat zijn zeldzame uitzonderingen, waar wij in de lage landen rechts rijden, zo rijdt men in Thailand links. een Thaise koning, niet zo lang geleden, had in Engeland gestudeerd en was erg onder de indruk van de samenleing daar. het gevolg daarvan is dat hij in Thailand oa invoerde het links rijden, als ook de typische schooluniformen. maar, omdat jij daar interesse in toont, soms kom je wel rechtsrijders tegen in Thailand.

  Zo kom je op een snelweg, op de vluchtstrook, nog wel eens tweewielers tegen die even een stukje rechtsrijden, zonder daar andere weggebruikers mee lastig te vallen. Vlak bij ‘mijn’ dorpje in het Noorden, niet heel ver van Chinag Mai, scheelt het mij (en anderen) zeker wel 7 kilometer omrijden, door even snel naar de zondagsmarkt te rijden. Daartoe rijd ik (en anderen) dan even iets van 400 meter op de rechter kant, over de vluchtstrook. En ergens in Chiang Mai doet zich een vreemde verkeerssituatie voor. Omwille van allerlei eenrichtingsverkeer, heb je daar een staat waar zij die de verkeersaanwijzingen volgen, inderdaad, in die ene straat, rechts mogen en moeten rijden.

  ik hoop dat ik hiermee een passend antwoord op jouw vraag heb gegeven? En wens je een veilig gebruik van het Thaise wegennet toe.

 7. Marc zegt op

  Het is helemaal niet moeilijk lings te rijden maar het gemakkijkste is je voorganger te volgen en dan ge het de tweede maand gemakkelijker zijn voor zelf als eerste te rijden
  Wat je zeker niet moogt hebben is schrik anders kun je beter thuis blijven

 8. pieter zegt op

  Het went snel, begin met aan de linker spiegel een lint te hangen ;dat is de kant waar je moet rijden !! of als je wil rechterspiegel; is midden van de weg
  In de auto is het makkelijk ,namelijk het stuur altijd aan het midden van de weg net zoals in Nederland !
  Veel rijplezier gewenst

 9. John Chiang Rai zegt op

  Je vraagt of het moeilijk is om in Thailand rechts te rijden,niet moeilijk zou ik zeggen, maar uiterst gevaarlijk bij een verplicht linksverkeer.
  Thailand heeft linksverkeer en zal zich bij de oorsprong misschien hoofdzakelijk georiënteerd hebben aan de buurlanden, Malaysia, en het voormalige Birma.(Myanmar) waar England het heeft ingevoerd.
  Trouwens er zijn nog ca 60landen op deze wereld,die nog steeds met succes linksverkeer hebben.
  Birma heeft sinds hun afhankelijkheid van de UK,het verkeer weer na rechts veranderd,maar of het daardoor veiliger geworden is,waag ik te betwijfelen.
  Zelfs als Thailand op het idee zou komen om het verkeer ook naar rechts te verplaatsen,zijn hier enorme kosten aan verbonden,omdat men van een op de andere dag moet omstellen en voor die omstelling ook andere verkeersborden zou moeten hebben.
  Het gevaarlijke verkeer waar nu Thailand helaas nog dagelijks mee te maken heeft,heeft niet zijn oorzaak in het linksverkeer,maar in het vaak erbarmelijke rij en verkeersonderwijs.
  In het begin voorzichtig rijden,en je vooral niet verlaten op de verkeerskennis van je mede weggebruiker,dan kun je er best aan wennen.

 10. Rob zegt op

  Rijden links is geen probleem. Wel even opletten als in een automaat stapt als je altijd een schakelaar rijdt. Voorzichtig in de eerste kilometers dat je niet de koppeling intrapt, dat is nu dus de rem. Dan schrik je wel even.
  Verder is in Thailand rijden gemakkelijker omdat je veel minder verkeersborden tegen komt. Ook linksaf gaan door het rode licht is een goede oplossing voor de doorstroming van het verkeer.
  Dus ga gerust rijden. Kijk alleen verder vooruit dan in Nederland of België.

 11. RonnyLatYa zegt op

  Geen probleem. Wen je snel aan. Rechtdoor kan toch alvast geen probleem zijn…… Gewoon volgen.
  Enkel in het begin wat je aandacht erbij houden wanneer je ergens moet afslaan. Dat je de juiste kant van de weg opdraait….

 12. quillaume zegt op

  Ik proef dat je vrij onzeker bent wat het verkeer in Thailand betreft en dat
  lijkt mij reden genoeg om niet zelf te gaan rijden.
  Neem lekker een taxi en die zijn er in allerlei vormen en spot goedkoop.

  • Raymond zegt op

   Is misschien een goede oplossing als je in Bangkok of Pattaya of in een andere drukke stad woont. Moet je toch niet op het platteland wonen, want bv waar ik woon in noord-Oost Thailand kun je wachten of zoeken naar een taxi tot je een ons weegt.

 13. henk zegt op

  Het rijden van een schakelauto is even wennen, want de pook zit dan links van je.
  Verder heb ik weing moeite met om schakelen van auto rijden in NL of TH. Het enige is, dat de richtingaanwijzer en ruitenwisser hendels andersom zitten. Daar vergis ik mij dan telkens in.
  Iedereen in de auto ligt dan in een deuk.

 14. PaulW zegt op

  Het went vrij snel. Je moet uiteindelijk toch de verkeer stroom volgen. Enkele zaken die vervelend zijn, zoals de richting aanwijzer en ruitenwisser hendel zitten net andersom. (Uitgezonderd Ford geloof ik). Het overkomt me nog regelmatig dat ik de ruitenwissers aanzet ipv de richting aanwijzer. Ook heel vervelend is dat alle knoppen radio en airco etc op midden van dashboard nu allemaal met de linker wijsvinger bediend moeten worden. Voor mij is dat nog steeds heel vervelend. Zeker als er geen knoppen zijn maar digitaal. Met mijn linkerhand kan ik minder nauwkeurig knoppen indrukken en sliders bewegen. Probeer maar eens je mobile met je andere hand te bedienen. Let ook op dat links voorrang heeft, alhoewel voorrang regels door niemand gevolgd worden. Ook even aan wennen. Voor de rest defensief rijden en zaken vooraf goed inschatten. Niet op je recht staan, pushen, schelden. No use en je verliest het toch van de lokale Thai.

 15. wim zegt op

  Links rijden gaat vanzelf. Gewoon met het verkeer meerijden.

  Het rijden zelf is veel makkelijker dan in NL. Geen afleiding door onnodige en verwarrende verkeersborden en geen rare gekleurde strepen op de weg.

  Je moet met je ogen rijden en de regels grotendeels vergeten. Je zult merken dat mensen doorgaans rekening houden met elkaar en niet toeteren of vingers uit het raam steken.

  • TheoB zegt op

   Met personenauto’s, bussen en vrachtwagens wordt doorgaans rekening gehouden, wim.
   Maar met motoren is dat veel minder het geval kan ik je uit eigen ervaringen verzekeren.
   Ik rijd op een 279cc Honda Forza (topsnelheid 130km/uur) even snel als personenauto’s en vrachtwagens en daarom midden op de rijstrook.
   Het komt regelmatig voor dat personenauto’s en vrachtwagens ervan uitgaan dat de motor wel opzij gaat, omdat zij het toch nog nodig vinden om op een tweebaansweg een inhaalmanoeuvre uit te voeren terwijl ik eraan kom in tegengestelde richting en met een normale snelheid (60-80km/u).

   In Australië heb ik met mijn motor maar één keer heel kort op de verkeerde weghelft gereden toen ik de weg opreed. Ik reed pas ongeveer een week en omdat het andere verkeer links reed realiseerde ik me dat ik fout zat. Zelfs op de totaal verlaten wegen ben ik in Oz verder niet de fout ingegaan. In Thailand ook niet.
   Links rijden in een auto met het stuur aan de rechter kant geeft bij mij alleen vergissing in het gebruik van de bedieningshendels.

   In Thailand gelden maar een paar regels:
   Alles vóór je in dezelfde rijrichting heeft voorrang, alles achter je geeft voorrang. (Dus iemand die zonder op of om te kijken vóór je de weg opdraait vind dat hij/zij voorrang heeft.)
   Hoe groter of duurder het voertuig, hoe meer voorrang het krijgt/neemt.
   Verkeersborden en belijning (zebrapaden, ononderbroken streep, stopstreep, enz.) zijn enkel versiering.
   Voor verkeerslichten die op rood staan wordt gestopt.

 16. Jan zegt op

  Waar je wel rekening mee moet houden is dat veel Thais wel rechts rijden, maakt niet uit waar …of het nou op de snelweg, provinciale weg of in stad of dorp.
  Overal kom je ze rechts tegen, je schrikt je soms te pletter maar uiteindelijk went dt oo en hou je er rekening mee.
  Verkeersregels …….veel Thais hebben er schijt aan.

 17. LOUISE zegt op

  Hallo Thaiaddict,

  Gewoon meerijden wat snelheid betreft met de rest van de weggebruikers.
  En wanneer je een tijdje rijdt, dan doe je hetzelfde [foute dingen] als de Thai doet.

  Het enige waar je goed op moet letten is wanneer je een rotonde bereikt.
  Dan moet je deze LINKS OPGAAN.
  HETZELFDE GELDT WANNEER JE EEN STRAAT UIT KOMT.

  Let wel op als je voor een zebra stopt.
  Veel Thaaien racen door, dus noet schrikken.

  Veel plezier hier in Thailand en geluk.

  LOUISE

 18. Frans zegt op

  Hai,
  Links rijden is geen probleem als je maar weet dat rechts voorrang heeft.
  Je went er zeer snel aan maar het enige lastige is de bediening van het knipperlicht die zit namelijk in elke auto aan de zijraam zijde van de bestuurder dus rechts. Houd er rekening mee dat in Thailand er niet veel chauffeurs zijn die de regels kennen en je niet op voorrang kunt vertrouwen. Meestal is het een geval van inschatten wat het overige verkeer doet. Dus go with the flow. Bij u turns neem de tijd om zeker te zijn dat je kunt oversteken. In het begin reed ik liever iets om dan een u turn te nemen pas toen ik zeker was van mezelf deed ik dit wel. Nog een tip probeer altijd zo weinig mogelijk van rijbaan te veranderen, motorrijders zullen je overal proberen voorbij te steken en waken er zelf voor om niet door je geraakt te worden dus schrik niet en wijk niet voor een motorrijder uit daar het de kans vergroot dat je een andere raakt.
  veel plezier in het verkeer.
  Frans

  • Cornelis zegt op

   Volgens mij heeft niet rechts, maar links voorrang in het Thaise verkeer. Niet dat dat in de praktijk verder iets uitmaakt, hoor; men doet maar wat……..

   • Henny zegt op

    @Cornelis: Klopt wat je zegt;
    Section 71 of the Thai traffic laws, vehicles on your left have right of way.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website