Beste lezers,

Wij gaan binnenkort in Thailand wonen. We hebben een huis in Chiangmai. Mijn man wil overdag airco’s kunnen laten draaien op stroom van zonnepanelen. Alle ander verbruik zou dan gewoon bediend moeten worden via het stroomnet. Is een dergelijke combinatie mogelijk in Thailand? In Thailand schijnt de zon ook niet altijd, dus zijn er batterijen nodig.

Maar ik heb ook gelezen dat de zon te heet is en daardoor panelen verbranden of een mindere opbrengst hebben. https://www.thailandblog.nl/?s=zonnepanelen&x=0&y=0

Met andere woorden- is het plaatsen van zonnepanelen en aanschaf van batterijen wel goedkoper/gunstiger dan gewoon stroom afnemen van het elektriciteitsnet? Zijn er in Chiangmai deskundige installateurs?

Alvast dank voor het meedenken.

Groet,

Diya

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

7 reacties op “Is het in Thailand mogelijk als particulier zonnepanelen te plaatsen?”

 1. T zegt op

  Tesla heeft een batterij die stroom kan opslaan van je over capaciteit als de zon genoeg schijnt hier kun je een op gegeven moment een paar dagen mee overbruggen.
  Zover ik weet reageren moderne zonnepanelen niet alleen op puur zonnestralen maar ook op licht ik denk dat dit je het grootste deel van het jaar in Thailand door moet helpen.

 2. Stefan zegt op

  Zoek op YouTube naar “going solar in thailand Hans fritschi” en “Solar Powered in Rural Thailand 2020”.
  Het kan dus zeker.

 3. Marc zegt op

  Beste Diya,
  Hier in Thailand hebben ze temperatuur bestendige zonnepanelen en hebben een goede opbrengst.
  Stroom is hier niet duur , ongeveer 4.5 Baht per kw , toch kan dat oplopen en zeker met gebruik van airconditionings, maar ’s nachts gebruik je dan het stroomnet het beste .
  Overdag zorg je ervoor om genoeg productie te halen en de overschot op het net te plaatsen , hiervoor heb je wel een licentie nodig en kost dacht ik rond de 16000 Baht , je krijgt dan geld voor je op het net geplaatste stroom , ben niet zeker maar ik dacht ongeveer 1.5 Baht per kW .
  Zo en nu tellen maar hoe groot je installatie moet zijn, maar ben zeker als je een 10KW plaatst je al een heel eind verder komt en je je niet meer druk maakt om de elektriciteitsrekening die dan nog miniem zal zijn.

 4. john zegt op

  contact eens [email protected] mr. clive ogger zie ook website http://www.solarsolutionltd.com

 5. Lung addie zegt op

  Beste Diya,
  natuurlijk is het mogelijk om bv enkel de airco’s op zonne energie te laten draaien (off grid) en de rest van het huis op het elektriciteitsnet (on grid). Er zullen dan wel twee gescheiden voedingen moeten aangelegd worden, een voor de airco’s (off grid) en een voor de rest (on grid).
  Echter voor aan zoiets te beginnen zou ik toch eerst een degelijke berekening maken van de kostprijs om het nut hiervan te kennen. Daar het om airco’s betreft gaat het hem om een redelijk groot vermogen en zal er dus een redelijk grote productie en opslagcapaciteit nodig zijn. In Thailand kan je rekenen op ongeveer 10u per dag productie, dus heb je voor ongeveer 14u opslag nodig en dat is de grootste kost in de installatie.
  Zo kost een Tesla Powerwall van 5-7KW/u snel meer dan 10.000Eu en deze is onvoldoende om verschillende airco’s dag en nacht op te laten draaien, hoogstens 1.
  Maak dus eerst een deftige berekening voor je beslist. Ik deed het ook en moest tot de vaststelling komen: niet rendabel aan de huidige elektriciteitsprijzen in Thailand.

 6. peter zegt op

  Panelen hebben een negatieve temp coëfficiënt van -0.4 %/graad. Hierbij is de werktemp van de panelen gesteld op 25 graden. Echter indien de temp oploopt, dan gaat het paneel minder leveren. Per graad -0.4%. Dus is een paneel 60 graden, dan levert dat 60-25= 35 X 0.4 =14% minder/paneel.
  Desalniettemin worden zonnepanelen overal gebruikt. In youtube kan je filmpjes zien, waarbij men tracht de panelen koel te houden. Tja, hoever wil je gaan? Zolang er licht is levert een paneel elektriciteit.
  Vele panelen mogelijk tot 500W piek, waar verschillende prijskaartjes aan hangen.

  Opslag in batterijen. Deze dienen zo dicht mogelijk bij de inverter te staan, ivm getrokken vermogen.
  Kabels naar de inverter moeten dit vermogen, het amperage aan kunnen.
  Er is dan ook een solar charger nodig
  Batterijen zijn van 50 Ah tot 200 Ah, al zijn de laatste dan weer grote jongens en wegen weer wat en de kosten variëren hierin.
  Het vermogen naar de airco’s varieert, afhankelijk wanneer ze aanslaan, met name de compressor.
  Hoe meer airco’s, hoe meer panelen ivm te leveren vermogen en laden van batterijen.
  Tevens moet de inverter erop berekend zijn het vermogen te kunnen leveren.

  De panelen wegen zo’n 20 kg/stuk. Kan indien geplaatst op het dak, deze dit wel houden? Je hebt toch wel wat panelen nodig, afhankelijk weer van geleverde piek vermogen van het paneel.
  Stel 10 panelen, dan is dat 200 kg op het dak. Is de mechanische constructie daar op berekend?
  Het is Thailand en dan varieert de bouw.

  Van belang is, hoeveel airco’s en de wattages. Hoeveel Watts gaan ze gebruiken?
  Lijkt mij beter de solar panels direct op de gehele installatie aan te sluiten, dan alleen voor airco’s.
  Immers indien panelen niet genoeg leveren, dan moet erbij gevoed worden van de batterijen (gevoed door solar power?) en als deze laag zijn in lading en de panelen leveren geen power, dan stopt alles. Er is immers geen power te leveren voor de airco’s.

 7. Theo zegt op

  Hoi
  Ik heb gemiddeld 14a 15 uur een airco draaien, Daikin 22000/24000 btu met inverter.
  Betaal met de rest van het stroomgebruik ongeveer 1600 thb per maand. Dus vraag je af of je dat wel allemaal wil. Denk 10 jaar voor je enig oordeel hebt. Zonnepanelen en installatie kosten veel geld al is het goedkoper dan Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website