Is fietsen in Thailand nu minder gevaarlijk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 april 2022

Beste lezers,

Ik kom al jarenlang in Thailand en heb ook wel eens stukken gefietst in de omgeving van Pattaya en Hua Hin. Toch vond ik het altijd gevaarlijk omdat destijds de automobilisten nauwelijks rekening hielden met fietsers. Nu schijnt het zo te zijn dat, nadat Rama 10 op de fiets is gezien, ook in Thailand de wielerkoorts heeft toegeslagen.

Is het nu veiliger voor fietsers in Thailand dan pakweg 5 jaar geleden? En zijn er inmiddels ook goede fietspaden?

Groet,

Gertie

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 2.50/5. From 6 votes.
Please wait...

10 reacties op “Is fietsen in Thailand nu minder gevaarlijk?”

 1. Koge zegt op

  Hoi Gertie,

  Ik kan alleen voor mijzelf spreken, ik woon in Isaan en fiets elke dag, maar dan wel op de binnenweggetjes waar nauwelijks verkeer is. Ik fiets ca 1 uur en kom dan Max 5 auto’s tegen. De burgemeester van onze Amphur heeft ten zeerste afgeraden om op doorgaande wegen te fietsen, levensgevaarlijk. Een kennis van ons fietste in de buurt van Udon en is met de fiets verongelukt. Een paar jaar geleden was ik in de buurt van Lopburi in een resort waar ik een fiets kon huren. Ik mocht absoluut niet de doorgaande wegen op, moest binnen het park blijven. Ze gaven mij buiten niet meer dan een half uur.
  Ik heb op de binnenweggetjes in ruim een jaar 1 keer een gevaarlijke situatie meegemaakt.
  Het kan natuurlijk zijn dat het elders in Thailand anders is.

 2. jan zegt op

  In de buurt van Pattaya, rond het Maprachan lake kun je geweldig fietsen. Rond het meer ligt er een fietspad met een minimum breedte van 3 meter. Tussen het fietspad en de straat is er nog een groenzone plus een erg diepe afwateringsgracht, die bijna de volledige fietsbaan volgt. Zo heb je ook bijna geen last van motobike die het fietspad gebruiken.

 3. Marius zegt op

  Mijn laatste fiets ervaring dateert alweer van voor de corona tijd, ik ben toen diverse tochten gaan maken vanaf Hua Hin richting Krabi en terug. Ten zuiden van Hua Hin zijn er fietspaden, hoewel niet iedere Automobilist begrijpt wat de betekenis van een fietspad is en je vaak om geparkeerde auto’s heen moet rijden. Op de vluchtstrook langs de snelweg fietsen vond ik niet geweldig omdat het verkeer zo langs je heen raast. Het is niet moeilijk om binnen weggetjes te vinden en ik heb het nooit als gevaarlijk ervaren. Ik ben niet veel andere fietsers tegengekomen, maar je ziet ook Thai die een fietstocht op de racefiets maken. Ik adviseer om een goede route planner app te installeren en het te proberen. De grote steden zijn lastig maar daarbuiten is het heel goed te doen.

 4. Stan zegt op

  Ik heb alleen een paar keer in Hua Hin gefietst. Ook over de drukke doorgaande weg. Als je over zo’n drukke weg fietst moet je zo links mogelijk blijven rijden. Als je om een geparkeerde auto heen moet kijk even kort achterom of er ander verkeer aan komt. Let heel goed op de zijstraatjes of er verkeer uit komt.
  Een Nederlander die in Bangkok woont fietst al jaren de hele stad door en vind het niet gevaarlijk. Hij maakt vaak filmpjes tijdens het fietsen voor op Youtube. Zijn naam daar is Global Travel Mate.

 5. Erik zegt op

  Ik heb zes jaar gefietst voor ik een 110 cc kocht en ik fietste op alle soorten wegen rond Nongkhai. Op de autobaan, op binnenwegen met twee, drie en vier nummers en op zandwegen in ‘the middle of nowhere’, door regen en modder heen en ben herhaaldelijk op mijn gezicht gegaan als in de modder de sporen het doorgaan eigenlijk niet mogelijk maakten.

  Maar alleen op de autobaan liep mijn leven echt gevaar want je telt als fietser -maar ook als bromfietser- niet mee. Het snelverkeer ziet je als een hinderlijke voetganger-op-wielen en alleen voor een tuktuk kijkt men uit want dat betekent schade aan de dure lak….

  Ik kan gelukkig Thais lezen en spreken en heb steeds mijn weg gevonden, ook in de periferie, al heb ik wel geleerd, als ik de weg moest vragen, dat op een schoolterrein te doen en aan een leraar want die kan, met de kinderen nabij, niet liegen over de richting. Andere mensen wijzen maar wat aan, bang hun gezicht te verliezen en dan rij jij kilometers om…. Je komt op plaatsen waar geen richtingborden staan doch kartonnen bordjes met NK of UT (in het Thais, uiteraard…) die aangeven of je naar Nongkhai of naar Udon Thani rijdt.

  Maar om nu te zeggen dat fietsen gevaarlijk is? Nee, maar blijf van de autobanen af en leer het Thaise schrift en leer een woordje Thais. En wat lekke banden betreft, iedereen zal je helpen en je zult dan merken dat mensen die jouw band plakken voor 20 baht vaak geen 100 baht kunnen wisselen…. Dus steek klein geld bij je.

 6. Cornelis zegt op

  Ik heb er al een kleine 50.000 fietskilometers opzitten, hier in de provincie Chiang Rai, en fiets nog steeds enkele malen per week een rit van 80 – 100 km, zowel op drukke hoofdwegen als op stille binnenweggetjes. Ik ga niet zeggen dat er geen gevaren zijn, maar met defensief rijden, er van uitgaan dat de ander fouten zal maken, duidelijk te zijn in wat je bedoeling op de weg is, is het goed te doen. Zorg dat je goed zichtbaar bent, draag een fietshelm, en laat je vooral niet door angst weerhouden om erop uit te gaan. Fietsen is ook in Thailand een geweldige manier om je omgeving te leren kennen.
  Zie mijn ervaringen: https://www.thailandblog.nl/activiteiten/chiang-rai-en-fietsen/ , in 9 afleveringen.

 7. Paul zegt op

  Ik fiets heel veel in Prachuap en in en rond Bangkok en heb maar weinig echt gevaarlijke situaties meegemaakt. Bangkok is wel druk natuurlijk maar buiten Bangkok op kleinere wegen is het geen probleem.

 8. Barry zegt op

  Ik fiets veel nu in Hua hin en vroeger in Pattaya,
  Nooit op snelwegen en heb nog nooit een problemen
  gehad wel uitkijken en een spiegeltje op de mountainbike en racefiets is voor mij een noodzakelijk accessoire
  Omgeving Hua hin heeft prachtige bike mogelijkheden
  in schitterende natuur

 9. Harrie zegt op

  Fiets al jaren in Bangkok, de eerste keer was met Co van kessel, toen die net begon met ze fietstochten toen een fiets aan geschaft, die laat ik staan in de parking van het prince palace Hotel, waar we altijd verblijven, bangkok is heel goed te doen, je komt op plekken waar haast geen toeristen komen, de laatste jaren zie je steeds meer thiase mensen fietsen en er komen vooral tegen chinatown aan veel fietswinkels.

 10. Sjaak S zegt op

  Ik fiets twee tot drie keer per week iets ten zuiden van Hua Hin, samen met twee vrienden. Ik kan fietsen niet echt veilig noemen. Je neemt deel in het verkeer hier, dus je moet altijd oppassen. Hoewel de meeste automobilisten rekening met je houden, moet je er altijd op bedacht zijn dat er ook autorijders zijn die te dicht bij je komen.
  Je mag niet verwachten recht op voorrang te hebben. Zo gaat dat niet in Thailand. Maar dat geldt ook met de motor of auto.
  De meeste fietspaden die ik hier ken, vermijd ik, omdat ze slecht onderhouden worden. Dan rijd ik liever op de vluchtstrook.
  Afgezien daarvan kun je hier om Hua Hin heen mooie fietstochten maken. Maar veiliger is het niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website