Beste lezers,

Is een Internationaal rijbewijs nu echt nodig of niet om in Thailand met de wagen te mogen rijden als toerist (uiteraard als je beschikt over een nationaal rijbewijs/Europees rijbewijs)?

In het verleden ben ik wel altijd een internationaal rijbewijs gaan halen als ik naar Thailand ging, maar ik stel me steeds de vraag of het wel echt nodig is (temeer als ik onderstaande tekst lees die ik vond op internet).

According to the UN Traffic Act of 1949 and the Thai Traffic Act of 1979, an IDP is not required if you are a tourist/visitor in Thailand as long as your license is in English, has a photo, and your country is a contracting state of the 1949 treaty, which most are.

Maar veiligheidshalve zal ik toch maar weer een nieuw internationaal rijbewijs gaan halen (kwestie van niet in discussie te moeten gaan met de corrupte politie die ik ook deze keer zeker en vast weer zal tegenkomen)!

Groet,

Willem

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.00/5. From 3 votes.
Please wait...

15 reacties op “Is een Internationaal rijbewijs nodig om in Thailand auto te rijden?”

 1. Erik zegt op

  Willem, volgens deze site is het in Thailand verplicht. https://www.expeditieaardbol.nl/internationaal-rijbewijs/

  Het is de erkende vertaling van jouw nationaal rijbewijs al is het maar de vraag of iedere oom agent in Thailand een andere taal kan lezen.

  Maar als men het nationaal rijbewijs niet aanvaardt rijd je dus zonder rond en dat kan gevolgen hebben voor de verzekeringsdekking. Mogelijk kun je het voertuig niet eens huren, moet je oom agent een boete betalen en bij een aanrijding en claims mag je in het politiehotel slapen tot de claims zijn opgelost. Ik zou het risico niet nemen.

 2. Dick zegt op

  Ja, ik ben meerdere malen aangehouden en moest hem toch echt laten zien.
  Zelfs een keer gehad dat de agent mijn inter rijbewijs even leende om aan een andere tourist te laten zien wat hij nodig had.
  Even naar anwb met foto ong.18 euro voor een jaar.
  Gr

 3. Iwan zegt op

  Om de prijs en de moeite zou ik het niet laten. Als blijkt dat je in Thailand zonder internationaal rijbewijs illegaal een auto bestuurt en je maakt schade en/of letsel zou het weleens kunnen dat jouw verzekering niet thuis geeft.

 4. willem zegt op

  Over het wel of niet verplicht in het bezit moeten zijn van het int. rijbewijs lees je soms de meest tegenstrijdige berichten op internet. Uiteraard kan er maar 1 stelling de juiste zijn … en dat is de wettelijk vastgelegde stelling. Het is net dit wat ik zou willen te weten te komen. Het is niet omdat de lokale corrupte politie er op staat, dat je hem het internationaal rijbewijs kan tonen, dat het überhaupt ook verplicht is. Bij die lokale politie agent draait het immers enkel om het innen van wat extra zakgeld (en ziet hierin een gemakkelijke prooi). Zelf zorg ik ook steeds dat ik het int. rijbewijs bij me heb als ik in Thailand ben (kost is idd verwaarloosbaar). Geen int. rijbewijs hebben en in discussie gaan met de lokale politie zal toch niets uithalen dat weet ik best, maar ook hier gaat het niet om. Dat men soms geen auto kan huren zonder int. rijbewijs klopt ook. Maar niet elke toerist die met een auto rijdt in Thailand heeft deze wagen via een erkend verhuurbedrijf. Er zijn genoeg farangs die met de auto rijden van iemand uit de Thaise familie (laat ons uitgaan van de stelling dat die wagen van dat familielid ook verzekeringstechnisch voldoet aan de juist norm – wat jammer genoeg bijna nooit het geval is). Waar het wel om gaat is: wat zou (volgens de letter van de wet) het verzekeringstechnisch en gerechtelijk gevolg kunnen zijn indien een toerist (die met een toeristvisa en minder dan 90 dagen in Thailand is) een ongeval veroorzaakt en geen int. rijbewijs heeft (dus enkel het nationaal/Europees rijbewijs), in de veronderstelling dat deze een voertuig bestuurt dat perfect in orde is met alle verzekering en inschrijvingsvoorwaarden ! Misschien zijn er wel lezers die kennis hebben van de juridische en verzekeringsaspecten in deze vraagstelling. Uiteraard mag iedereen zijn persoonlijke visie en ervaring geven, maar zoals eerder gezegd … er kan maar 1 stelling de juiste zijn … en deze trachten te achterhalen is de hamvraag !

 5. Lung addie zegt op

  Beste Willem,
  het antwoord op uw vraag is doodeenvoudig: JA.
  Met een internationaal rijbewijs in Thailand rijden is wel beperkt tot een aaneengesloten verblijf van 90 dagen. Indien langer moet je een Thais rijbewijs hebben.
  Hou er wel rekening mee dat je in Thailand, naargelang het voertuig, een auto of een motor, een internationaal rijbewijs nodig hebt die beide categorieen vermeldt.
  Zonder internationaal rijbewijs rondrijden is ernstige zware risico’s nemen. Ik spreek dan niet enkel over de pakkans maar wel in geval van een ongeval. Dan ben je wel de klus hoor.

  • john koh chang zegt op

   ik vermoed dat dit niet juist is. Ik vermoed dat je in thailand net als in europese landen 90 dagen met je nederlandse rijbewijs mag rijden. Daarna is het over. Maar willem misschien kun je een officiele bron noemen dan leer ik graag wat het juiste is.

 6. henny zegt op

  Helaas is de tekst in het Engels, maar hier is uw antwoord:
  To drive or lease a car in Thailand as a tourist or visitor it is necessary to have either a Thai driving licence or a valid foreign driving licence with a photograph. The foreign licence must either be in English, or be accompanied by an official translation into English or Thai. The licence needs to have been issued by a country that has a treaty with the Thai government allowing the mutual acceptance of driving licences. Most countries, including Australia, Canada, New Zealand, the UK and the USA have this agreement with Thailand under the 1949 Geneva Convention on Road Traffic or the 1968 Vienna Convention on Road Traffic. Those in doubt should contact their embassy for advice: Click here

  An International Driver’s License/Permit (IDL/IDP) is also valid in Thailand, and available from a government department or authorized auto club at a small expense. A foreign driving licence valid under the 1949 or 1968 Conventions qualifies the licence holder to apply for the IDL/IDP, and its holders may find that it is more often recognised and accepted by police and civil service officials. Beware of the many IDP/IDL websites that are not legitimate.

  If the driver is not a tourist or visitor but is a resident with a non-immigrant visa, then it is necessary to have a Thai driver’s licence.

  Bron: https://www.angloinfo.com/

  • Erik2 zegt op

   Henny, helemaal duidelijk, dank. Aangezien het NL rijbewijs niet in het Engels is heeft men het Internationaal Rijbewijs nodig.

 7. Petra zegt op

  Wij haalden ook zo’n International rijbewijs,laatste keer niet,werden aangehouden en kregen boete,wat goedkoper is dan het rijbewijs

 8. Frans de Beer zegt op

  Volgens mij is het verplicht.
  Alleen is het internationaal rijbewijs in vele talen, maar niet in het Thai. Nu zal de politie in de toeristen streken wel Engels kunnen, maar in Kampheng Phet in ieder geval niet. Ze kunnen er werkelijk niets mee. Een neef van mijn vrouw is politie agent. Deze heb ik een keer laten controleren of ok met mijn BE rijbewijs, waarmee ik in Nederland ook op een bromfiets mag rijden, ook geldig voor een 125 cc motor in Thailand was. Ik heb hem beide gegeven. Na eerst een paar minuten naar het internationaal rijbewijs te hebben gekeken en deze nog een paar anderen heeft laten zien kreeg ik hem terug met de mededeling dat hij hier niets van snapte en ging hij verder met mijn gewone rijbewijs. Nadat hij hier even naar gekeken had kwam hij tot de conclusie dat het mocht.

 9. Arjen zegt op

  Om wettelijk gezien een auto (of motor) te mogen besturen is het internationale rijbewijs niet verplicht.

  Het probleem is dat alle verzekeringen een internationaal rijbewijs verlangen voor buitenlanders (of uiteraard een Thai rijbewijs)

  Als je in een huurauto rijdt zonder internationaal rijbewijs ben je dus niet verzekerd. En daarom zal de politie je bekeuren voor het niet hebben van een internationaal rijbewijs…..

  Arjen.

 10. Carlo zegt op

  Ik heb een Europees rijbewijs mét foto en tekst ‘drivers licence’ en verder de categorieën waar het betrekking op heeft. Is dus voldoende om als toerist te rijden.

 11. BKK_jack zegt op

  Ik wil nog graag even toevoegen dat de kans dat je gecontroleerd wordt in Thailand vele malen groter is dan in België of Nederland. Zorg dan ook dat je in orde bent.

  Ik heb m’n rijbewijs nu 27 jaar en heb in Thailand ongeveer 10.000 kilometer met de auto gereden. Ik ben al vaker in Thailand gecontroleerd dan hier in België/Nederland, dus dat zegt wel wat.

 12. Jurgen zegt op

  Volgens mijn vriendin kun je in Hua hin gewoon een internationaal rijbewijs aanvragen, iemand daar ervaring mee?

 13. willem zegt op

  Om een antwoord te vinden op mijn eigen vraagstelling heb ik zelf nog eens wat research gedaan en ben nog altijd niet overtuigd dat een internationaal rijbewijs (IDP) juridisch en/of verzekeringstechnisch een absoluut noodzakelijk feit is (om in orde te zijn als het fout zou lopen).

  Wat “zeker” waar is: in het bezit zijn van het IDP zal je zeker kopzorgen besparen als je wordt tegen gehouden door de “plichtsbewuste” Thaise politie. Het IDP op zak zal je zeker een beter gevoel geven (de prijs is echt nog wel te doen: in mijn gemeente 25 Euro geldig voor 3 jaar).

  Wat “waarschijnlijk” waar is: de meeste verhuurbedrijven verlangen een IDP (maar echt niet allemaal hoor). En er zijn nog andere manieren om als toerist met de wagen te rijden in Thailand (vb. auto van een Thais familielid/vriend … maar dan moet deze wel met alles in orde zijn).

  Wat “waarschijnlijk” waar is: de meeste verzekeraars verlangen een IDP (maar ben nog niet overtuigd dat dit per definitie zo is voor alle verzekeraars).

  Wat “naar mijn mening” waar is: in principe is er vrijstelling van een IDP voor de landen onder het Verdrag van Genève en Wenen van 1949 inzake het wegverkeer (de meeste Europese landen vallen onder dit verdrag). Maar dan moet het nationaal rijbewijs in het Engels zijn ….. naar mijn bescheiden mening voldoet het Europees rijbewijs aan deze norm (staat in 4 talen op dat het een rijbewijs is en verder zijn het enkel figuren en codes die niet taalgebonden zijn)!

  Wat “naar Thaise logica” waar/onwaar is: bij een ongeval zal de farang meestal/altijd wel fout zijn omdat hij een goede verzekering heeft en dus genoeg geld heeft.

  Bron: Internationaal rijbewijs Thailand | Solliciteer nu | IDA (internationaldriversassociation.com).
  Bij het zoeken naar hoe u een internationaal rijbewijs voor Thailand kunt krijgen, zult u zien dat er vrijstellingen zijn voor de landen onder het Verdrag van Genève en Wenen van 1949 inzake het wegverkeer. Onderdanen van die landen kunnen het echter moeilijk hebben om transacties uit te voeren bij sommige autoverhuurbedrijven. Het is dus beter om een internationaal rijbewijs te hebben in Thailand. Zorg er ook voor dat uw contactnummer op uw IDP werkt.

  Bron: International Driving Permit – Wikipedia
  Om geldig te zijn, moet de IDP vergezeld gaan van een geldig rijbewijs dat is afgegeven in het land van verblijf van de aanvrager. Een IDP is niet vereist als het binnenlandse rijbewijs van de bestuurder voldoet aan de vereisten van het verdrag van 1949 of 1968; de binnenlandse vergunning kan direct worden gebruikt in een buitenlandse jurisdictie die partij is bij dat verdrag. Daarnaast maken andere regelingen in sommige landen een IDP overbodig, zoals het Europese rijbewijs dat geldig is binnen de Europese Economische Ruimte. International Driving Permit – Wikipedia

  Ik ga nog eens proberen om meer duidelijkheid te krijgen bij wat verzekeraars en de dienst rijbewijzen … die zouden het toch moeten weten. De Thaise Ambassade zegt gemakshalve dat een IDP verplicht is maar dat is omdat ze het niet met zekerheid weten (want als je wat meer details vraagt dan hebben ze plots geen tijd meer).

  Maar voor alle duidelijkheid: zelf zal ik altijd het IDP gaan halen, maar ik wil gewoon eens weten hoe het juridisch/verzekeringstechnisch juist zit !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website