Beste lezers,

Ik las gisteren het ingezonden verhaal over adoptie. Mijn situatie is als volgt. Ik wil dit jaar wettelijk gaan trouwen in Thailand. Mijn vrouw een dochter van 13 jaar uit een vorig huwelijk. De Thaise vader heeft het kind nooit erkent en er is geen enkel contact.

Nu wil ik de dochter graag erkennen als mijn dochter. Hoe moeten wij dit aanpakken? Is trouwen genoeg om het kind als dochter te erkenen? Of moet je de hele molen in zoals bij adoptie? Want dat is nogal een gedoe. Is er geen gemakkelijker manier?

Graag jullie hulp in deze!

Alvast bedankt.

Benny

9 reacties op “Is de dochter van mijn Thaise vrouw erkennen hetzelfde als adopteren?”

 1. RuudB zegt op

  Als je dit jaar een TH wettelijk huwelijk sluit, is jouw vrouw erfgenaam. Adoptie is te overwegen als je ook wilt dat de dochter van jouw nieuwe TH partner tzt kan erven. Ik moet zeggen dat mij de zin en nut van adoptie ontgaat. Over enkele jaren is ze 18 jaar oud, en gaat ze haar eigen juridische gang.
  Adoptie is een fikse procedure, en je zou zelfs kunnen overwegen om tzt via een testament eea na te laten aan betr dochter. Wil je juridisch ouder worden van de dochter van jouw nieuwe partner, dan is erkenning voldoende, immers de biologische vader heeft noch erkend noch kontakt onderhouden. Erkenning kan na jullie huwelijk. Als de vader op de geboorteakte bekend is, zal hij toestemming moeten verlenen. Doet ie dat niet, dan heb je een TH lawyer nodig. Een erkenningsprocedure verloopt via de amphur/gemeentehuis. Aldaar weet men wel welke informatie je nodig hebt, want je bent/was niet de enige.
  Je kunt je ook nog afvragen waarom je wilt erkennen. Zoals gezegd word je juridisch ouder en heb je zorgplicht en aansprakelijkheid.

  • Ronald zegt op

   Gaarne verneem ik van Uw via email of wellicht kunnen we mekaar ontmoeten meer informatie mbt het onderwerp erkennen cq adopteren van kinderen van een thaise vrouw.
   Ik ben nederlander en woon in Sattahip. Zou graag de 3 kinderen van mijn echtgenote erkennen /adopteren, Wie Zou mij kunnen informeren, kontakteren.
   Zeer vriendelijk dank.

 2. Paul zegt op

  De Thaise wetgeving ken ik niet. Wat betreft de Nederlandse wetgeving over erkenning: Kijk even op de volgende pagina: http://www.knoesterenkuit.nl/specialisaties/familierecht/erkenning-kind/. Best interessant. Let bijvoorbeeld op de bevoegdheden t.a.v. de opvoeding.

 3. Prawo zegt op

  Als de adoptie naar NL recht geldig is wordt een minderjarige automatisch Nederlander. Bij erkenning is dat allen het geval als u het kind al drie jaar heeft verzorgd, tenzij dat kind nog geen zeven jaar oud is.

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste Benny,

  Ik ben getrouwt met een Thaise vrouw in Nederland(niet in Thailand).
  Wij hebben dit zo gedaan wegens de verhalen van onteigening van land of huis enz.

  Mijn dochter is in 2001 in Thailand geboren, mijn vrouw heeft hiervan aangifte gedaan
  bij het gemeentenhuis in haar gemeenten in Thailand.
  Bij het aangeven heeft zij mij als wettelijke vader opgegeven.

  in 2004 zijn zij bieide naar Nederland gekomen.
  Ik kon kiesen tussen de lange of korte procedure.
  Het voordeel van de korte is dat je haar/ hem sneller naar Nederland kan halen door een deel
  van de adoptie procedure te volgen.
  Het blijft natuurlijk altijd u kind en dit is mijn aanbevolen door de gemeenten.
  Hierdoor kan u kind sneller ingeburgerd worden.

  Een maal hier, kan zij haar/ hem het Nederlanse paspoort aan vragen.
  Het is voor mij lang geleden en niet echt een adoptie,maar het komt er wel op neer.
  Ik hoop dat u er wat aan heeft.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Ger-Korat zegt op

   Indien geboren tijdens het (en in Nederland) geregistreerd huwelijk dan heeft het kind automatisch de Nederlandse nationaliteit. Of was je dochter voor je huwelijk geboren ? Daarom begrijp ik je verhaal niet want je spreekt ook over adoptie van je eigen kind.

   Een kind geboren buiten een huwelijk kan je relatief snel erkennen in Thailand, tijdsduur van ongeveer een half jaar.

   In hoofdlijnen een erkenning van een kind in Thailand indien niet getrouwd:
   Kosten erkenning ongeveer 40.000 baht tot 45.000 baht alles inbegrepen. De advokaat kost ongeveer 15.000 tot 20.000 baht en het paspoort afgerond 6000 baht. Dit zijn de 2 grootste kostenposten en daarbij reken ik ook een 1 hotelovernachting in Bangkok en 2x reiskosten vanwege ambassadebezoek totaal 4000 baht. Vertaling dokumenten kostte me de 2e keer 11.000 baht inclusief legaliseringen van de dokumenten. Voor de procedure ga je eerst naar een rechtbank en vraag je een advokaat/lawyer welke in deze materie thuis is. Wel eerst alle benodigde dokumenten verzamelen. Na afloop en uitspraak van de rechter krijg je van de amphur een erkenningsverklaring en daarna met alle dokumenten kun je een paspoort en dus automatisch een bijbehorende Nederlandse nationaliteit verkrijgen. Heb zelf 2 keer deze procedure doorlopen.

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Ger- Korat,

    Het klopt dat ik nog niet getrouwt was. Wij zijn pas in Nederland in 2011 getrouwt.
    De vraag steller is inderdaad niet beel duidelijk.

    De vraagsteller is van plan om in Thailand te trouwen maar mocht dit niet lukken
    kan het ook op een andere manier.

    Ik heb verder buiten Nederland geen kosten gehad.
    Goed gelezen trouwens.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

 5. RuudB zegt op

  Het vervelende van dit soort vragen is altijd dat er veel te weinig informatie wordt gegeven over de omstandigheden waarin men verkeert. Bv in geval van vragensteller Benny geeft hij niet aan of hij zelf in TH woont, tzt van plan is in TH te blijven dan wel naar NL terug te keren, bij de IND aldus een verblijfstitel dient aan te vragen voor zijn echtgenote en dochter, etc etc. Dus ben ik maar uitgegaan van de TH situatie. Hoe het ook zij: een TH wettelijk huwelijk dient ook in NL te worden ingeschreven als hij/zijn gezin in NL komt te wonen, en hij zal IND en Gemeente-BRP terzake documenten moeten overleggen van zijn TH wettelijke erkenning van zijn TH stiefdochter. Blijft een gedoe, en nee: er is geen gemakkelijker manier.

 6. Pieter zegt op

  Nu 12 jaar geleden heb ik (nl) een mvv visum voor mijn Thaise vriendin en haar 3-jarige dochter aangevraagd en gekregen. Zij zijn toen beide bij mij in NL komen wonen. Na een jaar zijn we voor de Nederlandse wet getrouwd. Twee jaar later hebben beiden de NL nationaliteit aangevraagd en gekregen. De rest hebben we via het testament geregeld. Volgens mij (ons) is hiermee alles goed geregeld. Kosten hiervan zijn nihil en procedure gaat snel zonder rompslomp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website