Beste lezers,

Is er iemand van de Thailandblog lezers die iets meer kan vertellen over de rituelen omtrent de crematie van koning Bhumibol? Ik weet dat hij in de Dusit Throne hall is. Maar als ik beelden en foto’s zie kom ik er niet uit.

De urn is symbolisch zeg maar het gouden gedeelte op de top is de kist geplaatst aan de onderkant? Of in het bruine stuk aan de zijkant waarom leggen er op stoelen kleden ik dacht eerst dat er iemand onder zat.

Is er iemand die hierover meer weet? Zou dit zeer waarderen om iets meer te weten over de gebruiken die nu plaatsvinden.

Groetjes,

Christina


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Heeft iemand informatie over de rituelen bij de crematie van koning Bhumibol”

 1. Tino Kuis zegt op

  Hier vind je veel informatie. De koning ligt in een doodskist onder de urn die later wel gebruikt wordt voor de crematie.

  http://www.nationmultimedia.com/news/life/art_culture/30298053

  Wat je vaak ziet is het uitrollen van een brede band door de hele Troonzaal en de kroonprins (nu koning) die water giet in een kommetje. Beide zijn symbolen voor het overbrengen van ‘verdienste’ (merit) van en naar de overledene. De bezoekers aan de Troonzaal delen in die verdienste. De ruwe witte katoenen draden die je in een tempel en bij huizen ziet dienen hetzelfde doel. Het geheel heeft boeddhistische maar ook veel hindoeistische elementen.

 2. Van bellinghen zegt op

  Voor zover ik inlichtingen heb van Thaise vrienden werd vroeger het lichaam in hofhouding op de knieën in de uren geplaatst. En zo met de crematie op de praalwagen geplaatst en begeleid tot aan plaats van crematie. Sinds deze Koning zou het allemaal symbolisch nog zo gebeuren maar rust het lichaam ergelichaam ergens in een kist zoals bij ons. De dag van de crematie heeft men de ganse symbolische verplaatsing maar zou het gebalsemde lichaam discreet overgebracht worden naar de plaats van crematie waar het vuur dan weer symbolisch wordt aangestoken door de familie en prominenten. Dan gaat iedereen weg behalve de familie en gebeurt de crematie met de meest moderne middelen speciaal hiervoor gebouwd. Ben niet 100% zeker van de juistheid van mijn betoog. Beste groeten.

 3. Daniël M. zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben op 30 december een laatste groet gebracht aan de overleden koning Bhumibol. Het was de uitdrukkelijke wens van mijn vrouw, om een waardig afscheid te kunnen nemen van haar zeer geliefde koning.

  De veiligheidsdiensten hadden mij om mijn paspoort gevraagd en hebben mij binnengelaten, toen mijn vrouw hen zei dat ik haar echtgenoot ben. In de tenten heb ik begrepen waarom. Deze eer zou alleen aan de Thaise bevolking toekomen. Toch vraag ik mij af, waarom dat ik daar dan geen enkele andere farang gezien heb en waarom ik daar dan wel zat. Er zijn er toch wel meer die met Thais getrouwd zijn.

  Iedereen was in het zwart en netjes gekleed (ook ik). Bijna iedereen had zijn beste en mooste zwarte kleding aangedaan, alsof ze naar een zeer belangrijk feest gingen. Ik had wel een zwarte T-shirt met het Thaise cijfer 9 (Bhumibol was de 9de koning van de Chakri-dynastie) opgedrukt en een lange donkergrijze, bijna zwarte lange broek. Mijn bruine wandelschoenen vielen wel een beetje uit de toon.

  Na ongeveer de hele voormiddag wachten in de tenten – want er was een Bhoeddistische plechtigheid met genodigden en monniken in het paleis – kon iedereen een groet brengen.

  De verplaatsing van de tenten naar het paleis, waar de overleden koning zich bevind – verliep zeer gedisciplineerd en met het nodige geduld. Er werd goed gekeken of iedereen zich hield aan de kledingsvoorschriften. Ik werd verzocht om mijn T-shirt onder mijn broek te dragen in plaats van los.

  De mensen werden in groepjes toegelaten in de ruimte waar de overleden koning zich bevind. Daar gaan ze samen en gelijktijdig op de grond zitten en de koning groeten. Dat duurt hoogstens amper een minuut. Dan staat iedereen op en verlaat dan de ruimte. Er wordt wel aan iedereen een herdenking in de vorm van een kaartje en een souvenir meegegeven.

  Als de redaktie van Thailandblog dat wenst, dan kan ik een uitgebreider verslag van deze belevenis met zelfgemaakte foto’s opsturen naar de redaktie van Thailandblog.

  • Daniël M. zegt op

   Even dit nog aan toevoegen (vergeten): de kist met de koning heb ik niet gezien.

 4. Christina zegt op

  Allemaal hartelijk bedankt. We hopen nog voor de crematie een bezoek te brengen aan het Grand Palace.
  We waren er kort gelden maar zo druk. Wel hebben we het boek gekocht van de Bangkok Post over de eerste maand na het overlijden. Hebben hiervoor veel moeite moeten doen uitverkocht gelukkig nog een gevonden en slechts 199 baht. Een prachtige herinnering aan de koning.

  • Daniël M. zegt op

   Inderdaad een prachtig boek met prachtige foto’s, groot formaat. Hebben wij ook gekocht, net als een aantal andere (foto)boeken over koning Bhumibol. En inderdaad niet duur!

   • monique de jong zegt op

    waar is dit boek te koop en wat is de titel? zou het ook graag willen kopen.
    alvast bedankt voor de reactie.

    • Daniël M. zegt op

     Die boeken – er zijn verschillende boeken over de koning – zijn te koop bij Asia Books, B2S, Kinokunya, … Eigenlijk de meeste boekenwinkels (in de winkelcentra).

     De titel spreekt voor zich. Ga maar eens kijken en maak uw keuze 😉

 5. kinokun zegt op

  ELKE Thaise boekwinkel-en dus ook de meer engelstliige zoals Kinokuniya en ASIAboks-vele winkels hier in BKK-hebben allemaal een enorme tafel vol met gedenkboeken, zowel in het Thai als ook in engels. De wat duurdere zijn meestal kunstig versierd en vooal bedoeld als kado. De keuze is dus enorm en je vindt er vat wel wat. Bovendien komen er steeds nieuwe bij, o.a. met reportages (vooral oudere kranten) van de rouwplechtigheden.
  Elke dag, en zeker weekends, langs Ratchdamnern road staan er elk half uur dozijnen met Thaise toerbussen die uit het hele land komen en de allemaal de net in het zwart geklede bezoekers weer thuisbrengen-de stadsbussen zijn geheel gereorganiseerd hier en grotendeels gratis. De rouwers komen ook meestal met armen vol met gratis uitdeel-geschenken- zelfs voor de farang is er nog steeds volop gratis water en eten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website