Beste lezers,

Ik moet een Thais rijbewijs gaan halen. Ik ben in het bezit van een Belgische rijbewijs maar geen internationaal rijbewijs. Mijn rijbewijs is wel vertaald in het Thais. Mijn vraag moet ik terug examen afleggen?

Groet,

Jean

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

15 reacties op “Ik heb een Belgisch rijbewijs, hoe kom ik aan een Thais rijbewijs?”

 1. Dree zegt op

  Best proberen op verschillende plaatsen als ze in een goede bui zijn kan het lukken.
  Ik heb het mijne ook met problemen gekregen, verleden jaar heb ik een rijbewijs voor motor gaan halen ook met problemen maar het lukte telkens met de hulp van de grote baas… de gewone bedienden sturen je vlug weg.

 2. Jacques zegt op

  In Thailand is men gek op het internationale rijbewijs, wat zoals we allemaal weten geen rijbewijs is maar een vertalingsdocument van het nationale rijbewijs. U heeft al een vertaling in het Thais van uw nationale rijbewijs. De beslissing zal worden genomen door het lokale rijbewijskantoor en daar moet u dus zijn en maar hopen dat er positief op wordt gereageerd. De screeningsmedewerker zal zich aan de gangbare regels houden Mijn ervaring is dat er weinig of geen flexibiliteit waar te nemen is bij instanties. En zoals altijd gaan de deuren open als een financieel aanbod juist is of als de juiste mensen er in gekend worden. Dus onder anderen met invloedrijke (Thaise) kennissen zult u een heel eind komen.
  Als ik u was zou ik moeite doen om alsnog dit internationale rijbewijs te verkrijgen. Scheelt een hoop gedoe en dan is het rijbewijs door de bekende oefeningetjes op het kantoor uit te voeren zo te verkrijgen. Het volledige examen afleggen is ook een optie, maar vraagt wat meer inzet.

  • Billy zegt op

   Heb mij ook aangemeld met mijn internationaal rijbewijs en dokters bewijs in Phitsanulok in 2019 voor mijn thais rijbewijs te krijgen het begint met bekijken van de regels dan het bekijken van een 2 uur video waarin men het rijgedrag de goede en de slechte aan bod komen dan de testen ogen reactie en diepte zicht als dit allemaal in orde is krijg je een papier dat u beneden u rijbewijs kunt ophalen bij mevrouw die niets verstaat van datums geef het papier met mijn internationaal rijbewijs af aan deze dame en krijg te horen dat ik mijn rijbewijs niet krijg reden mijn internationaal rijbewijs is veel te oud mijn vrouw zegt haar dat mijn rijbewijs maar een jaar oud is (2018) kan niet zegt ze het is van 1966 dit is de datum dat het internationaal rijbewijs is
   ingevoerd maar ze blijft er bij er is niets aan te doen examen doen 2 maal gebuisd moet 40 op 50 hebben ik had maar 38 terug bij de dame en haar antwoord bleef het zelfde met dan gaat u maar naar Bangkok of Pattaya daar zult u het wel krijgen heb mijn thais rijbewijs gekregen in Pattaya via mijn Internationaal rijbewijs zonder problemen U ziet maar

  • RonnyLatYa zegt op

   “In Thailand is men gek op het internationale rijbewijs …”

   Dan toch niet het Internationaal rijbewijs zoals dat door Belgie wordt uitgegeven. In Kanchanaburi en ook in Bangkok niet weet ik uit ondervinding.

   Enkel omdat er de vermelding “Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer van 8 november 1968” op staat en Thailand die aanpassing toen blijkbaar nooit heeft ondertekend.
   Enkel indien er het oorspronkelijk verdrag “Verdrag van Genève nopens het wegverkeer van 19 september 1949” op staat wordt het Internationaal rijbewijs aanvaard.

   Er werd zelfs niet gekeken naar dat Internationaal rijbewijs als men dat verdrag van 1968 zag staan. Kreeg ik meteen terug met kopie en al en een vriendelijkijke “not good”.

   Langs de andere kant volstond enkel mijn Belgisch rijbewijs (type id kaart) in Kanchanaburi dan weer wel om een Thais te krijgen.
   Wel natuurlijk de gekende testen (kleur, afstand en reactie) en paspoort, doktersverklaring, adres (gele Tabien Baan volstond) .

 3. Rob zegt op

  Hallo Jean,

  In Pattaya heb ik een adres van een dame die van alles voor je regelt.
  Hoe ze het doet weet ik niet, maar een Thais (auto en motor) rijbewijs kan ze voor je regelen.
  Je geeft alleen enkele papieren af (nota hotel waar je verblijft, je rijbewijs en evt paspoort).
  Niet veel later komt ze bij je terug om het paspoort en rijbewijs bij je af te geven.
  Hoeveel dit gaat kosten weet ik niet, maar het ontneemt je wel veel tijd en rompslomp (met de verwachte
  nodige tegenslagen).
  En je hoeft er geen test af te leggen!

  Zelf enkele weken geleden tijdens mijn vakantie daar een paar keer geprobeerd een bankrekening te openen (Bankok bank) in de provincie Buriram bij diverse filialen zonder succes (moet eerst naar immigratie etc).
  Bij mijn laatste paar dagen, verblijvende in Pattaya, deze dame gecontacteerd.
  Volgende ochtend 08.30 afgesproken bij Bankok bank. Om 08.45 stond ik buiten met een rekening op mijn naam. Pasje, internet bankieren (via wise). Werkt allemaal perfect.
  Kosten voor de service 3000 baht.
  Voor de duidelijkheid; Ik woon nog niet in Thailand, ben ook nog niet gepensioneerd. Was er als toerist.
  Eind mei ben ik er weer om dan ook de rijbewijzen auto en (grote) motor vast te regelen.
  Eind 2023 ga ik dan in Thailand wonen middels retirement visa.

  Verder regelt ze indien gewenst ook retirement visa, 90 days report, taxi, motorbike rental.

  Haar contact gegevens:
  – facebook: https://www.facebook.com/Nan-Service-Thai-driving-license-and-visa-104447391763637
  – Telefoon: 087 3459104 (whats app)/ 030 4484515
  – Line ID: fido3428

  Via whats app en messenger kreeg ik steeds antwoord binnen het uur.

  • Jacques zegt op

   Het lijkt mij geen goede zaak om corruptie te promoten op dit blog en aan deze soort “ondernemers” geld te geven. Dat veel te koop is in Thailand is bekend, maar dit soort zaken gaat “goed” zolang het goed gaat. Het is een kleine moeite om in te schrijven bij immigratie en het rijbewijs legaal te bekomen.

  • JohnThailand zegt op

   Beste Rob,

   Dit lijkt te mooi om waar te zijn. Blijkbaar kan die dame alles regelen maar is dit wel te vertrouwen? Je zal haar maar je paspoort toevertrouwen om dan vast te stellen dat die zoek geraakt is.

   Nu, in Thailand kan alles gekocht worden, dat weten we al lang. Het is wel eigenaardig dat de dame in kwestie daar open en bloot reclame voor maakt op Facebook.

   Heeft iemand daadwerkelijk zijn rijbewijs via haar geregeld en hoeveel heeft dit gekost? Alvast dank.

   • Lung addie zegt op

    Ik heb hier ook mijn sterke twijfels bij. Hoe zit het met die foto welke ter plaatse genomen wordt????
    Ik vraag me trouwens af of dit wel een legaal rijbewijs is en dat zal blijken als je het eens echt nodig hebt en aan een degelijke controle zal onderworpen worden. Het is net als met die visagentschappen ….. tot je beslist om de jaarverlenging ZELF uit te voeren, het zal niet de eerste zijn welke dan van een onaangename reis thuis komt.

  • tom zegt op

   Voor het Thais auto en motor rijbewijs dien je zelf aanwezig te zijn of kan die dame tijdens het maken van de foto jouw gezicht ook meenemen . Het rijbewijs op creditcardformaat rolt namelijk zo uit de machine nadat ze de foto van je nemen en je hebt afgerekend, zo gaat het tenminste op land en transportation vlakbij Mo Chit in Bangkok.
   Internetbankieren via wise heeft trouwens niks te maken met de Bangkok Bank het is een online bank uit V.K. en je kunt online alleen een rekening bij ze openen.
   Raar verhaal en raad ook iedereen aan om niet met zo iemand in zee te gaan, dat zaken regelen in Thailand iets langer duren dan in Ned/B moet je toch onderhand wel gewend zijn.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Jean,
  als antwoord op uw vraag: U moet GEEN examen afleggen indien U reeds beschikt over een Belgisch of internationaal rijbewijs. U moet enkel de gewone testen afleggen welke: kleurentest, reactietest, dieptezichttest… dit houdt weinig in.
  Zoals steeds in Thailand is het totaal afhankelijk van WAAR je zal gaan voor een rijbewijs en dit wegens het feit dat ze, naargelang waar, zo een beetje hun eigen regels toepassen. Ik kan je aanraden: ga eerst poolshoogte nemen bij het betreffende kantoor en vraag wat ze precies willen hebben..
  Jaren geleden heb ik mijn eigen ervaring hier op TB geschreven: Je kan dit terugvinden met de zoekactie hier links bovenaan: Lung addie leven als single farang in de jungle. ‘hoe bekom ik een Thais rijbewijs’ …. verschenen op 01 september 2016. Ik meen dat er sedertdien weinig veranderd is.

 5. Pim Foppen zegt op

  In Ubon is het prima geregeld:
  Je “koopt” op het terrein waar dat rijbewijzen kantoor gevestigd is bij één van de stalletjes een gezondheidsverklaring, je vult alle benodigde formulieren in (in mijn geval omdat ik geen Thais lees en spreek doet mijn vrouw dat voor mij) die worden aan een loket ingeleverd en dan is het wachten geblazen.
  Neem wat te drinken mee.
  Vervolgens wordt je uitgenodigd om wat testjes te doen zoals hier al eerder omschreven en als dat goed is neem je plaats aan het bureau van een van de medewerkers en wordt er een foto van je gemaakt.
  Die foto verschijnt op het plastic kaartje waar ook wat persoonlijke info van de houder op wordt afgedrukt. Dat is dan je rijbewijs.
  Wel eerst betalen natuurlijk.
  Je kunt dit dus nooit helemaal door iemand anders laten verzorgen of het zou een dubbelganger, tweeling of wat dan ook moeten zijn maar dan loop je natuurlijk wel een risico.
  In eerste instantie is dat rijbewijs maar beperkt geldig, na de eerste verlenging krijg je een langere houdbaarheidsdatum.
  Reken op een halve dag of iets meer.

 6. Sjaak S zegt op

  Een Thais rijbewijs kost je een paar uurtjes tijd en 250 Baht. Waarom al die gekke uitvoeringen? Je gaat met je vertaling en originele rijbewijs naar de instantie bij jou in de buurt. Wordt het geaccepteerd, betaal je de leges en wanneer niet, dan maak je een afspraak voor je rijexamen. Mocht je daar moeite mee hebben en het ook na diverse pogingen niet halen, stel ik voor je rijbewijs te vernietigen en nooit meer zelf te rijden want als je zelfs de Thaise test niet haalt, ben je absoluut een gevaar op de weg.

 7. haki zegt op

  Ik ben in februari 2022 naar dept of transport in Bang Khun Thian (Bangkok) gegaan met mijn Nederlands rijbewijs, paspoort en huisboek van mijn vrouw (waar ik nog niet bij sta ingeschreven). Na lang heen en weer, kreeg ik het verzoek om bij onze ambassade mijn rijbewijs te laten verifiëren en aldaar mijn adres in Bangkok te laten bevestigen. Afgezien dat de ambassade mijn Bangkok adres niet eens weet, vond ik al die rompslomp te gek worden en ben niet meer terug gekomen voor de test, die ik ook nog had moeten afleggen.

 8. haki zegt op

  O ja, ik had ook de gezondheidsverklaring, nodig voor de aanvraag, bij me. Maar dat al bleek dus niet genoeg.

 9. Cornelis zegt op

  Mijn Thaise rijbewijzen, gebaseerd op de Nederlandse, verkreeg ik probleemloos in Chiang Rai.
  Ik beschreef e.e.a. op dit blog: https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/lezersinzending-thaise-rijbewijzen/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website