Beste lezers,

Even een vraag over vrijstelling loonheffing. Ik sta ingeschreven in Thailand als belastingplichtig en heb ook belasting betaald. Alle papieren over de betaling, de aanslag en de “verklaring belastingplicht woonland ” met prachtige stempels en de normale gegevens over mij in Thailand als kopieën van visa, paspoort, gele boekje, verklaring ambassade dat ik woonachtig ben in Thailand en dergelijke. Nu wil Heerlen ook nog een “income tax payment certificate: RO21”.

Is dit een normale vraag van Heerlen en ben ik in gebreke gebleven of is dit een extra actie van Heerlen?

Groet

Kees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Ik betaal belasting in Thailand maar Heerlen wil een “income tax payment certificate: RO21””

 1. john zegt op

  weet niet of het een normale vraag is of niet maar standaard krijg je, als je taks hebt betaald een dergelijke verklaring. Ik ga gewoon met aangifte naar de bank en laat een cheque maken. Bank weet de gegevens van de belastingdienst wel. Met de cheque en de aangifte ga ik naar het belastingkantoor die gewoon standaard een dergelijke verklaring afgeeft.

  • goort zegt op

   In 2017 heb ik het ca. 6 maanden aan de stok gehad met Heerlen, en uiteindelijk hebben ze ingebonden, nadat ik hun een RO22 verklaring heb gestuurd. Deze is te verkrijgen bij het provinciaal belastingkantoor (voor mij dus Chonburi) als je overlegt:
   – laatste LF90 belastingaangifte
   – je paspoort waaruit blijkens de in/uit stempels van de immigratiedienst moet blijken dat je meer dan 180
   dagen in Thailand hebt verbleven

   Een maar, je kan daar mensen aantreffen, die glashard stellen dat je met het door jou opgegeven belastbaar inkomen niet rond kan komen, en je chanteren door te zeggen dat ze die verklaring alleen afgeven als je meer inkomen opgeeft.

   • Han zegt op

    Vreemd, persoonlijk hebben ze daar geen voordeel bij. Evt wat smeergeld ligt meer in de lijn der verwachting lijkt mij.

    • goort zegt op

     Geprobeerd, maar werkt niet…..ze maken een nieuwe aangifte, voegen 300 k Bth inkomen toe, en hup je moet terug naar je lokale kantoor en je mag terugkomen met nieuwe LF90…..

  • janbeute zegt op

   Beste John .
   De afgifte van de verklaring is niet standaard .
   En er komt wel iets meer bijkijken dan met een cheque van de bank even bij de belastingdienst langs te gaan .
   Ik moet elk jaar bij het regionaal kantoor van Noord Thailand in Chiangmai , dus niet het belastingkantoor in de woonplaats of provincie mij melden met de hele bups .
   Uiteraard na dat ik de belasting heb betaald bij het gemeentelijke belasting kantoor
   En na een grondige controle krijg ik later bericht dat ze mij de RO 21 en de RO 22 naar mij toe sturen met de post .
   Ze vragen zelfs nog om een foto van mijn huis en route beschrijving .
   Ik heb ook al een keer of twee geld terug mogen ontvangen van de Thaise fiscus . En zo gaat het al jaren en jaren .
   Jan Beute .

   • john zegt op

    http://www.rd.go.th/publish/21977.0.html
    bovenstaande link geeft aan wat er nodig is om een verklaring van belastingbetaling te bekomen. Vereisten: zie tekst. Laatste regel zegt “andere relevante documenten” Dus jan, je hebt gelijk. Als de ambtenaar vindt dat je op de foto moet, met of zonder echtgenote en verder nog wat bede nkt dan heeft hij/zij daar alle ruimte voor. Dat gebeurt kennelijk in chiang mai. Is zoals ik schreef niet overal het geval. Zoals gebruikelijk is er alle ruimte voor amtenaren om wat te bedenken. Dat maakt hun positie zo sterk! Met als gevolg dat men nogal wat ruimte heeft om een spelletje te spelen dat de burger geld kost.

 2. teun zegt op

  Ik zit net een aanvraag vrijstelling klein pensioentje voor te bereiden. In het belastingverdrag (artikel 3 a) staat dat een persoon in die Staat woont waarhij de nauwste economische en persoonlijke belangen heeft. Dus nadrukkelijk niet waar hij de facto belastingplichtig is laat staan of en hoeveel belasting hij betaalt.

  De woonland verklaring klopt m.i. ook niet. Je moet je NAW gegevens invullen, evenals je BSN-nummer en je thaise fiscale nummer. Let op! Niks over je inkomen.!!
  En dan moet de Thaise fiscus verklaren dat hen niks tegenstrijdigs bekend is omtrent de”bovenvermelde persoonlijke omstandigheden EN inkomen!!! Als ze dus tekenen en stempelen – zoals kennelijk in jouw geval – dan verklaren ze (thaise fiscus) dat hen niks tegenstrijdigs bekend is over inkomen, terwijl dat helemaal nergens wordt genoemd. Toch merkwaardig.

  Dat men (Heerlen) nu ook naast Woonlandverklaring ook kopie aangifte wenst te krijgen, lijkt mij helemaal nergens op gebaseerd..

  De volgende stap is dan zeker: graag kopie aanslag thaise fiscus. En tenslotte: u betaalt wel erg weinig belasting in Thailand en dus gaan wij (Heerlen) u daarboven aanslaan tot het bedrag dat u in NL verschuldigd zou zijn.

  Kortom: het zijn fantasten, die zich weinig/niks aantrekken van Verdragen cq daar een hele vrije uitleg aan geven.

 3. eugeen zegt op

  Het vertificate R.O.21 met vermelding van uw inkomen en het bedrag belastingen dat je hebt betaald EN het vertificate R.O.22 waarin Thailand bevestigt dat er een overeenkomst is met uw land en dat jij dus in Thailand belastingen betaald hebt, krijg je van de belastingen hier. Dat zijn de enige twee documenten die je nodig hebt. Al de rest wat je in je bericht opnoemt hebben ze eigenlijk niet nodig.

  • stevenl zegt op

   Al dan niet belasting betalen in Thailand is niet het criterium, het gaat erom waar je belastingplichtig bent.

 4. Christiaan zegt op

  Het valt mij op, dat Heerlen steeds meer wil. Ze zijn daar gefrustreerd, dat Thailand niet van het huidige belastingverdrag af wil. Daarom zijn ze de laatste jaren steeds meer eisen gaan stellen terecht of onterecht. Ik zou dat graag uitzoeken, maar ik weet, dat de procedures vanuit Thailand naar Nederland duur en tijd rovend zijn.
  Het lijkt erop, dat men een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van vrijstellingen voert.Uitleg homaar , gewoon “doen wat wij zeggen “.

  • goort zegt op

   Helemaal gelijk, je krijgt allemaal kul argumenten als je met hen in discussie gaat. Maar wat helpt is een klacht indienen bij hun eigen klachtenburo. Daar zit (hopelijk nu nog) een heel goede ambtenaar (Dhr. Starmans), die echt ingaat op je klacht, en die onderzoekt, en niet partijdig is. En hij volgt erg goed op, via e-mail maar ook door je te bellen. Petje af voor deze man…

 5. janbeute zegt op

  Wat is het probleem .
  Gewoon het RO 21 certificate opsturen naar de belastingdienst in Heerlen .
  Dit hebben zij nodig als bewijs dat je hier belasting hebt afgedragen .
  Ik heb het hele proces ook Jaren geleden moeten doen bij in Heerlen .
  Als je het RO 22 certificate of residence afgegeven door de Thaise fiscus ook hebt , ook meesturen .
  Ik heb toen zelfs nog een vertaalde en gelegaliseerde versie van mijn gele tambian baan boek meegestuurt .
  Anders kom je niet van het gezeur van de fiscus af .
  Maak je verhaal sluitend en dicht met bewijzen en kopieen , anders komt er geen einde aan .

  Jan Beute .

  • lung addie zegt op

   Beste Jan,
   wat is het probleem? Er is geen probleem betreffende het gevraagde. Jij kon het wel voor elkaar krijgen daar je de rechte weg bewandelde. Het enige probleem is dat sommige mensen op zoek zijn toch een manier te vinden om zowel in Nederland vrijstelling te verkrijgen als ook in Thailand geen belastingen te hoeven betalen. Indien je in Thailand ook niets betaald is het natuurlijk heel moeilijk om een document te verkrijgen dat je deze wel betaalt, dat is het enige probleem. Deze vraag werd reeds meerdere malen gesteld en het komt steeds op hetzelfde neer.

   • erik zegt op

    Lung Addie, je zit er naast met jouw aanname.

    Je maakt de bekende fout dat je belastingplicht verwart met belasting betalen. Iemand die in Thailand belastingplichtig is en 64+ of invalide heeft een extra aftrekpost van 190.000 thb en kan met de nul-% schijf aan een vrijgesteld inkomen geraken van 540.000 thb ofwel (koers 38) 1.184 euro per maand. Dat heeft niet iedereen naast zijn AOW! Bij dat pensioen betaal je in Thailand NUL al moet je wel aangifte doen.

    Belastingplicht houdt niet automatisch in dat je feitelijk betaalt (of je moet vallen onder artikel 48 lid 1 van de Thaise Wet op de inkomstenbelasting maar daar komen gepensioneerden zelden aan toe. Dan moet er ook ander inkomen zijn zoals verhuur.).

    Teun heeft gelijk met zijn reactie. Ook ik had 10 jaar vrijstelling terwijl anderen moeten sappelen voor drie jaar. Maar Teun, de dag dat de AOW ingaat betekent altijd einde vrijstelling omdat er dan wijziging optreedt in het soort inkomen.

  • teun zegt op

   Jan,
   Wat nou als je volgens Thaise belastingregels GEEN belasting hoeft te betalen? O.a. door alle vrijstellingen. Dan zou in jouw visie de Nederlandse fiscus dus kunnen stellen: geen belasting afgedragen dus belasting betalen in NL? Dat gaat dan wel ver.
   Overigens doet de NL fiscus gewoon waar ze zin in hebben. De ene keer krijg je – zonder al die formulieren en andere poespas – een vrijstelling “zolang je in Thailand woont(?!), de andere keer (ook zonder verklaringen van Thaise fiscus) krijg je de vrijstelling voor 5 jaar.
   En ik heb ook al gelezen op dit blog dat Heerlen een vrijstelling verleende voor 10 jaar. Hoezo een vaste lijn?
   Men heeft zich kennelijk ten doel gesteld om het potentiele aanvragers zo moeilijk mogelijk te maken, zodat ze geen vrijstelling aanvragen. Wat moet je dan doen als Thaise fiscus zich ook bij je meldt om belasting te heffen?

   Men zou in Nederland – o.g.v.. het Belastingverdrag – gewoon moeten vaststellen waar iemand daadwerkelijk woont. En als dat in Thailand blijkt te zijn, de conclusive trekken: dan is het de verantwoordelijkheid van de Thaise fiscus om belasting te heffen. Net zoals de NL fiscus de verantwoordelijkheid heeft om op haar grondgebied verblijvende personen/instellingen te belasten.

   Ik verwacht, dat de volgende stap zal zijn: in Thailand wordt wel erg weinig belasting geheven. Wij – BV Nederland – gaan daarboven ook nog wat extra heffen.

   • goort zegt op

    Helemaal eens, zoals al eerder aangehaald, het feit dat je in Thailand belastingplichtig bent, betekent niet dat je ook (evenveel) belasting betaalt. Er zijn hier o.a. regels dat als je je buitenlands inkomen niet naar Thailand overmaakt in hetzelfde jaar als dat je het hebt verdient, je gaan belasting verschuldigd bent. Ze willen gewoon dat jij je belastingcenten aan NL geeft, zonder dat je er wat voor terugkrijgt…

    • janbeute zegt op

     Kijk Goort en daar sla je de spijker op zijn kop .
     Want er zijn lieden die dit doen en zich ontrekken aan de belasting van beide landen .
     Heerlen ziet dit ook wel , zij zijn daar niet achterlijk .
     En daarom willen ze bewijzen zien dat er ergens belasting aangifte gedaan wordt of afgedragen wordt .

     Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website