Ik ben nu eigenaar van mijn huis, is daar een formulier voor?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 februari 2019

Beste lezers,

Tot nu toe had ik steeds een jaarextension op het adres van mijn Thaise vriendin. Maar ik heb vorig jaar een stuk land geleased voor 30 jaar en er een huis op gezet. Dat is nu mijn officiële adres, mijn vriendin waar ik ook regelmatig ben woont hier niet. Ik heb uiteraard een geel huisboekje.

Dus nu ben ik mijn eigen “housemaster”, is daar ook een speciaal formulier voor?

Vast bedankt.

Groet,

Johan

26 reacties op “Ik ben nu eigenaar van mijn huis, is daar een formulier voor?”

 1. Marc Thirifays zegt op

  Neen.

 2. Jan Bisschop zegt op

  Je kunt enkel maat een eigendomsacte krijgen als de grond en de woning van jou is.
  Dit gebeurt nu via Landoffice.
  Je betaalt 8% op de aankoopwaarde van je huis.
  Heb het zojuist voor gehad.

 3. l.lagemaat zegt op

  Op wiens naam staat het chanot?

  • Johan zegt op

   Op mijn naam.

   • Cha-am zegt op

    Het Chanot kan niet op jouw naam staan, waarschijnlijk staat de 30 jaar lease van het land op jouw naam

 4. Kareltje zegt op

  Johan,

  Je gaat met de eigenaar van de grond, naar het districts kantoor, daar krijg je een nieuw geel boekje met je nieuwe adres, dan MOET je binnen 24 uur melden bij Immigratie dat je verhuist bent.

  Daarna woon je officëel op je nieuwe adres.

  • janbeute zegt op

   Beste Kareltje , het verkrijgen van een geel huisboekje gaat niet zo snel.
   En het verkrijgen krijg je bij het Amphur van de plaats waar je woont.
   En vermelden dat je verhuist bent bij de immigratie doe je al voor je het gele boekje hebt gekregen.
   Heeft niks te maken met het wel of niet hebben van een geel boekje.
   Daar komt nog bij dat de grond altijd eigendom is en blijft van een Thai, als ook het chanot of tewel de eigendoms akte.

   Jan Beute.

 5. Peter zegt op

  Ja. Daar is een registratie voor.

  Stuur maar even je telefoon nummer naar [email protected].

  • Ger-Korat zegt op

   Waarom deel je de informatie over de registratie niet met andere lezers, is het geheim ?

   • Peter zegt op

    Nee hoor niet geheim. Maar het gaat om contracten geregistreerd bij de landoffice. Heb er een paar jaar opgestudeerd.

    Betreft

    Lease contract
    Morgate contract
    And superfice contract.

    Dus 3 contracten in thai en engels en geregistreerd bij de landoffice. Het geheel nu op schrift uitleggen heb ik nu de tijd niet voor.

    En elke leek weet het ook beter toch ?

 6. Johan zegt op

  Op de chanote staat mijn naam als laatste met als opmerking dat ik “vruchtgebruik” heb levenslang. Dus de chanote staat op mijn naam en we weten allemaal wat ik daarmee bedoel. Ik heb daar een huis opgezet en ik kan met die grond doen wat ik wil behalve verkopen. De thaise eigenaar ( mijn vriendin) kan niets bouwen of verbouwen zonder mijn toestemming, enz enz.
  Geel boekje heb ik al geregeld een paar maanden geleden, dat ik verhuist ben naar mijn nieuwe adres ook doorgegeven bij immigratie.

  Maar de vraag was als ik volgende maand mijn jaarverlenging ga aanvragen wat voor formulier ik dan nodig heb omdat ik nu zelf huiseigenaar ben. Moet ik dan een formulier invullen dat ik mezelf toestemming geef om daar te wonen? Moet ik de chanote waar mijn naam op staat meenemen?

 7. Lung addie zegt op

  Vraag: “Dus nu ben ik mijn eigen “housemaster”, is daar ook een speciaal formulier voor?”

  Wat bedoelt de vraagsteller precies? Of hij nu ‘eigenaar’ is of “huisbaas” ?
  Ik ga van de veronderstelling uit dat hij wel degelijk weet dat hij niet de eigenaar is wegens het feit dat hij wel zal weten dat een buitenlander geen eigenaar van de grond kan zijn. Dus ik veronderstel dat hij, zoals hij correct stelt in het Engels ‘Housemaster’, wil weten of hij nu huisbaas is. Indien deze vraag gesteld is i.v.m de TM30 meldingsplicht bij immigratie dan is het antwoord JA. Nu kan/moet hij, indien er buitenlanders bij hem verblijven, met de nodige documenten, de TM30 melding ZELF doen bij immigratie. Persoonlijke ervaring daar ik ook als ‘housemaster’ beschouwd wordt bij immigratie. Ik moet dus zelf, indien er buitenlandse gasten bij mij verblijven, de TM30 melding maken.

  Hopelijk is dit een antwoord op de vraag van Johan.

 8. Ger-Korat zegt op

  Het enige officiele dokument betreffende het bezit van het huis is het huisboekje, geel voor buitenlanders en blauw voor de Thai. Dit is tevens het woonadres zoals officieel geregistreerd. Maak een aantal foto’s van het huis en tezamen met het huisboek is dit te gebruiken bij geschillen voor de rechtbank, amphur en wie dan ook. Een ander kan ook nooit een nieuwe huisboek op een andere naam aanvragen want immers het betreffende huis heeft al een adres en bewoner en huisboek.

  • janbeute zegt op

   Beste Ger, een geel huisboekje voor een farang en voor een Thaise nationaal het blauwe boekje.
   Is niet een bewijs of officieel document dat je een huis bezit.
   Het is alleen een bewijs van adres en woonplaats waar je woont of verblijft .
   Een Chanot verkregen bij het landoffice is het bewijs dat je eventueel eigenaar of mede eigenaar bent.
   En helaas nog steeds, een farang kan geen grond bezitten.

   Jan Beute.

   • Johan zegt op

    Beetje muggeziften over woordjes. Mijn naam staat op de chanoot als laatste “eigenaar” met daarnaast vermeld dat ik levenslang vruchtgebruik heb. Dat betekent dat niemand iets met die grond kan doen zonder mijn toestemming en dat ik daarop mag bouwen of slopen als ik daar zin in heb.
    Dat je geen echte eigenaar bent als farang en het bv niet kan verkopen weet iedereen hier wel.

 9. Jasper zegt op

  Schoolvoorbeeld van verstandig handelen: Lease voor 30 jaar, eigen huisje. Hopelijk niet op land van de familie.
  Nevenvoordeel is dat je op deze wijze ook je volledige AOW ontvangt, je woont bewijsbaar alleen. Huisinvestering betaalt zichzelf dus dubbel terug.
  Chapeau!!

  • Johan zegt op

   Mijn idee Jasper. Ik wilde hier ook iets voor mezelf hebben en niet helemaal afhankelijk van mijn vriendin, je weet maar nooit. En geen korting op de aow is een bijkomend voordeel.

   Overigens is het gele boekje of blauwe boekje geen eigendomsbewijs, kan ook gewoon een huurder zijn. Daarom ook mijn vraag of ik nog iets moet bewijzen dat ik het op dit stukje grond en in dit huis voor het zeggen heb en geen toestemming van iemand anders nodig heb om hier te wonen. Is mijn gele tabian baan voldoende straks voor een jaarverlenging of wordt er aanvullend bewijs gevraagd. Is mij nog niet helemaal duidelijk.

   • Ger-Korat zegt op

    Beste Johan, zelf breng ik als alleenstaande het huisboek ook mee bij de jaarverlenging. Wordt verder niet naar gekeken want je adres staat immers al in het systeem en bij de jaarverlenging heb je geen toestemming van de eigenaar of wie ook nodig als alleenstaande ( breng het alleen mee voor het geval ernaar gevraagd word maar dat is nog niet eerder gebeurd.). Alleen bijvoorbeeld na een reis buiten Thailand moet ik het wel laten zien bij de melding van TM30-formulier want logisch je geeft aan teruggekeerd te zijn op het adres.

    • Johan zegt op

     Dank je wel Ger, dat was het antwoord dat ik zocht. Tot nu toe op het adres van mijn meisje dus moest zij een formulier invullen, kopie van haar taboan baan enz.

     Allen bedankt voor het meedenken

 10. Lung addie zegt op

  Dus nu begrijpen we uiteindelijk waar de vraag om ging. Al het gerommel over het al dan niet eigenaar, huisbaas, vruchtgebruik, naam op chanote…. was een zaak voor niets. Met het bekomen van een jaarverlenging heeft dit totaal niets te maken daar bij een jaarverlenging dit allemaal geen rol speelt. Het vertoon van zijn 30j lease, dat is wat hij nodig heeft: een huurcontract. Of hij nu huurt bij zijn vriendin, op haar adres, of hij huurt op een eigen adres, want dat is wat hij in principe doet met de 30j lease, speelt geen enkele rol voor het bekomen van een jaarverlenging. Het enige wat daar geldt is dat je een ‘bevestigd adres’ hebt. Nu weten de lezers wel wat voor een slimme oplossing er is om vooral aan de korting op de AOW te ontsnappen daar hij nu een bewezen eigen adres heeft wat los staat van het adres van zijn vriendin en dus met zekerheid alleenstaande is.

  • Johan zegt op

   Dus dan moet ik de chanote meenemen waar mijn naam op staat en mijn husboek?

   • Ger-Korat zegt op

    Nee Johan, het gaat er niet om van wie het huis of grond is, het gaat erom waar je woont vandaar dat je eventueel je huisboek nodig hebt om deze te laten zien dat je daar woont. Net als jij heb ik geen huurcontract, dit kan vanwege diverse redenen bijvoorbeeld lease, usufruct of gewoon zonder deze 2 bijvoorbeeld het huis is van de familie of je woont in het huis van vrienden. Dus zoals ik al in een eerdere reactie schreef neem het huisboek mee maar daar hoeft niet naar gevraagd te worden door de Immigration bij een jaarverlenging.

    • Johan zegt op

     Ik zal het zekere voor het onzekere nemen en de chanote ook meenemen. Indien nodig kan er daar een kopie van gemaakt worden. Ik heb mijn adreswijziging wel doorgegeven een paar maanden geleden maar misschien de eerste keer een extension aanvragenmop een ander adres maar wat extra spullen meenemen. Kopietje is zo gemaakt.

     In elk geval bedankt voor jet meedenken allemaal.

     • Ger-Korat zegt op

      Geen zorgen voor de eerste keer, de jaarverlenging dan; ga een maand voordat je huidige termijn afloopt en dan kun je nog eens een keer terugkomen mocht je iets vergeten zijn. Dus ga bijtijds dan heb je tijd, zeker nog 4 weken, in overvloed.

      • Johan zegt op

       Zal ik doen, dank je.

 11. Johan zegt op

  Ps maar met mijn gele huisboek heb ik toch al een bevestigd adres?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website