Beste lezers,

Heeft er iemand ervaring met het beleggen in aandelen en/of obligaties in Thailand?

Kun je daarvoor terecht bij banken, brokers, vermogensbeheerders?

Graag tips en adviezen.

Met vriendelijke groet,

Carl


» Laat een reactie achter


13 reacties op “Lezersvraag: Heeft er iemand ervaring met het beleggen in aandelen of obligaties in Thailand?”

  1. luc.cc zegt op

    ik denk dat dit geen goed idee is beleggen in thailand (mijn opinie)
    mijn vriend heeft belegd in Vietnam via beurs, wat juist weet ik niet
    ik denk op ijzerindustrie
    hij heeft dit jaar een winstmarge van om en bij de 40 percent (ik weet niet of dit klopt, ik ken niks van beleggen)
    maar omdat er zoveel buitenlandse fabrieken uitwijken naar de buurlanden, is dit toch geen goed teken

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  2. Arnolds zegt op

    Je kan voor de zekerheid een Amerikaanse broker nemen ,die belegd in o.a.Thaise bedrijven,India en China.
    En je centen worden uitbetaald in dollars.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  3. Jef zegt op

    Thai Fund is op New York genoteerd, maar dat aandelenfonds wordt afgebouwd. Erg beloftevol wordt de Thaise beurs door specialisten dus niet ingeschat.

    Als iemand optimistisch tegendraads zou willen zijn: Kasikornbank biedt een beleggersrekening voor online beurstransacties. Dat was (is?) ook voor buitenlanders mogelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. fons zegt op

    JUISTbeleggenn doe je niet in Thailand,
    buurlanden gaan verder ,Thailand blijft steken, mijn opinie is ,
    investeert in Vietnam ,Cambodia ,laos ,
    optermijn meer rendabel

    grts fons

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  5. Hans zegt op

    informatie daarover bij de Bankok Bank (BBl) en de Set kantoren,
    Met aandelen spelen in Thailand is een leuke bezigheid, moet wel een bank garantie komen ven minimaal 50.000 Baht
    Succes als je begint.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. Evert zegt op

    Je kunt ook bij kasikorn bank terecht maar niet bij ieder bankfiiaal maar ik denk dat ze je dan wel vertellen waar je moet dan wel een bankrekening openen en het nodige erop zetten en als je het voor elkaar hebt kun je als leuk tijd verdrijf beleggen doe dat ook al enige tijd best wel leuk en als je erin thuis ben.
    persoonlijk vindt ik het leuk en als je het goed doet is het nog leuker, maar als advies doe het met geld wat je kunt missen anders is mijn inziens NIET aan te raden.
    met vriendelijke groet en succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  7. ReneH zegt op

    Aangenomen dat je in Thailand woont: niet doen, want 1) Wat berekent je bank aan voor transacties en het innen van dividend? 2) Wie adviseert je bij de bank en wat kost dat, want zelf kun je echt niet bepalen wat je wel moet kopen en wat niet. 3) Je kunt natuurlijk in Thailand beleggingsfondsen kopen, maar wat zijn de beheerskosten van die fondsen in Thailand en wat is het rendement geweest de afgelopen jaren?
    Kortom: niet doen. Nooit handelen op beurzen waar je niet bekend bent.
    Vanuit Nederland zou je een “Far East” beleggingsfonds kunnen kopen (voor zover ik weet bestaan er hier in Nederland geen specifiek op Thailand gerichte fondsen), maar laat je goed informeren door je bank, over de kosten en het te verwachten rendement.
    Houd er daarbij ook rekening mee dat (ook Nederlandse) banken eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in beleggers die minder dan EUR 50.000 te beleggen hebben.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • ruud zegt op

      De vragen die u opwerpt op dit forum, kan Carl natuurlijk ook gewoon aan de bank stellen.
      De risico’s van beleggen in Thailand zal hij zelf moeten inschatten.
      Ik dacht ooit gelezen te hebben dat als je in aandelen belegt, dat je met de belastingdienst in Thailand te maken krijgt.
      100% zeker weet ik dit echter niet meer.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  8. Hans Pronk zegt op

    Je kunt een beleggingsrekening openen bij Kim Eng (http://www.maybank-ke.co.th/). Ze hebben tientallen kantoren in Thailand maar ze zijn ook in andere landen actief. Ze bestaan al zeker 10 jaar. De tarieven zijn erg laag en alle handelingen kunnen via internet lopen, dus ook stortingen van en weer terug naar je rekening bij een Thaise bank. Op je saldo bij Kim Eng krijg je zelfs rente uitgekeerd.
    Dividend wordt ook automatisch bijgeschreven op je rekening bij Kim Eng, maar je hebt alleen recht op dividend (als farang) als je afziet van stemrecht. Dat kan je makkelijk regelen door bij je aankooporder NVDR aan te klikken.
    Wat de Thaise beurs gaat doen weet ik natuurlijk niet. Ik heb alleen wat aandelen van bedrijven met relatief veel landbouwgrond. Op wat langere termijn verwacht ik dat landbouwgrond duurder wordt. Verder heb ik mij niet verdiept in Thaise aandelen. Ik ben dus zeker geen actieve handelaar (jammer voor Kim Eng).
    Verder ga ik misschien wat goudfutures kopen omdat ik er rekening mee houd dat er (wereldwijd) grote monetaire problemen op ons af komen. Een belang in goud kan dan mogelijk wat compensatie bieden. Futures zijn natuurlijk erg riskant omdat je veel meer dan je inzet kan verliezen. Oppassen dus. Bovendien moet je daar een aparte rekening bij Kim Eng voor openen waarbij aan allerlei voorwaarden voldaan moet worden. Zo moet je een formulier van 5 kantjes invullen dat naar Amerika opgestuurd wordt om daar te controleren of ze belasting kunnen heffen op je vermogenswinst. Dat maakt een Amerikaanse wet (FATCA: http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Account_Tax_Compliance_Act) mogelijk. Ze verplichten alle banken ter wereld om daar aan mee te werken alhoewel de kosten voor de banken 4* zo hoog zijn als de opbrengsten voor de Amerikaanse overheid.
    Bij het invullen van dat formulier moet je dus elke relatie met de USA vermijden, anders krijg je problemen. Ze stellen ook idiote vragen zoals naar je geloofsovertuiging. Mijn geloof in de USA ligt nu in ieder geval aan stukken.
    Je kan alleen aandelen en obligaties kopen die genoteerd staan aan de Thaise beurs. Ook de goudfutures staan daar genoteerd. Eventueel kan je je recht op goud uitoefenen maar als je fysiek goud wilt hebben kan je beter naar een goudwinkel gaan.
    Succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
    • BA zegt op

      Futures handelen is niet echt geschikt voor mensen met weinig ervaring in die handel. En naar mijn mening moet je ook echt een behoorlijk vrij belegbaar vermogen hebben wil je in de future handel stappen. Dat moet je niet met een paar duizend euro doen, paar keer onderuit gaan en je geld is weg.

      Je moet ten eerste al onthouden dat je met margin handeld, dus je hebt een hoop levarage. Dat kan voor vervelende situaties zorgen. Verder heb je ook nog kans dat bij hogere volatiliteit in de goud markt de margin vereisten bijgesteld worden, wat nogal eens tot heftige prijsschommelingen leid omdat partijen daardoor hun positie verkleinen moeten. Beetje vervelend als je net een positie opent en de volgende dag opent je markt -5%.

      Daarnaast moet je ook rekening houden met contracten doorrollen en je kan geld verliezen doordat contracten in contango staan. Eigenlijk zou je je futures in een contango situatie actief moeten traden om dat op te vangen.

      Als je dus puur exposure in de goudmarkt zoekt omdat je monetaire problemen verwacht dan kan je dat beter doormidden van een fonds in goud of een ETF doen. Bij een future ben je ook gebonden aan tijd, als de goudmarkt gewoon zo blijft liggen dan erodeert een contango situatie je rendement.

      Zelfde op dit moment met de olie markt. Ik zit daar via ETF’s in omdat de verwachting is dat die dit jaar wel weer oppikt. Alleen is niet exact te voorspellen wanneer en de prijschommelingen in de markt maken derivatenposities vrij riskant. Dan kan je beter gewoon een stapel ETF kopen en die op de plank leggen, dan heb je er minder omkijken naar. Alleen is het winstpotentieel bij een derivatenpositie moet bijvoorbeeld futures natuurlijk wel vele malen hoger. Maar de verliezen ook.

      Wil je toch op levarage handelen mbt goud dan kan je ook bijvoorbeeld turbo’s kopen bij een Nederlandse broker. Die hebben ook de future als onderliggende waarde, maar zijn wat schaalbaarder. Verder heb je geen margin vereisten zoals bij futures. Maar je moet er wel rekening mee houden dat die posities ook geld kosten doordat een deel gefinancierd is en de onderliggende waarde ook steeds door gerold word.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • Hans Pronk zegt op

        BA, je hebt natuurlijk gelijk met je commentaar, zeker wat de risico’s betreft. Maar ook in Thailand kan je niet zo maar in futures handelen. Je moet bijvoorbeeld verklaren dat je verstand van zaken hebt (en er zijn nog wel meer hindernissen).
        Veel geld is er echter niet voor nodig: met THB 9.500 heb je al een belang in 10 baht goud. Maar je moet natuurlijk veel meer achter de hand houden dan dat bedrag want anders loop je inderdaad een grote kans dat je die THB 9.500 heel snel kwijt bent. En je moet eigenlijk dagelijks het koersverloop volgen en eventueel handelen om te voorkomen dat je in de problemen komt. Zoals je zegt: niet geschikt voor mensen met weinig ervaring.
        Jouw suggestie om bijvoorbeeld in ETF’s te handelen is voor mij niet geschikt. Goud is voor mij geen belegging maar een verzekering. Voor het geval er iets helemaal misgaat. In dat geval loop je volgens mij een behoorlijk risico met ETF’s omdat je er niet zeker van kunt zijn dat ze het goud daadwerkelijk bezitten. En daar komt je pas achter als de nood aan de man is. Met futures heb je dat risico ook, maar in Thailand kun je het onderliggende goud in ieder (?) geval opvragen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  9. PetervZ zegt op

    Beleggen in Thailand is prima te doen. Op de webstie http://www.set.or.th kan je een overzicht met brokers vinden.
    Zelf beleg ik via een aantal fondsen van de UOB Bank, (UOB Asset Management). Het rendement is de afgelopen jaren ruim 15% op jaarbasis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  10. Paul zegt op

    Weet niet waarom je specifiek op de Thaise beurs wilt beleggen. Het is immers ook goed mogelijk om via een Nederlandse of Belgische broker vanuit welk land dan ook te beleggen op Europese en Amerikaanse markten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website