Huisdier mee naar Thailand (en terug), is dat te doen ?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 juli 2018

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik willen na drie jaar Kikkerland weer eens voor 4 tot 5 maanden naar Thailand. Visumthema’s zijn al ruim beantwoord op dit blog, dus dat is wel duidelijk inmiddels. Nu heeft mijn vrouw twee jaar geleden haar hond(je) uit Thailand naar Nederland laten komen, zonder onze begeleiding dus, want we zaten hier al. Dat was een hele toer: inentingen, bloedtesten, travel-bench, cargo service agency, quarantaine Schiphol, hele rataplan. Al met al heeft dat een vermogen gekost waar je gemakkelijk met twee mensen voor naar Thailand kunt vliegen! Maar ach, vrouw helemaal gelukkig natuurlijk en dat is ook veel waard.

Nu wil ze deze jongeman (4 kg) meenemen als we 4 tot 5 maanden naar Thailand gaan; huurhuis waar dieren zijn toegestaan. Dan wel onder onze begeleiding dus. In Nederland achterlaten in een pension kost immers ook veel geld en er is geen oppas beschikbaar voor zo lang.

Vraag: is dat heen-en-weer meenemen van een huisdier om te doen (lees: betaalbaar)? Doordat hij dus Thai is en al eens is ingereisd in EU heeft hij zowel een Thais dierenpaspoort, een stapel papieren met stempels, als ook een Nederlands dieren-paspoort met valide inentingen.

Er komt vast meer bij kijken… Ervaringen/adviezen?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Huisdier mee naar Thailand (en terug), is dat te doen ?”

 1. Annie zegt op

  Hoi Hans,
  Mijn advies zoek een goede oppas thuis niet meenemen
  Je krijg zowel op de heen reis als op de terug reis weer met hetzelfde te maken als wat de pup toem al heeft meegemaakt ( mis behalve de bloedtest) maar 1 ding is zeker jullie maken de hond er echt niet blij mee door hem mee te nemen 1 en al stress voor dat beestje ,ik begrijp jullie wel hoor ivm een huisdier maar dat zou ik alleen aanraden als jullie voorgoed naar Thailand zouden gaan
  Ik hoop dat jullie hiermee een beetje geholpen zijn
  Groetjes

 2. Annie zegt op

  Hoi Hans,
  Mijn advies zoek een goede oppas thuis niet meenemen
  Je krijg zowel op de heen reis als op de terug reis weer met hetzelfde te maken als wat de pup toem al heeft meegemaakt ( mis behalve de bloedtest) maar 1 ding is zeker jullie maken de hond er echt niet blij mee door hem mee te nemen 1 en al stress voor dat beestje ,ik begrijp jullie wel hoor ivm een huisdier maar dat zou ik alleen aanraden als jullie voorgoed naar Thailand zouden gaan
  Ik hoop dat jullie hiermee een beetje geholpen zijn
  Ps ik merk het al aan mijn honden als ik ze per ferry overtocht mee neem naar Engeland 1 bonk stress ,ik heb ze 1 x laten vliegen ook met alle rompslomp van papierwerk enz enz nou nooit meer behalve de kosten te erg veel stress voor ze

  Groetjes

 3. dirk zegt op

  Het is alweer bijna 10 jaar terug, dat ik mijn hondje uit Nederland meenam naar Thailand. Ik vloog toen van Dusseldorf met een Duitse maatschappij en de vliegkosten waren daar toen zeer acceptabel. Maar voor het vertrek in Nederland hoop kosten moeten maken, bloedtest, diverse instanties bezoeken voor een stempel etc. En duur reishok voor de hond. Bij de dierenintake op het vliegveld in Bangkok, toch nog problemen gehad, heb daar 3 uur gezeten, kreeg coulance en mocht door. Douane chaste ook nog 2000 thb, voor ik buiten stond.
  Goedkoop vliegen voor uw hondje is naar mijn laatste informatie verleden tijd. Maar u moet ook weer terug met hondje. Thailand is een land waar rabbies nog veel voorkomt. U kunt quarantaine problemen verwachten op Schiphol bij terugkeer in Nederland. Kost ook weer muntjes.
  Ik adviseer u een oplossing te zoeken in Nederland, gastgezin of iets dergelijks, zal ook wat kosten maar geen vermogen, dat ik zomaar inschat als u heen en terugvliegt met hondje naar Thailand. Succes…

 4. Timo zegt op

  Ik ben ook benieuwd. Alleen ik heb mijn hond 8 jaar geleden meegenomen naar Thailand. Wij overwinteren elk jaar in Udonthani. Als wij in nederland zijn is onze hond bij de zus van mijn vrouw. Ik zou hem echter ook wel eens weer willen meenemen naar nederland!

  • Hans de K zegt op

   Bedankt voor je reactie Timo,

   Helemaal onderaan nog een reactie op alle antwoorden; misschien heb jij ook wat aan alle andere reacties.

 5. Khun-Koen zegt op

  Hans,

  Heen zal nog wel gaan met de juiste inentingen maar terug naar Nederland is lastiger. Lees:
  https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement_en

  Succes
  Koen

 6. Francois Nang Lae zegt op

  Wij hebben onze hond vorig jaar meegenomen naar Thailand, maar dat was enkele reis. Het is een hele papierwinkel, maar het kan goed. Bij Eva Air was de prijs 400 euro enkele reis. Je kan alleen enkele reis boeken voor een hond, dus een retour zou 800 euro kosten. Alle papieren en met name de legalisaties daarvan komen daar nog bij, dus reken er maar op dat de hond de duurste reiziger van jullie drieën is.

  Op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/#thailand kan je zien wat er allemaal nodig is. Let ook goed op de eisen om je hond weer terug Nederland in te nemen. Nederland is veel strenger als het om honden uit Thailand gaat, dan Thailand is bij honden uit Nederland. Je moet voordat je vertrekt al bloedtests laten doen. Dat staat allemaal op de pagina waar de link naar verwijst.

  Kijk ook goed naar het tijdschema. Sommige inentingen moeten minimaal, andere juist maximaal een bepaalde tijd voor vertrek geregeld worden. De legalisatie, waar je zelf voor naar Utrecht moet, moet als ik het me goed herinner in de laatste 5 dagen voor je vertrek gedaan worden.

  Als alle papieren in orde zijn gaat alles vlot in Bangkok. We hadden de “inklaring” in een kwartiertje geregeld.

  Dierenpaspoorten hebben officieel geen enkele waarde, en 2 jaar oude papieren met stempels ook niet. Er zijn ongetwijfeld mensen die met het dierenpaspoort alleen, en zonder die aanvullende papierwinkel, naar Thailand reizen en daar binnenkomen, maar die hebben dan mazzel. Je loopt altijd het risico dat de hond in quarantaine moet voor minimaal 30 dagen. (Dat risico loop je overigens ook als de papieren wél in orde zijn, want als de beambte vindt dat de hond er ziek uitziet mag hij besluiten dat deze in quarantaine moet; voor zover ik weet komt dat bij honden uit NL eigenlijk niet voor, maar het kan dus wel).

  Bij sommige maatschappijen mag een hondje van minder dan 5 kilo mee in de kabine. Maar als ie de hele tijd gaat zitten jammeren maak je daar geen vrienden mee. Als je hem in het dierencompartiment van het ruim laat zetten vlieg je zelf een stuk rustiger (en je medepassagiers ook :-))

 7. Ben korat zegt op

  Niet meenemen dat hondje wordt er echt niet vrolijk van. Oppas in Nederland zoeken is een stuk relaxter voor dat beestje en ik ken me niet voorstellen dat er voor zo’n klein hondje niemand te vinden is.
  Als je echt niemand kunt vinden dan ken het hondje denk ik wel bij mijn ex vrouw en kinderen in Nederland logeren maar voor het hondje is het beter als het bij bekende mensen terecht ken. Veel succes en als het echt niet lukt om iemand te vinden dan hoor ik het wel.
  Groetjes Ben Korat

  • Hans de K zegt op

   Bedankt voor je reactie Ben,

   Helemaal onderaan nog een reactie op alle antwoorden.
   Mocht het nodig zijn kom ik terug op je aanbod; ook bedankt daarvoor. In NL wonen wij regio Breda,

 8. Rob zegt op

  Hoi Hans .

  Ik heb zo vaak met mijn honden gevlogen heb er ook meerdere keren over geschreven.
  Al die mensen hier die je bang maken slaat nergens op .
  Ze hebben nooit zelf met een hond of hondje gevlogen.
  Dus mensen reageer dan gewoon gewoon niet,het is gewoon bang makerij .
  Stelt weinig voor en als je goed zoekt dan betaal je gewoon de kilo prijs ik heb laatst 75€ betaald en binnenlandse vlucht was 540 bath het hondje woog 3 kilo en het transportboxje wordt ook gewogen.
  Ik zal het nog een keer kort uitleggen.

  1 de hond moet gewoon tegen alles ingeent zijn let op ook rabiës.
  2 eenmalig een rabiëstietertest laten doen een maand voor vertrek.
  3 een gezondheids verklaring van je dierenarts(verklaring downloaden van de NVWA)
  4 dit alles moet in zijn Europese dierenpaspoort staan.
  5 afspraak maken met de aardige mevr van NVWA in Utrecht.

  uw dierenarts dient geregistreerd te zijn in het diergeneeskunderegister van het ministerie VWS.
  U kunt dit navragen bij de dierenarts zelf. De NVWA controleert de inschrijving namelijk aan de hand van de naam en het registratienummer.
  vermeld altijd duidelijk de naam en het registratienummer van uw dierenarts bij de handtekening en praktijkstempel
  vermeld altijd de datum op/bij elke verklaring.
  laat uw dierenarts altijd het klinisch onderzoek in het paspoort invullen en tekenen.
  alle formulieren moeten zijn ingevuld, ondertekend en voorzien van een datum en praktijkstempel en alle behandelingen moeten zijn gegeven vóór legalisatie.
  alle formulieren moeten zonder correcties/doorhalingen zijn ingevuld.
  uw hond, kat of fret dient in het bezit te zijn van een Europees paspoort en dit dient altijd volledig en juist ingevuld te zijn.
  de kosten bedragen €62.59 voor het eerste dier en voor elk volgend dier €52.74 (zelfde adres). Indien mogelijk graag met Pin betalen.
  u hoeft uw huisdier niet mee te nemen naar de afspraak.

  Je moet wel in Bangkok op het vliegveld je hondje aanmelden voor je importvergunning en bij de douane 1000 bath betalen.
  Bewaar het betalingsbewijs voor de volgende keer want dat hoef je maar een keer te betalen in zijn hondenleven.

  Het hondje mee terug nemen naar NL is nog makkelijker .
  Een gezondheids verklaring bij een dierenarts in Thailand halen ,dan naar het vliegveld gaan voor een exportvergunning .
  Dit moet een week voor het terug vliegen naar NL

  Succes er mee .

  Mvg Rob

  Laat je niet afschrikken lijkt heel wat valt reuze mee.

  Stop met mensen bang maken

  • Annie zegt op

   Antwoord op Rob,
   Goedemorgen rob ik probeer Hans niet bang te maken met mijn reactie hoor en zoals je in mijn 2e bericht leest ik heb wel zelf honden en er ook mee gevlogen !
   Ik probeer Hans alleen te behoeden en uit te leggen dat he5 allemaal echt geen plezier voor de hond is ( en geloof mij er is geen grotere dierenvriend dan ik ) maar tja ik denk dat iedereen dus anders met zijn honden is !
   Zoals ik het verhaal van Hans las is zijn vrouw erg bezeten van haar hondje dus moeten ze er gewoon rekening mee houden dat het ook niet plezierig kan zijn voor de hond

  • Hans de K zegt op

   Bedankt voor je reactie Rob,

   Helemaal onderaan nog een reactie op alle antwoorden. Het was meer afwegen dan afschrikken.

   Als je gemakkelijk je eerdere berichten hierover kunt terughalen dan graag een linkje ! hoe meer info hoe beter..
   Ik zit nog niet erg lang op het blog maar heb het idee dat sommige thema’s regelmatig terugkeren maar het is -eerlijk gezegd- lastig terugzoeken en het onderwerp “huisdieren” (honden/katten/dieren) staat niet in de onderwerpen-box hiernaast.

 9. Mark zegt op

  terug naar NL moet je een rabies certificaat hebben en de test moet gedaan worden door een EU lab, je mag pas de EU na 3 maanden vanaf de bloed afname, hou daar rekening mee. Tussen de 7 en 10 dagen voor de terug reis moet je naar DLD op de lucht haven om een geldige export license en health certificate te krijgen ook dien je een Annex IV EU form in te leveren die zij dan voor je stempelen.
  Boek de hond voortijdig in bij je luchtvaart maatschappij want kan gebeuren dat vlucht al vol is.

  Succes

 10. Hans de K zegt op

  Beste allemaal,

  Hartelijk dank voor het delen van jullie ervaringen en de adviezen.

  Conclusie : het kan best (bedankt Rob, Francois, Mark), maar is -buiten de kosten- toch vooral ook veel regelen. Ook dat kan best natuurlijk, we hebben het immers eerder ook gedaan voor de enkele reis. Tenslotte speelt de factor mee (bedankt Annie, Ben, Dirk) wat het voor de hond betekent: een hoop gedoe en stress.

  We hebben dankzij al jullie reacties bijeen een compromis bereikt (serieuze onderhandelingen..!..): we gaan dit jaar maar 3 maanden, maar zonder hond. Helaas minder tijd in Thailand maar dat is wel “quality-time” voor ons samen en zonder tijdverlies door een extra trip naar BKK voor de export license, we gaan namelijk -wat het nog complexer zou maken- door naar Chiang Mai.

  Kan ik wel eerder naar het zwembad, want ik hoef hem niet uit te laten; die verplichting heb ik hier in NL op mij genomen, aangezien mijn vrouw buitenshuis meer uren werkt dan ik…

  Als we in de toekomst langer aaneengesloten naar Thailand gaan, wat toch de bedoeling is, misschien wel permanent, dan mag hij wel mee en kan bij eventuele trips naar NL bij (schoon)moeder blijven waar hij eerder verbleef óf mee als de ervaringen (zoals van Rob) zijn dat het best doenbaar is. Nogmaals iedereen dank ! Op zoek naar een goed pension of familie/kennissen die willen oppassen, maar ja.. het is wel een temperamentvol geval.

  • Annie zegt op

   Nou Hans en vrouw ,
   Heel veel plezier en een super vakantie toegewenst
   Je bent nu in ieder geval al heel veel wijzer geworden alvast toch
   Veel plezier fijne vakantie
   Groetjes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website