Huis in Thailand bouwen zonder fundering?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 november 2018

Beste lezers,

Ik zie dat ze in Thailand, de goedkopere huizen bouwen zonder fundering. Er wordt eerst een soort fijn steengrind gebruikt om de bouwplek zo’n 80 centimeter op te hogen, dat laten ze een aantal weken inzakken. Vervolgens laten ze palen komen. Voor die palen worden gaten gegraven. In het gat gooit men wat cement en dan de paal in het gat. Dat gaat allemaal handig en snel maar vroeg of laat gaat dat toch verzakken?

Moet er niet een fatsoenlijke fundering worden gestort, of is dat alleen bij huizen met twee woonlagen of een zware dakconstructie (geen golfplaten)?

Wie kan mij dat vertellen?

Groet,

Jef


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Huis in Thailand bouwen zonder fundering?”

 1. erik zegt op

  Dat gat zit echt wel in de harde bodem; daar wordt een betonnen paal in gezet en dan wordt beton gestort dat uitloopt als een klomp. Maar hoe hard is die ondergrond?

  Waar ik woon bouwt men nu op een oud rijstveld dat met een meter rooie klei is opgehoogd en dat daarna meer dan 10 jaar heeft gerust. Die klei is ingezakt en nu is het perceel weer net zo hoog als vroeger. Men maakt gaten in die klei en daar komen de dragende palen. Maar er tussenin graaft men maar 30 cm uit, diep en breed, daar komt beton in en daarop de muren tussen die palen. DAAR scheurt het straks want dat krijgt te veel te dragen.

  Zet die palen om de twee meter en je hebt nergens last van. Ik heb ze om de vier meter en krijg dus scheuren in de aangesmeerde muur. Ach, denkt men, wat vulmiddel en een lik verf en het ziet er weer netjes uit……

 2. PD zegt op

  Hallo Jef’

  Je hoeft geen bouwkundige te zijn’ om te weten, dat dit nooit stand houd.
  Daarom.. zie je ook zoveel scheuren in pas afgeleverde revolutiebouw woningen!
  Ook hier geld, goedkoop is duurkoop!
  Je ziet veel foute project ontwikkelaars, die alleen voor de snelle winst gaan!
  De huizen, (..) worden zonder enige garantie verkocht’ of.. de aansprakelijke is met de noorderzon vertrokken! ( Voorbeelden ten over! )

  Het uiterlijk ziet er mooi uit’ en een leek van een bejaarde buitenlander, trapt er weer in”
  Het allerbeste ( en goedkoopste!! ) is zelf een bouwkavel aankopen.
  Die zijn groter, dan de doorsnee postzegels van bouwkavels, en heb je veel meer privacy en leefgenot’
  De meeste kavels in een bewaakt park zijn 200 m2 waar je de buren naar de wc hoort gaan!
  En als alles verkocht is, dan heerst er al snel rommel, achterstand, verloedering en leegloop!

  Verder een goede aannemer in handen nemen, die woonachtig is, in de directe omgeving, waar jij je huis wil bouwen!
  Het is namelijk gezichtverlies’ in zijn eigen omgeving goedkope troep te bouwen!
  Het voordeel is dan ook’.. dat je de regie in eigen handen hebt, en jij kunt bepalen, wat het toekomstige huis mag kosten!
  Let er dan wel op’, dat de bouwkavel het enige wettige Rooie chanot heeft!!
  Zonder chanot’ is het meestal landbouwgrond, en daar mag je net zoals in Nederland niks op laten bouwen!

  Samen met de betreffende aannemer, kun je een woonhuis samenstellen, naar jou’ persoonlijke wens en portemonnee.
  Bouwkavels, worden particulier goedkoper aangeboden, op Bath Sold en Udon map, dan een hebberige mooipratende makelaar.
  En mijn persoonlijke Tip’ is, kijk waar ziekenhuizen zijn, en winkels om daar dagelijks je boodschappen te halen, of om te eten, we worden ouder’ en dan is het heel prettig om snel hulp te krijgen.
  Ver buiten de bewoonde wereld, zijn de bouwkavels heel goedkoop!
  Hoe dichterbij een stad’ of een grote plaats’ hebben de bouwkavels een normale verkoopprijs, wat steeds maar duurder wordt! ( maar dit is wereldwijd het geval’! )
  Omdat het een bestaan iets is, wat je niet in een werkplaats of machine kunt maken, vraag en aanbod’!

  Mochten er nog vragen zijn, dan kun je me die altijd stellen, via Thailandblog.nl

  PD,

  • Erwin Fleur zegt op

   Betse PD,

   Recht voor zijn raap 555.
   Helemaal gelijk.

   Wij hebben grond gestort op een ligte heuvel voor ons huis en ongeveer een jaar
   laten zakken.
   Geen probleem als je het verzakte grond om het huis in de gate houd en aan vult.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 3. John Chiang rai zegt op

  Afhankelijk van de ondergrond,of je op een voormalig rijstveld,of hoe diep de vaste grond zit, zie je verschillende bouwijzen in Thailand.
  Als je op een voormalig rijstveld bouwen wilt,moet je net zoals in sommige gebieden van o.a Nederland, heipalen slaan die steunen op een vaste ondergrond.
  Mocht de vaste ondergrond zo diep liggen,dat hij haast onmogelijk te bereiken is,blijft altijd de mogelijkheid nog om de palen op kleef te heien.
  De afstand en de zwaarte van deze palen is erg afhankelijk van het soort huis men bouwen gaat,factoren zoals hoe zwaar het muurwerk wordt,hoeveel verdiepingen eventueel, of met welke dak constructie gebouwd wordt spelen hier o.a een belangrijke rol.
  Op een voormalig rijstveld waar het grondwater niet zelden stijgen kan,zou ik omdat optrekkend vocht ook in het muurwerk gelangen kan, tevens werken met een goede isolatie van de bouwplaat.
  Er zijn ook delen van Thailand waar de grond kwaliteit beter is zodat men de bodenplaat zonder het gebruik van heipalen meteen op de aarde stort.
  Bij deze methode wordt het grondstuk vaak met de benodigde aarde opgehoogd, en in het beste geval een paar jaar met rust gelaten,zodat de aarde tijd krijgt om na te zakken.
  Ook hier is de dikte ,en de wapening van de plaat,waarbij ik ook hier persoonlijk om eventueel optrekkend vocht te voorkomen,voor een goede isolatie zou zorgen.
  Fundamenten die o.a 80cm diep moeten liggen,om ze tegen opvriezen te beschermen kennen we alleen uit Nederland,zodat een goede bodenplaat volkomen uitreikt.

 4. jan scheys zegt op

  mijn vader die landbouwingenieur en dus ook geoloog was zei me, toen ik mijn grond voor mijn huis in België aan het uitgraven was en merkte dat ik volledig in een zandlaag zat, dat ik daar zelfs zonder fundering op kon bouwen. daaruit besluit ik dus dat alles draait om of het een goede stevige laag grond is die niet verzakt omdat het er toch nooit vriest!

  • John Chiang rai zegt op

   De vraag,,of men in Thailand bouwen kan zonder fundering”is zonder meer met NEE te beantwoorden.
   Zelfs een betonplaat die meteen op een goed dragende grond gestort wordt, is niets anders als een fundering,die afhankelijk of de dragende aarde dieper ligt met heipalen voorzien word.
   De eventuele scheuren die men af en toe later in het muurwerk ziet,hebben alleen te maken met de verkeerde werkwijze t.o.v de ondergrond, meestal veroorzaakt door onkunde of revolutiebouw en het bewust sparen op materiaal.
   Ieder huis ook in Thailand moet voorzien zijn van een Fundament,dat afhankelijk van de grond kwaliteit,en het soort gebouw dat het dragen moet,kan afwijken.

 5. harm zegt op

  Overal ter wereld heeft men verschillende bouw stijlen
  Zelfs in het sompige veen van Amsterdam hoeft niet altijd geheid te worden
  Vaak is op kleef bouwen voldoende en soms wordt zelfs dat niet gedaan.
  Een aantal jaren terug heb ik mee mogen werken aan een renovatie project in Amsterdam Noord
  De woningen (2 woonlagen) stonden in Amsterdam Noord m.n . in de vogelbuurt ALLEEN op een betonplaat welke koud op het veen was gelegd. Dus geen enkele heipaal!
  Ook na 30 jaar nog steeds niets gescheurd en nu na de renovatie dus weer gereed gemaakt voor nog eens 30 jaar. Destijds waren de woningen bedoeld voor de scheepsbouw arbeiders en had men bedacht dat ze 25 jaar mee moesten kunnen.

 6. Tom zegt op

  Je kunt best zo bouwen , maar verbind je palen met een gewapende fundering en fundeer ook onder je binnenmuren dan pas je vloer afstorten ook goede wapening gebruiken .
  Onder elk buitenkozijn dat je plaatst moet je je fundering verbreden om scheuren in de muur te voorkomen.
  Gebruik wel de duurdere Ytong blokken en niet de gestorte blokken voor je muren.
  Het is hetzelfde als op vaste grond bouwen in Nederland.
  Ik heb al meer dan 600 woningen gefundeerd en nooit geen scheuren.

 7. Harry Romijn zegt op

  Alles hangt af van het gewicht, dat je de grond laat dragen. Op blubber kan je een lichtgewicht trekkerstent neerzetten, zonder dat die gaat scheuren.
  Mijn ervaring sinds 1993: de Thais hebben van 3 bouwkundige zaken nauwelijks ene notie: statische berekeningen, fundering en (warmte)isolatie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website