Hoeveel stroom verbruikt een mobiele airco?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
30 april 2019

Beste lezers,

Mijn vriendin woont in een 1-kamer appartement. Het is er erg warm en ze heeft alleen twee ventilatoren. Ik heb voorgesteld om zo’n mobiele airco te kopen (gewone airco kan niet omdat de huurbaas dat niet wil, het breken om te installeren).

Deze mobiele zijn niet zo duur, ik zag een goede van Hatari bij Homepro voor 8.000 baht. Ik wil die haar kado geven. Zij wil dat niet omdat ze bang is voor een hoge stroomrekening.

Ik heb haar gezegd, gebruik hem dan alleen ’s nachts zodat je goed jan slapen (nu te heet).

Weet iemand hoeveel stroom zo’n ding gebruikt op maandbasis als je hem alleen ’s nachts gebruikt. Dus hoeveel baht dat ongeveer extra kost?

Groet,

Jean-Louis

22 reacties op “Hoeveel stroom verbruikt een mobiele airco?”

 1. Dree zegt op

  liefst kijken naar airco met inverter anders betaal je vlug dubbel aan elektriciteit

  • Dree zegt op

   goedkope oplossing voor kleine ruimte zet een bak ijs voor de ventilator en laat hem op de eerste stand de koude lucht blazen zolang het ijs niet is gesmolten zal het koel blijven

 2. Lung addie zegt op

  Beste Jean-Louis,

  het verbruik van zo een mobiele airco is afhankelijk van zijn vermogen (kW). Op de toestellen, of in de technische datasheet, is dat aangegeven. Er zijn er van 1.5 tot ….kW. Indien je het vermogen kent is het een koud kunstje om te berekenen hoeveel deze maandelijks gaat verbruiken : kW x uren x 30 x prijs/kW…
  Je vriendin zal het wel goed voelen op haar elektriciteitsrekening, dat is een feit.
  vb: 2kW x 4u/d x 6THB/kW x 30d/m is reeds bijna 1500THB/m
  Belangrijk is ook eens te kijken hoeveel lawaai zo een spul maakt, bij de goedkope versies kan dit oplopen naar 65dB…. je zal het dan niet warm hebben maar niet kunnen slapen van het lawaai.
  Ook rekening houden met het feit dat zo een mobiele airco het meeste vocht uit de lucht haalt wat dan vaak leidt tot irritatie van de keel….
  Denk er nog eens goed over na, zeker als het voor de slaapkamer is.

  • klaasje123 zegt op

   Ik had zo’n ding. Mooi groot en in de Homepro kwam er hele koele lucht uit. Echter thuis, bleek het ding eigenlijk niets te doen. Het is een verkoop truc. Immers in de winkel is het al koel en gaat er dus koele lucht in en er komt inderdaad koele lucht uit. Thuis echter gaat er warme lucht in en bij ons kwam er ook warme lucht uit. Kun je natruurlijk ijsblokjes in de water container doen. Lijkt me niets. Ding binnen 2 dagen terug gebracht. Bij vele thaise vrienden zo’n ding werkeloos zien staan, maar terugbrengen is iets wat ze niet gauw doen. Gezichtsverlies ofzo? Conclusie, grote miskoop. Nooit doen.

   • Leen zegt op

    dat is geen airco,maar een waterkoeler.

 3. David H. zegt op

  Zo een mobiele airco blaast koud van voor en warm vanachter , en moet dus een luchtslang gebruiken om de warme lucht naar buiten af te voeren , en zou dus ook een uitlaat gat moeten vinden , raam of deur op kier is geen optie omdat er dan toch nog warme buitenlucht binnenstroomt .
  Zelfs met miniem opening van die luchtslang , creeert dat toestel een onderdruk (miniem weliswaar ) die wederom via slpeten en kieren warmte aanzuigt .
  Een normale AC doet die wisseling volledig buiten de woonruimtes .

  Die dingen geven een valse energie vretende illusie van koeling

  Nog niet aan gedacht om kamer met A.C . te zoeken , lijkt mij goedkoper oplossing tegenover juist een fan room en aanschaf dat toestel ?

 4. ruud zegt op

  Hoe gaat u zonder breken de door de airco geproduceerde warmte afvoeren?
  De voorkant geeft koude lucht, maar de aan de lucht onttrokken- en door de airco geproduceerde warmte moet je wel ergens kwijt.
  Anders wordt de ruimte alleen maar warmer.

  Een eenkamer appartement, zal niet zoveel energie vragen waarschijnlijk, als je wat isolatie boven het plafond kwijt kunt.

 5. Henk Hollander zegt op

  Ik heb ook zo’n ding gekocht. Een grote met een behoorlijk vermogen. Als je die de hele dag/nacht laat draaien moet je halverwege de koelcel vervangen en elke dag/nacht voordat je hem aanzet weer bijna volledig de watertank bijvullen. Er gaan ruim 3 emmers water in. Als je hem in een afgesloten ruimte laat draaien, bijvoorbeeld een afgesloten kamer, begint de hele kamer irritant naar vocht te ruiken. Bij mij staat hij in een woonruimte van 6 x 4 en ik moet de schuifdeuren naar de eetkamer open laten staan en de ramen open om die lucht weg te krijgen. Je hebt echter, gezien op TV, capsules in de handel die je, bevroren, achter op de fan hangt en die dan koude lucht begint te blazen. Merk weet ik helaas niet meer.

 6. James zegt op

  Een eveneens mobiele – maar wel mindere doch veel goedkopere oplossing met zeer laag stroomverbruik- is een evaporation cooler. Het stroomverbruik is met 130W niet veel meer dan een ventilator. Wij kochten er een voor in de woonkamer waar we geen airco hebben.

  Die van ons (PerfectBrandz – in de aanbieding bij Tesco Lotus voor 3,500 Bath) heeft ook 2 diepvries koelelementen die je om en om gebruikt. Dat werkt dan weer wat beter.

  Maakt weinig lawaai en is uiteraard niet te droog.

  Succes.

 7. Harm zegt op

  Denk ook eens na over de uitlaat. Hij zal zijn warme lucht (afvoer) ergens kwijt moeten. Hang de slang uit het raam en je raam staat de hele nacht open met alle beestjes die dan vrij toegang hebben. Gaten in de muur maken is beste maar dat mag dan weer niet van de huisbaas.
  Leuk zo’n mobiel ding maar waar de warme lucht naar toe moet tja daar denken de meesten dan weer niet bij na.

 8. Renévan zegt op

  Iedere airco haalt vocht uit de lucht, dus niet alleen een mobiele. Onze elektra rekening met 1 airco in de slaapkamer is rond de 800 thb per maand, dat is inclusief de frontlader wasmachine en warm water om te douchen. Dus 1500 thb voor alleen een mobiele airco lijkt mij een beetje veel. En voor het geluid, ze staan bij de Homepro opgesteld dus je kan het daar beluisteren. Maar vul een plastic zak met water en vries deze in. Hang deze vervolgens achter de ventilator, dit koelt de lucht aardig af.

 9. Stefaan zegt op

  Beste,

  Misschien overwegen voor andere kamer met vaste airco ?

  Als je een mobiele schenkt, dan denk ik dat je best meebetaalt voor de elektriciteitsrekening.

  Mobiele zou lawaaierig kunnen zijn. Maar Thai people slapen vaak in een lawaaierige omgeving.
  Slapen met airco is niet altijd aangenaam en brengt soms irritaties van de luchtwegen.
  Ik zou je vriendin aanraden om bij aanvang enkel aan te zetten overdag tot het slapengaan. Mocht ze wakker worden van de warmte, dan kan ze alsnog de airco opnieuw aanzetten.

 10. karel zegt op

  Tja,

  Hatari verkoopt een hele goeie voor 2995 Bhat overal voor dezelfde prijs te koop.
  Is eigelijk een ventilator die met ijswater wordt gekoeld. Je krijgt er twee blauwe blokjes bij, één lig je in het diepvriesvak en de andere in het apparaat en om de 10 uur wissel je ze om.

  Werkt echt heel goed.

 11. Ser zegt op

  Ik heb ook zo’n ding als stand-bij. Dat wil zeggen dat als de stroom uitvalt, we deze 6000 BTU machine kunnen gebruiken om niet het bed uit te drijven als de normale airco niet werkt. Ik heb het uitgeprobeerd, maar ben niet echt tevreden. Duur? niet duurder dan een gewone airco, eerder goedkoper, deze dan, omdat de kleinste standaard airco in mijn huis meer verbruikt. Advies: koop een mobiele airco van 10.000 BTU en koop een stille, wel wat duurder, maar wat is geld? Dan slaap je lekker in een 25 m2 kamertje en laat die Thai maar klagen, dat is gewoon. En wat kost het, 2000 Baht per maand of zo (50 Euro), als je dat niet kunt betalen, blijf dan weg hier. Verwarmen voor een vast bedrag per maand in Nederland kost eindeloos veel meer.

 12. tom bang zegt op

  Weet niet of mobiele meer verbruiken aan stroom dan degene die tegen de muur zitten maar wij hebben er 2 waarvan er een iedere nacht draait van pak hem beet 21.00 tot 07.00 en de ander draait ongeveer 3 uur per dag , dus dat zijn heel wat uurtjes en de kosten voor elektra liggen tussen de baht 1200 en 1700 per maand.
  Daar zit natuurlijk ook verlichting ,t.v. koelkast, waterkoker, magnetron en af een toe een gaatje boren om een schilderij op te hangen bij.
  Lijkt me dus voor een eenpersoonskamer met een extra mobiel airco niet echt dat je er baht 1500 meer door zou gaan betalen. Misschien kunnen ze je het bij homepro zelfs nog voor rekenen.

 13. eduard zegt op

  Er wordt hier uitgegaan van de gemeente prijs voor electr.Eeen huisbaas rekent geen 6 baht, maar minimaal 12,dus verdubbel het maar,die 1500 wordt 3000

 14. Roland zegt op

  Het is denk ik interessanter om een nieuw onderkomen te zoeken en dit maal met aircon.
  Geen gedoe en direct een comfortabeler bestaan.
  Zonder aircon op zijn minst in de slaapkamer is niet te doen in Thailand, toch niet in de 21ste eeuw.

  • Ger-Korat zegt op

   Dit is de beste oplossing, een kamer huur je vanaf 2000 baht tot 3000 baht van Bangkok tot in de Isaan. Waarom druk maken om een onredelijke huisbaas welke niet toestaat om een airco te installeren. Of spreek af dat je een borg geeft van 2000 baht voor eventueel toekomstig herstel van de schade veroorzaakt door installatie van een airco. Als dan de huisbaas er nog niet in mee gaat dan snel verhuizen. Trouwens ook ik huurde eens een bungalow en de electriciteitmeter werd geincasseerd door de huisbazin. Kwam er op neer dat het metertarief 3x zo hoog was als bij een meter in eigen beheer en daarom ook nooit de airco daar aan want onredelijk duur, en daarom maar verhuisd.

 15. eduard zegt op

  Een tip is wel met een fan Maak ijsblokken in plasticzakken en hang die aan de achterkant van de fan (zuigende werking), zeer koel,same aircon, hang je ze er ervoor, dan is het supercool,maar blok ijs steeds vernieuwen,maar dat zijn de kosten niet.

 16. David H. zegt op

  Er wordt hier verwarring geschapen betreffende welke mobiele airco , de eigenlijke mobiele A.C. vierkant model werkt net zoals de grote broerop een koelings gas , dat andere goedkope ding is gewoon een ventilator waar een koelbak met water is aangebouwd , zelfs nu is er ook een model dat gewoon water vernevelt ..
  Ik denk dat poster het duurdere +/- 6000 baht model bedoelt , dat wel goed koelt indien je de warme uitlaat kunt avoeren zonder warmte binnen te laten .

  Kamer met A.C kan je hoogstens een 500 baht meer kosten in huur op Thai kamerverhuur niveau + elec. natuurlijk

 17. James zegt op

  De oplossing om een zak ijs achter een ventilator te plaatsen werkt wel, maar echt handig is het niet. Een goedkope oplossing 3000-3500 Bath is de verdampingskoeler (evaporation cooler) met ijsblokjes of (vries)koelelementen in het water reservoir.

  Naast het verdampingskoeleffect werkt de toegevoegde koude redelijk goed en handiger natuurlijk dan plastic zakken met ijsblokjes ophangen. En wel veel goedkoper dan een volwaardige A/C. Bovendien heb je niet het gezeur met de afvoer van de warme lucht als bij een portable A/C..

 18. Johnny BG zegt op

  Als je in Nederland woont dan snap ik het.

  Met 41 graden in een slaapkamer kan ik een airco in welke vorm dan ook niet als onnodig iets zien, maar gelukkig is er de vrijheid om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.
  Eigenlijk heeft het wel iets om te willen leven als iemand anders die dat zelf zeker niet zou willen als het geld ervoor is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website