Beste lezers,

Ik heb ruim 6 maanden contact met een Thaise schone. Wij hebben elkaar leren kennen op internet en ik heb haar een keer opgezocht. Ze heeft meerdere baantjes gehad, zoals schoonmaakster en in een fabriek gewerkt. Op dit moment helpt ze in de keuken bij een restaurant in Chiang Mai. Ze wil graag naar naar huis in de buurt van Udon Thani omdat haar moeder oud en ziek is. Dat is geen smoesje want ik ben bij haar thuis geweest.

Ze vraagt of ik haar financieel wil ondersteunen vanuit Nederland, ze kan dan naar huis en voor haar familie zorgen. Ik wil dat wel doen maar ik heb geen idee hoeveel geld ik haar moet geven. Heb al meerdere websites bezocht en zie en hoor daar van alles, bedragen van 6.000 baht tot 20000 baht. ook veel geouwehoer zonder een serieus antwoord.

Nou, 20 duizend baht is mij echt te gek maar zelf dacht ik aan 8000.

Wat vinden jullie is dat een redelijk bedrag? Ik hoef geen adviezen over wel of geen geld sturen want ik heb al besloten om haar te helpen, het is een meid uit duizenden en ik ben hartstikke blij met haar.

P.s. hoe kan ik het beste geld overmaken ivm de koers in euro’s of baht. Wat is het beste en goedkoopste?

Bedankt voor jullie hulp en tips,

Roel

(N.b. tekst enigszins aangepast door de redactie – naam is op verzoek fictief)

116 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel geld moet ik mijn Thaise vriendin geven?”

 1. Edwin zegt op

  Ik denk zelf dat 10.000 meer dan zat is als je er van uit gaat wat een Thaise persoon verdiend per dag. Veel succes met het helpen van je medemens!

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad, als je kijkt naar het behoorlijk controversiële voorgestelde minimumloon van 300 baht per dag is 8000 – 10.000 baht per maand veel geld.

 2. Khun Peter zegt op

  Ik zou beginnen met 10.000 baht opzij te leggen en haar 8.000 te geven. Die 2.000 gebruik je dan om voor haar te sparen. Dat zal haar waarschijnlijk niet lukken van dat bedrag. Je hebt dan straks een buffer voor haar als de nood aan de man is. Motorbike kapot of het dak van het huis gaat lekken.
  Begin zeker niet te hoog, want het verzoek om meer te sturen komt vroeg of laat ook.
  Wel wil ik opmerken dat ik 6 maanden vrij kort vindt om iemand financieel te ondersteunen. Je zou elkaar toch minsten een jaar moeten kennen, maar goed…

  • Berry zegt op

   Khun Peter daar ben ik het helemaal met je eens .
   mijn vriendin verdien 233 baht perdag en zij werk voor een hotel oké
   maar beste vriend kijk goed uit
   veel geluk,,,,Berry

 3. J.Jordaan zegt op

  Het is net wat Khun zegt. 6 maanden is vrij kort. Je bent bij de familie geweest. Haar moeder is oud en ziek. Waar was de rest van de familie? Broers,zuster. neven,nichten.
  Heb je die ook ontmoet? Hadden die ergens werk of inkomen? Of waren die er op voorbereid dat die kanjer uit Europa even langs kwam?
  Verder is voor financiele ondersteuning belangrijk wat je zelf voor inkomsten hebt en wat je wil missen. Om met Khun te spreken, een jaar is toch wel het minimum.
  Ook daartussen veel bezoeken aan de familie. Het laatste is als grap bedoelt.
  Als je 10000 Euro per maand verdiend is 20000 Bht toch geen probleem.
  J.Jordaan.

 4. Holland Belgium House zegt op

  Ik hoef geen adviezen over wel of geen geld sturen want ik heb al besloten om haar te helpen, het is een meid uit duizenden en ik ben hartstikke blij met haar.

  Ik snap t niet zo goed, je vraagt wat de mensen vinden, en je hoeft geen advies, want je hebt al besloten!

  Die van jou is anders, en de mijne hetzelfde als alle anderen.

  Zoals khun peter zegt, reken op 10.000, geef er 8000, en houdt er 2 apart zodat je een buffertje opbouwt voor zware tijden.
  Houdt er rekening mee, dat verhogen van t bedrag eenvoudig is, verlagen daarintegen, betekend vaak einde relatie.

  Succes

  • teun zegt op

   Holland Belgium,

   Eerst goed lezen en dan pas commentaar.

   Vraagsteller wil alleen weten hoeveel (!!!) en hoe het beste betaald kan worden. Daarover wil hij advies. En aan al die zielige ervaringen heeft hij kennelijk geen behoefte.

   • NongHan zegt op

    Moderator: uw reactie heeft niet met de lezersvraag te maken.

 5. carrot zegt op

  Genoeg is een relatief begrip. 8.000 Baht is inderdaad een goede start maar let op want na verloop van tijd zullen er meer familie problemen uit de kast komen waardoor “genoeg” iets meer moet worden. Zij zal, aangespoord door de familie, steeds “ iets” meer vragen. Op het moment dat je duidelijk geirriteerd begint te geraken zal zij beseffen dat er een grens bereikt is. Er treedt dan een periode van berusting in maar op een gegeven moment zal zij toch weer iets meer te vragen. Zij kan het ook niet helpen want zij maakt deel uit van het familiespel die haar souffleren. Ik wens je veel sterkte !
  Het beste is om geld in Euro’s over te maken via internet bankieren. Na 2 dagen heeft ze het op de bank staan. Let wel dat zowel op onze feestdagen als de vele Thaise feestdagen de banken dicht zijn (vaak ook nog een dag erna) en er dan ook via internet bankieren geen overboekingen plaats vinden.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Als ik ertoe zou besluiten om geld te sturen zou ik beginnen met 5000 Baht per maand. Da’s 125.- Euro, maar wel de helft van een minimum maandsalaris en zeker in de Isaan waar lang niet iedereen een salaris heeft een flink bedrag ter ondersteuning. Ik zou tenminste een gat in de lucht springen als iemand een vergelijkbaar bedrag, zeg 500.- euro in Nederland, elke maand op mijn rekening bijstortte. Als je haar niet alleen wilt ondersteunen maar wilt onderhouden is het natuurlijk niet genoeg.
  En mocht onverhoopt ooit toch blijken dat ze meerdere mensen heeft die haar ondersteunen, niet boos worden op haar, maar alleen op jezelf. Succes.

 7. J.Jordaan zegt op

  Moderator: reageer op het artikel en niet op elkaar want dan loopt het uit op chatten.

 8. Reinard zegt op

  Toen mijn vriendin naar Bangkok ging om Nederlands te leren stuurde ik haar 10.000 bath p/m voor levensonderhoud. Op uitzondering stuurde ik extra als ze meer nodig had voor iets anders maar dat kwam niet veel voor. Ik had haar een bankpas van mij gegeven en zette daar iedere maand geld op met internetbankieren. Nu kan dat niet meer bij alle banken ivm blokkades tegen skimming. Je kan via western union cash geld overmaken of internetbankieren.

  Hou het maar op 10.000 p/m dat is genoeg geld voor je vriendin en haar moeder samen om van te leven. Bij incidenten stort je gewoon een extra keer. Het maandbedrag zou ik niet meer verhogen de kosten voor het levensonderhoud blijven ook hetzelfde.Geef haar dat vertrouwen en dan kom je er vanzelf achter hoe ze daar mee omgaat. Ik zou haar nu niet in de steek laten over een paar rotcenten daar krijg je spijt van.

  Succes

 9. cor verhoef zegt op

  @”Roel”,

  Ik reageer niet zo vaak op dit soort relatie gerelateerde vragen, maar je hebt naar mijn idee een groot hart en wilt haar helpen.

  Ik begrijp uit je oproep dat je haar in werkelijkheid een paar weken kent, De weken van je bezoek. De rest was via Internet. Dus eigenlijk ken je haar nauwelijks.
  Je zit er over te denken om haar zo’n tweehonderd euro per maand op te sturen. Dat geld stuur je dus naar iemand die je nauwelijks kent.

  Denk er nog maar eens over na.

  • Roel zegt op

   Cor, je slaat de spijker op z’n kop. Echt een advies om ter harte te nemen.

   Verder als je toch wilt steunen, probeer er achter te komen met hoeveel ze nu echt nodig is, daaruit kun je opmaken of het wel of niet serieus bedoelt is.

   Bedenk 1 ding, een thaise is ondoorgrondelijk, ook na vele jaren van samenzijn leer je ze nooit echt goed kennen.

   De macht om te leven in thailand met thaise of in Nederland is sterk zijn in wat je zelf wil en niet je wil op laten leggen door een thai, doe je dat wel, dan ben je snel bankroet.

   Gr. Roel

   • Rene H. zegt op

    Helemaal met de vorige schrijvers eens. Je kunt haar geld geven als je haar echt kent en als je weet of je samen verder wilt. Je geeft in Nederland toch ook geen maandelijkse toelage aan iemand waar je een paar keer mee uit geweest bent? Die vergelijking is heus niet zo gek. Mijn Thaise vrouw en ik zijn pas samen verder gegaan en getrouwd nadat we elkaar vijf jaar via brieven en vakanties kenden, en elkaar dus behoorlijk goed kenden. En ach, wat is nou 5 jaar op een mensenleven? Het was een goede investering! (Ze heeft me overigens nooit om geld gevraagd.)

   • Krung Thep zegt op

    Roel, je hebt helemaal gelijk. Een Thaise kan je nooit doorgronden, ook na vele jaren relatie niet.

    Begrijpelijk dat zoveel mannen vallen voor een Thaise schone, het is mij zelf ooit ook eens overkomen, maar denk echt eerst even heel goed na voordat je, met je roze zonnebril op, geld naar een dame stuurt die je via internet hebt leren kennen en slechts 1x hebt ontmoet tijdens een paar weken in Thailand. Verliefde mensen zijn soms erg naief en sturen klakkeloos geld op naar dames die ze bijna niet kennen.
    Tsja, ‘het is een meid uit duizenden’ en ‘anders dan al die anderen’, dat soort dingen heb ik ook altijd geroepen, maar na ruim 8 jaar bleek ik toch ongelijk te hebben….

    • Khun Peter zegt op

     Dit soort opmerkingen zijn altijd lastig op waarde in te schatten. Je hoort het maar van 1 kant. Misschien dat zij ook wel dacht een kerel uit duizenden te hebben getroffen en is zij er na acht jaar achter gekomen dat zij ongelijk had…
     Ik wil niemand beledigen maar als ik sommige farang zie en spreek in Thailand, heb ik meer waardering voor een Thaise dat zij het met zo’n kerel uithoud, dan andersom.

 10. BA zegt op

  Ik zou er eerst eens met haar over praten. Kijken wat ze nodig heeft en hoe zij er zelf financieel voor staat, maar ook uit de doeken doen hoe jij er voor staat en wat je zoal missen kan.

  10.000 per maand is genoeg voor levensonderhoud maar veel hebben niet alleen levensonderhoud maar hebben hier en daar nog wel wat andere lijken in de kast, creditcardschulden etc noem het allemaal maar op. En dat soort dingen hebben ze je na 6 maanden meestal nog niet verteld.

  Een Thaise in bijvoorbeeld Pattaya welke een simpel baantje heeft achter de balie van een spa resort bijvoorbeeld zal rond de 8000 baht zitten qua salaris. Met de baantjes die zij zelf had zal ze ook rond de 5000 zitten gok ik dus die 8000 is misschien een goed startpunt.

  Verder ligt het er ook nogal aan wat de insteek is, geef je haar alleen geld om te overleven of wil je ook iets opbouwen, denk huis etc. Dat is bij iedereen anders dus daar zal je toch echt zelf met je vriendin uit moeten komen.

 11. Loi zegt op

  Soort gelijk geval gehad een aantal jaren geleden (2008-2009). Ook bij terug komst in NL nagedacht wat ik moest doen (ze was toen studente). Ik heb een aantal (minimaal noodzakelijke) vaste lasten voor mijn rekening genomen zoals haar huur, elektra en internet (ongeveer 6000 baht destijds). Had haar ook veel meer kunnen geven maar zag er niks in om haar te gaan verwennen.
  We wonen tegenwoordig 4 jaar samen in Nederland en verdienen allebei redelijk goed. Kreeg laatst een keer te horen dat ik haar door de moeilijkste periode (studententijd) heen had geholpen en dat ze me daar nog steeds erg dankbaar voor is.

 12. Henk zegt op

  Hallo,

  Ik ken mijn vriendin in april 2013, 7 jaar. Ik heb mijn vriendin in deze 7 jaar ongeveer 2000 euro gestuurd. Waarom zo weinig? Ik heb voor mijn vriendin een naai-atelier opgezet, en intussen werken 12 mensen voor haar. Dit heeft me 100.000 bath gekost.
  Nu heeft ze mijn geld niet meer nodig, ze verdiend genoeg voor haar onderhoud.
  En zij zorgde ook voor haar moeder nabij Udon Thani. Ze is de jongste dochter (44).
  Het atelier liep/loopt gewoon door. 8000 bath is ruim voldoende om te versturen.
  Als ik in Udon ben, leef ik heel goedkoop. Veel goedkoper dan in Bangkok.
  Als ik geld overmaak naar Thailand (eigen rekening) dan doe ik altijd de kosten delen.

  Veel succes.

 13. Robert zegt op

  Ik zou niet meer geven tussen de 2500 3000 baht . Niet meer want de lonen liggen daar zo per maand.

  Moderator: de rest van de tekst is onleesbaar.

 14. Lex K. zegt op

  Ten 1e “moet” je haar geen geld geven, het is geen verplichting, maar vrijwillig, maar ga dan achteraf ook niet je beklag doen als je je opgelicht voelt of dat ze je geld een tijd aanneemt en dan op een gegeven moment niets meer van zich laat horen, of meer gaat eisen of meer van dat soort fratsen.
  Je bent een volwassen vent, neem ik aan, dus accepteer dan ook de consequenties.
  Nu over hoe je het beste geld naar Thailand kan sturen, de goedkoopste manier is hier in Nederland een aparte rekening openen, ING bijvoorbeeld, zorgen dat zij het pasje krijgt en dan elke maand een bedrag op die rekening storten dat zij kan opnemen, geen roodstand faciliteiten erop op die manier kan ze dan nooit over de limiet en het budget wat jij in gedachten hebt, ter ondersteuning is 7500 baht, (ongeveer 200 euro met kosten en koersverlies) een mooi bedrag, per slot van rekening is het gratis geld voor haar en een hele leuke aanvulling op haar eigen verdiensten.
  Geld overmaken naar een Thaise bankrekening vanaf je eigen Nederlandse rekening is een vrij dure aangelegenheid, elke bank rekent administratie kosten, kan oplopen tot 25 euro en meer per storting en de koers is ook niet om over naar huis te gillen.

  Groet en wijsheid,

  Lex K.

  • Khun Peter zegt op

   Jij hebt het over een aanvulling, maar zij stopt met werken om naar huis te gaan, als ik het goed begrepen heb. Dus dan moet zij van dat bedrag leven.

   • Lex K. zegt op

    Klopt peter, ik heb het inderdaad over een aanvulling, ten 1e gaat ze naar huis, dus de vaste lasten zullen al een stuk minder worden, ze gaat naar Udon Tani, daar liggen de prijzen over het algemeen wat lager als in de druk bezochte toeristische gebieden, ik ga er verder voor het gemak maar van uit dat zij niet het enige familie lid wat daar woont en wat gaat helpen, dat zijn dus ook weer kosten die gedeeld kunnen worden.
    En tot slot maar zeker niet als minst; ik ken maar weinig Thai die niet op de een of andere manier een “neringtje”hebben, Thai zijn niet lui en wel inventief op het gebied van, op de een of andere manier, geld verdienen, al is het maar ,weinig, door voedsel verkoop aan de weg bijvoorbeeld.
    Vandaar dat ik het heb over “aanvulling”
    Daarbij de dame blijft verantwoordelijk voor eigen onderhoud, ze heeft al heel veel geluk dat ze een aardige man gevonden heeft die haar, belangenloos voor zover ik begrepen heb, finacieel wil en kan ondersteunen.

    Groet,

    Lex K.

    • Hansy zegt op

     Ik zou allereerst eens willen weten, wat ze nu verdient: En of ze daarmee haar familie ondersteunt.

     Ik kan me niet voor stellen, dat de verdienste meer zal zijn dan 5.000-7.000 per maand.
     Mogelijk zijn kost en inwoning gratis, dan wel zeer goedkoop.

 15. Wesley zegt op

  Hier nog een tip voor het overboeken van “kleine” bedragen (tot 350 euro) naar je thaise bankrekening. Ik boek altijd geld over naar mijn moneybookersaccount met ideal van mijn nederlandse bankrekening. Dit gedeelte is nog gratis. En dan withdraw ik het geld naar mijn thaise bankrekening. Dit kost bij moneybookers 1,80 wanneer je niet meer dan 350 euro opneemt.
  Hierna duurt het ongeveer 3 werkdagen voordat dit op mijn thaise rekening staat. Omdat het een euro overboeking betreft rekent mijn thaise bank hier ook nog omwisselkosten voor. En dat is volgens mij iets van 150 of 200 baht. De wisselkoers is net wat de bank op het moment van omwisselen heeft.
  Verder kan je met je thaise bankrekening met internetbankieren naar alle andere thaise bankrekeningen geld overboeken. Dit kost je nog iets van 25 baht.

  Misschien heb je er iets aan.

 16. frank zegt op

  Ik vind het een rare vraag van jou als je andere mensen gaat vragen hoeveel geld je moet overmaken naar je vriendin, die voor haar zieke moeder gaat zorgen.
  Ik denk dat je dit zelf moet bepalen, hoeveel is het je waard en wat kan je missen.
  Je moet maar denken zonder jou ondersteuning blijft de moeder ziek en je vriendin werken , met je ondersteuning gaat zij voor haar moeder zorgen en stopt met werken.
  Ik weet niet hoe ziek deze vrouw is, maar als je zelf denkt dat ze beter haar moeder kan gaan helpen dan te werken, zou je haar minimaal wat ze met werken verdiend moeten geven, maar dat is jou beslissing , en niet van een ander.
  Succes

 17. willem zegt op

  Hi
  ik heb het gelezen je vraag , ik ben een jaar getrouwd met mijn vrouw ben een maand of 7 in het jaar in de isaan heeft alles een mooi huis een baan bij de governement wat in nederlandse begrippen niet veel is 12.00 bath in de maand heeft een auto alles wat ze maar heeft heb ik bij gespijkert
  ik geef er elke maand 5.00 baht en ze is tevreden als je ze 10.000 geef maken ze het ook op dat zit in de cultuur .

  betaling doe je gewoon via je bank i Th baht

  veel sukses

 18. Fluminis zegt op

  Waar is de rest van de familie? Is het haar moeder wel? Ooms, tantes, broers, zussen, nichtjes, neven andere familie, niemand die voor haar kan zorgen of ook maar 1 voet uitsteekt? De Farang mag alles betalen?

  Sorry maar dit verhaal klinkt als 1 uit duizend en de Farang is niet degene die er beter van wordt. Ik ben het helemaal met Cor Verhoef eens, denk er maar eens goed overna en kom eens al surprise op visite in Thailand!

  Ik ben overigens zwaar geschrokken van de tergende naivitiet van heel veel van de reacties, zwaar geschrokken.

  • Bacchus zegt op

   Beste Fluminis, weet je wat van naiviteit getuigd: Zoals zoveel heren in Thailand denken dat een 25 jaar jongere vrouw van je houdt vanwege je fantastische voorkomen en je ongelooflijke charmes!

   Ik ben juist weer geschrokken van al die negatieve reacties. Zoals bijna gebruikelijk doet men het weer voorkomen of alle vrouwen in Thailand geldwolven zijn. Uiteraard heeft iedereen weer voorbeelden te over en uiteraard vaak van “horen zeggen”. Ik wil niet cynisch zijn, maar daar veel van deze heren niet verder komen dan de binnengrenzen van Pattaya, gaat het misschien wel iedere keer over een en dezelfde persoon?!

   Wat is er nu mis met het feit dat iemand zijn vriendin wat geld wil toestoppen? Ik neem aan dat hij het kan missen en zichzelf geen brood uit de mond stoot. Misschien heeft hij wel een ontzettend lieve en betrouwbare vriendin leren kennen? Neen, je moet gewoon niets geven en daarmee meteen blijk geven van je enorme krenterigheid en, nog erger, hiermee meteen je blijk van wantrouwen tonen.

   Al die negatieve reacties getuigen weer van ongelooflijke vooroordelen! Het is allemaal weer van het bekende niveau: “borrelpraat in de kroeg!” Niemand kent de verhalen van 2 kanten. Hoor en wederhoor” nooit van gehoord, maar oordelen kan men wel altijd. Hoe kortzichtig toch! Uiteraard is er nooit iets mis aan de heren; die verwachten helemaal niets, maar geven alleen maar. Ik durf te beweren dat veel van deze heren hun vrouw of vriendin zelfs na een jarenlange relatie nog afschepen met een maandelijkse toelage van 5.000 baht of minder, en daarvan moeten de dames dan waarschijnlijk ook nog de sigaretten en het bier voor de heer des huizes betalen.

   Het is natuurlijk ook frustrerend om de realiteit onder ogen te moeten zien. Veel van deze heren van middelbare leeftijd komen naar Thailand vanwege de verhalen dat de mooie, vooral jonge dames zeer gewillig zijn en makkelijk te versieren. Uiterlijk van de heren, niveau, opleiding, charmes, bespraaktheid maakt allemaal niet uit; de dames vallen in Thailand tenslotte voor iedere botte boer. Dat zijn de bekende kroeg-verhalen en veel hiervan is ook terug te vinden op dit blog. Naief natuurlijk, want het is hier niet anders dan in Nederland. Wil je in Nederland een jonge schone versieren, dan zul je aan bepaalde eisen moeten voldoen of veel geld moeten hebben. Het getuigt dus van kortzichtigheid als je al die wild west verhalen gelooft!

   En als je dan een “relatie” hebt waar het alleen maar om geld draait en je blijft kwistig met geld strooien, dan ben je of zeer dom (ik had het al over opleidingsniveau), of je lijdt aan verlatingsangst. Wat nog dommer is, is je eigen dommigheid te reflecteren op de Thaise dames en doen alsof zij het geld uit je knip halen! Je moet ook van hetzelfde niveau zijn om dit soort verhalen allemaal voor zoete koek te nemen. Iemand die met beide benen op de grond staat, zoals ik, kan hier alleen maar hard om lachen. Het heeft alle kenmerken van een goede Thaise soap!

   Beste Roel, laat je geen zand in de ogen strooien door heren met naieve vooroordelen voortkomend uit frustraties. Je bent oud en wijs genoeg om te weten dat je de kraan moet dichtdraaien voordat het bad overloopt! Ik ken genoeg verhalen die goed zijn afgelopen en die zijn niet van “horen zeggen”. Uiteraard zijn resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst, maar als je het nooit probeert, velies je altijd!

   Zoals ik al zei in mijn eerste reactie: “Ga vooral uit van het goede in de mens!” Probleem is dat tegenwoordig veel mensen zichzelf niet meer vertrouwen en dat weerspiegelt in de reacties. Succes!!

   • Rudy Van Goethem zegt op

    Beste Bachus …

    De hevigheid van je reactie verbaast me … blijkbaar ben je op een gevoelige plek geraakt .

    Ik vind dat je ook van het topic afdwaalt, het ging er hier om:” hoeveel moet ik mijn Thaise vriendin geven?”
    Ik heb ten eerste al problemen met de term “moeten”. Ten tweede, als ik hier in de problemen zit, moet ik nog de eerste Thai tegenkomen die me financieel gaat helpen … En ja, ik weet dat de meesten ginds minder hebben als wij, ik spreek gewoon over het principe. Ik heb er geen enkel probleem mee om mijn medemens te helpen, maar het mag geen vanzelfsprekendheid worden, want dat is het in mijn richting ook niet.En dat is in Thailand heel vaak zo.

    Ik weet enkel dat mijn twee relaties met een Thaise partner van vandaag op morgen afgesprongen zijn, omdat ik weigerde nog verder geldautomaat te spelen, voor een familie die gans de dag geen klap uitvoerde, en aan de drank zat, en gans de dag voor de tv hing … cru uitgedrukt, maar het was zo … ik generaliseer niet, maar in mijn geval was het zo.

    En over “opleidingsniveau” gesproken … ik vind dat je iets teveel gebruikt maakt van de woorden “dom” en “dommigheid” tegenover medebloggers … getuigd ook niet bepaald van een hoog opleidingsniveau, waar blijkbaar zo mee bent begaan … tenslotte heeft iedereen recht op zijn eigen mening, en ben je daarom niet perse dom.

    • Bacchus zegt op

     Beste Rudy, Ik wordt inderdaad geraakt door zoveel onnozele vooroordelen. Ik vraag mij ook af of mensen wel begrijpen wat ze lezen. Roel vraagt niet om advies over het al dan niet geven van geld, want dat heeft hij al besloten; hij vraagt advies over de hoogte van het bedrag. Echter, de meeste reacties zijn weer doorspekt met de alom bekende vooroordelen dat Thaise vrouwen onbetrouwbare bedriegers zijn en hij dus vooral niet moet geven. Kortom, niet gevraagde adviezen dus! Je verwijt mij en later ook Frans dat wij offtopic zijn, maar als je het verhaal van Roel goed leest (en begrijpt) zijn juist al die negatieve reacties offtopic!

     Verder verwijt ik medebloggers niet dat zij dom zijn, maar zeg dat heren die tegen beter weten in met geld blijven strooien, in de hoop om op deze manier hun relatie in stand te houden, ontzettend dom zijn en dat het van nog grotere dommigheid getuigt als je naderhand de schuld geeft aan een ander. Dat is dus hetgeen dat altijd gebeurt en waardoor al die onnozele vooroordelen ontstaan. Jij hoeft je dus niet aangesproken te voelen, want ik begrijp dat jij om die reden tijdig relaties hebt verbroken. Maar gezien jij het wel voor deze groep heren opneemt, kun je mij wellicht uitleggen waarom zij dat niet doen. En kom dan niet met de bekende verhaaltjes van naief en verliefdheid maakt blind, want ik weet zeker dat de meeste van deze heren het in Nederland anders hadden aangepakt. In Thailand aangekomen denkt men echter dat de dames uiteindelijk wel zullen zwichten omdat zij niets hebben, maar blijkt uiteindelijk in veel gevallen de geldbuidel niet toereikend, om vervolgens uit frustratie de dames maar de schuld te geven van hun eigen stupiditeit! Ik snap ook niet dat deze heren, na al hun al dan niet aan den lijve ondervonden ervaringen, niet vertrekken naar elders. Kennelijk zit de pijn daar niet diep genoeg voor en/of valt de schade wel mee, maar is het gewoon moeilijk te verkroppen dat men een blauwtje heeft gelopen. Ik ben benieuwd naar je uitleg, zo die al komt.

     Overigens zal ik niet ontkennen dat er geen misstanden voorkomen, maar veel van de reacties doen weer voorkomen dat dit hier eerder gebruik is, dan een incident. Door dit gebazel komen de verhalen in de wereld en ontstaan nu juist al die vooroordelen.

     Ik hoop dat Roel zich niet laat misleiden door al die kroegpraat, gewoon doet wat hij zich heeft voorgenomen en een mooie relatie opbouwt! Als hij zijn nuchtere verstand gebruikt, voelt hij vanzelf wel aan wanneer er iets mis is, om dan naar behoren te handelen. Hij heeft er een goed gevoel bij en wie zijn wij om dat in grote getalen te betwisten. Tenslotte nog een westerse wijsheid: “Nooit geschoten, is altijd mis!”

     • Rudy Van Goethem zegt op

      @ Bacchus

      Beste Bacchus …

      Ik voel me niet te beroerd om te reageren. Maar je zal met mij toch akkoord gaan als ik zeg dat vele relaties in Thailand gestoeld zijn op geld?
      Ik heb mijn twee relaties niet op tijd gestopt, zoals je zegt, dat hebben de lieve dames zelf gedaan, op het moment dat ik besloot om niet nog eens meer geld te geven … de grote liefde was van de ene seconde op de andere over … Geef ik die vrouwen dan de schuld? Voelde het alsof ik een blauwtje opgelopen had, en ze enkel bij me waren voor het geld? Ja, toch wel … hoe ga je het anders interpreteren?

      Heel veel van wat je zegt klopt, maar het is een feit dat je op den duur in vele gevallen door de ganse familie aanzien word als een wandelende geldbron, waar ze zelf geen klap hoeven voor te doen … daar denken ze niet eens aan, en dat is geen kroegpraat, maar de realiteit.

      Ben ik dan dom geweest? Voor een gedeelte wel, en ik ben er op tijd mee gestopt geld te geven, maar in alle eerlijkheid, ik ben nog niet veel Thai tegengekomen die op de duur geen geld vragen …

      Zie ik de Thai daarom minder graag? Neen, totaal niet, anders zou ik er volgend jaar niet gaan wonen . Maar ik ga mijn buurman hier in België, die notaris is, ook om geen geld vragen, enkel en alleen omdat ik weet dat hij tien maal meer verdient dan ik. Het antwoord dat hij mij zou geven zou iets zijn in de orde van: ga er zelf voor werken.
      Dat was trouwens de raad die mijn broer in Bkk me ook gaf: laat ze eerst maar eens zelf gaan werken, maar ja, liefde is in vele gevallen blind niet? Ben je dan dom? Ik zou niet weten waarom: als je geen vertrouwen kan stellen in je eigen partner … ben je dan naïef?
      Toch niet als je al twee jaar tezamen bent? Een relatie bouw je toch op in wederzijds vertrouwen? En daar wringt vaak het schoentje.

      Ik weet een zaak zeker: ik lees hier heel veel verhalen van mensen die steunen, betalen, zelfs al besloten hebben om elke maand een toelage op te sturen terwijl ze de dame met moeite kennen. En weinig verhalen van vrouwen die je niets vragen, maar je gewoon graag zien om wie je bent … nogmaals, ik generaliseer niet, ze zijn er ook, en veel zelfs … Maar het is een gegeven wat heel vaak voorkomt, niet? Ben je dan dom? Mss wel, maar je zal met mij toch akkoord gaan, beste Bacchus, dat je in Thailand als farang vaak niet ver komt als je je geldbuidel niet opendoet, ook op het gebied van relaties? Ben je dan dom? Neen, het is gewoon de realiteit.

      En mijn twee relaties waren met een dame van rond de veertig, dus geen deernen van tweeëntwintig, want het vaak grote leeftijdsverschil wordt hier ook vaak aangehaald als reden van het mislukken van een relatie.
      En ik wens Roel een mooie relatie toe, dat wens ik voor iedereen hier trouwens, ik hoop enkel dat ze niet afhangt van de hoogte van de donatie … fictie? Neen, jammer genoeg niet.

      Voor de rest wens ik je het allerbeste, tenslotte, moesten we niet van Thailand houden, zouden we op dit blog niet discussiëren, toch?

     • Rudy Van Goethem zegt op

      @ Bacchus …

      Beste Bacchus, ik ben ook benieuwd naar uw uitleg … maar blijkbaar komt die er niet …

      Niet getreurd … binnen vier weken ga ik een maand naar Bkk … en een paar maand later ga ik definitief … je bent altijd welkom, kunnen we bij een biertje discussiëren over het waarom en hoe.

      Rudy

      • Bacchus zegt op

       Beste Rudy, dat er in Thailand relaties gestoeld zijn op geld, ben ik met je eens, maar niet allemaal en zo doet men het wel vaak voorkomen. Dat sommige Thaise dames wat meer verwachten van hun vriend of man is niet zo gek, want er zijn er veel die weinig hebben. Maar dat was in de jaren 40, 50 en 60 in Nederland en Belgie toch niet anders? Toen de vrouwen nog niet participeerden op de arbeidsmarkt had men toch ook liever iemand met een boven modaal inkomen?! “Liever een notaris, dan een turfsteker” was toen ook het motto.

       Dat niet jij, maar de dames de relatie hebben verbroken, doet weinig terzake. Iedere relatie die alleen maar gestoeld is op geld, is gedoemd te mislukken. Dat zij de relatie hebben verbroken geeft alleen maar aan dat er weinig liefde in het spel was. Helaas denkt men te vaak dat liefde in Thailand te koop is en daar loopt men op stuk. Men is vaak niet openhartig over de eigen financiele situatie en doet vaak, om welke reden dan ook (ego?), voorkomen dat de geldbuidel groter is dan in werkelijkheid. Uiteraard volgen dan ook teleurstellingen. Neem van mij aan dat wanneer je gewoon openheid van zaken geeft, men in Thailand ook begrip heeft als men “neen” zegt. Sterker, men zal dan niet zo snel vragen!

       Ik ben het volledig met je eens dat men weinig moet verwachten als men te beroerd is om te werken en liever de hele dag aan de “lao kauw” zit. Maar als men voldoende pogingen doet om werk te vinden, maar dit tot niets leidt en jij hebt de middelen, is hulp toch normaal? In Nederland of belgie zou jij toch ook je familie helpen als het tegen zit?

       Rudy, ik wens je veel succes in je huidige of toekomstige relaties. Wanneer je in Thaialnd woont: geniet met volle teugen, want er is zoveel moois! Zowel in relaties, als cultuur en omgeving; hoewel je soms anders zou denken wanneer je de negatieve reacties leest.

       Ik lust graag een biertje, dus misschien moesten we maar eens samen het glas heffen. Kom dan naar de Isaan, dan kun je naast het bier, ook eens van de sfeer hier proeven. Mits wij geen dozen bier wegwerken, kan dit heel verhelderend werken en vooroordelen wegnemen!

   • NongHan zegt op

    Tuurlijk Bacchus, alle verhalen die jij kent die zijn nou net niet van horen zeggen, en al die verhalen van anderen zijn allemaal van horen zeggen en kroegpraat. En dan ook nog durven beweren dat veel van deze heren niet verder komen dan de binnengrenzen van Pattaya ! Over ‘kortzichtig’ en vooroordelen gesproken zeg !
    Hoe kan je in godsnaam na 6 maanden internetcontact en 1 vakantie van een paar weken weten of iemand betrouwbaar is !? Of ben jij zo naief dat je daarin gelooft ?
    Het gaat er helemaal niet om of iemand wel of niet 8000 Baht per maand kan missen, het gaat er om of het geld wel gebruikt wordt voor ‘de zieke moeder’ of dat dat gewoon een van de veelgebruikte smoesjes is. What’s next ?

    • Bacchus zegt op

     Beste Nonghan, Zoals ik ook al bij Rudy zei: lezen en begrijpen zijn 2 dingen. Roel vraagt niet om hem te overstelpen met ongecontroleerde/oncontroleerbare verhalen over vermeende misstanden bij besteding van geld, maar om advies over de hoogte van de toelage aan zijn vriendin.

     En ja, het is veelal kroegpraat. Stap in Thailand of Nederland een willekeurig kroeg in die veelvuldig wordt gefrequenteerd door buitenlanders of waar veel Thailandgangers komen en gooi dit onderwerp op tafel. Het eerste verhaal is koren op de molen en binnen een poep en een scheet weet iedereen wel een of meerdere verhalen over dit soort misstanden te vertellen. Het aantal slachtoffers bij de grote pestepidemie, die Europa in de 14 eeuw tijsterde, valt hierbij in het niet. Uiteraard zijn de meeste van horen zeggen; zie ook de reactie van Marijke. Het bevestigd bij velen de vooroordelen die men al had, dus niemand vraagt door. Ik zou bijvoorbeeld aan die Ier in Marijke’s verhaal vragen hoe hij dit allemaal weet? Kent hij die vrouwen allemaal; waarom zijn ze tegen hem zo openhartig; heeft hij inzage in de bankboekjes; ziet hij die heren allemaal komen en gaan? Je zou bijna denken dat hij de dames stalkt of hun souteneur is! Ik doe dat dus wel en krijg meestal nietszeggende antwoorden of geen antwoord. Let wel, ik zeg hiermee niet dat dit niet voorkomt, alleen dat de mate waarin schromelijk overdreven is en daar dragen dit soort negatieve reacties aan bij.

     Mijn opmerking over heren die niet verder komen dan de binnengrenzen van Pattaya was cynisch bedoelt en kun je dus scharen onder het hierbovenstaande. Met andere woorden: ik geloof niet alle verhalen zomaar, en wel omdat ze oncontroleerbaar zijn en altijd eenzijdig zijn belicht.

     Dan je opmerking over betrouwbaarheid. Ik ben verre van naief, eerder een nuchtere Hollander. Om te beginnen ga ik altijd uit van het goede in de mens tot het tegendeel bewezen is. Je bewijst niets als je niets geeft of doet. Kortom, als Roel pas na een jaar zijn eerste toelage stort, zal pas daarna blijken of zijn vriendin betrouwbaar is of niet. En als ik al die verhalen van sommige heren moet geloven, komen sommige heren pas na vele maanden, zoniet jaren er achter dat hun vriendin niet te vertrouwen was. Dat noem ik nu naief! Een tijdslimiet is dus gewoon de grootst mogelijke onzin. En zoals ik al in een eerdere reactie opmerkte, maak je nu niet direct een goede indruk als je al meteen, en dus ongefundeerd van je wantrouwen laat blijken. De reactie van de vriendin van Roel lijkt mij dan voorspelbaar. Maar niet getreurd, zullen velen denken, er zwemmen tenslotte nog meer vissen rond die niet door de mazen van mijn netje passen!

     • Kito zegt op

      Beste heren
      Laten we deze polemiek aub stoppen, en beseffen dat de “echte” waarheid altijd wel ergens in het midden ligt.
      Afhankelijk van onze eigen ervaringen en inzichten bevinden wij ons allemaal ergens anders: de ene wat meer naar de ene kant van het midden, een ander net naar de andere kant.
      Die positie is zeer eigen, het resultaat ook van ons eigen temperament en veel meer strikt persoonlijke factoren en stimuli.
      We hebben ook allemaal, zonder onderscheid, het volste recht op die persoonlijke positie. Zonder dat anderen ons daarom moeten gaan verdenken van naïviteit of domheid.
      En wij moeten onszelf daarom al helemaal niet beter of verstandiger dan anderen voelen.
      Sommigen hebben wellicht meer mazzel (of minder tegenspoed) gehad dan anderen, maar dààr triomfalistisch over gaan doen vind ik pas écht getuigen van een gebrek aan inzicht…
      Om te besluiten: laat ons vooral het stukje straat voor ons eigen deurtje keren, en respect opbrengen voor elkaar. Thais én farangs! Vanuit het besef dat we allemaal mensen zijn, en dus allemààl onze kleinere kantjes hebben. Kleinere kantjes die soms inderdaad meebepaald werden door onze achtergrond, onze cultuur. En daarom inderdaad ook terecht gevat kunnen worden in bepaalde generaliserende stellingen.
      Andermaal hebben we allemaal het individuele recht op die instelling. Maar evengoed heeft de “andere” kant het recht om zich daar persoonlijk tegen af te zetten.
      ZOnder daarbij een hele groep te gaan viseren natuurlijk!

    • math zegt op

     Moderator: als jij je stoort aan de reacties van sommige personen dan moet je ze niet lezen er zeker niet op reageren.

 19. willem zegt op

  sorry 12.000 baht in de maand moderator zou je willen herstellen
  mijn dank

 20. Nico zegt op

  Ik heb reeds 7 jaar een vriendin in Bangkok en het klikt nog steeds geweldig.
  Ook bij mij begon het met 4000 Bhat, inmiddels is dit 16.000 Bhat.
  Het is verklaarbaar, ze heeft 2 kids, die ik inmiddels als mijn eigen kinderen ben gaan zien.
  Voor stroom en water betaal ik 4000 Bhat. en de rest gaat naar scholing voor de kids.

  Eerst zaten de kids op een “koning” school, maar daar lopen ze te vertellen dat hun vader een farang is en dat ze met het vliegtuig op vakantie naar Krabi enz.gaan. Dit geeft op z’n school natuurlijk een enorme jaloezie. Op een gegeven moment sloegen de stoppen door bij een jongen uit de klas en werd er èèn flink in elkaar geslagen.
  Samen met de ouders van die jongen naar school, advies van school; ze horen op een privé school. Dus naar een privé school en die zijn duur.

  Een meisje in de supermarkt verdient 6.000 Bhat
  Een superviseer van IKEA (keukenafdeling) verdient 18.000 Bhat.

  Dus is 8.000 Bhat zeer rieel. maar let op, later gaat ze om meer vragen.
  Omdat ze een man heeft als falang, komen “vrienden” en “familie” vragen om 100 (of meer) Bhat wat ze later terug zullen betalen (doen ze nooit) dit moet je direct de kop indrukken anders is het hek van de dam.

 21. Francoi zegt op

  Beste

  Mijn advies is geef haar 10 000baht. Per maand dat is wat iedere. Doorsnee Thai verdiend

  Ook waneer ze je niet zou kennen kan zij dit maximaal verdienen. En moet ze ook verder

  Mvg. Francois

 22. Robert zegt op

  Beste vraagsteller –
  Juist dit zinnetje “Dat is geen smoesje want ik ben bij haar thuis geweest” zet me al weer aan het denken. Woon ruim 25 jaar in Chiang Mai, heb vragen als de onderhavige
  al ruim 100 x gehad, allemaal met of “zij is änders” “”deze is echt eerlijk”etc. en alijd
  wel kunnen aantonen dat het allemaal toneelspeelsters in optima forma zijn.
  Chiang Mia is geen sure stad. de Isan is nog goedkoper. Begin maar met Baht 5000
  per maand en kijk dan zelf bij een – onverwacht !!! – volgend bezoek wat er van terecht ios gekomen. Sterkte~!.

 23. marc zegt op

  Je kan het via de bank overmaken oid maar deze wijze van overmaken
  is erg duur.
  Wat je ook kan doen is een bankpasje op haar naam aanvragen of cred crd zorg er alleen
  dan wel voor dat je er een limiet aan stelt.

  • Robert zegt op

   Je kan ook een 2de rekening met bankpasje op je eigen naam nemen, maar wel dat er niet negatief op gestaan kan worden. En dat pasje geef je aan haar. Dan kan je precies doseren hoeveel geld je beschikbaar stelt.

 24. teun zegt op

  Beste Roel,

  Er zijn in feite 2 criteria t.w.
  1. wat ben je bereid haar maximaal maandelijks te betalen (bepaal je zelf) en
  2. het minimumloon is vanaf 1-1-2013 TBH 300 p/d ofwel TBH 9.000 p/m

  En ergens daar tussen moet je kiezen.

  Het is wel zo, dat je er rekening mee moet houden dat er met enige regelmaat om extra geld gevraagd gaat worden (een ander zielig familielid, een probleem met huis, motorbike etc). Maar je bent er zelf bij of je daar al of niet op in wil gaan. Daar heb je ons toch zeker niet voor nodig?

  En als het te gek wordt kun je zelfs besluiten om helemaal niks meer te betalen. Toch?

  Succes, maar hou er rekening mee dat veel Thais niet (kunnen) begrijpen waarom Farang zoveel geld hebben. En dus vermoeden, dat er een geldboom in je tuin staat.

 25. Ben zegt op

  Beste Roel
  Als je gevoel goed is kan je haar best wel financieel ondersteunen maar ze zullen zelf ook inkomsten moeten genereren. 6000, thb is best een aardig bedrag om mee te starten een gemiddeld salaris op een fabriek 6 dagen werken is om en nabij de 6000 thb per maand. en om kosten te besparen kun je zelf in nederland een nieuwe rekening openen met een extra pasje die je vervolgens naar haar stuurt met de pin code . jij bepaald zelf wat ze kan pinnen door het gewenste bedrag op die rekening te zetten. al dat gepraat van die mensen op deze site moet je niey te veel van aantrekken ga af op je gevoel heb ik in het verleden ook gedaan en we zijn volgend jaar inmiddels 10 jaar getrouwd en nog steeds allebei gelukkig dus nogmaals volg je hart maar hou je hoofd er bij . veel succes en geluk ,

  • Nico zegt op

   Ik ben het helemaal met Roel eens,

   Zelf ook reeds 7 jaar gelukkig met een Thaise en ook ik heb een 2e rekening in Nederland bij de ING geopend, bankpasje opgestuurd en zelf haalt ze bij een van de vele duizenden ATM’s iedere maand er “haar” geld af. Jou kosten zijn 150 Bhat (rekent de Thaise bank) + 2 euro voor de ING. Iedere maand overmaken naar haar bankrekening loont niet, deze kosten zijn ongeveer 30 euro (ongeacht het bedrag)

 26. Bacchus zegt op

  Beste Roel, 8.000 baht is een zeer reeel bedrag. De arbeiders die hier (Isaan) in de omgeving werken verdienen ook allemaal rond dat bedrag. Met arbeiders bedoel ik o.a. bewakers, verpakkers, schoonmakers, etcetera. Zij kan er geen bokkesprongen van maken, maar voor de primaire behoeften is het voldoende.

  Ik zou de opmerkingen dat je haar tekort zou kennen maar laten voor wat het is. Een jaar wachten is ook onzin, want dan heb je haar waarschijnlijk voor een tweede keer een paar weken tijdens een vakantie gezien. Ga vooral op je eigen gevoel af, want hiervoor bestaat geen algemene noemer. Je kunt het geld missen en je maakt je vriendin en haar moeder er zeer gelukkig mee. Om een vinger aan de pols te houden, kun je haar zo af en toe (dus niet iedere maand) eens belangstellend vragen wat zij zoal gedaan heeft met het geld. En als er zo af en toe (dus incidenteel) eens iets extra’s nodig is, voor wat dan ook, wees dan vooral niet te bekrompen en geef haar dat. Dat wil zeggen: als je het kunt missen natuurlijk. Communiceer vooral goed over die extra’s, zodat het extra’s blijven. Iedereen heeft wel eens extra/onvoorziene uitgaven. Wij kunnen daarvoor sparen, maar van die 8.000 baht is dat echt niet mogelijk. Laat je zelf ook hier weer niet leiden door al die negatieve opmerkingen hierover, maar benader dit met je nuchtere verstand. Ga uit van het goede in de mens. Mocht er onverhoopt een loopje met je worden genomen, dan merk je dat met je nuchtere verstand snel genoeg.

  Voor het overboeken gebruikte ik vroeger altijd Moneytransfer; deze dienst wordt o.a. bij het GWK verleend, anders even googlen op Moneytransfer. Grote voordeel van Moneytransfer is dat je vriendin dezelfde dag over het geld kan beschikken. Zij moet hier uiteraard wel voor naar een bak, bijvoorbeeld de Krungsri bank. De kosten zijn vergelijkbaar met de kosten van een internationale overboeking via de bank. Mijn ervaring met banken is echter dat het soms wel eens erg lang kan duren voor men over het geld kan beschikken. Als je moneytransfer gebruikt, krijg je een code die je aan de ontvanger moet doorgeven; ik deed dat altijd via een sms. Met deze code kan zij dan het geld incasseren.

  Roel, ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik wens je veel liefde en geluk met je vriendin! Maak er samen iets moois van!

 27. siets van der Leede zegt op

  ik woon 5 jaar in Thailand
  Eerlijk gezegd lijkt mij 6000 wat weinig
  Ik zou toch eerder denken aan 10-20.000
  Het beste kun je geld in Euro’s overmaken en de kosten voor de begunstigde

 28. pim zegt op

  Ik heb op hun land een kwekerij opgezet wat na 12 jaar pas de maximale opbrengst gaat geven .
  Vader en broer werken op dat land waar zij per maand 10.000.- Thb voor krijgen .
  Nu ben ik ook een nieuwe onderneming aan het opzetten voor mijn vriendin en haar kinderen .
  Daar is wat geld voor nodig .
  Ongevraagd heeft de familie mij deze week 50.000 .-Thb gestuurd .
  Met andere woorden van 10,000.- Thb kunnen zij makkelijk rondkomen . l

 29. pat zegt op

  ik stuur gewoon met post op,net zoals je een kaartje of brief opstuurt.Je kan ook bij de post rekening openen en bankkaart aan haar geven(is kosteloos afhalen in buitenland met postvisakaart van belgie)en af en toe opzetten wat je zelf kiest voor haar.

 30. Rudy Van Goethem zegt op

  Halo …

  Ook ik heb mijn (ex) Thaise vriendin via het internet leren kennen.
  Het begon allemaal heel subtiel … via mijn broer die in BKK woont had ik van in den beginne begrepen dat velen het niet zo breed hebben daar.
  Het begon met: ik moet elke dag naar het internetcafé, zodat je me kan zien, en de taxi kost geld …
  Ok, ik maak elke maand 5000 Bath over, wat ruimschoots moet volstaan om de taxi plus de internetchat te betalen.
  Elke vraag van mijnentwege ivm wat doe je van werk, wordt afgewimpeld … de ene keer werkt ze zogezegd achter de balie van een hotel, de andere keer in een restaurant, dan weer in een resort, dan in een bar …
  Ok, in Bkk met haar vier weken een hele mooie tijd gehad … ik betaalde natuurlijk alles, maar eens weer thuis begon het.
  Die vier weken verlof was ze niet gaan werken, omdat ze die tijd met mij wou spenderen, wat mij logisch in de oren klonk, maar nu was ze ineens haar job kwijt.
  Ok, ik wou haar helpen, want ik ben toch geen onmens. Het begon met 6000 Bath/maand, een klein maandsalaris … toen verhuisde ze van BKK ineens naar Khon Kaen … had ze meer geld nodig … als ik dat opstuurde zou ze me kennis laten maken met haar ouders.
  Elke vraag daaromtrent werd beantwoord met: you don’t trust me?
  Ok, ik stort 8000 bath/maand … maar nog altijd wordt elke vraag ivm werk afgewimpeld, wat ik raar vind, want ze is tenslotte maar 25.
  Ineens wil ze 15000 bath per maand, want ze wil haar ouders ondersteunen, en ik moet haar daar bij helpen.Toen ik weigerde werd het contact verbroken, en heb ik haar nooit meer gehoord.
  Via kennissen heb ik ondertussen vernomen dat haar ouders verschillende rijstplantages hebben, landbouwgrond, en naar Thaise normen in een mooie villa wonen, dus hulp hebben ze niet echt nodig, ze hebben meer dan ik.
  Ik ben ook op haar tweede Fb-account terecht gekomen, en daar zie je op de honderden foto’s maar twee zaken: party, en Black Label … honderden en honderden foto’s over feestjes, elke dag …
  Ik ga binnen zes maand definitief naar Thailand, ik heb er mijn hart verloren, en ik wil niet generaliseren, maar ik ga nu toch twee maal nadenken voor ik “sponsor”, tenslotte doet dat voor mij ook niemand.

  • Krung Thep zegt op

   Vervelend om te horen, maar laat dit een goede waarschuwing voor anderen zijn (hoewel die toch vaak denken dat het bij hen allemaal anders is). Dit soort verhalen heb ik maar al te vaak gehoord en gelezen. Hoe vaak gebeurt het niet dat dit soort meisjes meerdere buitenlandse sponsors hebben die allemaal een bedragje overmaken. Ik heb genoeg dames ook zien mailen vanuit internetcafe’s….was de e-mail naar de ene lover verstuurd, dan gingen ze met de volgende e-mail verder. En het zijn echt niet alleen maar bardames die het doen….

 31. Bert, khun Nok zegt op

  Het is nogal wat als men verliefd wordt op een jonge zachte en knap ogende Thaise.
  Bij de Thais die zelf niets of weinig verdienen gaat de “liefde” over geld. Stuur maar lekker wat op dan ben je daar blij mee en het geeft je een goed gevoel. Want wij zijn toch zo vrijgevig! En wat als je haar niets geeft? Dan ben je haar kwijt en dat willen we niet, want er is er zo maar eentje.
  Veel geluk,
  Bert.

 32. Richard zegt op

  Wat je ook kunt doen, wat kosten besparend is.
  Je kunt een 2e bankrekening openen, en daarvan een 2e pinpas opsturen, zo kun je
  elke maand bepalen hoeveel geld je op die rekening stort.
  De kosten zijn dan minimaal, daar er geen transaktie kosten aan verbonden zijn,
  alleen kosten voor het pinnen.
  En als je geen geld meer wilt geven, dan blokkeer je gewoon het pasje.

  Hoeveel je wilt overmaken, dat is afhankelijk van de situatie.
  Ten eerste hoeveel kun je zelf missen ?
  Ten tweede wat zijn de dagelijkse/maandelijkse kosten van de moeder en je vriendin/vrouw ?
  Wat dan bepalend is wat je haar geeft.

 33. Leo Bosch zegt op

  Ik begrijp niet dat deze reactie van Martin wordt doorgelaten.

  Ten eerste slaat het helemaal niet op de vraag van Roel.

  En ten tweede word ik onderhand doodziek van dit soort flauwe onzin wat zogenaamd grappig bedoeld is, maar zo oud is als de weg naar Rome, en waar ik absoluut de humor niet van inziet, maar waar ik alleen maar kotsmisselijk van wordt.

  Leo Bosch.

  Moderator: je hebt gelijk, ik zal het alsnog verwijderen. Mijn excuses.

 34. Cor Verkerk zegt op

  Voor iemand die in de keuken van een restaurant helpt is 8000 baht veel geld.
  Als ik jou was dan zou ik vragen wat ze nu verdient en zul je ongetwijfeld zien dat ze ver beneden de 8000 baht verdient.
  Dus ik zou het bedrag wat ze nu verdient betalen en niet meer.

  Op deze manier heb ik het zelf ook gedaan toen mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw moest stoppen met werken omdat ze naar Nederland kwam voor 3 maanden om te zien of we inderdaad samen konden blijven, temperatuur, omstandigheden etc.
  Daarna de kosten/ verblijf in Bangkok vanwege inburgeringscursus.
  10.000 baht blijft nog altijd veel geld voor iemand die restaurantwerk doet en helemaal buiten Bangkok.

  Wens je stkte

 35. Jan Thiel zegt op

  8000 Baht is een goed bedrag.
  Veel mensen verdienen dat hier niet per maand.
  Het versturen via een bank is vrij duur, ongeveer 20 Euro.
  Overweeg het per post te sturen.
  Zelf doe ik dat altijd, is steeds goed gegaan!

  • Krung Thep zegt op

   Per post geld versturen is niet echt slim…. Heb in het verleden regelmatig wat van Nederland naar Thailand gestuurd (geen geld) en meerdere keren is het niet aangekomen. Dan kan je beter die bankkosten betalen.

  • pim zegt op

   Nooit of te nimmer per post .
   Zelfs post van de ambassade met geld is bij mij niet aangekomen .
   Behalve dat kon ik het hele proces weer overdoen wat weer het nodig geld onnodig gekost heeft .

 36. Je beslissing is duidelijk, als je elke maand geld stort op haar rekening in Thailand, kost dat zeer veel geld .
  Je kunt een en/of rekening openen met limiet (niet rood staan) in Nederland.
  Stuur een pasje naar haar toe, zodat ze daar kan pinnen.
  Lijkt mij het goedkoopste.

 37. freddie zegt op

  nederlandse rekening met 0
  limiet kan ze nooit meer pinnen is het goedkoopste

 38. johny zegt op

  als ik u was niet doen ze heeft er misschie wel 5 of 6 die haar geld sturen en wil je het toch doen western union is het beste om geld op te sturen maar nog eens niet doen

 39. Jan zegt op

  Beste Roel

  Wat mij direct opviel toen ik jou stukje had gelezen,is dat je schreef ik ben hartstikke blij met haar,en daar gaat het toch om Roel.
  Geniet lekker van het heden,geef wat je kan missen,geld krijgt pas zijn waarde als je het gebruikt.

  Veel geluk in je relatie,en fijne feestdagen

 40. Martin zegt op

  Geen opmerkingen over je keuze, is jouw keuze.
  Hoeveel, beslis je zelf maar.

  Wij maken ook regelmatig geld over; wij hebben een NL bankrekening met het pasje daar. Rekening is altijd leeg, geen limiet, kan niet rood staan.
  Alleen op afspraak wordt geld gestort (en opgenomen). Overboeking is snel en kosteloos, wisselkoers gunstig, opname 2,50 per pin transactie.

  Heb zelf geen ervaring met internationaal over boeken; Western Uniun, onnodig duur!

  Succes.

 41. Daniel zegt op

  Wat ik hier lees komt mij heel bekend voor.
  Ik lees hier doorsnee vedienste 15000. Ik weet dat meeste mensen die ik ken en handenarbeid doen verleden jaar 200 Bt verdienden per dag. Een leerkracht met 35 jaar ervaring kreeg in een plattelandsdorpje 21000Bt.
  Een man die ik ontmoete was ooit verliefd op een meisje uit Buriram. Het bezit van de familie was rijstvelden. Op het ogenblik dat hij haar bezocht had het meisje geld geleend om grond te kopen. Hier zei ze kunnen we ons huis bouwen (de farang zal wel betalen) De farang was dit niet bereid te doen en dus stopte de verliefdheid. Een andere man, hier een meisje uit Amnat Charoen. Hier ook meije had grond en de droom van een huis. Verder een uit Udonthani. Zijn vriendin kend een mesje welke een kind had van een Zweed. Dit meije gebruikte de Zweed als melkkoe altijd had ze geld nodig alles was goed om er aan te komen, meestal met het kind als inzet. Deze dame vertelde de truks aan de vriendin en ook hier eindigde het verhaaL.
  Dit zijn slechts enkele verhalen die mij verteld zijn vorig jaar op de Royal flora in CM.
  Ik tracht mij weg te houden van andere buitenlanders omdat deze verhalen steeds terugkomen. Ook het stoefen/bluffen over het vele geld of het niet hebben van geld is hier een veelvuldig voorkomend onderwerp van gesprek.

 42. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  Het enige wat ik hier op deze blog, en ook in Thailand constateer, is dat wij ginds aanzien worden als een geldbron waar je niks moet voor doen…
  Maar zo zit het leven niet in mekaar … ik moet hier ook keihard werken om rond te komen, en hoef geen gekke dingen te doen zoals elke dag “party” en elke dag een fles Black Label achterover gieten …
  Ik ken in Thailand veel mensen die ik doodgraag zie, maar soms vraag je jezelf af: zouden ze mij nog zo graag zien moest ik mijn geldbeugel niet meer openen? En daar heb je geen antwoord op, want hun gedachtegang doorgrond je niet.
  Ik ben dolblij dat ik binnen twee maand terug naar Thailand ga, ik hou van het land, en ik hou van de Thai, maar die cultuurclash zal er altijd zijn, en ik ga nu toch wat meer de vinger op de knip houden, alles heeft zijn (mss daar niet altijd begrepen) grenzen.

  • Krung Thep zegt op

   Veel Thai beseffen niet dat wij vele malen meer moeten betalen voor de huur van een huis, of maandelijkse hypotheekaflossing, alle verzekeringen, belastingen, dat de boodschappen vele malen duurder zijn etc etc.
   Mijn ex stond in het begin raar te kijken toen ze voor het eerst naar Nederland op vakantie kwam en zag wat er maandelijks betaald moest worden. Ze zien al die farang die lekker op vakantie komen naar Thailand, in goede hotels/resorts verblijven, makkelijk geld uitgeven, maar voor die paar weken vakantie moet de overgrote meerderheid in Nederland ook het hele jaar keihard werken en geld voor opzij leggen….

 43. henry zegt op

  he hallo
  is lastig te zeggen kan je wel een tipje geven vraag een extra pinpas aan activeer deze in nederland stuur hem op of neem hem mee als je naar thailand gaat
  kan ze bij de bank pinnen beter is nog een nieuwe bankrekening openen plus pas met een limiet dat ze rekening niet leeg kan trekken heb je alleen de kosten van de bankrekening en van het pinnen in buitenland

 44. Jan zegt op

  Beste Roel,

  Je besluit staat vast, je gaat iemand maandelijks met ’n geldbedrag ondersteunen. Zolang je daar niets voor terug verlangd vind ik je een goed mens. Jouw vriendin zal goed voor haar moeder gaan zorgen, daar ben ik zeker van en dankzij jouw maandelijkse donatie zal het die moeder aan niets ontbreken. Mocht je er later toch achter komen dat jij niet de enige donateur bent geweest, troost je dan maar met de gedachte dat je een arme familie belangeloos hebt geholpen. Ooit was ik van plan om ’n boek te gaan schrijven over relaties van farangs met Thaie schonen, ik heb het maar niet gedaan. Na veel reizen in dit prachtige land heb ik nog steeds niet voldoende kennis weten te vergaren over de Thaise dames. Beste Roel, ik hoop dat je over ’n paar jaar weer ’s te treffen op thailandblog en ben dan benieuwd naar jouw ervaringen. Nogmaals, doe wat je hart je ingeeft maar verlang er niets voor terug.

 45. PaulusXXX zegt op

  Beste Roel,

  Hoeveel je geeft dat is up to you. Je bent er al uit merk ik, want je wilt haar 8000 geven. Dat is een redelijk bedrag waar veel Thai een maand voor moeten werken.

  Overmaken kan bijvoorbeeld via Western Union, dat is vrij kostbaar. Dus ik zou het gewoon naar haar bankrekening overmaken. Nog goedkoper is het om het contant te geven. Het minste koersverlies heb ik bij het cash wisselen van geld in Thailand.

  Wat ik niet zou doen als ik jou was is om meerdere maanden vooruit te betalen.

  Je hebt je vriendin via Internet leren kennen. De kans is dus aanwezig dat ze meerdere sponsors heeft, dan is 8000 zeker een mooi geschenk bovenop al die andere bedragen!

 46. ruud NK zegt op

  UdonThani is een goedkope provincie en ze zal wel bij haar moeder gaan wonen. Mijn zwager verdient hier 6.000 per maand aan de bezine pomp. Mijn andere zwager 350 bath per dag, maar heeft maar een paar dagen werk per week. Hij zal per maand ook niet meer hebben dan 6.000.
  Ik heb een vriendin, die ik niet ondersteun in Hua Hin. Zij ontvangt soms 5.000 (niet elke maand maar wel regelmatig) van een relatie en van een andere 10.000 per maand. Van deze inkomsten heeft zij vorige maand 2 motoren gekocht voor haar dochters. De maandelijkse aflossing hiervoor is 9.000 bath, want zij wil er binnen 2 jaar van af zijn. Toch leeft zij een confortabel leven.
  Ik denk dat 6.000 bath ruim voldoende is. Je kunt tussentijds eens wat extra geven en als je meer geld te besteden hebt zet dat dan opzij voor een extra vakantie.Als ze om je geeft zal ze blij zijn dat ze niet hoeft te werken.

 47. Chris Bleeker zegt op

  Moderator: ik snap uw reactie niet.

  • Chris Bleeker zegt op

   P.S. Ik heb zelf ook wel geld overgemaakt,maar dan praat je niet over een maandelijkse toelage,maar om iemand uit de nood te helpen.
   B.v…. ff geen werk,de huur niet kunnen betalen…3500 Bath,zoontje van 14 jaar wilt naar het Songkran,maar de moeder heeft op dat moment geen geld…1500 Bath.
   Het is niet veel geld…..maar ze zijn je er dankbaar voor.En daar zijn vrienden voor.

  • Chris Bleeker zegt op

   Moderator: we gaan niet in discussie over zijn keuzes want dat is off-topic. Geef gewoon antwoord op zijn vraag of reageer niet op zijn vraag.

 48. J.Jordaan zegt op

  Moderator: graag de vraag beantwoorden of niet reageren.

 49. Frans zegt op

  Beste Roel,

  de daglonen liggen op zo’n 300 bath dus wanneer je schenkt is 8000 bath een mooi bedrag per maand, erbij snabbellen doen ze toch wel, ons helpt ons, westerunion is inderdaad niet goedkoop bij 8000 bath ongeveer 17,50 euro, dus haar bankrekening zou het beste zijn.
  De kans dat de belasting meekijkt is natuurlijk groter wanneer je het van je bankrekening afhaalt.

  Sucses, Frans

  • Kees zegt op

   Dames/heren,
   de daglonen liggen niét op 300 Baht/dag. Wat wet is, is nog geen praktijk. 8000 Baht is dus zeer ruim voor iemand die in de Isan woont.

   ik onderschrijf tevens dat: een aparte bankpas verstrekken voor een rekening hier in Holland prima werkt. ik doe dit al jaren voor iemand in India en stort een vast bedrag per maand op die rekening. Zijn er plotseling bijzondere omstandigheden kan ik het saldo – letterlijk – a la minute verhogen.

 50. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo …

  Ik heb over dit onderwerp al zoveel gelezen. Het verbaasd me telkens weer dat het begrip “schenking” van geld als een doodnormaal gegeven wordt aanzien … nou, ik vind van niet …
  Ik heb nog nooit iemand aan mijn deur gehad die me elke maand tweehonderd euro wil geven, enkel voor mijn mooie ogen.
  Ik heb ook een heel zware financiële crisis achter de rug, en er was niemand die het de normaalste zaak van de wereld vond, om mij een maandelijkse donatie te geven.

  Ik wil niet van het topic afwijken, maar het slagen van een relatie met een Thaise of Thai, wordt bijna altijd gerelateerd aan geld schenken … toen mijn broer dit jaar met zijn vriend trouwde, heeft de sinsod hem veel geld gekost, plus de kosten van het huwelijksfeest en kledij … van de 250 gasten waren er 200 bij die hij totaal niet kende … ze waren door de familie uitgenodigd, mijn broer spreekt nauwelijks Thai, en de gasten geen Engels … dus dan snap je het wel, elke reden is goed voor een gratis smulpartij.

  Opmerkelijk dat het altijd eenrichtingsverkeer is.

 51. Dutchbull zegt op

  om beheerst geld over te maken aan Thaise dame is wellicht mijn methode nuttig en zeker beheersbaar
  Ik heb aparte Nederlandse betaalrekening geopend en haar gewoon pinpas gegeven daarvan
  ik stort bedrag wat ik haar wil geven iedere maand automatisch in euroos op deze rekening en zij kan naar behoefte gewoon bij ATM pinnen
  Mocht je eens wat meer moeten geven dan is dat in 5 minuten op afstand gepiept

 52. william zegt op

  Als advies wil ik je geven controleer of ze nog op datingsites actief is, je kan op woonplaats, leeftijd, foto op verschillende sites kijken, tevens vraag ik me af toen jij naar Thailand ging heb ze je toen opgehaald op de luchthaven of ben jij alleen naar udon thani gegaan, want als ze je kwam ophalen wie zegt dat ze van thuis kwam?.
  En als laatste kan je haar melden dat je nog nooit eerder geld heeft overgemaakt naar Thailand en dat je niet weet hoe dat moet, als ze als reactie haar bankrek met alle benodige codes geeft om vanuit buitenland geld over te maken naar haar, dan heeft ze al eerder met dit te maken gehad met andere sponsers, succes

 53. mpeijer zegt op

  goedendag
  ik zit ook in dat schuitje,al meer dan vier jaar.
  ben met mij vriedin over een gekomen 100 euro per maand en dat vinden ze genoeg
  dit doe ik ook met plezier en er word nooit om meer gevraagd, maar als ik weer een maandje er heen ga word ik behandeld als een vorst en kan bij de hele fam terecht
  want je helpt dan toch de hele fam
  gr martin peyer

 54. Kees zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic. Beantwoord de vraag of reageer niet.

  • Theo zegt op

   Wat mij opvalt is dat er door vele een minimale tiijd wordt vastgesteld voordat je wat opstuurd. Ik kende mijn huidige vrouw slechts 3 dagen, toen ik haar vroeg om hier naar Nederland te komen. Vanaf dat moment heb ik haar ondersteund. Het heeft ruim 9 maanden geduurd voordat ze kon komen (ja, was toen der tijd zeker niet gemakkelijker dan nu). Ondertussen zijn we meer dan 25 jaar getrouwd. Hoezo dat het altijd fout gaat of je uitgebuit wordt. Zij heeft mij altijd door dik en dun ondersteund. Dit tot aan de dag van vandaag. Thais minimum loon is ongerveer 250 bath. Mits zij verder geen inkomen heeft, lijkt mij 8000 bath een heel mooi bedrag.

  • Kees zegt op

   Moderator: discussie of opmerkingen over de moderator en huisregels zijn niet toegestaan.

   • Kees zegt op

    Moderator: beperk uw mening tot een inhoudelijke reactie op de vraag van de lezer. Dan zal deze geplaatst worden. Iedere opmerking over de moderator of onze regels, plaatsen wij niet. Lees daarvoor onze huisregels.

 55. Marijke zegt op

  Wij raakten een paar jaar geleden in gesprek met een Ierse man die al jaren in Thailand woont. Hij vertelde ook dat hij verschillende vrouwen kent die van meerdere mannen iedere maand geld gestuurd krijgen; 1 zelfs van 9 mannen maar geen van allen weet van iets. Dus kortom mannen, laat vooral weten wanneer je komt dan zorg ik dat die ander weg is. Wat een mooi inkomen heb ik toch.

  • Cornelis zegt op

   Is dit niet weer een voorbeeld van het eerder gewraakte ‘van horen zeggen’? Degene van wie jij het hebt gehoord heeft het weer van een ander gehoord………..

 56. Martijn zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 57. Rick zegt op

  Moderator: uw reactie geeft geen antwoord op de vraag van de lezer.

 58. Frans zegt op

  Wat een zooitje gefrustreerde mannen zitten op deze site je kan toch uitgaan van je gezonde verstand, ik ben zeer ontsteld over alle antwoorden, als jullie zoveel slechte ervaringen hebben dan kap je er toch mee, er vraagt iemand om ADVIES, en niet jullie gevoelens, er zijn ook goeie Thaise mensen.

  Frans

 59. Rudy Van Goethem zegt op

  @ Frans.

  Lees het topic, dan ga je merken dat je niet bij de les bent … en ben je ontsteld, ga dan naar een dokter … elkeen heeft het recht op een eigen mening, respecteer dat ook, wat jij niet doet tov dat “zooitje gefrustreerde mannen” , maar wel verwacht dat zij dat bij jou wel doen …

 60. teun zegt op

  Beste Roel,

  Je ziet, dat je wel wat hebt losgemaakt met je vraag. Ik denk dat je inmiddels 3 dingen kunt concluderen:
  1. je weet nu ongetwijfeld hoeveel je aan je vriendin maandelijks kunt geven (volgens lokale normen). Nu nog je eigen idee erbij voegen en je komt dan vanzelf op het juiste bedrag uit
  2. er zijn veel mannen, die kennelijk minder positieve ervaringen hebben met geld geven. Dat kan wel kloppen, maar daar hoef jij je weinig van aan te trekken. Je bent immers (ruim) meerderjarig en kunt dus zelf beslissen wat je gaat doen
  3. en als het – onverhoopt – toch fout gaat, kun je er altijd mee stoppen.

  Daarmee lijkt mij dit onderwerp voldoende afgehandeld en komen we – als de redactie het niet afsluit – in (nog) veel meer herhalingen.

  ik wens je veel geluk en hoop, dat je je niet teveel laat leiden door allerlei horror-verhalen.

 61. Rudy Van Goethem zegt op

  @ Bacchus…

  Beste Bacchus,

  Ik ben zo vrij om je aan deze belofte te houden, dus houd de pils maar koel, ik ben altijd te vinden voor een goed gesprek.

  Toch een paar opmerkingen. Ik dacht zeker niet dat de liefde te koop was in Thailand, alhoewel, dat is ze overal… maar omdat ik er al een paar keer geweest was bij mijn broer die in BKK woont, en hij mij ook de “minder toeristische delen” van de stad had laten zien, had ik wel gezien dat velen het niet echt breed hebben.
  Ik heb het hier in België ook niet breed, maar naar Thaise normen heb ik een royaal inkomen.
  Ik stuurde mijn vriendin elke maand 10 000 bath op. Die 250 euro kon ik missen, en ik wou niet dat ze iets tekort had. Maar toen ze plots van BKK naar Khon Kaen verhuisde, wou ze meer geld, omdat ze haar ouders wou steunen, mensen die ik nog nooit gezien had… toen moest ze ineens borg staan voor een lening van een neef van haar, en nog een beetje later wou ook haar broer een lening, want hij wou een nieuwe scooter.
  Maar geld voor “party”, en dat quasi elke avond, dat was er dan wel weer. En je weet zo goed als ik dat je in Thailand geen bar moet binnengaan met grote dorst, maar zonder geld op zak … dat is om problemen smeken bij het buitengaan.

  Nu, mijn vriendin moest van mij niet gaan werken, van mijn inkomen konden we mooi leven, in Thailand toch… maar als ik er nog eens de zorg van een ganse familie moest bijnemen, dan werkte ik mezelf in de problemen.
  Ik heb haar dat verschillende malen verteld, maar ze wou het niet begrijpen, ofwel wou ze het niet … “you dont love family, you dont love me”… einde conversatie…

  Bij mijn tweede vriendin is het quasi identiek gegaan… eerst samen genieten, en zelfs met een klein Belgisch inkomen lukt dat ginds prima, maar dan kwam er altijd die familie bij.
  Ik heb ze verschillende keren trachten wijs te maken dat ik hier in België naar verhouding heel veel onkosten en lasten heb, en dat het hier in verhouding tot Thailand heel duur is. Maar dan keken ze me altijd vol verbazing en ongeloof aan, en je voelde heel goed dat ze het gewoon niet snapten, of het zich niet konden voorstellen.

  Volgend jaar zet ik de grote stap, maar ik heb toch besloten om het eerst wat single te doen. Men is wijzer na, als voor de markt, zegt het spreekwoord, en een derde keer stoot ik me niet aan diezelfde steen.
  Er is nog zoveel wat ik ginds niet gezien heb, en de Isaan staat op mijn verlanglijst, zeker nu ik weet dat er daar iemand woont die houdt van een goeie conversatie, bij het drinken van een koele pils.
  En kom ik een Thaise tegen, met wie het klikt … dan zien we wel…

  Tenslotte, het is zoals je zegt, we moeten niet beginnen generaliseren.

  Het ga je goed, ginds in de Isaan.

  Rudy.

 62. DirkvanW zegt op

  Ikzelf heb een rekening in Thailand (op mijn naam) en zet daar steeds zelf geld op vanuit
  België.Via internetbanking kan ik het juiste bedrag overschrijven naar de rekening van mijn schoonmoeder.Dit heeft een aantal voordelen : je wil b.v. 5000 bath per maand geven en men krijgt er 5000 geen 5358 of 5256 of….toch steeds meer dan afgesproken.
  Je betaalt 0 (nul) bath per overschrijving en hebt tevens een perfect zicht op wat er op jouw rekening staat.
  Als je naar Thailand gaat kan je ook zelf geld op jouw rekening plaatsen en je vermijdt daardoor alle bijkomende kosten (cash geld meenemen is wel iets gevaarlijker natuurlijk).
  Over jouw vraag van hoeveel geld op te sturen?Hoeveel kon zij opsturen naar haar moeder op het einde van de maand?Als u hetzelfde bedrag kan geven zonder dat zij daar iets voor hoeft te doen,te werken,dan zou ik alvast zeer blij zijn met deze persoon.
  Ik hoop toch dat u er iets aan heeft.

  • Bacchus zegt op

   Beste Dirk, volgens mij kun je in Thailand alleen een bankrekening openen wanneer je hier als je hier ingeschreven staat op een adres (tambien baan) en/of een retirement- of marriagevisum hebt. Met een toeristenvisum is het onmogelijk een bankrekening te openen.

   • math zegt op

    Dan moet ik u toch teleurstellen beste Bacchus. Heb in december 2007 een bankrekening geopend bij de Siam Bank in Pattaya op mijn visa on arrival. Er werd mij helemaal geen strobreed in de weg gelegd. Internet bankieren codes alles erbij en binnen een half uur weer buiten. Paspoort en 500 bht storten, dat was alles.

 63. DirkvanW zegt op

  Dat is dan wel eigenaardig,ik ben 15 jaar getrouwd met een Thaise maar wij wonen wel in België.Ik heb een rekening bij de Siam Commercial Bank (7-tal jaar) en bij de Thai Military Bank (15 jaar).
  Heb deze rekeningen wel al een paar jaar en heb toen wel het adres van mijn schoonmoeder moeten opgeven.Ik werk nog steeds in België en ga enkel op vakantie naar Buri Ram.Heb rekeningen,betaalkaarten en internetbanking allemaal en enkel op mijn naam.Dus het lijkt mij wel raar dat jij geen bankrekening zou kunnen openen op jouw naam…of is dit nu weer iets nieuws?

 64. Leo Bosch zegt op

  Volgens mij heeft Bachus gelijk Dirk.

  Ik zou graag van je willen horen bij welke bank in Thailand jij geld overmaakt.
  Ook zou ik graag willen weten welke bank dit kostenloos doet.

  Leo Bosch.

 65. Pim. zegt op

  Bij de ene bank ben ik geweigerd ondanks mijn jaarvisum .
  Een andere bank 50 meter verderop gaf mij er ook nog een kluisje bij de volgende dag .
  Dat kwam toch echt niet door mijn glimlach en ook niet door het bedrag ,ik wilde 200.000 ,-Thb storten .
  Die nacht was mijn geld uit huis verdwenen .
  Ik denk nog vaak aan die dame achter de bali die mij vlak voor sluitingstijd weigerde .

 66. Cor Verkerk zegt op

  Afgelopen juni heb ik een rekening geopend bij de Bangkok Bank in Lamplaimat met als adres het huis van mijn echtgenote aldaar.
  Totaal geen moeilijkheden om te openen en deze rekening is alleen op mijn naam, met alleen bankpas op mijn naam.
  Dus was in ieder geval tot en met afgelopen juni mogelijk om rekening op eigen naam te openen, alleen met adres in Thailand hoewel niet woonachtig daar.
  Uiteraard bleek dit ook uit mijn paspoort waar men een kopie van gemaakt heeft.

  Met vriendelijke groet
  Cor Verkerk

 67. DirkvanW zegt op

  Leo Bosch , de bank met internetbanking is SCB in Nang Rong.
  Zoals ook Kor Verkerk zegt,enkel op vertoon van de reispas en het vroegere adres van mijn vrouw (huidig adres van haar ouders) kon ik de rekening openen.Als je cash geld meeneemt,je wisselt dit en zet het op de rekening kost het toch enkel de wisselkosten .Dus praktisch niets.Bij overschrijving vanuit België de gebruikelijke dure kosten.Per 6 maanden moet ik 100 bath betalen voor het beheer van de rekening,bankkaarten en internetbanking.Dus zo goed als gratis.Als je via internetbanking geld overschrijft naar een andere SCB-account (b.v. de schoonmoeder),dan betaal ik
  echt niets.Naar andere accounts wordt er mogelijks wel een kost aangerekend,msss. 20 bath of zo.Weet dit wel niet zeker.
  Hopelijk lukt dit ook voor jou.

 68. Leo Bosch zegt op

  Beste Dirk,

  Ik woon in Thailand en boek al jarenlang via internet geld over van af mijn Nl.bankrekening naar mijn Thaise bankrekening.
  Hiervoor worden wel degelijk kosten voor in rekening gebracht.

  Leo Bosch.

 69. teun zegt op

  Er wordt nu al 1 maand over dit onderwerp “gesproken”. Hoe lang gaat het nog door? Er wordt al nauwelijks meer gereageerd op de echte vraag nl. hoeveel per maand. Het gaat nu over hoe je betaalt en of het uberhaupt wel verstandig is. Maar dat hoort m.i. niet tot het onderwerp.

 70. Rudy Van Goethem zegt op

  @ Teun…

  Je hebt inderdaad gelijk dat er van de vraag afgeweken wordt. Maar gezien de vele reacties moet het toch zijn dat het een onderwerp is dat velen onder ons, waaronder ikzelf, bezig houdt.

  Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat velen er problemen mee hebben, en nu gaat het even niet om “helpen”, maar om de “vanzelfsprekendheid” iemand die je met moeite kent elke maand geld te geven…

  Daarom denk ik dat de vele reacties, waaronder ook de mijne eerder als goeie raad bedoelt zijn, ipv negatieve kritiek…

  Als” Roel” beslist om elke maand een donatie te geven aan iemand aan de andere kant van de wereld, is dat zijn volste recht, en daar kan of mag niemand over oordelen… ook de hoogte van het bedrag hangt volledig van hem af… blijft natuurlijk de vraag, en dat is ook de zijne: hoeveel geld geef ik aan die persoon?

  Hoe je het draait of keert, het geld komt van jouw rekening, en jammer genoeg zie jij in Nederland of België niet wat ermee gebeurt…

  Ik heb twee Thaise partners gehad, die me aanzagen als een ATM-automaat, en je kan het de Thai in feite niet kwalijk nemen, want ze zijn ervan overtuigd dat er in elke falang zijn tuin een geldboom staat…een waar ik al jaren vruchteloos op zoek naar ben…

  En ja, de reacties veralgemenen… maar het komt gewoon hier op neer… het is altijd hetzelfde… ok de mensen hebben daar in verhouding minder als wij, maar het is toch raar dat het aantal berichten over geld geven hier zo alomtegenwoordig zijn, en dat ik zo weinig berichten lees: wat krijg ik ervoor terug?

 71. Leo Bosch zegt op

  @Rudy,

  Ik heb uit je reactie begrepen dat je nogal wat slechte ervaringen hebt opgedaan wat betreft een thaise vriendin te financieel te ondersteunen

  Maar afgezien van de Thaise geldwolven die je proberen kaal te plukken, die zijn er ook, geven de de fatsoenlijke trouwe Thaise vrouwen die een maandelijkse donatie van een farang- vriend ontvangen daar veel warmte ,liefde en genegenheid voor terug.

  <Maar daar hoor je de kritikasters die altijd wat te zeuren hebben over de thaise vrouwen nooit over

  Ik waardeer het in je , dat je ondanks je negatieve ervaringen, jezelf toch positief blijft opstellen, en ik hoop voor je dat je toch ooit eens een betere Thai leert kennen.

  Leo Bosch.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   @ Leo Bosch

   Ten eerste, bedankt voor je goede wensen Leo…

   We balanceren hier nu op de rand van het topic, het gaat hem tenslotte over hoeveel geef ik aan mijn Thaise partner… er komen daar inderdaad heel veel verschillende reacties op. Niemand kan “Roel” daar raad in geven… wat kan je missen… en wat is het je waard…

   En de belangrijkste, en voor ons de moeilijkst te beantwoorden vraag is: is die persoon het waard? Liefde maakt blind, niet? Maar dat is overal ter wereld zo. Wat wij uit het oog verliezen is dat de Thai, en zeker de vrouwen, mentaal tien keer sterker zijn dan wij… heb ik ondervonden, geloof me… en het is waar wat je zegt, ze kunnen ontzettend lief en behoudend zijn… maar voor hetzelfde geld halen ze je ogen eruit.

   Ik ga er wonen, hopelijk dit jaar… en nu wijken we helemaal van het topic af, of mss toch niet… ik heb het geluk dat mijn broer in Bkk woont, en hij veel van het land afweet, en toch was ik nog in de aap gelogeerd… maar als je zoals “Roel” die vriendin maar drie weken gezien hebt … ja, dan heb je twee kansen… goed of slecht…

   Ik ga ervan uit, na mijn ervaringen, dat als je echt een Thaise partner wil, je in dat land moet gaan wonen, kan je haar daar evengoed financieel steunen, dat doet tenslotte elke man met zijn partner, en dan speelt het gedrag geen rol… ik ken koppels waarvan de Thaise partner hier in Belgie woont, maar ik merk toch de heimwee naar hun land…

   De moderator gaat nu mss dit bericht weigeren, maar in de essentie gaat hier over: je kan en mag geven wat je wil, maar… als je 12 000 km van mekaar zit, dan ga je je op de duur vragen stellen, en dat is echt niet bevorderlijk… als je het er voor over hebt om haar financieel te steunen, moet je het er ook voor over hebben om bij de vrouw van je dromen te gaan leven…

   Ik heb het twee keer niet gedaan, en heb de gevolgen ondervonden… je kan onmogelijk een Thaise kennen als je aan de andere kant van de wereld zit… het is al moeilijk genoeg om ze echt te leren kennen als je er woont…

   @Roel… moraal van het verhaal… geef wat je wil of kan missen, lees wat ik heb meegemaakt, en dat is echt geen fictie, en ik wens je, zoals Leo mij doet, alle geluk met je Thaise partner… we gaan niet veralgemenen, het zijn prachtige mensen, het is een prachtig land, maar dat mag er ons toch niet van terughouden om met beide benen op de grond te staan…

   @Leo…

   Binnen drie maand ben ik terug in Bkk, moest je in de buurt zijn, betaal ik je met plezier een biertje…

 72. Rudy Van Goethem zegt op

  @ Leo Bosch…

  Indien de moderator het mij toelaat nog een kleine kanttekening, Leo…

  Ik wil niet dat ik door mijn ervaringen generaliserend overkom… het is niet omdat ik door slechte ervaringen met twee verschillende Thaise vrouwen, een ganse bevolkingsgroep over dezelfde kam moet scheren…

  Mijn Thaise droomvrouw loopt ginds echt wel rond, ik moet ze juist nog vinden ^^, en om “Roel” en anderen, waaronder mezelf een hart onder de riem te steken… zeg nu zelf, het zijn toch de mooiste vrouwen ter wereld?

  En dan mag het echt wel een donker getinte vrouw uit de Isaan zijn…

  Sorry moderator, ik weet het is of topic, maar als de liefde er is, volgt de ondersteuning vanzelf… en daarmee keren we terug op “Roel” zijn vraag…

  Rudy.

 73. Roel zegt op

  Na vele diverse reacties gelezen te hebben denkt en doet ieder het anders, dat is vrije markteconomie.Ten eerste vraag ik mij af, waarom de Thai niet kan werken, er is zoveel familie die er voor elkaar zijn en zorgt.Ik dacht dat wij ook allemaal werken of hebben gewerkt, althans niet gesponserd.

  Denk ook dat het verkeerd is als je elkaar 3 weken kent om dan al zover te gaan, of dit nu een thai is of europeaan maakt geen verschil.

  Als je toch op termijn naar Thailand wil komen om er langdurig te verblijven, ga dan opdat moment zoeken, er zijn er genoeg en aanwas is groot.

  Zelf ben ik pas een relatie aangegaan toen ik hier ging wonen, altijd gelijk tegen de vrouwen gezegd, ik koop geen vrouw en ik ga niet naar nederland om te wonen.
  Tuurlijk krijg je vaak deksel op de neus, maar toch heb ik nu een schat van een vrouw, die gestudeerd heeft,europees denkt.Wij wonen al ruim 6 jaar samen, met haar dochtertje.
  Mijn eigen kinderen en familie in NL zijn gek met haar, dat is toch heel belanrijk, ook haar familie accepteerd mij, ondanks dat ik niet betaal of laat schooien.Daarin ben ik ook heel concreet. Ik moet wel zeggen dat mijn vriendin geen ouders meer heeft, haar vader was net overleden toen ik haar ontmoette.

  Ik ken meerdere nederlanders die ook niet betalen en toch een goede relatie hebben.
  Dus denk goed na over sponsering.

  Een ieder heeft recht zijn eigen keuze te maken, doch gebruik dit blog dan niet als het fout gaat, want daarin heb jezelf meegewerkt.

  Het grote verschil, een thaise dame zou nooit aan een thai vragen om haar te sponseren, dat doet een thai ook niet, die zegt je kunt werken dus doe dat dan, dan kan je ook gelijk voor mij wat extra verdienen.

  • Pim. zegt op

   Roel ,die laatste zin kan je wel in een sprookjesboek plaatsen .
   Heb je weleens van een Mia Noi gehoord .
   Ben je weleens binnen geweest bij een besloten club voor Thaien waar de dames met een schijnbaar onbeperkt banksaldo een bod op iemand doen ?
   Ik denk het niet.
   Zowel Thaise mannen en vrouwen sponsoren elkaar.
   Daarbij sponsort mijn vriendin haar familie op dit moment mij omdat ik niet lui ben een workpermit te krijgen .
   Als je tussen alle lagen van de bevolking geaccepteerd word en daar ook regelmatig mee omgaat leer je Thailand van diverse kanten kennen .

 74. Rudy Van Goethem zegt op

  @ Roel…

  Het kan zijn dat ik verkeerd ben inzake vooroordelen, maar in je laatste zin zeg je: de Thai zegt je kunt werken, dus kan je voor mij wat extra verdienen…

  Hij zegt niet sponsor me, maar zegt blijkbaar wel, geef me wat van je zuurverdiende geld.

  Wat is het verschil?

 75. Leo Bosch zegt op

  Hallo Rudy,

  Je reactie met belangstelling gelezen, temeer daar ik veel van jouw teleurstellende ervaringen herken.I
  Ik leef nu inmiddels bijna 10 jaar in Thailand, ben nu 8 jaar gelukkig getrouwd met een schat van een vrouw,en ben helemaal in haar familie opgenomen.
  Ik heb hiervoor ook een paar teleurstellende ervaringen gehad.
  Maar als je hier woont , heb je al snel door als het niet goed zit, zodat je onmiddelijk kunt corrigeren.. .

  Het klopt wat jij zegt, het beste is om hier te wonen als je een goede relatie wilt opbouwen met een Thaise vrouw.
  De negatieve reactie van @Roel wat betreft het finacieel ondersteunen zou ik maar met een korreltje zout nemen.
  Ik denk, als je hier woont en je de situatie van je vriendin en haar familie kent, dat je zelf wel oud en wijs genoeg bent om te bepalen in hoeverre je en in welke mate je je vriendin moet ondersteunen..
  Ik wil hierover niet teveel over uitweiden, omdat dit voor iedereen en iedere situatie verschillend is.

  Je stelde voor dat als je in Thailand bent om samen een pilske te vatten .
  Ik woon 10 km buiten Pattaya.
  Ik zou zeggen, als je zin hebt om eens langs te komen om onder het genot van een biertje wat nader kennis te maken en wat dieper in te gaan op het fenomeen Thaise vrouw, dan ben je van harte welkom.
  Mocht je daar iets voor voelen, dan kan je mijn emailadres opvragen bij de redactie zodat ik je mijn adres kan sturen.

  Groeten,

  Leo Bosch.

 76. Rudy Van Goethem zegt op

  @ Leo Bosch…

  Dat biertje houd ik je tegoed… ik heb vrienden in Pattaya, dus dat komt er wel van…

  Weet je, ik hoop dat “Roel” iets heeft aan het veelvoud van reacties, want het moet toch een onderwerp zijn wat velen bezig houdt, anders zouden er geen honderd en zoveel reacties zijn…

  Maar ze geven geen antwoord op zijn vraag… en niemand kan erop antwoorden… je zit tenslotte aan het andere eind van de wereld, en je Thaise vriendin is ook geen non, he…

  Maar uitzonderingen bevestigen de regel… alhoewel… ik heb hier tien minuten geleden nog een gloeiende email gekregen:” where is the 10 000 bath i need to support my family”… kwam niet echt uitnodigend over, eerlijk gezegd… ik wou nog antwoorden: why dont you support me, maar dat heb ik wijselijk verzwegen…

  En daar ligt het probleem… voor het pc-scherm wordt veel gezegd, en nog meer beloofd… hoe kan je in Godsnaam een relatie opbouwen via een Pc, laat staan geld op te sturen naar iemand die je (cru gezegd) van haar of pluimen kent…

  Dus “Roel” je zal naar ginds moeten gaan, want anders ga je nooit te weten komen waar je geld aan besteed wordt… dat heb ik toch mijn schade en schande ondervonden…

  En nog eens, ik generaliseer niet, liefde maakt blind, hoe je het draait of keert, maar liefde kan je ook tot aan de rand van de afgrond brengen… wat romantici zullen tegenspreken…

  Dus Leo, die pint houd ik tegoed, en wie weet ontmoeten we “Roel” met zijn prachtige vriendin… dan maken we er in Pattaya een leuke avond van, en bouwen we een feestje :-).

  Groeten, Rudy…

 77. Roel zegt op

  Eerst even naar de redaktie, de lezersvraag;Lezersvraag: Hoeveel geld moet ik mijn Thaise vriendin geven? is afgesloten met de naam Roel.
  Nu lees ik al een tijdje dit blog en geef ook reacties, onder mijn inlognaam Roel, maar dit artikel is niet afkomstig van mij en kan er dus grote verwarring ontstaan met hetgeen wat ik schrijf en de lezersvraag.

  Even voor alle duidelijkheid, Roel op dit blog, is niet de vraagsteller. Echte Roel woont bijna 8 jaar in Thailand, ca 8 km van centrum Pattaya, heeft al ruim 6 jaar leuke vriendin en koopt geen vrouw of sponsering familie.Ik onderhoud mijn vriendin en haar dochter wel, daarbij komt ze niets te kort.Ik heb teveel farrang financieel zien sneuvelen, dus blijf ik zelf de baas over bezit en geld.

  Ik wil tegen iedere farrang zeggen, laat je kop niet gek maken, thaise vrouwen kletsen heel wat af onder elkaar en altijd de vraag hoeveel krijg jij en als de 1 meer krijgt dan de ander, heeft die farrang een probleem met zijn vriendin omdat zij dan nog meer wil als haar kletsgenootjes zodat ze de volgende keer kan zeggen ik heb nu meer als jouw.
  Thaise vrouw is daarin heel slim en ondoorgrondelijk. Het is iedere keer dat er wel weer een farrang intuint, wees dus op je hoede en blijf baas met wat je zelf kan en wilt.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   @ Roel.

   Er zijn wel meerdere Roels in de wereld, dus die “grote verwarring” zal echt wel meevallen…mss effe je achternaam vermelden… zou al veel helpen…

   De “Roel” …die jij niet bent… vroeg zich gewoon af: hoeveel geef ik mijn vriendin… en de vele reacties gaven aan dat het van persoon tot persoon verschilt, naar gelang je inkomsten of mogelijkheden, en ook dat je je hoofd kan stoten… of in feite: eerst even je hoofd onder koud water houden voor je beslist… dat is in feite de beste raad…
   Ik ben er zelf tweemaal ingetuind, maar daarom is niet iedere Thaise een “kletsgenoot”… trouwens, die vind je hier in België ook…

   Nog drie maand aftellen… de Condo op Rama 9 road in Bkk is al gehuurd, en ik zie er naar uit… de beste raad die ik de andere “Roel” kan geven is: geniet ervan, en met wat geluk heb je de beste vrouw aller tijden aan je zijde…en dan spreken we niet meer over donaties, want dan is het hebben van zo’n partner onbetaalbaar… en deel je alles met haar, zoals zij ook met je zal doen…

   En die vind je… ook in het mooie Thailand…

   Rudy…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website