Lezersvraag: Hoeveel fooi moet ik geven in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
18 mei 2013

Hallo,

Ik las de lezervraag over hoeveel je moet geven bij een feest. Maar ik heb een andere vraag. Hoeveel fooi moet je geven in Thailand. Ik geef wel eens 100 baht, maar iemand zei dat dat teveel is. En als je teveel fooi geeft, ze de prijzen gaan verhogen.

Heb ook wel eens 20 baht gegeven, maar dat lijkt mij zo weinig of is dat niet zo?

Graag meer info.

Het beste,

Erik

31 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel fooi moet ik geven in Thailand?”

 1. Tino Kuis zegt op

  In Thailand verwacht men geen fooi. Niemand neemt het je kwalijk als je het niet doet. Ik heb zelfs wel eens een fooi teruggekregen, zo van ‘wat moeten we hiermee’. Maar als het eten en de bediening erg goed waren laat dan wat achter, tien procent is voldoende. Een vreemd fenomeen is dat in de landen waar altijd (een hoge) fooi wordt gegeven (VS en Rusland bv) de bediening slechter is dan in landen zonder fooi als Japan en Thailand.

  Tipping is a rather old phenomenon. An often cited origin of tipping is that the
  practice arose with the use of boxes labeled “To Insure Promptness” in English inns and
  coffee houses in the nineteenth century. “To Insure Promptness” was later abbreviated
  “TIP.” Customers would contribute to the boxes to ensure quick and efficient service
  [17, p. 2024]. Though an old phenomenon, tipping is not a trivial phenomenon.
  Restaurant tipping in 2002 was estimated at nearly 27 billion dollars [1, p.3]. Estimates
  suggest that table waiters and waitresses in full-course restaurants receive tips that
  constitute 50 to 70 percent of their total average hourly earnings [19, p. 60 and 16, p. 50].
  Tipping is not entirely an American occurrence. Tipping to a lesser extent takes place in
  Belgium, France, Italy, the Netherlands, Norway, and Sweden. Yet, with the exception of
  that done by tourists, no restaurant tipping takes place in Australia, China, Denmark,
  Japan, and Iceland [6, p. 22].

  • Tino Kuis zegt op

   Thais geven zelden of nooit een fooi, beste tjamuk. Het is zeer in jullie te prijzen dat jullie dat wel doen. Maar ik blijf erbij dat, als je geen fooi geeft, je dat niet wordt kwalijk genomen. Dat ik afga als een gieter als ik geen fooi geef, is onzin. Ik nam eens een tuk-tuk in Chiang Mai voor 100 baht, we hadden een leuk gesprek en de man weigerde de 100 baht aan te nemen toen we bij het hotel arriveerden. Zie ook het verhaal van een andere expat op een website:

   http://www.orientexpat.com/forum/17349-tipping-in-thailand/

   I recall a taxi driver that picked me up at branch of BigC. We got chatting and it turned out he was from Tha Tum in Surin province, just a hop and a skip from my old turf. I liked him instantly for some reason and we talked about the area in general and had a bit of a laugh. He took me the most direct route possible and I handed him a 100 Baht note and didn’t want the change. He politely refused to take the tip and tried to hand me my change but I closed the door before he could give it to me, wishing him good luck. I really don’t believe Thais ever tip cab drivers.

  • Sir Charles zegt op

   Dat is grote nonsens dat je voor de Thai dan afgaat als een gieter. Mijn ondervinding is juist dat de Thai geen of nauwelijks fooi geven het wordt me door hen vrijwel altijd weerhouden dat te doen wanneer in Thais gezelschap verkerend. Zelf houd ik het op hooguit een briefje van 20 baht met eventueel die enkele satangmunten die er bij liggen bij het wisselgeld na het betalen van de rekening.
   De 10 baht muntstukken haal ik er uit want zijn altijd handig voor in de skytrain of de bahtbussen daar heb ik er altijd een handjevol van in mijn broekzak zitten.

   Bovendien (niet dat het niet gegund wordt) doch alles in proporties want 100 baht is voor ons dan wel niet echt veel maar voor veel Thai toch al gauw 1/3 aan een dagsalaris. Weet dat het niet helemaal vergelijkbaar is met Nederland en weet zo gauw ook niet de hoogte van het Nederlandse minimumloon maar daar wordt echt geen fooi gegeven in die verhouding.
   1/3 aan dagsalaris extra dat willen we allemaal wel.

   • Sjaak zegt op

    Sir Charles
    Niet alleen ben ik het ermee eens, maar toch wil ik er aan toevoegen dat mijn vriendin en ik heel vaak voor 100 baht samen een lekkere en gezonde maaltijd bij een foodcourt kunnen hebben. Dus 100 baht voor een tip is erg veel. Als de bediening van iedereen al 20 baht zou krijgen komt de al echt veel bij elkaar.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Ik zie toch, wanneer we met Thaise vrienden/familie ergens gaan eten/drinken, er op het einde steeds een tip wordt gegeven aan diegene die ons die avond heeft bediend.
   Het bedrag is afhankelijk met hoeveel we zijn en hoe lang we daar gebleven zijn, maar
   voor een ganse avond en een 10-tal personen heb ik al wel eens 100 Bath gezien (in totaal dan en niet persoon) alhoewel dit echt wel uitzonderingen zijn. Maar misschien heeft dan de whiskey ook zijn werk gedaan….
   Wanneer we gewoon ergens gaan eten en daarna vertrekken is het meestal 20 Bath. Het is dus niet zo ongewoon dat een Thai een tip geeft. Misschien omdat het BKK is en het in andere regio’s minder gebruikelijk is. Kan een verklaring zijn.

   Tippen doen we in elk geval als we op hotel zijn. Gewoonlijk laat mijn vrouw een 20 Bath briefje achter voor het kamermeisje, en dikwijls een extraatje als we vertrekken. Is allemaal afhankelijk van de duur dat we daar verbleven hebben en natuurlijk indien alles in orde was. Ze zal dit niet snel vergeten, maar dat komt misschien omdat ze vroeger zelf als kamermeisje heeft gewerkt. Ze weet dus heel goed dat die kleine waardering voor hun werk, door de kamermeisjes ten zeerste geapprecieerd wordt.

   Natuurlijk is het ook te gek, dat je 20 Bath tip gaat geven als je ergens een biertje van 60 Bath gaat drinken. Alhoewel ik het al wel eens zien doen heb door farangs in Pattaya. Nadien dan wel klagen dat het bier duur is in Thailand. Nu ja……

 2. Jörg zegt op

  Mij is altijd verteld dat je het muntgeld kan laten liggen en meer niet nodig is. Ondanks die regel gaf ik wel eens meer en in het begin kreeg ik dan een vreemde blik van mijn vriendin, maar nu is ze er wel aan gewend. Overigens, het schijnt weer niet netjes te zijn om muntjes van 25 en 50 stang (voor zover je die al hebt) als fooi te geven. Dat is waarschijnlijk vergelijkbaar met in Nederland een paar eurocent als fooi te geven…

  Ik heb wel gemerkt dat in clubs vaak wel grotere fooien worden gegeven, dus aan de dame of heer die de hele avond de drankjes aanvult. In die gevallen was 100 baht niet ongebruikelijk.

  • Marcus zegt op

   In Nederland hebben de gretige sloeberts de koppen jarengeleden bij mekaar gstoken en de fooi in een verplichte bedienings geld overgetovert 155 of meer. Dat heeft zijn oorsprong in het minder tip krijgen naarmate de rekening hoger wordt. Bvb een maalrijd met 6 personem, zeg maar 600 euro. Geen zinnig mens geeft natuurlijk dan 90 euro tip. Voor mij een keuze waar ik gedwongen deel aan neem. Dus in Holland geen overtippen, niets, nadah, zelf gewilt.

  • Marcus zegt op

   Sorry te vlug de zend knop ingedrukt. 15% in Nederland. Ik de USA waar ik vaak kom hebben ze wat anders bedacht. “Als je met een groep van 8 personen of meer eet dan wordt 18% (of meer) als tip aan de rekening toegevoegt. De floepers omdat ze weten natuurlijk niet 155 over een heel hoog bedrag te krijgen voor 3 x5 minuten serveren. Oplossing als je met 8 bent in twee keer vier splitsen, tafesl naat mekaar en dan zelf beslissen wat de gode service waard was. In thailand geeft ik 20 tot 50 baht afhangkelijk van hoe hoog de rekening en waar gegeten. Mariott neer dan food market

 3. Jacques zegt op

  Ik ben de afgelopen jaren zeer vaak uit eten geweest in Thailand met m’n Thaise familie en kan bevestigen wat Tino zegt. Fooi is niet vanzelfsprekend in Thailand. Thaien zelf geven over het algemeen geen fooi.
  De eerste keer dat ik afrekende -lang geleden- werd mij duidelijk gemaakt dat meer dan 20 Baht fooi niet de bedoeling was. En dat is nog steeds zo, niet alleen in het Noorden maar ook in Bangkok waar ik altijd met familie buiten de deur eet.

  Een tip van 100 Baht per persoon, zoals Tjamuk zegt, heb ik in die 15 jaren dat in Thailand kom nog nooit meegemaakt. Dat moet wel een hele bijzondere eetgelegenheid geweest zijn.

 4. Wim zegt op

  In clubs en discotheken gaan ze al standaard uit van grote fooien.
  Daarom na elk drankje afrekenen en altijd muntgeld en kleine biljetten terug als wisselgeld.

  Ook in de toiletten waar een briefje van 100 op het schaaltje ligt in de hoop dat de klanten 100 baht gaan betalen voor een toiletbezoekje…

 5. Rob V. zegt op

  Mijn vriendin, haar vrienden en familie laten gewoonlijk de muntjes liggen. Of als we met een groep uit eten gaan de het totaal gewoon op een mooi bedrag naar boven wordt afgerond. Maar echte fooi geven a 10%? Nee. Dus dat doen mijn vriendinen k ook niet tenzij de dienst echt bijzonder goed was. Als de service slecht was dan krijgen ze niets. En ja, je gaat natuurlijk geen enkele setang laten liggen, dat is niet netjes.

  • Rob V. zegt op

   Vergat ik nog te melden: Bij hotel/bungalow overnachtingen leggen we elke dag 20 bath op het voeteneinde van het bed voor de housekeeping. Gewoon als bedankje en als motivatie netjes schoon te maken, hoeven ze ook nie door de tassen te speuren opzoek naar iets van waarde.
   En wat “uit eten” is (en we de muntjes dus laten liggen) is natuurlijk ook een kwestie van perceptie. Even snel een kleine maaltijd bij een straat karretje kopen voor 20-30 bath telt niet als “uit eten gaan”. Maar zijn er tafeltjes en kun je dus ook gaan zitten en wat te drinken bestellen dan is het wel weer uit-eten gaan (een restaurantje op straat zegmaar), dan blijven de muntjes dus wel liggen. Gewoon een beetje op gevoel dus. In Nederland geef je ook niet overal tip neem ik aan (bijvoorbeeld na 1 biertje of drankje, maar wel weer als je ergens langere tijd gaat zitten om te eten/drinken). Gewoon je gevoel volgen. Wat staat er in verhouding tot de geleverde dienst? Wat doen de (lokale) mensen om je heen? Bovenal is het natuurlijk belangrijk dat je er zelf een goed gevoel bij hebt.

 6. Sjaak zegt op

  Een vervelend gebruik, dat afgeschaft moest worden. Als het bedienend personeel voldoende salaris kreeg, was het niet noodzakelijk. In veel restaurants wordt de tip bij de prijs van het eten op de rekening opgeteld.
  Ik geef in Azië zelden of nooit een tip. Ik heb dertig jaar als steward bij Lufthansa gewerkt en ik kreeg zelden een tip. Die mochten we ook nooit aannemen.
  Maar als ik iets geef is het maximaal 20 baht….

 7. jan splinter zegt op

  Hb tijdje in Pattya vakantie gehouden dat personeel daar rekende altijd op grote tips ,en als je dat niet deed was je een kinjou. dat hebben we zelf gedaan door met grootte tips rond te strooien . Maar.nu woon ik met mijn vrouw in Caing-MAI . Laat haar altijd betalen, en zij maakt uit hoeveel en of ze ,n, tip wil geven .Probleem opgelost

 8. Henk B zegt op

  Als ik uit ga, restaurant/Bar , geef ik altijd een fooitje, meestal wat klein geld op het presenteer blaadje , of in de map laat liggen.
  Maar mijn vrouw heeft mij er op gewezen ( heeft zelf een goed lopend restaurant gehad ) dat de fooi op het blaadje word gedeeld onderling, en ook de eigenaar.
  Mocht je zeer tevreden zijn over de genen die je bediend heeft, geef haar dan de tip in haar handen, dan mag zij deze persoonlijk houden, en niet te delen met het overig personeel.

 9. Richard zegt op

  Dat een Thai geen fooi geeft is de reinste lariekoek.
  Het ligt eraan waar je bent.
  Op een thalaat (markt) geeft men geen fooi, een taxi chauffeur geeft men normaal gesproken ook geen fooi, als je een trein of bus kaartje koopt geef je ook geen fooi,
  ga zo maar door.
  Afhankelijk in wat voor restaurant je bent of dienst, geeft ook een Thai fooi.
  Mijn zwagers die ook Thai zijn geven ook fooi…laatst was ik met een van hen in
  een restaurant in een hotel, hij gaf een fooi van 500 Baht, dat vond ik zelf absurd hoog.
  Mijn andere Thaise zwagers en schoonzussen geven ook regelmatig fooi van ongeveer 20 – 200 Baht, afhankelijk van de locatie en dienst.
  Maar normaal gesproken net als in Nederland geef je een tip naar vermogen.
  Natuurlijk is alles afhankelijk van wat je zelf wilt en kunt missen.
  Maar te weinig is een belediging, dan kun je beter niets geven.
  De Thais die geen fooi geven die kunnen en/of willen het vaak niet missen.

 10. David zegt op

  Het is inderdaad een kwestie van perceptie. Thai zijn een fier volk. Je mag iemand die 200 THB per dag verdient niet beledigen door 100 THB te tippen. De ober zal liever 20 THB krijgen van 5 afzonderlijke tafels, het komt op hetzelfde neer, maar de finesse is helemaal anders… Verder zijn er plaatsen waar de obers hun tip moeten afgeven, of het komt in een tipbox en wat daarmee gebeurd… In een bar kan het anders, als je goed doorzakt kan je inderdaad op 900 THB 100 THB laten, dat is een show off en dat kan in een bar. Maar zoals eerder reeds gelezen, heb je een leuk gesprek, tip dan niet, dat wordt categoriek geweigerd en zit op het randje van een belediging. Nog een andere situatie is in meer commerciële omgevingen zoals de barscéne, eet je daar iets, wel daar zijn de serveuses wel degelijk uit op tip. Gebruik je gevoel en gezond verstand, en bekijk de lokale munt naar zijn nominale waarde. Grtjs, prosit!

 11. raymond zegt op

  Jammer dat europese toeristen zich niet laten inlichten over HOEVEEL je MAG betalen in Thailand alvorens hier te komen met vakantie …..
  Door teveel te betalen WORDT gans het systeem hier in Thailand, naar de vaantjes geholpen……
  Tenkoste van de westerlingen die hier permanent wonen of verblijven.
  Vaak dien in hier te zeggen = ik ben geen toerist, ik ben een ” fa-rang Thai” en woon hier reeds 15 jaar. je ziet mijn boeda ketting aan mijn hals ook .Gelukkig zijn er tal van Thaien die dit verstaan, mij de laagste prijs aanbieden bij het vervoer of noem maar op ……
  Geregeld betaal ik ook een fooi 20……of 30 bath ……en dat is genoegd in de Thaise normen.
  Er zijn talle van stalletjes aan de straat hier in Thai, die lekkere voeding verkopen voor 15 … 20 .25 bath….. dus west europeanen, als je met je tip een dagschotel kan aankopen is dat toch niet ZO WEINIG nietwaar ?
  grtn
  Ron
  oost vlaanderen.

  • Sjaak zegt op

   Beste Raymond,
   Maak je geen zorgen. Wat jij zegt, werd 35 jaar geleden ook al gezegd. Dan moest “het systeem” toch allang kapot zijn, denk je niet?
   Iedereen geeft naar eigen goeddunken. Ben je rijk, eet duur of vind je 500 baht niet veel is het up to you wat je geeft.
   Ik geef in de regel niks. Omdat ik van mening ben dat de bediening gewoon hun werk moeten doen.
   Zou er iets bijzonders gebeurd zijn, geef ik ook meer.
   Zoals ik eerder schreef, werkte ik 30 jaar als steward. Heb ook mensen bediend en soms meende men dat men mij een tip moest geven. Voor wat? Ik deed toch gewoon mijn werk? Daarvoor kreeg ik toch ook mijn salaris?
   Ja ja, mag mij niet vergelijken met een Thai. 300 baht voor een hele dag werk is weinig. Maar je kunt er eenvoudig van leven.
   Ik gun de mensen een tip. Maar nogmaals…er hoeft geen regeltjes te bestaan. We zijn niet in Europa waar we overal regeltjes voor willen hebben.
   Doe wat je denkt dat goed is…

  • hans-Chang zegt op

   Toerist of fa-rang thai, al woon je hier 100 jaar je bent en wordt ook nooit gezien als thai.

   Hoogstens een Fa-rang die wat beter Thai spreekt dan de toerist, al heb je 10 kettingen om.

   En imho of iets genoeg is …is aan de gever…de ontvanger wordt er echt niet slechter van en het systeem onderuit halen? dat zou moooi zijn als dat zo snel ging

   Nee hoor af en toe neem ik me voor om een thai een hele mooie dag te bezorgen, da’s geen afkopen van Kharma maar gewoon heel direct iets doen. Iets wat de Thai beschrijven als tJai Dee en dat werkt overal ook in Nederland

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Toeristen zijn nu eenmaal genereuzer omdat ze met verlof zijn.
   Men is even uit de dagelijkse werksfeer, er wordt wat meer gedronken en gegeten en men voelt zich goed.
   Er wordt in die sfeer dan al eens wat losser met de centjes omgegaan en dat is in het voordeel van zij die ervan leven.
   Dat het in de toeristische plaatsen ook duurder is en er meer betaald wordt is eigen aan die plaatsen. De lokale bevolking en Horeca leven nu eenmaal van die toeristen. Dat is overal ter wereld zo, ook in België.
   Dat die toerist dan moet rekening houden met de westerlingen die hier permanent wonen of verblijven is wel ver gezocht.
   Je kan het ook omdraaien. Te weinig verteer is ten koste van de lokale Horeca en bevolking. Die wonen niet alleen hier maar moeten er ook van leven.
   Dat daardoor in gans Thailand het systeem naar de vaantjes wordt geholpen is wel overdreven. Ik merk er hier in ieder geval niks van.

   Dat een Thai aan je Boeddha ketting moet zien dat je een “Fa-rang Thai” (wat dat woord ook mogen inhouden) bent, vind ik wel een opmerkelijke denkwijze. Zeker na 15 jaar er te wonen. Als je hen in het Thais aanspreekt zal hij meteen wel merken dat je hier al langer verblijft en zal wel meer indruk maken dan welke ketting ook.

 12. Hans-Chang zegt op

  Het is jouw geld…dus geef als je geven wil

  De criteria zijn overal hetzelfde, was ’t goed, lekker en de bediening vriendelijk…dan
  maak je hen ook blij met een fooi…en ja soms wat meer, maak je iemand extra blij, niks mis mee

  ZIjn ze sacherijnig …ja komt in Thailand ook echt voor, of is het eten slordig..dan dus niet..

  In landen als de USA was dat altijd zo, de laatset jaren steeds meer automatische toevoeging van 15 of soms 20% for parties more than 4… belachelijk, ik laat het er altijd afhalen.
  Hetzelfde komt ook al voor in Thailand hier en daar, niet bij Thai maar bij Farang

  Daarom tip vanuit je hart

 13. Theo Hua Hin zegt op

  In mijn bar in Hua Hin wordt standaard over de omzet ongeveer 10 % tip gegeven. Ken van andere bareigenaren ook dit gegeven. Het personeel rekent hier ook mee. Negentig procent van de klanten geeft tip. Voelt ook als normaal. Wanneer de bediening in een restaurant vriendelijk ene efficiënt is, geef ik ook meestal 10 %.

 14. martin zegt op

  Wat mij opvalt dat er niet word vermeld dat je al een service taks betaald a 7% meen ik in restaurants. Mijn Thaise vrouw vind het niet echt nodig om dan ook weer fooi te geven.
  Ik doe dit wel afhankelijk van de bediening uitteraard.
  Wat wij ook doen is altijd 20bath neerleggen op het hoodkussen voor het kamer meisje/jongen.
  Groet Martin

  • Rob V. zegt op

   Service fee/tax heb ik in Thailand nog niet gezien. Misschien omdat wij in Thaise gelegenheden eten, (vaak eenvoudige) restarauntjes (of eet gelegenheden die in absoluut niet lijken op wat een westerling als “echt restaurant” ziet). Meestal schrijven ze de rekening gewoon op een papiertje en komt de rekenmachine er aan te pas, of soms/zelde een eenvoudig kassa bonnetje. Een dergelijke automatische service fee is natuurlijk belachelijk. Laat de gast zelf bepaken of en zoja hoeveel men als fooi of afronding geeft/laat liggen.

   Ik snap ook post van Marcus niet helemaal met zijn 15% fooi in Nederland (lijkt mij erg gul, toen ik als student in een restaurant werkte lag de fooi tussen de 5% en 10%) en de VS (18% fooi, automatisch ingehouden bedoelt hij? Snap alleen het verschil niet tussen 1×8 en 2×4 personen?? Hoe meer personen hoe hoger de automatische fooi die in rekening wordt gebracht? Ik zou niet in zo’n tent gaan eten).

   Houdt het simpel, geef gewoon op eigen inzicht en geheel vrijwillig 0-10% fooi -als je met enkele personen bent- als je ergens uitgebreid tafelt. Nog simpeler: laat het kleingeld liggen.

 15. rob zegt op

  Fooi geven betekent hogere prijzen geef een taxichauffeur 100 bath fooi dan betaal je volgend jaar 100 bath meer voor hetzelfde ritje logisch toch.
  Vandaar elk jaar duurder als je het toch weggeeft dan kunnen we het net zo goed verhogen

  • Jörg zegt op

   Geloof daar helemaal niets van. Is alleen een verhaaltje wat zuinige expats maar blijven vertellen om het niet geven van fooi te vergoelijken. Als ze hun prijzen n.a.v. hoge fooien zouden verhogen dan krijgen ze hoogst waarschijnlijk minder klanten (prijselasticiteit) en springt er wel een concurrent op in met normale prijzen. Neemt niet weg dat een fooi van 100 baht in een taxi normaliter erg veel is, de meeste taxiritjes kosten minder dan dat.

 16. fons zegt op

  Fooi geven betekent hoegenaamd geen hogere prijzen, ik ga naar Thaïland als vakantieganger en neem steeds een taxi van de luchthaven naar mijn uiteindelijke bestemming, geef steeds fooi en gun zelfs de taxidriver een koffie of frisdrank onderweg en nog steeds doe ik deze verplaatsing aan hetzelfde tarief als enkele jaren voordien. Wat betreft “het geven van een tip” in de horeca sector…, het meeste personeel verdiend amper voldoende om de huur van hun kamertje, elec en water te kunnen betalen tenzij ze met 2 of 3 collegaatjes een sober logementje delen(meestal een kamertje van 3 op 4 zonder enig comfort). Dus…laat ons, die zich leuke vakanties kunnen veroorloven en/of het geluk en genot hebben van er te wonen als expat, deze mensen iets gunnen en beloon hun diensten met een tip. Ge zult er uzelf misschien beter bij voelen

 17. sake bouma zegt op

  Ik geef uitsuitend een fooi als ik super ben behandeld door een bediende of als ik haar goed ken
  10% hanteer ik dan meestal
  een fooi omdat het eten perfect was geef ik alleen als ze de kookster voor me roept en dan geef ik het aan de kookster niet aan de serveerster
  Bargirls zijn juist uit op tipps en daar geef ik principieel niet, als men dr om bedelt hoeft het niet voor mij

 18. Roland zegt op

  De gestelde vraag is “hoeveel fooi MOET ik geven in Thailand”…
  Laten we daar kort en bondig in zijn, Je MOET NIETS!!!!
  Moeten is dwang!
  Als je bereidt bent een fooi te geven is dat zeer goed maar dat wel het gevolg van een zeer goede diensverlening, als blijkt dat men een meerwaarde gaf aan de gestelde dienst of wat dan ook.
  Zomaar fooien geven alof je geld teveel hebt vind ik gewoonweg dwaas.
  Een voorbeeld: Als je een ober of dienster 3 keer hetzelfde moet vragen, en dan nog doet hij (zij) het met een lang gezicht (of slepende voeten zoals in Thailand), ja waarom zou je die dan een fooi (moeten) geven? Zo zijn er tal van voorbeelden op te noemen, uiteindelijk hoef je toch geen fooi te geven aan iemand die slechts net dat doet (en niets meer) dan waarvoor hij betaald is. Of niet soms?
  Ik geef HEEL graag een fooi als iemand blijk geeft van meerwaarde voor zijn job.

 19. Rick zegt op

  Meestal wat muntgeld wat ik die dag over heb voor de house keeping ( gebruik dat toch zelden zelf weet vaak niet eens hoeveel het is )
  En die dames moeten de boel toch maar weer steeds uitmesten na zo een gezellig nachtje 🙂
  Soms in een goed hotel de tip box een 200/300 bth soms de chauffeur een briefje van ??.
  En de dames uiteraard ( ligt natuurlijk aan de prestaties een 200/300 bth fooi )
  Om nog maar te zwijgen over al die lady drinks voor iedereen wat ik eigenlijk ook als een dikke fooi zie.
  Hmm begrijp nu waarom die reizen van mij altijd zo duur uit vallen ivm. anderen vaak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website