Hoe streng is KLM met afmetingen handbagage?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
6 april 2022

Beste lezers,

Ik vlieg binnenkort met KLM van Bangkok naar Amsterdam, en een paar weken later weer terug naar Thailand. Ik zou het liefst zonder ruimbagage vliegen, dus alleen met handbagage. KLM heeft als maximale afmetingen voor handbagage 55x35x25 cm. Nu is mijn koffer 51x39x20 cm, dus iets te breed.

Heeft iemand ervaring of KLM erg strikt is in het handhaven van de afmetingen? Zetten ze bijvoorbeeld bij het inchecken de koffer in een precies passend rek van 55x35x25 cm? Of vinden ze een kleine afwijking geen probleem?

Alvast dank voor jullie reactie.

Groet,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Hoe streng is KLM met afmetingen handbagage?”

 1. Paul zegt op

  Mijn beleving is dat ze er niet al te kritisch mee zijn. Helaas, want als je ziet wat men meesleept in de cabine. Afijn, Het zal ook afhangen welk type vliegtuig en hoe vol die zit. Ik denk dat je er geen problemen mee krijgt

  • Bryan zegt op

   KLM vliegt met triple seven 300 versie dus ik denk dat je gewoon makkelijk Mee kan

 2. Theo Huberts zegt op

  Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen

  • Mike Jordan zegt op

   @Theo Huberts

   Niks IATA , dit is van KLM website, indien je de totaliteit van cm niet overschrijd zal er geen probleem zijn

   Accessories and hand baggage
   Max. weight Economy Class: 12 kg
   Max. weight Business Class: 18 kg
   Hand baggage dimensions
   (including handles and wheels)
   55 x 35 x 25 cm
   +
   Accessory dimensions
   40 x 30 x 15 cm
   Large bags that do meet the hand luggage requirements may still need to be checked in at the gate, due to
   limited space in overhead bins

 3. Lessram zegt op

  In Februari heb ik een (phin) gitaar in een rugtas meegenomen vanuit Thailand met KLM, de slange/drakekop er al afgeschroefd. Ik had me al voorgenomen om desnoods de extra kosten te betalen, omdat de hals zo’n 15 cm langer is dan officieel mag bij KLM. Gedurende check-in en instappen was er niemand die er iets van gezegd heeft.
  Maar natuurlijk zijn dit geen rechten…. Theoretisch kunnen ze je op de regels wijzen. En zullen dat ook misschien ook doen in een slechte bui of als “je kop ze niet aanstaat”. Daarnaast zullen ze ook zeker kijken of je koffer/tas in de kofferruimte/cabine past, mede afhankelijk van het aantal passagiers, en eerder voorbij zien komen (extra betaalde) handbagage.
  Dat andere mensen nog (te) veel meer handbagage bij zich hebben, zie je inderdaad veel, en frustreert inderdaad. Zeker als je jouw koffertje 10 meter verder pas kwijt kunt. Maar tja…. wie zegt dat ze daar mogelijk misschien niet extra voor betaald hebben vooraf of tijdens Check-in?

 4. Jos zegt op

  Ik heb dezelfde ervaringen als Paul.
  Jouw tegenargument (als dat al nodig is) is dat hij qua lengte korter is.
  Met H x B x L kom je ook beter uit.

 5. Johan zegt op

  Ik verwacht met deze minimale verschillen geen enkel probleem. Los van feit dat vlucht mogelijk nog geeneens vol zit.

 6. Bert zegt op

  Heb bijzonder slechte ervaringen met onze nationale trots. Handbagagekoffertje paste net niet in de daarvoor bestemde kooi. Het handvat kwam er net bovenuit. Twee centimeter te groot dus. Dat betekende ook inchecken dat koffertje met de nodige kosten (overgewicht) en geen spullen bij de hand tijdens de lange vlucht. Als het even kan, mijd ik KLM.

 7. Sjaak S zegt op

  Over KLM kan ik niet praten, maar wel over Lufthansa, waar ik 30 jaar lang als steward werkte.
  Ik denk niet daar grote verschillen tussen zijn, want beide airlines moeten IATA conform handelen.

  In jouw geval zal je hoogstwaarschijnlijk geen problemen hebben.

  Normaliter mag je handbagage slechts een bepaalde grootte hebben. Ik weet dat men in de VS erg strik is en daar worden de bezegde kooitjes gebruikt. Die bestaan in Frankfurt ook, maar voor zover ik weet, worden ze voornamelijk gebruikt wanneer het vliegtuig volgeboekt of het een vlucht naar een bestemming is, waarvan wij al weten dat mensen graag te veel in de kabine mee willen nemen.
  Dat is niet om de mensen te pesten, maar om te voorkomen dat er daadwerkelijk te veel bagage in het vliegtuig is, wat bij een eventuele evacuatie tot ongelukken kan leiden.
  Bovendien moet je ook bedenken dat het personeel dat je incheckt niet noodzakelijkerwijze van KLM is, maar net zoals in Frankfurt van een extern bedrijf kan zijn.
  Ik heb vaak bij de deur gestaan om de gasten te begroeten, waarbij wij ook nog eens keken of er teveel of te grote bagage mee aan boord kwam. Grote stukken werden meteen opgevangen en van een label voorzien naar de bagageruimte bevorderd. Maar dan waren het ook bijna koffers en geen handbagage meer.
  Zolang de bagage onder de ruimte van de stoel voor je past of boven in het handbagage bin, keken wij niet zo nauw op de grootte. 2 cm verschil in ieder geval niet.

 8. karel zegt op

  Mijn handbagage was iets te groot. Afgelopen maandag vertrokken
  naar Thailand. Geen problemen gehad.

 9. René zegt op

  Er word niet streng op gecontroleerd
  Vooral omdat je alleen met een trolly reist
  Mag dat geen probleem geven en je mag ook nog een handtas meenemen
  Dus ga gerust op reis

 10. Cornelis zegt op

  Men let mogelijk meer op het toegestane gewicht dan op de exacte afmetingen, zolang e.e.a. in de bagagebakken past.
  Ik heb verschillende malen mensen geholpen die hun loodzware ‘hand’-koffertje zelf niet konden optillen – ik vermoed dat het verzamelaars van gietijzeren putdeksels waren want hoe krijg je anders 20 of méér kilos in zo’n trolley………

 11. Lied zegt op

  Over handbagage kan ik weinig zeggen, wel vloog ik afgelopen Januari met precies 1kilo overgewicht van ruimbagage bij KLM, moest 125,00 euro afrekening voor exaxt die ene kilo. Bij terugkomst bij KLM mondeling en schriftelijk om uitleg gevraag. Op Schiphol werd mij meegedeeld dat dit de normale tarieven waren. Week later schriftelijk nogmaals om uitleg gevraagd hoe ze aan die 125,00 voor 1 kilo komen. KLM heeft nooit op mijn mails gereageerd. Indien mogelijk vlieg met Emiraten of Eva. KLM ook qua sevice, slecht.

  • John zegt op

   Bij klm rekenen ze bij overgewicht niet per kilo, het is namelijk 1 bedrag indien bagage te zwaar is tot max 32kg.

  • Mike Jordan zegt op

   @Lied
   Je kan bij KLM een tweede koffer ( 23Kilo) inchecken voor 80€ en indien flying blue lid voor70€.
   Moet je wel een extra koffer bij je hebben , daarom in uw geval werd het dus overgewicht , en geen extra bagage koffer inchecken .

 12. HansSteen zegt op

  Iedereen dank voor de reactie! Ik ga me beraden wat ik belangrijker vind: € 100,- aan kosten voor ruimbagage of mijn gemoedsrust omdat ik geen gedoe op de luchthaven wil ;).

 13. Hans zegt op

  Je kunt natuurlijk ook een ander koffertje kopen ….

 14. Arie Leijen zegt op

  Hans, de afmetingen van de handbagage worden nooit tot op de centimeter gecontroleerd. Zolang jouw bagage in de bak past die door de scanner gaat, zeggen ze er niets van. Veel plezier.

 15. Anne ter Steege zegt op

  Ik reis jaarlijks met een iets te breed rolkoffertje, nog nooit gedoe gehad. Geen probleem dus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website