Lezersvraag: Hoe kan ik straathonden in Thailand vermijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 januari 2018

Beste lezers,

Ik wil met een vriendin dit jaar naar Thailand om te backpacken (van noord naar zuid), maar er is een probleem. Ik ben als de dood voor honden. Ik ben als klein kind een aantal keren gebeten en de angst zit diep. Nu las ik dat het in Thailand barst van de straathonden en als ik daar aan denk dan wordt ik al onrustig.

Is er een manier om de straathonden te vermijden? Wat kan ik zelf doen om uit de buurt van de honden te blijven. Heeft iemand hetzelfde als ik. Graag tips en adviezen.

Groetjes,

Elske


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik straathonden in Thailand vermijden?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Nee. Dat kan niet. Zoek in Nederland een cursus om van je fobie (als ik het zo mag noemen) af te komen.

 2. Henk zegt op

  De meest voor de hand liggende oplossing is dus niet naar Thailand te gaan.
  Maar op dit antwoord zat je niet te wachten.
  Gewoon de honden negeren. Niet laten merken dat je bang bent.
  En gewoon met een boog er om heen.
  Oplossing kan zijn door wat hondenkoekjes mee te nemen en deze geven.
  Indien je vaker dezelfde honden ziet werkt dit zeker.
  Vooral niet slaan met een stok etc..
  Dit werkt averechts.

 3. Freek Vermolen zegt op

  Ik hoorde dat het een goed idee is om een fluitje bij je te hebben. Als honden op je af komen, wat ze bijna nooit doen, kun je op het fluitje blazen. Daar schrikken ze van

 4. Sjaak S zegt op

  Koop een taser voor 400 of 500 baht. Honden rennen weg van het geluid

 5. Bz zegt op

  Hallo Elske,

  De beste manier om honden in Thailand te vermijden is om Thailand te vermijden. Het wemelt in Thailand overal van de honden en katten en ik kan geen manier bedenken hoe je die op je backpack tocht door Thailand zou kunnen ontlopen. Waarschijnlijk is het beyer eerst je angst te overwinnen of onder controle te krijgen.

  Mvg. Bz

 6. Eric zegt op

  Goed dat je deze vraag stelt Elske, ben zelf in Thailand momenteel met m’n (Thaise) vriendin die ook erg bang is van de vele honden. Zelf trek ik me er niet zoveel van aan maar zij loopt soms liever een blokje om.
  In ieder geval ik kom veel lieve honden tegen die niets doen, ik aai alleen nooit. Goed om je hierin even te verdiepen want ontlopen kun je ze niet (zonder je bang te willen maken). Laat je reis er in ieder geval niet door bederven, misschien helpt het je er overheen? Succes!
  Groetjes Eric

 7. Eddy Lampang zegt op

  Niet…..

  Het hangt er veel vanaf waar je naar toe gaat.
  Wanneer ik ga wandelen in de buitenbuurt of in de natuur, neem ik steeds een wandelstok, of paraplu/parasol mee. Tevens heb ik een Dazzer op zak, maar die schrikt door ‘t ultrasoon piepgeluid, niet alle straathonden af.
  Volhoudertjes krijgen meestal hun zin en jouw kuiten varen er niet wel mee….
  Het is een alomgekend probleem in Thailand, en daar blijft het ook bij.
  Vermijden om in hun buurt (lees : territorium) te komen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

 8. John Castricum zegt op

  Neem een wandelstok met je dan gaan ze vanzelf bij jou uit de buurt.

 9. Joan zegt op

  Beste Elske,

  Ik herken dit probleem want ook ik heb het niet op (straat) honden en ook ik ben een aantal keren gebeten, o.a. hier in Bangkok. Het lijkt wel of de honden het aanvoelen dat we ze liever niet zien; en eerlijk gezegd denk ik dat dat waar is. Ze voelen het aan als er iets “mis” is, en waarschijnlijk is het onze manier van “ik ben toch niet bang en loop gewoon door” dat ze op ons spoor zet. Ik heb een jaar of zo geleden een apparaatje aangeschaft dat een hoge toon uitstraalt als je op een knopje drukt, wat de honden van je weg zou moeten houden. Sinds ik dat bij me draag straal ik de zenuwen blijkbaar niet meer uit, want de honden blijven liggen waar ze zijn (ik heb het ding nog nooit hoeven te gebruiken). Ik hoop niet dat ik me ooit afvraag of het apparaatje wel werkt, want dan voelen ze dat weer aan. Zo blijf je bezig…. Mij lijkt het het beste om zo’n dingetje aan te schaffen en dan gewoon doorlopen. Als je bij thuiskomst erachter komt dat je vergeten was de batterijen erin te doen weet je in ieder geval dat een rustige uitstraling altijd het beste is.

  Succes en fijne vakantie

  • Bz zegt op

   Hallo Joan,

   Even ter info lijkt mij interessant voor jou te melden dat reeds geruime tijd geleden uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die bang zijn voor bijvoorbeeld honden onbewust een stof afscheiden waarop de dieren reageren. De honden weten dus als het ware dat je bang voor ze bent en dat trekt ze blijkbaar aan. Opmerkelijk vind ikzelf dat de slachtoffers vaak zelf al stellen “Het lijkt wel of ze het ruiken! De vraag blijft natuurlijk of ze naar je toekomen omdat ze doorhebben dat je bang bent of omdat het gewoon aantrekkelijk voor ze is.

   Mvg. Bz

 10. Serge zegt op

  Vele keren alleen Thailand doorkruist en nooit last gehad vande vele eerder rustige honden. Edoch eenmaal beetje verontrust geweest toen er vanop wel 60m afstand een hond of zeven in mijn richting toegelopen kwamen. Ik bleef rustig en stapte op mijn scooter. De honden gaven uiteindelijk geen aandacht aan mij maar liepen mij voorbij naar een andere soortgenoot. Dus als je zelf geen aandacht geeft aan de viervoeters, moet je zekerlijk geen schrik hebben. Meestal liggen ze onder auto s te relaxen….

  Chock dee!

 11. Marc zegt op

  Niet naar Thailand gaan is uw enige garantie; in Thailand zijn straathonden namelijk niet te vermijden. Het blijft een grote plaag, die er nu eenmaal bij hoort.

 12. thailand John zegt op

  Hallo Elske,
  Ik woon al vele jaren in Thailand en zeker heb je heel veel straat honden.Vooral bij de 7 Elevenshops vindt je er veel. Maar als je er rustig aan voorbij loop en er geen aandacht aan schenk heb je er totaal geen last van.
  En ik spreek uit ervaring, woon hier al vele, vele jaren en nog nooit door een hond gebeten. Ik begrijp als je in je kinderjaren een paar keer gebeten bent door een hond je daar voor als de dood bent. Maar het is een risico dat aanwezig is en je kunt er weinig tegen doen. Maar ik heb er nog nooit last van gehad.Goede injecties kunnen een hoop voor komen. Maar ik denk dat de kans minimaal is dat je gebeten wordt door een hond. Dus laat je vakantie plezier er niet door bederven, want dat is niet nodig.En je kunt er natuurlijk ook omheen lopen.Veel succes.En mocht je toch dikke pech hebben en gebeten worden dan gelijk naar het ziekenhuis voor een behandeling.Dus goede verzekering en goede reisverzekering noodzakelijk.

 13. guido goedjheer zegt op

  dag honden zijn niet het probleem , de avond en nacht honden …kijk daar voor uit .
  hier liggen ze op de opebare weg gaan pas weg als je er bijna over heen rijd ,maar daar heb je als wandelaar niets aan . opletten , honden die iets van van plan zijn vallen je aan van achteren , nooit van voren dus let op achtergebleven hondjes…

 14. adri zegt op

  hallo Elske,

  Altijd een stok bij de hand. Daar zijn ze bang van. Alleen een stok hoog houden, weerhoudt ze ervan dichterbij te komen.
  Heb als fietser veel ervaring hiermee.
  Eerst heb ik t geprobeerd met n apparaatje , gekocht bij Beversport. geeft hoge tonen en daar schrikken ze van, maar door incest is bij veel honden het gehoor niet meer zo best en dan werkt t niet .

  plezier en succes

  Adri

  • Puuchaai Korat zegt op

   Door incest en door aanrijdingen ha ha. Ga ik ook eens proberen met een stok. Heb wel een fietspomp bij, maar die maakt geen indruk op de vele loslopende honden. En, alsof de duvel ermee speelt, als er een Thai voorbij fietst, reageren ze nog niet, maar op Europeanen zijn ze dol, die honden. Zit misschien wat meer zichtbaar vlees aan. In ieder geval is het een echt probleem, die loslopende honden. Zelfs op een motorbike ontkom je er niet aan weleens achtervolgd te worden.

   En, als toerist, als je gebeten bent, is het niet evident dat je zomaar terug kunt vliegen. Heb je misschien een doktersattest nodig dat je mag vliegen.

   Jammer hoor, als je je daardoor moet weerhouden om het land te bezoeken, maar er is geen ontkomen aan. Ze lopen overal, in stedelijke en landelijke gebieden. En het is goed uitkijken. Met de fiets, te voet en op de scooter.

 15. Peter Van Lint zegt op

  Bij AS adventure in België verkoopt men een toestel dat geluiden maakt die honden niet kunnen verdragen. De mens hoort die geluiden niet. Als er een hond op je af komt druk je op de knop van het toestel en spurt de hond weg. Heel handig. Mijn broer woont in een dorp in Thailand en daar zijn ook veel straathonden. Ik heb zeer goede ervaring met dat toestel. Succes!

  • joskeshake zegt op

   ik heb me al 4 tal verschillende toestelletjes aangekocht (dog repellers), maar geen enkel dat de soi dogs afschrikt,laatste is Dazzer 2, heb er 2 stuks van gekocht, ca 30 euro per stuk, helpt geen bal,is allemaal een rip of die toestelletjes.

 16. Rembrand zegt op

  Ik fiets regelmatig en kom ‘s ochtend tientallen (straat)honden tegen. De kunst is om niet bang te zijn, want dat ruiken ze en hitst ze op. Hoewel ik die hoge-toon-apparaten niet ken, denk ik dat het uw zelfvertrouwen zal sterken. Belangrijk is wel om honden nooit rechtstreeks in de ogen te kijken en ze alleen uit uw ooghoeken in de gaten te houden. Desnoods met zo’n spiegelende zonnebril. Ook met een boog er omheen is niks mis. In de zes jaar dat ik in Thailand rondloop en -fiets ben ik nog nooit gebeten of aggressief benaderd, maar hoop wel dat dat zo blijft.

 17. William zegt op

  Beste Elske, ik maak dagelijks een tochtje op mijn fiets door de isaan, maar de honden kun je niet vermijden, die leven echt door heel thailand en blijven echt niet alleen op hun terrein. Wat ik altijd meeneem op mijn fiets is een stok van pakweg 50 cm die zet ik vast met elastiek op mijn stuur. een ander idee is een toeter of iets dergelijke wat een hard geluid weergeeft. Verder nooit oogcontact maken met ze, sorry maar Thailand is naar mijn idee niet bepaald een fietsland, want buiten de honden is het ook zeker onveilig met het verkeersgedrag van de thai, regels kun ze amper en regelmatig rijden ze roekeloos onder invloed van alcohol en drugs door het verkeer. Mocht je toch gaan veel plezier maar kijk uit, groet william.

 18. Taruud zegt op

  Helaas zijn straathonden in Thailand een onvermijdelijk probleem. Ik zelf durf hier in mijn eigen omgeving geen wandeling te maken. Fietsers die hier voor bij komen hebben altijd een stok bij zich voor het geval dat… Een maand geleden moest een bromfietsster uitwijken voor een hond die haar agressief achterna holde. Ze kwam daarbij te val en liep flinke schrammen op. Als je, zoals je zegt, een panische angst voor honden hebt. dan is Thailand geen beste bestemming voor je. Al zeker niet als backpacker, waar je toch meestal de rurale plattelandsgebieden wilt verkennen. Zo lang er in Thailand geen controle is op hondenbezit, zal het probleem van loslopende honden blijven bestaan. Honden hebben een sterke territoriumdrift en beschouwen vreemdelingen als indringers die verjaagd moeten worden.

 19. jani careni zegt op

  neem een lang wandelstock mee en een beetje eten,ze zullen wel begrijpen en in geval van agressiviteit een peper spray.

 20. PEER zegt op

  Beste Elske,
  Het wemelt v d straathonden overal in Thailand en er zitten aardig wat agressieven bij. Ik als fervent Thailandfietsen krijg er vaak mee te maken. Neem vooraf de rabiësvaccinaties, 3 stuks omde 2 weken, dan hoef je enkel bij ‘n beet slechts 2 vaccinaties te krijgen ipv 5!!
  Ik heb meestal m’n kettingslot i d buurt, daar kan ik evt ‘n flinke slinger mee verkopen. Maar je kunt hier in Th op elke hoek v d straat ‘n katapult kopen van ‘n simpele houten tot ‘n proffesionele van staaldraad. En daar hebben ze, bij het zien al, ‘n hekel aan en kiezen ‘t hazenpad!
  Welkom in Thailand

  • Cornelis zegt op

   In 8 maanden vrijwel dagelijks fietsen in het noorden van Thailand , het voorbije jaar, heb ik welgeteld 2x blaffende honden achter me aan gehad. Geen idee waaraan dat ligt, waarom ze op mij niet of nauwelijks reageren.

 21. san zegt op

  Ik was nooit bang van honden.Ik kom elk jaar in Thailand.Ik kom vaak honden tegen al of niet agressief.Ik ga altijd met een grote boog om ze heen.Totdat ik een keer langs een huis met een hond liep.Normaal is het hek dicht en dan blaft de hond.Nu was het hek open en ik liep voorbij.En ja hoor,de hond springt naar buiten en bijt in mijn kuiten.Gelukkig heb ik een DTP vaccinatie en een Rabiesvaccinatie.Bovendien ben ik diabeticus.Ik ben met de eigenaresse van de guesthouse naar de bazin van de hond gegaan.Ze zei:ik betaal de rekening van het ziekenhuis.Ik hoefde gelukkig niet naar het ziekenhuis.We hebben geprobeerd de bazin duidelijk te maken dat ze altijd het hek dicht moest houden.Mijn huisarts zei dat dank zij mijn vaccinaiies het goed is afgelopen.
  Ik heb toch een soort angst gekregen voor honden.
  Ik heb gehoord van mensen die een dazzer hebben dat het niet altijd werkt.
  Een stok weet ik niet.
  Ik fiets nooit.
  Het lijkt me onhandig met een dazzer,fluit of stok te lopen.
  Ik ga de koejes proberen.
  Er is iemand die neemt de botjes van de nightmarket mee.

  Mijn advies is:vraag aan de dokter wat je moet doen als je toch gebeten wordt.
  Probeer uit de buurt van de honden te komen.
  Ga toch naar Thailand.Het is het enige land waar ik elk jaar naar toe ga.
  Ik ben geen Thai.

 22. Kees zegt op

  Wat ik in de eerste serie reacties nog niet heb gelezen: in gebieden waar veel mensen komen, heb ik nooit last gehad van honden. Alleen in stille straatjes en buurten hebben ze het gevoel de baas te zijn en indringers te moeten verjagen. Ik ben ook bang voor honden en ze moeten mij inderdaad veel vaker hebben dan mensen die niet bang zijn. Zeker op de fiets.

 23. Ronny Cha Am zegt op

  Ik ga graag met onze beagle aan het strand wandelen in Cha Am. De vele straathonden kunnen een indringer zoals mijn hond totaal niet verdragen, waardoor ze razend agresief met ontblote tanden komen toegesneld om de indringer te willen verdrijven, echter eens ik mijn bamboe stokje van 50 cm omhoog steek, zijn deze agressors meteen gekalmeerd en houden voldoende afstand. Eenmaal heb ik eentje een tik op zijn muil verkocht…eentje wat nog niet wist waarvoor dat stokje diende.

 24. NicoB zegt op

  Het is mijn ervaring in Thailand, dat als honden je agressief benaderen, dat je 2 dingen kunt doen.
  Je hebt een stevige stok 50-75 cm bij je en dreigt de hond door die op te heffen en dient zo nodig ook een klap uit.
  Extra, Je hebt wat ei grootte stenen in je zak, pakt een steen in je hand, doet alsof je een steen opraapt en gooit vervolgens de steen in je hand naar de hond.
  Blijft een hond je volgen houd die dan in de gaten.
  Het dreigen met de stok of het gooien met de steen, is mij al 20 jaar genoeg gebleken in Thailand, ook in de buitengebieden.
  Aai een je onbekende hond nooit, toon geen angst, in Thailand worden honden ook door Thai op deze manier op afstand gehouden.
  Met deze voorzorgen kun je gerust naar Thailand komen, ben benieuwd hoe het je vergaan is met de honden in Thailand.
  Sterkte en succes met je reis.

 25. jan scheys zegt op

  mijn oplossing zal voor u wel niet gelden vrees ik…
  aan de River Kwai wandelde ik samen met 2 meisjes die ik in een mooi restaurant had leren kennen naar huis, dus voor mij mijn guesthouse en voor hen naar HUN huis.
  ze moesten een zijweg inslaan maar werden door een groep van 4/5 honden verhinderd en ze waren daar doodsbang van.
  ikzelf heb toen macho-achtig een paar stenen opgeraapt en die naar de honden gesmeten al luid roepend en armenzwaaiend. de honden dropen grommend af moet ik wel zeggen dus MIJN systeem werkte wel degelijk…
  ik ben NIET bang van honden en naar het schijnt ruiken honden als je bang bent en voelen zij zich de baas maar omdat gij als de dood voor honden bent zal dit bij u niet lukken en daarom dat van die taser misschien wel een goed idee als het tenminste goed werkt.
  als je beslist zo eentje aan te kopen dan zou ik die toch wel eerst uitproberen bij een gewone eenzame hond omdat, eens je met een meute in contact komt, er geen tijd meer rest om te experimenteren…

 26. jan scheys zegt op

  mijn systeem zou zelfs ook al gebruikt zijn in een confrontatie met een leeuw dus…maar dat heb ik gelezen ergens op internet in een waar gebeurd verhaal

  • Khun Peter zegt op

   Ik roep altijd dat ik bij de belastingdienst werk, zijn ze ook zo weg. 😉

   • Rob V. zegt op

    Wie zijn dan weg? De eigenaren van de woning zeker, om ofwel de benen te nemen of de waakhond van de ketting te halen…

   • chris zegt op

    Ik zeg altijd, in het Nederlands: “ik zeg 1 woord: Vietnam”. In plaats van Vietnam kun je ook Nakhon Sawan gebruiken. Werkt uitstekend.

 27. hansvanmourik zegt op

  Hans zegt.

  Hans zegt.
  Ik heb gekeken,naar je vraag.
  Zo als je zegt, dat je heel erg bang bent voor honden,dat is er maar 1 uitweg en dat is niet hier komen.
  Op meeste plaatsen zijn hier straat honden,alhoewel althans hier waar ik woont in Changmai,wel veel minder.
  Je vraag ook,hoe kan ik ze vermijden?.
  Geen mogelijkheid.
  Als je gevraagd heb,hoe hou ik ze op afstand, ,zie bovenstaande adviesen,,ahoewel ik mijn twijfels heb bij iedere hond.
  Waarom? Tussen de Marine en de Luchtmacht, moest ik bijna 2 jaar wachten i.v.m. mijn opleiding.
  Heb gevraagd of ik niet ijdelijk wat eerder kan,beginnen, toegestaan om tijdelijk bij de LBK als hondengeleider.
  Een hond die angstig,gaat achter je aan,omdat de persoon ook angstig of hard loop of fiets ,laat je dan een stok zien dan gaat hij weg.
  Als wij een hond moeten aankopen,gaan we naar mensen toe,die zeggen,dat ze een agressiefe hond hebben, dan gaan wij testen,
  De hond blijft aan de riem vast van de de eigenaar,wij kijken naar zijn staart,kwispel die,of is de staart naar beneden
  Pakken een stok,is de staart naar beneden,dan zijn we gauw klaar willen we niet.,blijft hij kwispelen,dan gaan we op zijn lichaam slaan en blijft hij komen.
  Die vinden we dan geschikt.
  Als je door een hond gebeten wordt,trek het niet terug,maar duwt het het dieper in zijn mond en probeer zijn neus te knijpen of in zijn ogen te steken, of onder zijn schaamdelen te slaan.
  Slaan tegen zijn lichaam heeft geen zin.
  Niet veel ervaring 1.1/2 jaar maar ,maar wel zo geleerd.
  Daarna mijn hele loopbaan techneuk.
  Hans

  ik heb gekeken

 28. Bz zegt op

  Hallo Elske,

  Omdat ik zo hier en daar opmerkingen over een Taser voorbij zie komen wil ik je er even op wijzen dat je zo’n ding in geen enkel land mag invoeren of je moet er een vergunning voor hebben. In Thailand kun je er wel één kopen natuurlijk alhoewel ik niet weet of het bezit hiervan in Thailand wettelijk is toegestaan.

  Mvg. Bz

 29. Johan zegt op

  Als ik vroeg in de morgen ga lopen of wandelen neem ik altijd een stok mee en een paar kleine steentjes om te gooien. De honden die ik tegen kom de voorbije 10/15 jaar hebben dan rap schrik en lopen weg. De honden in het park zelf waar ik ga lopen, zijn blijkbaar mensen gewoon. Die blaffen niet en daar kan ik gerust omheen lopen. Gevaarlijker zijn de honden die uit een open hek komen van een privé woning. Maar met een stok of een steentje te gooien of doen alsof je een steentje opraapt blijkt voldoende om ze af te schrikken. Mijn schoonvader gebruikt een katapult met keitjes als hij met de bromfiets weg gaat.

 30. JoWe zegt op

  Deze werkt perfect.
  Mijn vrouw is ook heel bang voor de honden.

  https://www.conrad.nl/nl/dierenverjager-isotronic-space-dog-ii-trainer-meerdere-frequenties-1-stuks-1302637.html

  m.vr.gr.

 31. herman69 zegt op

  Ja die honden dat is idd een plaag.

  Ik fiets graag en moet regelmatig een confrontatie aangaan met honden.
  Eigelijk de schuld niet van de hond, wel van de eigenaar, dat hij de hond binnen houd.

  Ik ben dieren vriend maar als het moet, en is al gebeurd dan stap ik van mijn fiets en
  neem mijn bamboe en ik reageer gecontroleerd op hun reaktie.

  En ook wat stoord, zij liggen gewoon overal te slapen op de weg

  Als ik soms van die arme dieren zie niet verzorgt, ziek, met verwondingen, graat mager mijn
  hart breekt.

 32. Alex Ouddiep zegt op

  De Thaise hond kent de Thaise mens.
  De Thaise mens doet alsof hij een steen van de grond raapt.
  De slimme Thaise hond weet dat hij weg moet zijn.

 33. lung addie zegt op

  Steeds een potje zout meenemen en wat zout op de staart van de hond strooien. Daar hebben ze een hekel aan. Dat is ook een oude methode om mussen te vangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website