Hoe maak ik het drankgebruik van mijn Thaise vriendin bespreekbaar?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
1 december 2018

Beste lezers,

Mijn vriendin drinkt meer alcohol dan goed voor haar is. Ze heeft een bar achtergrond en daar was het normaal om regelmatig laveloos te zijn. Nu ze bij mij is drinkt ze overdag nooit maar als we uitgaan in Pattaya dan drinkt ze teveel, eenmaal thuis moet ze dan braken. Het gekke is dat als we thuis blijven ze niet drinkt, maar ik kan moeilijk daarom maar iedere avond thuis blijven. Ik denk dan ook dat ze geen alcoholist is maar gewoon geen maat kan houden. Het lastig om dit te bepraten met haar want dan begint ze vrijwel direct te huilen of ze wordt boos en klapt dicht. Herkennen anderen dit? Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Bij de reacties geen kwetsende opmerkingen over bardames svp.

Groet,

Ruud

13 reacties op “Hoe maak ik het drankgebruik van mijn Thaise vriendin bespreekbaar?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het enige wat je kunt doen is je bezorgdheid uitspreken over haar gedrag. Een bezorgdheid voortkomend uit liefde. Een ik-boodschap dus. ‘Ik maak me zorgen over je’, ‘Ik vind het naar wat je doet’, ‘Hoe kan ik je helpen als je minder wilt gaan drinken?’

  Wat niet helpt is haar veroordelen: ‘Je drinkt te veel’, ‘Je bent vervelend als je drinkt’, jij-bakken helpt zelden, integendeel. Dreigen helpt ook niet ‘Als je niet stopt dan…..’

  Prijzen als ze zich beheerst helpt wel 🙂

  Daarna zal ze het zelf moeten doen, met de hulp die ze zelf aan jou moet vragen.

 2. David zegt op

  Bijvoorbeeld door haar niets meer tegeven dit betekent niet meer dan 2 drankjes en zeker geen geld geven als jullie uitgaan heeft ze zelf geld om nog meer te kopen dan meteen zeggen dat ze maar ziet hoe ze thuis komt. Drinken en het thuis weer uitbraken is pure geld verspilling probeer dat maar eens.

  • Rob V. zegt op

   David volgens mij is dat vragen om escalatie. ‘Geen geld meer geven’ (klinkt als een kind met zakgeld), ‘zie maar hoe je thuis komt’. Nee, ik zou het bij een ‘ik’ boodschap houden, je zorgen kenbaar maken, dat je om haar geeft. Je liefde en kwetsbaarheid tonen, een gesprek voeren zonder verwijten of strafmaatregelen. Kom je er met praten niet uit… probeer dan het goede voorbeeld te geven, neem zelf maar 1 of 2 alcoholische drankjes of drink geheel wat anders, stel na een uurtje of 2 uit om weer op huis aan te gaan.

 3. Lung Theo zegt op

  Ik had ongeveer 10 jaar geleden hetzelfde probleem met mijn vriendin. Ik zei haar dat het moest gedaan zijn met drinken of dat ze anders moest ophoepelen. Sindsdien is ze gestopt. Moet er wel bij zeggen dat ikzelf ook geen alcohol drink. We gaan wel veel naar enkele bars maar dat gaat alcoholvrij ook.

 4. Hans zegt op

  Een beloning is altijd fijn. Als je vanavond of deze week of maand niet drinkt, dan geef ik je …… ( zelf in te vullen wat ze graag verlangt; wat geld-goud-handtas-kledij-iets voor thuis, beloven de ouders of broer/zus te helpen met iets). Het kan een uitdaging zijn en de Thais zijn toch verzot op een gokje. Wedden dat..?
  Veel succes.

 5. Frank zegt op

  afspreken om bv pas om 22:00 uur te starten met alcohol, afhankelijk van hoelang jullie gaan. Zorgen dat ze in die tijd niet gezopen kan raken. Als ze dat maar niks vindt, is optie van Lung Theo een goed idee.

 6. Dr.William van Ewijk zegt op

  Het generale probleem is dat, net zoals bij lactose intolerantie, Aziaten ook ethanol intolerant zijn, bij gebrek aan een bepaald enzyme in hun intestinaal stelsel. Ze kunnen dat niet zo snel resorberen/afbreken, dus zijn sneller “mau”. En net zoals wij : als je er niet aan begint op ’n dag, dan hunker je ook niet naar meer, doch op het moment van t eerste glas , dan kunnen zowel de farang als de Thais moeilijk stoppen, althans dat is zo mijn peroonlijke ervaring. Er valt weinig te veroordelen, hier wordt over “laveloos ‘ anders geoordeeld, een beetje lacherig. En al dat ” belonen” om niet zat te worden helpt niet, en keiharde maatregelen , zoals haar verplichten om een Refusal achtige drug te nemen, waardoor ze ziek wordt als ook maar 1 drup alcohol aanraakt, help ook niet en geeft ernstige neven effecten, Dat dus niet a u b . Je vrouw is geen echte “alcoholist “, maar zoals je zei : kan geen maat houden. Tja dan ga je minder uit.Punt. Erger is nog, want dat is mij overkomen, dat ik mijn Filipino vrouw van de alcohol afkreeg, allerlei alcohovrij wijn en bier insloeg, en inderdaad na1 jaar was ze absoluut vrij van alcohol, en ik gaf haar mijn beloofde Lotus sportcar. Maaaar , wat ik, stom , niet in de gaten had, was dat ze inmiddels met haar vriendinnen aan de Yaba was geraakt, nou, das nog veel ernstiger dan alcohol: dramas, politie enzo, dus die heb ik na 7 jaren van gelukkig huwelijk gewoonweg terug gebracht naar Manila. Dus , Beste Ruud, t kan allemaal nog veel erger zijn, , gewoonweg limiteer t uitgaan, en accepteer de jou bekende gevolgen. Esso Es.

  • Hans zegt op

   Hoezo belonen helpt niet? En na een jaar van de drank af, geef je haar de beloofde sportauto? Contradictio in terminis? Tegen beter weten in?

  • johannes zegt op

   Hallo William. (kgloof ik leerde jou ’n jaar of 12 geleden kennen in Ptya…….) Wij hebben toen ’n leuk gesprek onderling gevoerd.
   Al met al……’t kan op allerlei manieren voorvallen, die drank van de “poppetjes”. Ook ik heb ervaringen die niet leuk waren met deze “drank-orgeltjes”.
   Ik moet zeggen, Ik heb er veel van geleerd. Ook dat het pijnlijk kan zijn……….
   Maar ik heb er veel van geleerd.
   Dit is echt een thema waar ik best wel veel over, en mee, kan vertellen. En daar word je dan uiteindelijk “Imuun ” van . Maar,Ik zit nog steeds in het mooiste Paradijs v d wereld……..

   Groetjes Johannes

 7. Frans Nico zegt op

  Jij noemt het “geen maat houden”. Ik noem het verslaving. Veelal ligt er een specifieke oorzaak aan ten grondslag die aangepakt moet worden. Uit tien jaar ervaring met mijn ex weet ik dat het oplossen van zo’n probleem in haar hoofd moet plaatsvinden. Mij is het niet gelukt, externe hulp is dat niet gelukt. Daarna heb ik de handdoek in de ring gegooid. 18 Jaar geleden is zij overleden. Denk dus niet dat het probleem bij jou of wie dan ook ligt, maar bij haar zelf. Is zij niet bereid zelf er iets aan te doen, dan wens ik je heel veel sterkte.

 8. Gerd zegt op

  beste Ruud,
  Het thuis niet drinken en wel laveloos drinken tijdens het stappen is ook een vorm van alcoholisme, net zoals het dagelijks drinken van een kleine of grote hoeveelheid alcohol.

  En ja dat zullen er velen gaan ontkennen, zoals het het ontkennen hiervan er ook bij hoort.

 9. Hans Pronk zegt op

  Je kan ook met haar naar een wat gaan en haar een belofte aan een monnik/boeddha laten doen om niet meer te drinken. Dat helpt meestal wel.

 10. harry zegt op

  een oorzakelijke aanpak plus symptoombestrijding lijkt mij de beste aanpak in dit geval. de verklaring dat ze alleen bij het barbezoek gaat drinken kan ook zijn dat dat de ”plek des onheils” is. veel [ex] bardames zijn getraumatiseerd, zeker als er sprake is geweest van dwang. als ze bij jou thuis is voelt ze zich veilig denk ik en liefdevolle aandacht is een uitsteken ”medicijn”.
  het probleem met nare ervaringen is dat ze weer in het werkgeheugen komen door zgn. associaties en een bar is 1 grote associatie [onbewuste herrinering] met gebeurtenissen in het verleden.
  als er dingen naar boven komen zal ze idd. snel dichtslaan door schuld en vooral schaamtegevoel want zo zijn de thai nu eenmaal.
  veel thaise vrouwen met name van de wat hogere klassen mijden pattaya vanwege de barscene en laten we wel wezen het is en blijft een subcultuur en heeft weinig met het echte thailand te maken.
  als je op termijn de kans en mogelijkheden hebt zoek dan een betere verblijfplaats zou ik zeggen.
  ik weet eigenlijk niet precies hoe het zit met de geestelijke gezondheidszorg in thailand maar als het een lastig probleem blijft zou je kunnen overwegen om enige vorm van hulp in te schakelen want dat is meestal wel leerzaam.
  ook in de thaise gemeenschap in nederland merk je helaas dat thailand nummer 5 is in de wereld wat betreft alcoholgebruik.
  ik hoop dat in de toekomst de thaise familiewetten zullen veranderen en [jonge] vrouwen meer vrijheid om keuzes te maken zullen krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website