Beste lezers,

Al enige tijd loop ik rond met de vraag hoe mijn Thaise vrouw gemakkelijk aan mijn geld bij mijn Thaise bank kan, als ik overlijd? Of dat ik toch maar een Thais testament moet laten opmaken? Het gaat hierbij om het bedrag dat ik op de Thaise bank heb, om te voldoen aan de verlengingseisen van Non-Imm “O” visum.

Vele Thaise kennissen stellen dat je helemaal geen advocaat hiervoor hoeft in te schakelen, als je vrouw maar op de hoogte is van je pincode en binnen enkele dagen na je overlijden het geld van je bankrekening haalt. Is dit correct of heeft men nog een ander goed alternatief of is de advocaat/notaris toch de enige aangewezen route? Laatstgenoemde is uiteraard de meest logische, maar is niet gratis.

Volledigheidshalve vermeld ik nog dat ik in NL geregistreerd sta (dus ik woon officieel niet in Thailand) en voor mijn bezittingen in NL een Nederlands testament laat opmaken. In Thailand is mijn enige bezitting het bankbedrag t.b.v. verlenging Non Imm “O”-visum.

Graag enkel serieuze antwoorden en geen vermoedens; liefst gebaseerd op ervaringen van lezers

Alvast dank.

Groet,

Haki

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

25 reacties op “Hoe komt mijn Thaise vrouw aan mijn geld op rekening van Thaise bank bij mijn overlijden?”

 1. Yan zegt op

  Maak een testament bij een Thaise advokaat/notaris…Kost maximum 8000 baht.

 2. Rob V. zegt op

  Ik vrees dat de mensen met ervaring reeds onder de grond liggen… 😉

  Even serieus: Het makkelijkste is gewoon dat de partner de pincode heeft en dan de rekening leeg kan halen (bedenk dat het ook zomaar zou kunnen dat jouw partner eerder dan jijkimt de overlijden!). Dat is niet helemaal zoals het hoort, maar als de overgebleven partner ook juridisch degene is die het geld hoort te erven zal er niemand over kunnen vallen. Als voor zowel voor jouw als haar haar bezit en eventueel erven per testament of puur uit wat wettelijk te standaard van te voren in orde is gebracht zou ik mij er verder niet druk over maken.

  Vermoed je toch dat eventuele familie van jou of haar kant bij het overlijden van jou, haar of beiden problemen gaat maken of ervaren, dek dat dan nu al goed in via een notaris voor Nederlandse zaken en advocaat in Thailand voor de Thaise kant.

  • willem zegt op

   Ik lig op de grond na het lezen van jouw advies. Nu hopelijk wel serieuse reacties.

 3. eugeen zegt op

  Indien gehuwd met een Thaise: Voor rekeningen op jouw naam, of gemeenschappelijke rekeningen is een uitspraak van de rechter nodig en dit kan tot 3 maanden duren.

  • Ronny zegt op

   Eugeen, mijn ex-vrouw was terug getrouwd in 2006 met een Europeaan. Ze woonden in Hua Hin, waar de man inmiddels nog woont. Mijn ex-vrouw is overleden op 21 jullie 2020. Nu bijna 2 jaar later is er nog geen uitspraak geweest van de rechtbank. En als men het gaat vragen op de rechtbank wanneer het in orde zou zijn, dan stuurt men u gewoon weg en duurt het nog wat langer. Dus die man heeft sinds de dood van mijn ex-vrouw nog niks gekregen van zijn pensioen inkomen. Hij krijgt voorlopig geld van Belgen die er wonen, maar dat moet hij natuurlijk terug geven als hij zijn achterstallig inkomen heeft gehad. En inmiddels heeft de rechtbank laten weten dat het zeker niet voor september zou zijn. Dus de banken mogen niks vrij geven. Als het in september wordt gestart zou het wel eens 3 jaar kunnen duren.

 4. Jos K zegt op

  Het hoeft toch niet uitsluitend met de pinpas ?
  Er is toch mogelijkheid om te internetbankieren of via de app.

  Die inloggegevens geef je aan een vertrouwenspersoon.
  Als je dan naar de hemelpoort gaat, geeft die vertrouwenspersoon de inlog en/of password aan je Thaise vrouw.
  Die kan vervolgens het bedrag overhevelen naar eigen rekening.

  Niet helemaal volgens het boekje maar wel de makkelijkste manier en dat vinden Thaise mensen niet erg.

  Groet,,
  Jos

  • Loe zegt op

   Niet helemaal volgens het boekje, maar ik geloof wel strafbaar. Bovendien voorkom je hier niet alle problemen mee. Uit mijn bankervaring weet ik dat mensen(ook vertrouwens personen) kunnen veranderen wanneer ze geld ruiken en het zou zo maar kunnen dat degene die het moest krijgen, niets ontvangt.
   Beter een testament laten maken voor die 150,00 euro staat jouw partner wel veel sterker.

 5. John Chiang Rai zegt op

  Of je laat dit allemaal beschrijven bij een notaris,of als je jou vrouw vertrouwd,zo het in een normale relatie eigenlijk normaal zou moeten zijn,zorg je gewoon dat je vrouw een bank volmacht krijgt,die je bij leven en welzijn reeds verzorgen kunt.

  • Vincent K. zegt op

   Sorry John: in Nederland vervalt een bankvolmacht bij overlijden van de rekeninghouder. De oplossing voor het gevraagde probleem is een zg. en/of rekening te nemen. Echter, hier gaat de immigratiedienst meestal niet mee akkoord indien het spaarbedrag is bedoeld voor verlenging van een visum. Blijft over een testament te maken dat alleen voor de bezittingen in Thailand geldt.

 6. ruud zegt op

  Quote: Vele Thaise kennissen stellen dat je helemaal geen advocaat hiervoor hoeft in te schakelen, als je vrouw maar op de hoogte is van je pincode en binnen enkele dagen na je overlijden het geld van je bankrekening haalt.

  Voor Thai zou dat kunnen kloppen, maar als buitenlander met mogelijk nog erfgenamen in Nederland zou ik toch wat meer zekerheid inbouwen.
  De suggestie dat uw vrouw dat geld snel van de rekening moet halen zou kunnen betekenen dat dit niet helemaal volgens de wet is.

  Ik word zelf ook wat ouder en loop te denken over twee testamenten.
  1 Testament in Nederland dat mijn bezittingen in Nederland toekent aan erfgenamen in Nederland.
  1 Testament in Thailand dat mijn bezittingen in Thailand aan erfgenamen in Thailand toekent, waarbij beide testamenten naar elkaar verwijzen.
  Dan zouden er naar het mij toeschijnt geen onduidelijkheden kunnen ontstaan.

  • Loe zegt op

   Dit is de beste oplossing. In Nederland zijn de kosten enkele honderden euro en in Thailand heb ik vorig jaar een laten maken voor 5000 baht.

  • Piet B. zegt op

   Als je een nederlands testament hebt kun je dat alleen maar wijzigen wanneer je in persoon in Nederland naar een notaris gaat. Kan niet vanuit Thailand.
   Ik heb bij Bangkok bank geinformeerd of partner beneficiary op mijn rekening kan worden. Centraal: Up to local bank manager. Local : we do not do this.
   Van twee banken te horen gekregen: Wanneer we van uw overlijden op de hoogte gebracht worden, wordt uw bankrekening (verplicht) geblokkeerd en wordt de verdeling van de gelden vanuit Nederland aangestuurd. Mij lijkt dat als dat zo is en er is een Nederlands testament dat een Thais testament niet van invloed is.
   Bij een rekening op naam van twee personen kan de partner 50% van het geld opnemen (Bangkok Bank). Als partner over pincode van de rekening beschikt kan ze digitaal geld overmaken voor de bank geinformeerd wordt van het overlijden. Of dit legaal is weet ik niet.

  • TonJ zegt op

   Hierbij wel opgemerkt:

   – dat normaliter het jongste testament een oudere versie automatisch ongeldig maakt; dus in het jongste testament meedelen, dat dit tweede testament niet het eerdere testament verdringt maar is bedoeld als aanvulling op het eerste, dat zijn geldigheid blijft behouden.

   – zoek een advocaat die het Thaise testament gelijktijdig in het Engels vertaalt, zodat per alinea zowel de Thaise als Nederlandse tekst staat.

   • TonJ zegt op

    Correctie laatste regel: “Nederlandse” dient natuurlijk te zijn: “Engelse”.

  • Wil zegt op

   Je slaat de spijker op z’n kop dit is precies zoals ik het heb gedaan.
   Trouwens , ze heeft ook mijn pincode.

 7. Paco zegt op

  Het is inderdaad het gemakkelijkst je Thaise partner de pincode van je Thaise bankrekening te geven. Die kan dan je saldo opnemen. Wil je het legaal afdekken voor de Thaise wet laat dan een testament maken voor je Thaise bezittingen, zoals o.a. je banksaldo en je ATM Card. Dat hoeft geen 8000 Baht te kosten. Ik geef je hier de naam en adresgegevens van een notariskantoor op de Sukhumvit in Pattaya, recht tegenover de Big C en die maakt een legaal testament voor slechts 3000 Baht!
  JT&TT Legal Services
  Sukhumvit Road 252/144, Moo 13
  Pattaya
  Tel.nr.: 0805005353.

  Ik heb het daar zelf ook laten doen en ben zeer tevreden over de correcte afhandeling van deze notaris.
  Veel succes.

 8. Lung addie zegt op

  Beste Yan,
  de prijs van een Thais testament is afhankelijk van verschillende factoren en niet een vast bedrag van 8000THB. Het is afhankelijk van de inhoud en de modaliteiten.
  Indien het om een paar regeltjes gaat, zonder meer, dan is het idd een laag bedrag. Ik vind het wel nodig dat het testament, wat in Thailand in het Thais moet zijn, best officieel vertaald wordt in, een door de opsteller verstaanbare taal, zodat je tenminste weet wat er precies in beschreven wordt. Ook afhankelijk van het feit of dit testament, wat ook een aanrader is, gerigistreerd is. Dat registreren gebeurt bij de Ampheu.
  Een Thais testament wordt steeds behandeld door de rechtbank. Er moet een UITVOERDER van het testament aangeduid worden. Het eenvoudigste hiervoor is de advocaat welke het testament opmaakte, hiervoor aan te duiden. Deze zal dan de zaak bij de rechtbank inleiden en ook uitvoeren. De Thaise weduwe is hiervoor meestal niet bekwaam het zelf te doen.
  Dit alles is natuurlijk afhankelijk over wat het precies gaat.

 9. Lung addie zegt op

  Beste vraagsteller,
  aan de hand van wat jij schrijft moet ik twee veronderstellingen maken:
  – je bent met die vrouw wettelijk gehuwd. (je preekt over ‘mijn vrouw’)
  – het gaat over bedrag van 400.000 of 800.000THB ( je spreekt over het immigratiebedrag Non O maar zegt niet op welke basis: gehuwde of retired)
  – Dat je niet in Thailand inschreven bent speelt geen rol, het enige wat hier een rol speelt is dat de rekening, zoals het eigenlijk hoort voor immigratie. op uw naam alleen staat.

  In het kader van mijn dossier: ‘Uitschrijven voor Belgen’, het ik deze week nog een upgrade ingestuurd naar TB, wat mogelijk na het weekend zal verschijnen, het in deze update specifiek over dit item gaat. Wat hier geldig is voor Belgen is ook geldig voor Nederlanders. Ik heb dezer update geschreven omdat ik momenteel twee dossiers aan het behandelen ben van overleden Belgen en er een en ander veranderd is betreffende het opvragen, als wettelijke erfgename, van de tegoeden van de overledene en dit bij twee verschillende banken in Thailand, dus zeer actueel.
  Bij overlijden worden, van een buitenlander in Thailand, wordt ALTIJD de ambassade verwittigd, ingeschreven in Thailand of niet. Worden automatisch de rekeningen van de overledene geblokkeerd. Dit kan wel een paar dagen duren maar niet lang. Indien deze buitenlander buiten Thailand overlijdt kan dit een verschil uitmaken en zal de rekening best mogelijk niet geblokkeerd worden. Echter, geld afnemen van een rekening van een overleden is een onwettige handeling en strafbaar.

  Nu wat betreft dat leegmaken van de rekening zowel via ATM als via PC banking:
  via ATM: bij ATM is er reeds een probleem daar er een daglimiet voor opname is. Origineel staat die ingesteld op 10.000THB/d, tenzij je zelf dit bedrag verhoogd. Voor opname van bv 400.00THB moet er dus 40 maal 10.000THB opgenomen (= 40 dagen) worden. Indien dit 800.000THB is liefst 80 maal = 80 dagen zal niet opvallen zeker?
  Via PC banking: ook hier is een limiet welke meestal op 50.000THB/ staat en ook aanpasbaar is. Dus voor
  800.000THB zijn dat 16 overschrijven….zal ook niet opvallen?
  En: het is en blijft onwettig.

  Zo wordt er nu, bij opvragen van het banktegoed, een bewijs van ERFOPVOLGING gevraagd. Hoe dit in zijn werk gaat ga ik hier nu niet beschrijven daar jullie het zullen kunnen lexzen een der dagen.

  Wat is nu een mogelijke, eenvoudige en totaal wettige oplossing in Uw geval:
  – in de eerste plaats maakt U een deftig testament welke enkel over zaken in Thailand gaat. De uitvoering hiervan zal wel enkele maanden aanslepen. Om die periode te overbruggen kan je het volgende doen:

  – je opent een rekening, liefst een FIXED account, op naam van uw vrouw.
  Waarom een FIXED account: hier krijg je geen credit of debet kaart bij en ook geen PC banking. Je kan wel, van een andere rekening, geld NAAR deze rekening, via PC banking, overschrijven, maar niet VAN deze rekening naar een andere.. Om geld op te nemen van zo een account moet je, met het bankboekje, IN de bank zelf gaan. Wil je dus 100% zekerheid, dan bewaar je het bankboekje zelf maar wel op een manier dat, in geval er iets met U mocht gebeuren, uw vrouw er wel bij kan.
  Het enige nadeel, indien je het zo kan noemen, is dat, in geval zij eerst komt te overlijden, jij als gehuwde, dezelfde procedure zal moeten doorlopen om de nalatenschap te verkrijgen als wat zij moet doen indien jij als eerste gaat..
  Dit is geen toogpraat of van horen zeggen maar de wettige manier van handelen en, welke achteraf, indien er andere erfgenamen zouden komen opdagen, geen probleem zal en kan scheppen.

 10. john zegt op

  U bent getrouwd in Thailand. Dat is NIET ingeschreven in Nederland? Mijn advies:
  Maak een Thais testament (kost echt geen 8,000 Baht) bij een goede lawyer. Vermaak in dat testament dat rekeningnummer (waarschijnlijk rente bijschrijving) aan uw Thaise echtgenoot en uw bezittingen in Nederland, zoveel mogelijk omschreven per item, indien meer dan 1 erfgenaam ook de speciale objecten bij naam aan 1 persoon, aan de wettelijke erfgenaam c.q. erfgenamen. Denk ook aan AOW, levensverzekering, pensioenen. Hopelijk weten SVB dat uw gehuwd bent(was) in i.v.m. de uitkering anders wellicht flinke naheffing.
  BOB116@outlook.com voor meer info (Pattaya)

 11. Bacchus zegt op

  Aan de lijve hier ondervonden! Een goede vriend van mij werd ziek en na een ziekenbed in een staatsziekenhuis overleed hij. Hij woonde hier al jaren samen met een Thaise vrouw. Omdat hij nogal vergeetachtig was, hielp ik hem met allerlei zaken, ook zijn bankzaken. Ik had dus de pincodes van zowel zijn Nederlandse als Thaise bank. Door zijn vergeetachtigheid was echter de pincode van de Thaise rekening geblokkeerd. Ondanks dat wij goed bekend waren bij het bankfiliaal – de enige 2 buitenlanders die daar bankierden – werd de pincode op mijn verzoek – terecht – niet gedeblokkeerd. Hij moest in persoon verschijnen. Dat ging niet, want zwaar ziek in het ziekenhuis. Er ging een bankmedewerkster mee om hem te laten tekenen. Ook dat ging niet want hij was te zwak om nog te kunnen tekenen, iets dat ik al bij de bank had gemeld. Kortom, niemand kon meer bij zijn Thaise rekening. Hij was niet getrouwd met zijn Thaise vriendin. Zij had dus geen rechten. Ik heb contact opgenomen met de Nederlandse familie. Die stuurden mij allerlei documenten waaruit bleek wie de erfgenaam was. Dat waren echter geen notariële aktes, dus werden niet geaccepteerd door de bank. Er moest dus een akte van erfrecht door een notaris worden opgesteld en die moet dan weer vertaald en gecertificeerd worden in Thailand. Dat is een dure grap en zelfs toen deed de bank nog moeilijk. De Nederlandse familie/erfgenaam moet in persoon bij de bank verschijnen. Dat is dus gezien de huidige omstandigheden (nog) niet gebeurd.

  Kortom, wil je het goed, maar vooral makkelijk regelen, laat een Thais testament opmaken. Kost tussen de 5 en 10.000 baht.
  Als het alleen om een bankrekening gaat, laat de rekening op 2 namen zetten. Volgens mij werkt alleen een machtiging in geval van overlijden ook niet, omdat dan alles vervalt aan de erfgenamen en de bank dus de rekening moet blokkeren.

 12. john zegt op

  Ik vergat nog iets in mijn advies:
  Laat uw Thaise testament via een notaris in Nederland inschrijven in het register. Hoeft u geen Nederlands testament te maken. Mijn ervaring is dat 2 testamenten niet kan.

 13. Ger-Korat zegt op

  Reacties om de partner een pincode te geven en/of code internetbankieren is wel aardig maar zit een beperking op namelijk je kunt vaak naar 20.000 tot 30.000 baht per dag opnemen. Eventuele erfgenamen kunnen verzoek doen om na te gaan wie gedurende meerdere dagen na het overlijden opnames hebben gedaan, de cameras registreren alles en als je dan 400.000 of meer van de rekening haalt ben je wel een paar weken bezig. Internetbankieren heeft dezelfde beperking dat je soms maar beperkt per dag naar een tegenrekening kan overmaken, ook dan is het gemakkelijk te traceren wie er na het overlijden de transacties als begunstigde heeft ontvangen. Beter een gezamelijke rekening en daarnaast een testament voor de rekening welke op 1 naam staat.

  • Erik zegt op

   En dat niet alleen. Opnames die sterk afwijken van wat op die rekening gebruikelijk werd gepind kunnen leiden tot een blokkade van het pingedrag. Dan verwacht men dat je even binnenloopt en dat is bezwaarlijk als iemand al is gaan hemelen….

 14. william zegt op

  Volgens de wet moeten alle gelden en eigendommen van de overledene worden gegeven aan de persoon die door een Thaise rechtbank is uitgeroepen tot “Beheerder van de erfenis”. Om dit door de rechtbank te laten doen, is het meestal voldoende dat de weduwe kan bewijzen dat zij de wettige echtgenote van de overledene was. De bank kan het geld echter niet overhandigen als de Belastingdienst de rekening heeft bevroren, omdat de overledene nog belasting verschuldigd is, die moet worden betaald voordat zij het geld kan ontvangen. Bovendien moet de Erfenisbeheerder niet alleen alle activa van de overledene beheren, maar wordt zij ook verantwoordelijk voor het afwikkelen van alle uitstaande schulden van de overledene in Thailand. Als de bank het geld van de overledene aan uw wil geven, zou het voldoende moeten zijn dat je de bankoriginelen, identiteitskaart, het huisregistratiedocument, de geboorteakte, de huwelijksakte, de overlijdensakte van de man en het gerechtelijk document waarin staat dat ze de erfgenaam is.

  Sarayut M, advocaat.

  Of je zorgt dat je het even overmaakt naar haar als je het ziet aankomen of vermeldt dat die gegevens ergens liggen in je ‘kantoor’ in Thailand.
  Minder officieel natuurlijk en niet geheel zonder mogelijke teleurstellingen mocht je relatie wat littekens hebben.

 15. haki zegt op

  Ik heb even vluchtig de eerdere reacties gelezen.Wat mij opviel is dat men zich kennelijk niet realiseert dat ik die bankrekening juist moet hebben vanwege het jaarlijks verlengen van mijn Non Imm visum, dus dat de rekening enkel op mijn naam moet staan! Verder is weinig relevant of er 400.000 bath of 800.000 bath op staat.
  Wel is behulpzaam om te lezen wat de notaris/advocaat om en nabij zal kosten, dus ik denk dat ik die weg maar zal volgen.Maar dan wel enkel voor het enige Thaise bezit van mij, de Thaise bankrekening; Voor mijn Nederlandse bezittingen zorg ik voor een Nederlands testament. En in elk testament verwijs ik naar het andere testament.
  Dank voor de reacties, die ik later nog eens nader zal doornemen.
  Haki


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website