Hoe kan ik mijn Thaise kind erkennen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 november 2018

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin moet binnenkort bevallen en zij woont in Khon Kaen, maar ik woon en werk in Nederland. Hoe gaat dat nu met het erkennen van het kind? Ik kan niet mee voor de aangifte van de geboorte. Hoe gaat dit nu? Kan ik dat ook in Nederland doen? Of moet ik daarvoor naar Thailand?

Kan ons kind ook de Nederlandse nationaliteit krijgen? Wij zijn niet wettelijk getrouwd, alleen voor de Boeddha.

Groet,

Michael

15 reacties op “Hoe kan ik mijn Thaise kind erkennen?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Onze zoon is in Thailand geboren in 1999, de moeder is Thais.. De arts van het ziekenhuis waar hij geboren werd schreef een geboortebewijs uit: kindje X geboren bij moeder Y. Daarmee ging de moeder naar het gemeentehuis (de amphoe) met haar en mijn identificatie documenten om de geboorte aan te geven, zijn naam te noteren en de namen van vader en moeder vast te leggen: het geboortebewijs (soetibat in het Thais). Ik was daar als vader niet bij, de moeder regelde alles,en ik meen dat ook huwelijkspapieren niet nodig waren, en wettelijk getrouwd zijn dus ook niet.
  Het geboortebewijs van mijn zoon vermeldt dus ook mijn naam als vader, op grond daarvan kreeg hij op de Nederlandse Ambassade de Nederlandse nationaliteit en een paspoort. Dat moet je wel, ik dacht binnen drie maanden, doen.

  Of dat nu nog zo gaat weet ik niet, dat moet je vriendin navragen op het betreffende gemeentehuis.. Stuur je identiteitspapieren met je erkenning van het kind naar Thailand. Je kunt geen aangifte doen in Nederland.

  • Henny zegt op

   Voor het verkrijgen van een Nederlands paspoort moet wel eerst (voor de geboorte) een vruchterkenning op de ambassade gedaan worden door u. Anders moet er lang gewacht worden om het paspoort te verkrijgen.

  • Peter zegt op

   Beste Tino,

   Oei maar wat je hier zegt dat moet de baby volgens mij een inburgerings traject in. Wil een kind Nederlander zijn zoals jij omschrijft moet de ongeboren vrucht erkend worden. Na de geboorte ben je volgens de regels die er 8 jaar gelden waren bij de geboorte van mijn zoon te laat. Word dan een heel heel lange weg.

   Dus dat jij zegt ik dacht….. zoiets belangrijks moet je zeker weten Tino. En anders moet je adviseren zoals ik bij deze wil doen lees de site van de Nederlandse ambassade. Uitkijken Tino met zo iets belangrijks.

 2. Ron zegt op

  Volgens mij moet het kind op de ambassade voor de geboorte erkent worden indien je een nederlands paspoort wilt hebben. Na de geboorte kan ook maar dan alleen met dna onderzoek.

 3. Jo_han zegt op

  Het belangrijkste is de ongeboren vrucht aangeven bij de Nederlandse ambassade in Bangkok.Voor dat het kind geboren is.Andereijkheid is trouwen met de Thaise dame het kind is dan automatisch jouw kind.En anders via de rechter dat duurt een maand of drie en kost veel geld.Deze procedure net afgerond met sucses.Maar neem contact op met de Nederlandse ambassade zij geven een goed advies die voor jou zaak van belang zijn.

  • Ger-Korat zegt op

   Volgens mij kun je op de ambassade geen ongeboren kind aangeven en al helemaal niet erkennen voor of na de geboorte. Trouwen hoeft helemaal niet. Heb zelf als ongehuwde vader 2x een erkenningsprocedure in Thailand doorlopen, in 2015 en 2018, en de kosten van alles vallen reuze mee, ongeveer 40.000 baht all in ( van legeskosten, vertalingen, advocaat en rechtbank en paspoort zelf en hotelovernachting in Bangkok etc.etc.), om de Nederlandse nationaliteit en paspoort te regelen. Woon dan wel in Thailand.

   • Jasper zegt op

    Erkennen van de ongeboren vrucht is geen enkel probleem op de ambassade, heb ik ook gedaan in Bangkok. Ook na de geboorte is dit mogelijk. Moet dan wel aantonen dat je er 3 jaar onafgebroken financieel hebt gezorgd.

    • Ger-Korat zegt op

     Vroeger kon dat in de goede oude tijden. Al heel wat jaren kan je bij geen enkele ambassade erkennen. Het heeft geen zin om verouderde informatie hier te delen. Kijk bijvoorbeeld op site van Rijksoverheid of de site van nederlanderswereldwijd om de actuele informatie te vergaren of google op “kind erkennen in het buitenland”, kijk dan wel of je naar recente berichten kijkt).

 4. Jo_han zegt op

  Sorry lees in plaats van andereijkheid andere mogelijkheid

 5. WJ zegt op

  Bij mijn dochter heb ik in 2007 nog een erkenning ongeboren vrucht moeten doen voor de geboorte.
  Nu hoeft dat niet meer deze wet is inmiddels aangepast.
  2 jaar geleden heeft ons zoontje een paspoort gekregen zonder erkenning.

  het staat allemaal beschreven wat je moet doen op de website van de rijksoverheid.
  je moet allerhande formulieren meenemen / vertalen en legaliseren daarna paspoort aanvragen bij ambassade.

  google heeft veel informatie maar geeft ook veel onbetrouwbare informatie omdat de wet inmiddels veranderd is let goed op de datums van die berichten.

  succes ermee

  • Ger-Korat zegt op

   Als je zoontje 2 jaar geleden een paspoort geeft gekregen zonder erkeninning dat betekent dit dat jij officieel al getrouwd was met de moeder of had een geregistreerde partnerrelatie met haar in Nederland. Had je er wel even bij moeten vertellen anders kant dit niet. Indien niet getrouwd zal je het kind toch ergens moeten erkennen.

 6. Martin Farang zegt op

  Alle adviezen hierboven genieten een waarheidsgehalte.
  Mijn advies neem contact op met BUZA, zij zijn de koepel boven de ambassade. Zij kunnen u van het wettelijk advies dienen en opper daarbij dat je terplekken in Den Haag een erkenning wilt tekennen alsmede opper de mogelijkheid een en ander middels fax en of emailte kunnen en willen melden. Vanaf 2020 gaat volgens verwachting toch alles digitaal. Dan moet dat nu ook al kunnen. Zeker voor zo’n levensbepalende aangelegenheid.
  U persoonsgegevens en van uw vriendin en haar gehele familie staan al gekoppeld. Dus het moet mogelijk zijn.
  Succes en schrijf hier ook uw follow up,het kan andere pelpen.
  Groet, Martin Farang.

 7. PEER zegt op

  Beste reageerders,
  Stel!
  Ik schrijf dus duidelijk stel,
  uiteraard in gelijkwaardig maar “enkel theoretisch” geval, dit allemaal zou lukken. Het kindje wordt geboren! Alweer ‘n Nederlander op deze wereld! Iedereen blij, jij blij, mama nog blijer en je ouders worden ineens blije grootouders van zo’n knap babytje.
  Maarrrr nu blijkt toch dat het kindje ‘n 100% Thai is.
  Is dan alles weer terug te draaien en wordt het paspoort en het ‘Nederlandschap’ weer ingevorderd?
  Ik praat over ‘n theoretisch geval, maar zou in praktijk wél voor kunnen komen.
  Grootvader Peer

 8. Lucas zegt op

  De moeder kan uw naam als zijnde de vader op de geboorteakte laten vermelden. Op het gemeentehuis van de plaats waar het kind geboren is kan de moeder u dan laten erkennen als zijnde de vader. Als u daar zelf niet bij bent weet ik niet welke documenten/kopieën hiervoor van u nodig zijn. Ik adviseer u dit eerst door de moeder op het gemeentehuis na te laten vragen. Deze erkenning moet dan officieel vertaald (Engels) en gelegaliseerd worden. Informatie hierover kunt u vinden op bv de site van nederlandwereldwijd.nl of rijksoverheid.nl. Met deze vertaalde en gelegaliseerde erkenning kunt u in Nederland uw kind ook erkennen. Het is mogelijk om erkenning in Nederland te doen zonder (eerst) erkenning in Thailand gedaan te hebben maar dat is omslachtiger en kostbaarder. Erkenning kan niet bij de Nederlandse ambassade. In het verleden kon dit wel maar sinds een aantal jaren kan erkenning alleen nog op de Nederlandse ambassade in Irak. Na erkenning in Nederland kunt u een paspoort aanvragen voor uw kind. Dit is de volgorde van handelingen. Voor meer gedetailleerde informatie over het proces zelf verwijs ik u naar bovengenoemde websites en het gemeentehuis in uw woonplaats.

 9. Jan si thep zegt op

  Ook ik was niet bij de geboorte in 2015 van onze dochter.
  Ik ben wel getrouwd voor thaise wet en registratie in NL.
  Mijn vrouw heeft geboorte aangifte gedaan waarbij ik als vader op de akte sta.
  Later in 2015 heb ik met vertaalde en gelegaliseerde akte registratie bij de gemeente in NL gedaan.
  In 2017 heb ik bij de gemeente den haag een paspoorr aangevraagd toen ze in NL waren.
  Den Haag heeft een speciaal loket voor dit soort gevallen.
  kijk op de website voor de procedure.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website