Beste lezers,

Ik wil graag weten of de 30 baht ziektekostenverzekering, voor Thaise inwoners nog steeds bestaat? Waar moet je zijn om deze verzekering af te sluiten?

Groet,

Ed

 

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

17 reacties op “Hoe kan een Thai de 30 baht ziektekostenverzekering afsluiten?”

 1. Lung kees zegt op

  Mijn vrouw (thaise), zegt dat de verzekering nog bestaat. Aanmelding niet nodig.
  De thaise, blauwe, indentiteits kaart en je woont in thailand, dan kun je met je kaart zo de zorg krijgen
  Lung Kees​

  • ed zegt op

   beste kees, ik neem aan dat je met de blauwe indentiteitskaart, de tabien baan bedoelt
   groet Ed

   • TheoB zegt op

    Nee ed,
    De Thaise ID is blauwig van kleur. Daarop staat ook op welk adres die persoon geregistreerd staat.
    https://i0.wp.com/www.whatphone.net/wp-content/uploads/2018/05/thai-national-id-card.jpg

    Iedereen die kan bewijzen dat ie Thai is heeft recht op de ’30 baht’ zorg door het overheidsziekenhuis van het district waaronder het adres valt waar hij/zij geregistreerd staat. Verder zijn er nog een paar categorieën inwoners van Thailand die daar recht op hebben, maar die kan ik zo 1-2-3 niet noemen.
    Het consult en de behandeling is daar gratis en voor alle voorgeschreven medicijnen betaalt men totaal maximaal 30 baht.
    In principe gaat men eerst naar het gezondheidscentrum van het subdistrict (ตำบล::tambon). Als men daar niet geholpen kan worden gaat men naar het overheidsziekenhuis van het district (อำเภอ::ampheu). Als dat ziekenhuis niet over de mogelijkheden/middelen beschikt om te behandelen kan dat ziekenhuis doorverwijzen naar het overheidsziekenhuis van de provincie (จังหวัด::changwat) en vervolgens als laatste mogelijkheid het overheidsziekenhuis in Bangkok.

    Overheidsfunctionarissen hebben een extra verzekering vanuit hun werkgever (de overheid) waarbij hun gezinsleden meeverzekerd zijn.

    • ed zegt op

     o oké de normale ID kaart thanks

    • Ger-Korat zegt op

     Je kunt naar elk ziekenhuis gaan, wetswijziging is er geweest en sinds vorig jaar maakt het niet uit waar je staat ingeschreven.

     Dat van gezondheidscentrum, districtsziekenhuis en provinciale hoofdziekenhuis: wat er voor gezondheidsklachten zijn bepaald waar je naar toe gaat, het overheidsziekenhuis in de provinciehoofdplaats is het meest uitgebreid en leveren de meeste zorg, voor een kleine zaken kun je terecht in je lokale gezondheidscentrum, daar zal de dienstdoende medische verzorger je doorverwijzen als ze het niet zelf kunnen.

     Dat de medicijnen altijd gratis zijn zou ik maar met een korreltje zout nemen, elke Thai betaalt wat er gevraagd wordt, kijk als je wat vaker in overheidsziekenhuizen komt en met Thais mensen meegaat weet je dat er loketten zijn waar er betaald mag worden.
     Zorg gewoon dat je bij een hoofdziekenhuis staat ingeschreven dan kun je voor elke zaak, van pleister tot complexe behandelingen, daar terecht. Vanuit de dorpjes vervoert met de patiënten naar het grote dorpsziekenhuis, daar vandaan stuurt men patiënten door naar het districtsziekenhuis en daar weer van daan naar het hoofdziekenhuis. Daarom beter gelijk naar het hoofdziekenhuis want meer artsen, meer verschillende afdelingen, meer kennis, meer behandelingen etc.

     • TheoB zegt op

      Van die wetswijziging had ik nog niet gehoord Ger-Korat. Weer wat bijgeleerd.

      Ik dacht dat de per consult voorgeschreven medicijnen totaal maximaal ฿30 kost. Maar dan enkel de medicijnen die vanuit de ’30 baht’ zorg vergoed worden, net zoals in Nederland. Als men en/of de dokter een medicijn wil dat niet in het ’30 baht’ zorgpakket zit moet men dat zelf betalen.
      (In NL wordt het alternatieve medicijn wel vergoed als het standaard medicijn ernstige bijwerkingen geeft. Of dat ook in TH geldt weet ik niet.)

   • Geert T zegt op

    Afhankelijk van je statuut als Thai is het 30 baht certificaat op de chip van de Thaise identiteitskaart geactiveerd. Je hoeft hiervoor niks te doen. In principe komt iedereen daarvoor in aanmerking als basisverzekering zijnde Thai. Bij bezoek staatshospitaal geef je je identiteitskaart af en zien ze je verzekerbaarheid.

 2. Walter zegt op

  Mijn Thaise vrouw zegt dat dit de “overheidsziekteverzekering” is voor Thai.
  Als je werkt voor overheid (politie, leger, verpleging, etc) dan is deze gratis.
  Als niet-werkende Thai voor de overheid, kan je als Thai hiervan gebruik maken door 30 bath te betalen. Alleen toepasbaar in overheidsziekenhuizen en geen prive-hospitalen.
  Als je ziek bent, ga je naar het overheidsziekenhuis van je wettelijke verblijfplaats en laat je daar registreren met je Thai IK. Heb je gespecialiseerde hulp nodig dat niet beschikbaar is in je “lokaal ziekenhuis” dan verwijst dit lokaal ziekenhuis (na registratie) je naar een ander ziekenhuis op andere locatie voor verdere behandeling.
  Als je Thaise huwelijkspartner voor de overheid werkt, kan je als farang echtgenoot hiervan gebruik maken als je in het bezit bent van Thaise roze IK en/of geel boekje. Even naar lokaal ziekenhuis gaan voor registratie, en je krijgt een “witte verzekeringskaart” voor verzorging in alle overheidsziekenhuizen.
  Dus ja het bestaat.
  Registratie in overheidsziekenhuis van je wettelijke woonplaats.

  • Ger-Korat zegt op

   Je kunt naar elk ziekenhuis gaan, wetswijziging is er geweest en sinds vorig jaar maakt het niet uit waar je staat ingeschreven.

  • Paul Cassiers zegt op

   Dag Walter,

   Ik ben belg en gehuwd met Thaise. Wat bedoel je juist met “Thaise roze IK en/of geel boekje” ? Ik kreeg van de Belgisse ambassade wel een Belgisse IK met Bangkok als origine. Zou ik hiermee die “witte verzekeringskaart ” kunnen bekomen ?
   Bedankt voor je advies hierover.

   Paul.

 3. Walter zegt op

  Ja die bestaat nog altijd. Dit is de “wellfare government insurance”.
  Mijn Thaise vrouw zegt hierover het volgende.
  Alle Thai met blauwe IK (ingeschreven in Thailand) kunnen hiervan gebruik maken voor zorg in overheidsziekenhuizen (geen privehospitaal). Als je ziek bent, ga je naar een overheidsziekenhuis waar je woonachtig bent voor registratie met je Thaise IK. Als dit lokaal ziekenhuis je niet kan helpen (gespecialiseerde zorg vereist bv.) dan geven ze je een papier (na registratue!) waarmee je wordt doorverwezen nr een ander “gespecialiseerd overheidsziekenhuis in andere regio al waar je dan de vereiste zorg kunt verkrijgen met de overheidssteun.
  Dus geen aanmelding op voorhand vereist voor de Thai die niet werken voor overheid.

  In geval de Thai werken voor overheid (leger, politie, verpleging, etc) dan is deze “wellfare” gratis voor hen en moeten zij die 30 bath niet betalen.
  Belangrijk voor farang die met een Thai getrouwd zijn die een “overheidsfunctie” uitoefent, is dat de farang die in het bezit is van geel boekje, ook van deze ” wellfare” kan genieten in alle overheidsziekenhuizen. Je moet gewoon je laten registreren in een lokaal overheidsziekenhuis en je krijgt een “witte insurance” kaart die je moet tonen bij opname in overheidsziekenhuis. Enkel toepasselijk voor de gehuwde farang met een Thai, als beiden op hetzelfde adres in Thailand staan ingeschreven.

 4. John Chiang Rai zegt op

  De verzekering is voor alle mensen met de Thai nationaliteit, en heeft volgens mij geen verdere aanmelding nodig.
  Bij een consult of medische noodzaak,is een Thaise Ident,Card genoeg om van dit recht gebruik te maken.
  Op het ogenblik heeft iedere buitenlander die Thailand bezoekt een verplichte covid verzekering nodig,terwijl een Thai ook al woont deze in het buitenland,deze niet nodig heeft.
  Alleen wat ik regelmatig heb meegemaakt,is dat deze 30Baht verzekering,hooguit een basis verzorging geeft.
  Die Thai die over meer geld beschikken,of via hun werk een betere verzekering hebben,zoeken bij een werkelijke noodzaak vaak een andere/uitgebreidere/of betere behandeling.

 5. Philippe zegt op

  Volgens mij valt iedere Thai onder die regel, Thaksin heeft deze ” gezondheidszorg” eens ingevoerd, enkel geldig in de staatsziekenhuizen.
  Alhoewel dat ik de regels niet volledig begrijp.

 6. Michel zegt op

  Het is geen 30 bath verzekering je betaald als thai 30bath voor medicijnen in het ziekenhuis in jouw ampur per keer dat je op controle kom en weer medicijnen mee krijgt ga je naar gewoon dokter betaal je gewoon kosten

 7. Lung addie zegt op

  De mogelijkheid bestaat ook om van de 30THB regel te genieten buiten het district waar het adres van de belanghebbende Thai geregistreerd is. Vele Thais wonen niet op het officieel adres daar ze, bv vanwege hun werk, grotendeels elders verblijven. Ze kunnen zich dan inschrijven bij het ziekenhuis van de ampheu waar ze grotendeels verblijven.

 8. Chander zegt op

  Ik heb begrepen dat een Thai ook geholpen moet worden bij spoedeisende hulp.

  Een ander verdienmodel van een arts/specialist van een Thaise staatsziekenhuis is een betaalde voorkeursbehandeling in zijn/haar privé kliniek.
  Hier moet de Thai dus wel betalen voor dezelfde aandoening.

  • Chander zegt op

   Met spoedeisende hulp bedoel ik elke spoedeisende hulp in Thailand.
   Dus ook in spedeisende hulp van privé ziekenhuizen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website