Beste lezers,

Bestaat voor mannen onder alle omstandigheden de verplichting om een bruidsschat aan de ouders van zijn geliefde te betalen?

Mijn aanstaande vrouw wil bij haar oude ouders blijven wonen om voor hen te zorgen. Ik mag ook in het ouderlijk huis wonen. Ik wil voor mijn levensonderhoud betalen. Ik krijg maar niet te horen wat ik zou moeten bijdragen.

Hoe hoog is een bruidsschat in een gemiddeld huwelijk in Thailand?

Dank

Cor

16 reacties op “Lezersvraag: Hoe hoog is de bruidsschat (Sinsod) in Thailand?”

 1. Dennis zegt op

  Dit is een onderwerp welke met enige regelmaat weer op elk forum/ blog over Thailand naar voren komt. Begrijpelijk, want het is een voor ons Westerlingen een onbekend verschijnsel.

  Verplichting? Nee, er is geen enkele verplichting (noch wettelijk noch moreel) om sinsot te betalten. Sinsot is bedoeld om de ouders te compenseren voor het feit dat hun dochter niet meer voor hen kan zorgen nu ze getrouwd is.

  In uw geval blijft de dochter zelfs “Thuis” wonen en komt u er bij in wonen en zult u gaan bijdragen in de kosten van levensonderhoud. In een dergelijk geval zou ik uberhaupt niets betalen aan sinsot!

  Een gemiddelde sinsot is er niet. Hedentendage is sinsot steeds minder gebruikelijk. Let er wel op dat u niet als melkkoe wordt gebruikt! Liefde maakt blind en geld ook. U zult niet de 1e zijn die absurde bedragen gevraagd wordt!! 100.000 baht is al een behoorlijk bedrag en als uw aanstaande ooit eerder getrouwd is geweest of kinderen heeft, dan is dat bedrag sowieso al tot 0 gereduceerd.

  Kortom, afgaande op uw relaas zou ik niets betalen. Als compromis zou u kunnen afspreken een bepaald bedrag te betalen, met dien verstande dat dit bedrag onmiddellijk aan u teruggegeven wordt na de huwelijksvoltrekking!

 2. Cor van Kampen zegt op

  Een bruidschat betaal je volgens sommige gebruiken in Thailand (niet overal) als je een maagt trouwt. Dus niet voor iemand met een aantal kinderen die al een relatie achter de rug heeft. Wat je zelf wil moet je doen. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat de familie
  jou een som betaald voor een dochter die ze in Thaise begrippen aan de straatstenen niet kwijt kunnen.
  Liefde is blind. Ik zou nooit een penning betalen.
  Al die gebruiken kunnen je naar de financiele afgrond leiden.
  Wat iedereen wil. Kijk maar naar alle verhalen op het blog van mensen die het allemaal Zelf hebben ervaren. Natuurlijk is geen Thaise vrouw of familie hetzelfde.
  Probeer eens en keer. Ik hou veel van u dochter, maar ik ben wel arm.
  Ze staan natuurlijk meteen in de rij.
  Cor van Kampen.

 3. BA zegt op

  Bij het enige huwelijk welke ik zelf bijgewoond heb werd er tussen 2 middenklasse partners 500.000 baht betaald en 10 baht goud. Hoe hoger je sociale status hoe meer geld er in het spel is doorgaans. Vaak word het na afloop ook weer terug gegeven maar dat kom je als buitenstaander als het goed is niet te weten. Wel of niet en bedragen verschillen ook nog eens per streek.

  Als je bij je schoonouders intrekt en zij voor ze blijft zorgen is Sinsod betalen sowieso onzin. Die Sinsod hoort haar namelijk te vrijwaren van zorgen voor haar ouders. Tenzij jullie het terugkrijgen en ze nog steeds elke maand een beetje geld opstuurt.

  Verder denk ik dat bij je schoonfamilie intrekken de goden verzoeken is. Jij praat over een bijdrage voor je eigen levens onderhoud, in de praktijk gaat dat er op neerkomen dat jij bij gaat dragen aan het levensonderhoud voor je vrouw en ouders. Meestal op de volgende manier, vrouw vraagt en heeft nooit geld, maar geeft het gezellig weg aan haar ouders. Als je dit al gaat doen maak dan hele stricte afspraken, geef haar bedrag X voor jou onkosten en de rest mag ze zelf uitzoeken,

  • aart langeveld zegt op

   IK weet zeker dat dit met de welstand en eventueel het inkomen van de bruid zelf.
   Persoonlijk heb ik de ervaring van 400.000 en een van 100.000 en thans heb ik een lieve vrouw en heb 50.000 moeten betalen en verder niet. En verder onderhoud van haar ouders heb ik niet gehad. Wel gaf ik ze wat geld. En daarmee was het gedaan.
   Pas op voor valkuilen.
   aart

 4. Hans Struijlaart zegt op

  Dag Cor,

  Ik mag ook in het ouderlijk huis wonen? Alsof dat een gunst is. Je gaat g.. toch trouwen met haar. Ik zou dat zelf absoluut niet willen, maar een huisje voor me zelf huren in de buurt of zelf een huis bouwen. Als je gaat trouwen bedenk dan dat de Thaise wetgeving anders is. Al je bezit komt op naam van je vrouw te staan, tenzij je de zaken goed regelt met een advocaat. Kost een paar centjes, maar dan ben je wel ingedekt mocht je ooit uit elkaar gaan. Nu je van plan bent om bij de ouders te gaan wonen wordt er waarschijnlijk wel verwacht van je dat je maandelijks een bijdrage geeft in het levensonderhoud van de ouders, trouwens ook als je niet daar zou gaan wonen. Hangt er een beetje vanaf of ze zelf inkomsten hebben en of je vrouw wel of niet werkt. Ik ken verschillende buitenlanders die helemaal zijn kaal geplukt door Thaise families. Dus hou dat in je achterhoofd. 8000 – 10000 bath per maand is meer dan voldoende voor zowel het levens onderhoud van je vrouw en de ouders. Ik zou daar bovenop geen bruidsschat betalen, is alleen gebruikelijk als ze nog nooit eerder een relatie heeft gehad of nog maagd is. Ik neem aan dat je alle kosten voor de bruiloft betaald, dat is al meer dan voldoende.

  Groeten Hans

 5. piet zegt op

  Het hangt er helemaal vanaf de 1e keer trouwen; met of zonder kind,en niet te vergeten hoe hoog staat de familie in het aanzien.

  Normaal voor dochter rijstboer rond 25.000 baht maar als farang het dubbele of meer.

  Zelf op het feest nx betaald gezien het feit dr al een kind was en ik 3x zoveel moest betalen als voor de zussen was betaald, wel volgende dag na het feest moedertje hetzelfde bedrag gegeven als voor zusters was betaald 20.000 baht

  Nu weet men gelijk dat farang zuinig is wat een hoor gezeur kan schelen 🙂

  Broers en zussen kunnen allemaal geld lenen max. 5000 baht en weten dat er niet meer te lenen valt, erg belangrijk dat men weet waar ze aan toe zijn

  Als je op tv kijkt gaan er miljoenen over tafel bij de movie stars schijnt nogal belangrijk te zijn te laten zien hoeveel je kunt missen.

  Hou je aan gewoontes van het land zolang het geen misbruik word !

 6. marcel zegt op

  Heb destijds zelf 50000 bht betaald maar dat was ook voor de bruiloft,deze duurde wel 3 dagen geweldig feest.

 7. bram zegt op

  De ‘Bruidsschat’ heeft een hele culturele achtergrond, die je bij eerlijke bestudering zeer waardeert en begrijpt. Dus niet even vlug oppervlakkige NL taal: Moet ik betalen voor mijn vrouw ? Is even een aanloop tot mijn antwoord op je vraag. 200.000 bath (5000 euro) is een voor een ‘ieder’ een te overzien en gewaardeerd bedrag. Vergeet niet dat dit vaak voor een deel al gebruikt wordt om de bruiloft met vele details te betalen. Maar een ieder vult dat in naar zijn omstandigheden en gevoelens. Ook zijn grotere bedragen bekend. Ik weet van 1 iemand die tegen zijn a.s. schoonouders zegt: ‘Er is niet voldoende geld op deze aarde om mijn geluk met uw dochter, dus mijn a.s. vrouw te kunnen uitdrukken.

  Veel geluk samen in dit schitterende land.

  • Dennis zegt op

   Net als uithuwelijken heeft ook de bruidschat een sociaal-culturele achtergrond.

   Maar lang niet elke Thai waardeert het of begrijpt het, nog afgezien van de buitenlander Dat heeft niks met “eerlijke bestudering” te maken, maar gewoon met het feit dat in de moderne tijd een ieder z’n eigen keuzes moet mogen maken

   Menig Thaise (jonge)man en z’n familie moet zich diep in de schulden steken en bezittingen verkopen om de sinsot te kunnen betalen. Dat zien ze zelf ook liever anders. Daarnaast geldt ook dat voor vrouwen die reeds getrouwd zijn geweest en/ of een kind hebben (of God verhoede het dames die als prostituee hebben gewerkt) er geen sinsot meer moet worden betaald. Immers, de ouders zijn reeds gecompenseerd (cq. ze hebben gefaald). Toch maak je het mee dat er door de familie een behoorlijke sinsot wordt verlangt voor een dame die getrouwd is geweest (met een Thai), een kind heeft (met die Thai) en zich liet betalen voor het verrichten van sexuele handelingen (in een bekend Bangkokiaanse entertainmentgebied nabij Sukhumvit soi 4), zeker als er een farang aan de horizon verschijnt. Ik heb het zien gebeuren en met eigen ogen gezien dat zelfs de Thais hoofdschuddend stonden toe te kijken; Dat is tegen de cultuur en oorsprong van sinsot en heeft gewoon te maken met een slechte menselijke eigenschap; Hebberigheid.

   Nee, sinsot is achterhaald. Zeker als er een Farang ten tonele verschijnt zal er ook maandelijks geld moeten worden besteed aan het levensonderhoud van de ouders. Daardoor blijven de ouders verzorgd en is de verplichting van sinsot vervallen.

   Mijn advies aan Cor blijft staan; Als je inwonend wordt zal er van je worden verlangd dat je (zeker als rijkste partij, maar dat is een aanname) meebetaald aan de verzorging van de familie. Een sinsot is dan onzin. In feite betaal je die elke maand in stukjes al.

   Aan de andere kant Cor; Laat je geluk ook niet aan je neus voorbij gaan voor een paar lullige euro’s (ondanks dat het veel geld kan zijn). Geluk en liefde zijn niet te koop. Maar pas aub wel op dat je niet als melkkoe wordt gebruikt! Veel geluk samen!

 8. Marco zegt op

  Merk in de commentaren ook onze volkssport nr 1 : voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
  Hoeveel van de heren zijn al in Nederland uitgekleed door een scheiding.

  • Sir Charles zegt op

   Is toch niet vergelijkbaar met de sinsod. Dan kun je ook de vraag stellen hoeveel van die heren wederom ‘uitgekleed’ worden maar dan in Thailand…
   Zou het niet weten doch weet wel dat het toch regelmatig als onderwerp naar voren gebracht wordt op de diverse fora én op dit blog.

 9. cor van Kampen zegt op

  Volgens mij ging het over een bruidsschat. Dat is toch het begin van een relatie.
  U heeft het al over een echtscheiding. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
  Ik denk dat u de merken een beetje door elkaar haalt.
  Cor van Kampen.

 10. chris zegt op

  Ik heb 1 goede raad: ga met je vrouw minstens 200 kilometer van je schoonouders vandaan wonen, zodat zij (maar ook de buren, de neven, nichten, ooms en tantes, ook al worden ze alleen maar zo genoemd) zich niet mij jou, met jou en je vrouw bemoeien. En ook niet elke dag op de stoep staan met alle kleine en grote wissewasjes die – ik garandeer het je – allemaal geld kosten. Van het afbetalen van de brommer van de werkeloze neef tot aan het trekken van een zere kies van de overbuurman. En dan praat ik nog maar niet over al die dingen die ze van je lenen maar nooit terugbrengen.
  Of: je moet van dit soort leven houden, je spreekt en verstaat Thai, zit altijd op 1 lijn met je vrouw en je wilt het risico lopen dat het huwelijk na een paar jaren strandt en je berooid (en met geleend geld) terugmoet naar Nederland.
  chris

 11. Marco zegt op

  Beste Cor u heeft helemaal gelijk ik wil u alleen zeggen doe waar u zich goed bij voelt,met voor een dubbeltje op de eerste rang zitten bedoel ik de mensen die hier met bedragen strooien.Uit sommige reacties merk ik dat hoe minder er betaald moet worden hoe beter het is, alsof we op de markt staan.
  Dit lijkt mij geen goede start voor een relatie en ik denk dat we het erover eens zijn dat een ieder zijn eigen verantwoording heeft.
  Tenslotte om je eigen uit te laten kleden (financieel gezien) hoef je niet af te reizen naar Thailand dat lukt hier ook wel.

 12. Bas zegt op

  Een goede vriend van me is een jaar of 6 geleden getrouwd nadat zij vrouw was overleden. Zowel hij als zij komen uit een zeer welgestelde familie. De bruidsschat bedroeg 2 miljoen. Ikzelf ben 12 jaar geleden getrouwd en heb toentertijd 300k sin sod betaald. Mijn schoonouders hebben daarvan een deel van ons huwelijksfeest betaald. Mbetreft overige zijn we met de hele familie lekker op vakantie geweest. Hoewel we graag in ons huis op samui zijn verblijven we hoe langer hoe meer bij de schoonfamilie. Niet alleen hebben zij nog nooit ook maar 1 baht gevraagd mar daarnaast zij het ook nog eens geweldige mensen! In tegenstelling tot het advies van Chris zou mijn advies zijn om je grondig on de cultuur te verdiepen en absoluut de taal te leren….

  • chris zegt op

   “Hoewel wij graag in ons huis op Samui zijn, verblijven we hoe langer hoe meer bij de schoonfamilie”. Ik begrijp hieruit dat je – zonder mijn advies tevoren te kennen, dat wel hebt opgevolgd. Ik neem aan dat Samui niet de woonplaats van je schoonouders is. Mijn advies is gebaseerd op de vele nare ervaringen die buitenlanders hebben met Thai schoonfamilie (vooral wanneer ze arm zijn en dat is 75 % van de bevolking in vergelijking met de buitenlander; blijkbaar niet in jouw geval…”zij komt uit een welgestelde familie”). Als het goed gaat kun je elkaar altijd vaker opzoeken, maar dan heb je wel al een eigen leven opgebouwd met je vrouw zonder de wissewasjes van de schoonfamilie.
   chris


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website