Beste lezers,

Ik heb een vraag en hoop een duidelijk antwoord te krijgen. Mijn vriend is enkele weken geleden overleden. Hij is voor de Thaise wet getrouwd en heeft vrouw en 3 kinderen. Nu komt er gisteren een brief van de SVB, over het in leven zijn, voor de AOW uitkering. Toen hij overleed zijn de instantie’s op de hoogte gebracht. Waarom dan deze brief?

Tevens de vraag, heeft zijn Thaise weduwe recht op uitkering uit Nederland?

Groet,

Eef


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Heeft de Thaise vrouw van mijn overleden vriend recht op uitkering uit Nederland?”

 1. Rob V. zegt op

  Ik ken die SVB brief, die kreeg ik ook toen mijn vrouw overkeed. Daarin stond ook onder welke voorwaarden je een uitkering kon krijgen. In veel gevallen is dat niets.

  Soms krijgt de weduwe/weduwnaar wel een uitkering, bijvoorbeeld als er minderjarige kinderen in het spel zijn:
  https://www.svb.nl/nl/anw/

  Krijg hij al AOW of Pensioen? Zo ja dan kan de partner nog een keertje een ‘extra’ laatste AOW betaling krijgen (pensioen? Check met het pensioenfonds)
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/overlijden/iemand_overleden/

  Iets als de weduwe/weduwnaar uitkering is iets van vroeger. Men rekent er nu op dat beide partners een inkomen hebben gehad en opgebouwd, dus vandaar dat alleen in sommige gevallen de achterblijvende partner nog wat krijgt.

  • Peter zegt op

   Wanneer hij reeds met pensioen was, had hij zich vrijwillig voor de Weduwen en Wezenwet kunnen verzekeren. In dat geval hadden zijn vrouw en kinderen recht op een uitkering.
   Wanneer hij geen vrijwillige verzekering had, is het helaas, pindakaas.

 2. erik zegt op

  Ik neem aan dat je bedoelt de brief over het in leven zijn. Dat heeft elkaar gekruist met het bericht van overlijden.

  Verder sluit ik me aan bij Rob V. Had de man naast AOW ook pensioen dan moet dat pensioenfonds ook bericht van overlijden krijgen en hoor je wel of weduwe en eventueel de kinderen ergens recht op hebben. Of je moet de polis opzoeken en nalezen.

 3. RuudB zegt op

  De vraag is veel te algemeen gesteld om een goed antwoord te geven. Ik ga er vanuit dat betr zich uit NL heeft uitgeschreven anders had hij geen in-leven-zijn brief toegestuurd gekregen. Dat die brief toch komt, is omdat de bureaucratische molens ook in NL zeer traag draaien.
  Is het TH wettelijk huwelijk ook in NL ingeschreven? Zijn de 3 kinderen van hem, of enkel van de TH echtgenote, of heeft hij hen geadopteerd, resp is hij de pleegvader. Zijn het minderjarige kinderen en nog thuiswonend, etc.etc.?
  Kijk op de site van de SVB. Thailand is voor de SVB een verdragsland en heeft met de TH SSO een samenwerking. Een event ANW-uitkering dient via de TH SSO aangevraagd te worden. Maar dan moet betr zich wel vrijwillig (door)verzekerd hebben, dus premie betaald in TH vanaf dat hij uit NL vertrok.

  Er kan sprake zijn van recht op partnerpensioen/Anw als betr dit met zijn pensioenfonds heeft geregeld. Dat had moeten gebeuren vóór hij zelf met pensioen ging en zelf nog pensioenpremie afdroeg. Een deel van zijn pensioen wordt dan, op verzoek, omgezet in een partnerpensioen/Anw. Nogmaals: dit gebeurt niet automatisch, slechts op eigen verzoek, tegen inlevering van een eigen pensioengedeelte, en let op: niet elke pensioenfonds heeft een dergelijke regeling,

  Dat een weduwe in het buitenland een uitkering krijgt omdat ze met een NL onderdaan is gehuwd geweest bestaat al sinds mensenheugenis niet meer. Dat dien je zelf op tijd te regelen. Zo heb ik met mijn pensioenfonds op mijn 55ste al een partnerpensioen/Anw-uitkering contractueel vastgelegd vanaf het moment dat ik overlijd, onafhankelijk van de leeftijd van mijn TH vrouw op het moment van mijn overlijden. De uitkering aan mijn TH vrouw wordt gefinancierd doordat ik een gedeelte van mijn oudedagspensioen inlever. Maw: ik krijg minder pensioen, mijn vrouw vanaf mijn overlijden een partnerpensioen. De hoogte is wettelijk aan een zeker maximum gebonden.Daarenboven krijgt ze op termijn nog haar eigen pensioen(tje) en haar eigen AOW(tje). Dat dit alles in en door NL kan, is een absoluut voorrecht

  Wonen we in TH op het moment van mijn overlijden, heeft ze ook nog ThB 800K op de bank. (Plus spaargeld, plus woning, plus enz.enz.) En zo hoort dat! Je dient goed te zorgen voor je TH vrouw.

  • Rob V. zegt op

   Sluit ik me bij aan. Overigens dient elke partner (Thais of NL) goed voor de ander te zorgen. Maar ik heb de indruk dat veel stelletjes niet stil staan bij de dood (iod). Begrijpelijk want geen fijn onderwerp en meestal iets dat ver weg lijkt. Dus staan we er niet vaak bij stil hoe een en ander te regelen. En een enkeling heeft zelfs de opvatting ‘ kan mij het bommen, het gaat om mij en als ik dood gaat zoekt mijn partner het maar uit’ .

   • timker zegt op

    Ik denk dat een ieder, die hier met z’n Thaise vrouw, woont minimaal een Thais testament zou moeten laten opstellen. Tevens lijkt het mij verstandig om een “wat te doen bij mijn overlijden” document op te stellen met de verplichtingen naar Nederland en de diverse pincodes en inlognamen/wachtwoorden. In dat document kan men dan per pensioen vermelden of de echtgenote er (voor een deel) recht op heeft na het overlijden.

  • Leo Th. zegt op

   Duidelijk verhaal, enkel zal het bedrag op de bank waarschijnlijk geen ThB 800.000 zijn maar 400.000 Baht, het in dit geval vereiste bedrag voor de toekenning van de jaarlijkse verblijfs verlenging. Uit je reactie maak ik op dat jouw partner tzt recht heeft op haar zelf opgebouwd pensioen en AOW in Nederland. Wanneer zij bij het bereiken van de ingangsdatum van haar pensioen in Thailand woont, zal zij naar ik aanneem zelf contact met haar pensioenfonds in Nederland moeten opnemen. Dat zal eveneens het geval zijn wanneer zij aanspraak kan maken op het voor haar gereserveerde partnerpensioen bij eventueel eerder overlijden van jou. Mijn vraag aan jou is of zij, indien dan woonachtig in Thailand, zich zelf moet melden bij de TH SSO wanneer zij de WAO leeftijd heeft bereikt. Of moet zij dan contact opnemen met de SVB in Nederland? Zou handig zijn wanneer zij via ‘Mijn Overheid’ berichten kan ontvangen op haar mobiel (met Thaise simkaart/nummer) en daarop de DigiD-app heeft geïnstalleerd. Met de veranderende ingangsdata van het recht op AOW zal je Thaise partner, zeker in het onverhoopte geval wanneer jij overleden zou zijn, allert moeten blijven wanneer dat voor haar van toepassing is. Mijn tweede vraag aan jou is derhalve of ‘Mijn Overheid’ berichten stuurt naar een Thais mobiel nummer. Moet, dacht ik, ‘Mijn Overheid’ in ieder geval minimaal ééns per 3 jaar geraadpleegd worden. Weet jij van de hoed en de rand? Alvast bedankt voor je reactie.

   • RuudB zegt op

    ThB400K op de bank is prima ihgv “thai-wife-visa”. Ik zelf doe het met ThB800K, minder gedoe.

    Jaarlijks ontvang ik van mijn pensioenfonds een totaal-overzicht, incl bruto-netto bedragen partnerpensioen. Zo af en toe hebben via de mailfunctie van hun website contact met het pensioenfonds, mede ook om haar vaardigheid in die richting bij te houden. Thai hebben het niet graag over onderwerpen de dood en het overlijden betreffende, bang deze gebeurtenissen af te roepen. Tot nu blijkt het tegendeel.

    Overlijd ik in Thailand dan meldt zij dit per mail aan het fonds incluis een overlijdensakte. (zie dossier Overlijden in Thailand linksboven). Zij ontvangt vervolgens enkele maanden uitkering netto ineens, en met terugwerkende kracht vanaf de maand van mijn overlijden haar partnerpensioen.

    Als het goed zit neemt tzt de SVB zelf contact met haar op, zoals de SVB doet met iedere rechthebbende in het buitenland. Op het moment van mijn AOW woonde ik in Thailand en kreeg netjes en op tijd alle post daaromtrent op mijn adres in Korat. Nooit last met hen gehad, ook niet met de Thai Post.
    Komt er tzt geen bericht van de SVB, wat let haar/mij om tzt zelf de SVB even te attenderen. Maak hiertoe op hun website een account aan.
    Hetzelfde is gaande vanuit haar eigen pensioenfonds. Tzt komt ook van hen bericht haar kant op. Ook dan maakt zij een account aan op betr website.

    TH SSO doet enkel voor SVB de controle op aanwezig zijn in TH. Bv door het afstempelen van in-leven-zijn paperassen.

    Enkele jaren geleden heb ik op haar TH smartfoon de DigiD-app, en afgelopen jaar MijnOverheidBerichtenbox geïnstalleerd. Ook hier geldt dat via betreffende websites de nodige uitleg en informatie moet worden verstrekt. Aangezien beide app’s via wifi of mobile data verlopen, doet een TH of NL simkaart niet ter zake. Af en tie eens inloggen op de website resp de app’s raadplegen kan geen kwaad. App’s uiteraard op tijd updaten. En belangrijkste van al: zelf bij de les blijven! Op tijd woon- en mailadressen, en telefoonnummers doorgeven. Zo af en toe je persoonlijke data natrekken. Contact houden. En betreffende instantie vragen hoe te handelen in welke situties en niet zomaar afgaan op mensen die het weten van horen zeggen van iemand die het zelf ook niet gezien heeft. Kortom: er niet van uitgaan dat eea zich vanzelf oplost, want dan is het weg.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Ruud, hartelijk dank voor je uitvoerige reactie. Dat Thai het niet ‘graag’ hebben over de dood en wat er daarna komt kijken klopt, althans wat mijn partner betreft, volledig. Als ik dat onderwerp wel eens probeer aan te roeren krijg ik steevast het antwoord dat het geen zin heeft om het daarover te hebben en dat ik de langstlevende zal blijken te zijn, wat gezien het leeftijdsverschil toch zeer onwaarschijnlijk is. Tot mijn frustratie ook weinig tot niet geïnteresseerd in uitleg mijnerzijds over hoe te handelen om in aanmerking te komen voor partnerpensioen, te zijner tijd eigen opgebouwd pensioen en (gedeeltelijke) AOW uitkering. Nu wonen wij beiden in Nederland en wanneer ik kom te overlijden dan is mijn neef bereid en in staat om mijn partner in dergelijke zaken bij te staan. Maar ik weet niet of mijn partner na mijn overlijden wel of niet terugkeert naar Thailand. Er is zowat dagelijks contact met het thuisfront (een hard werkende familie van 2 zussen en 4 broers) en de éne keer is er wel sprake van teruggaan maar de andere keer krijg ik te horen van wat moet ik daar dan gaan doen. Rentenieren denk ik dan maar ja, daar ga ik verder natuurlijk niet over. Nu heb ik maar getracht om zoveel als mogelijk op schrift te zetten met een Thaise Google vertaling, waarover ik mijn bedenkingen heb. Naar aanleiding van jouw informatie zal ik het ook updaten. Overigens ben ik voornemens om nog jaren te genieten van het leven, maar ja, dat heb je niet altijd zelf in de hand. Hartelijke groeten, Leo.

 4. timker zegt op

  In de laatste alinea/zin is het oordeel iets te gemakkelijk gegeven !!! Ook ik ben alleen maar voor Thaise wet getrouwd, omdat 4 jaar geleden de registratie van een Thais huwelijk veel minder eenvoudig was. Je moest toen of naar Nederland gaan of alle originele papier met de vertalingen opsturen, die je dan meerdere maanden kwijt zou zijn. Inmiddels is de procedure vereenvoudigd, maar daarvoor zou ik nu alle papieren opnieuw moeten laten certificeren en opnieuw laten vertalen… maar die investering komt me nu even niet uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website