Beste lezers,

Ik ga binnenkort voor een maand naar Thailand. Nu is mijn vraag: Wat is het meest interessante wat ik kan doen voor wat betreft de wisselkoers:

1) Baar geld meenemen en:
a) wisselen in de luchthaven
b) wisselen in een bank en welke bank heeft het voordeligste tarief (natuurlijk volgens de wisselkoersen, maar varieert toch ook van bank tot bank))

2) Geld overschrijven op een Thaise rekening (die ik reeds heb)

Andere tips zijn ook welkom!

Bedankt alvast

Loeng Johnny


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersvraag: Wat kan ik het beste doen voor een gunstige wisselkoers Thai baht?”

 1. Sjaak S zegt op

  Voor een maand? Hoeveel miljoenen ga je uitgeven? De verschillen zijn toch echt wel erg klein. Ik zou niks meenemen. Een creditkaart of Maestrokaart (in Nederland moet je die laten activeren, geloof ik) is voldoende. Ik zou in Thailand het maximum bedrag uit de ATM halen en dit op je rekening in Thailand zetten. Dan je Nederlandse kaarten ergens veilig opbergen en het geld van je Thaise rekening opmaken en daarna weer herhalen. Het kost telkens een beetje om pakweg 15000 baht te trekken, maar je bent dan wel aan de veiligere kant.
  Dit in verband met skimming. Zo heb je ook niet een al te hoog bedrag op je Thaise rekening staan. Mocht daar iemand aan kunnen komen, is je verlies niet groot. En aan je Nederlandse rekening kan dan ook al niemand komen, wanneer je kaarten veilig opgeborgen zijn…
  Zo leef ik hier in Thailand. Sterker nog: ik heb twee bankrekeningen in Thailand en verdeel het geld over deze. Mocht ik een kaart verliezen (of vergeten), heb ik altijd nog een andere rekening…

  • Sjaak S zegt op

   Ik weet dat ik niet een direct antwoord op je vragen gegeven heb, wat betreft de wisselkoers, maar het gaat hier echt niet om een grote verdienste… daar praat je misschien over een verschil van een paar honderd baht op grote bedragen…. een verschil van een paar glazen bier of wijn…

  • erkuda zegt op

   Als je een betaalkaart van je Thaise bankrekening hebt, gewoon geld opnemen bij een ATM van die bank.

  • Marcus zegt op

   Dit soort vragen blijven terug komen. Baar geld natuurlijk nooit. Overmaken , gebruik makende van interbank exchange rates en swift is het beste tenzij het om een pruts bedrag gaat. Dan zijn de bank kosten weer te hoog. Via internet bankieren , zeg maar RABO, naar eigen rekening over makengaat goed en verlies je niet te veel op. ATM gelimiteerde opnames die boven op kosten jouw bank, verkeerde exchange rates ook nog een 200 baht of zo afpikken voor ATM gebruik. Door het maximum te limiteren proberen banken procentueel nog meer te pikken.

 2. jasper zegt op

  Johny,

  Het goedkoopst is natuurlijk baar geld mee, en op een gunstige koers wachten. Ondertussen kun je dan banken vergelijken, elke dag internet checken, dat kan wel eens een paar satang schelen! Toeslaan als de baht het gunstigst staat!
  Dat kan echter wel eens een paar maanden duren.
  In jouw geval: voor een maand vakantie zou ik mij niet druk maken. Van het verschil in kosten kun je hooguit naar de Febo.

  • Marcus zegt op

   Slecht advies, kijk maar eens naar de buy and sell spread op de puiblicatie borden van de bank. Dan weet je wat er aan de strijkstok blijft hangen. Maar ben het met je eens dat als het over iets van 50.000 baht gaat, waar zou je je druk over maken. Hooguit scheelt het een halve warme rookworst van de Hema

 3. Eddy zegt op

  1) Baar geld meenemen en omwisselen in centrum Bangkok, zoek naar een wisselkantoortje, zijn er genoeg, en kijk daar voor de gunstigste koers.

  Dat wat ik zelf zou doen, 9.999€ cash meenemen, omwisselen zoals hierboven beschreven, maandje genieten, rest op jouw Thaise rekening achterlaten, suc6

  Eddy van Twente.

  • Ruud-Tam-Ruad zegt op

   Iedereen heeft het maar over een Thaise rekening, die man gaat een maand. Net of een Thaise rekening aanvragen voor een maand een makkie is.

   • fransamsterdam zegt op

    Die Thaise rekening heeft hij al. Goed lezen Ruud.

   • Marcus zegt op

    Gisteren nog gedaan. Loop binenn met een cashiers cheque van 3 millioen baht en het duurt ongeveer 15 minuten. Kassikorn , Citibank. Wil je een rekining openenen met haast niets er op die je dan weer in een paar weken leeg maakt, ja dan ziet de bank dit niet zitten.

 4. TLB-IK zegt op

  Cash meenemen tot een max. bedrag van 9.999,00. Normaal gesproken kun je dat niet opmaken in een maand.

  NOOIT wisselen op een luchthaven

  Wisselen in Bangkok op het hoofdkantoor van -Superrich- in de Rajadamri 2 (straat) schuin tegenover Central World Plaza.

  Voor meer Info kijk op : http://superrichthai.com/exchange.aspx

  Neem € 500,- Biljetten mee. In totaal heb je dan minder -papier- bij je en je krijgt een betere koers. Vraag deze biljetten tijdig aan (2-3 weken) bij jouw bank.

  • marc zegt op

   TLB bij argenta België duurt dat een paar dagen om geld cash te verkrijgen…500 eurobiljetten je moet uitdrukkelijk vragen om er geen te krijgen…..

 5. fransamsterdam zegt op

  Het interessantst is het om alles cash mee te nemen en op het moment dat de Euro het hoogst staat alles te wisselen bij de bank die de meeste Bahts voor een Euro geeft. Maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken, wisselkoersen zijn over het algemeen pas achteraf voorspelbaar.
  Geld op het vliegveld wisselen is niet erg aantrekkelijk.
  Eigenlijk moet je hier ook, net als bij speculeren in het algemeen, je risico spreiden.
  Als je bijvoorbeeld verwacht €3000 op te gaan maken kun je €1500 overmaken op je Thaise rekening, €1500 cash meenemen (wekelijks €375 bij een lokaal kantoortje wisselen), en het bedrag waarmee je wekelijks je budget overschrijdt pin je van je Nederlandse bankrekening.
  Je zult dan ten opzichte van iemand die – bij stom toeval – alles op het gunstigste moment heeft gewisseld, maar heel weinig extra kwijt zijn en je loopt niet het risico dat achteraf blijkt dat je toch het verkeerde moment hebt uitgekozen.

 6. kwaipuak zegt op

  Beste Johnny,

  Als ik jou was zou ik naar Grand super rich gaan.
  Zij zitten net even ten zuiden van het Berkley hotel.
  Als je van S. Airport de skytrain neemt en uitstapt bij Ratchaparop. Dan is et nog wel effe lopen daar heen.
  Je kan een taxi nemen of tuk tuk. Zeg dan allen niet dat je naar grand super rich wil, je weet maar nooit. Laat je naaar het Berkley hotel brengen vandaar is het 200 meter lopen het kanaaltje over in zuidelijke richting. De wissel kantoren staan ook allemaal op een site. Moet je maar effe thailand money exchange googlen.

  Met vriendelijke groet,

  Kwaipuak

  • loe zegt op

   Als je een taxi moet nemen naar Grand Super Rich, zoals Kwaipuak voorstelt, ben je je eventuele koerswinst al weer kwijt 🙂
   Dan kun je beter de adviezen van SjaakS en Jasper opvolgen en je niet druk maken over een paar honderd baht.
   Maar ik zou geld overmaken naar mijn Thaise rekening (die vraagsteller heeft) en dan gratis pinnen vanaf die rekening. (Pinnen vanaf een Nederlandse rekening kost per keer 180 baht)

   • kwaipuak zegt op

    Beste loe,

    Als je effe goed leest…
    Vanaf het vliegveld naar Ratchaparop is het 40 baht met de skytrain, link ding geval. (De rode op google maps dacht ik.)
    Als je dan Ratchaparop in zuidelijke richting af loopt tot het kanaaltje. Daar links gaat, richting het Berkley hotel en voor het hotel rechts het kanaaltje oversteekt. Dat is makkelijker lopen want die kruising op Ratchaparop is nogal druk. En de optie om de taxi of tuk tuk te nemen vanaf Ratchaparop gaat je niet meer kosten als 100 baht. Dus dat is al minder dan de 180 baht die je elke keer moet betalen als je pint + nog eens de kosten van je eigen bank, een klein percentage dacht ik. Ik verwees ook naar de taxi of tuk tuk. Omdat het best een eind lopen is van Ratchaparop naar het Berkley hotel. En als je een zware koffer bij je hebt is dat minder prettig. En vanaf het Berkley hotel to aan Super rich is het +/- 200 m. Op deze manier ben je het voordeligst uit. Je kan het altijd op je Thaise rekening storten. En als je 1500 euri wisselt kan et zo maar eens een paar duizend baht schelen.

    Met vriendelijke groet,

    Kwaipuak.

 7. Jörg zegt op

  Ik zou zelf zo snel mogelijk het vakantiebudget overmaken naar de Thaise rekening. Als je in een keer alles overmaakt, hoewel dat per bank misschien verschilt, betaal je maar een keer kosten daarvoor.

  In januari kreeg je nog bijna 45 baht voor de euro en sinds mei wordt de baht alleen maar duurder. Er vanuit gaande dat dat doorzet (en volgens mij is dat niet vreemd richting december, dan gaat de vraag toenemen i.v.m. hoogseizoen), kan je dus beter zo snel mogelijk wisselen.

  http://nl.exchange-rates.org/history/THB/EUR/G/M

 8. Ko zegt op

  Ik weet niet hoeveel tijd je van jouw vakantie wilt besteden aan de gunstigste koers, welke banken je allemaal wilt afreizen om een paar bath meer te krijgen, hoeveel uren je achter internet wilt doorbrengen om iets extra’s te krijgen?
  Stort geld op je Thaise rekening, pin het maximum per keer (20.000 bath voor NL banken; kosten 180 bath), en neem contant geld mee en geniet van je vakantie.
  Het verschilt per bank, per dag, soms zelfs per uur. Het heeft, als je een maand gaat, echt geen zin om je daar druk om te maken.

 9. Rene Martin zegt op

  L.J. zelf zou ik nooit geld wisselen op de airport want dat is meestal duur en je krijgt minder dan als je naar een goed wisselkantoor in de stad gaat.. Wanneer je de beste koers wilt kan je het beste geld overmaken naar je Thaise bank en in Thailand met je Thaise ATM kaart geld opnemen. Is ook makkelijk en dan hoef je voor die paar satsang er ook niet uit om geld te gaan wisselen.

 10. Rob zegt op

  Grand super rich heeft echt de beste wissel Koers. Op 1000 euro kan echt tot 50 Euro voordeel opleveren.
  We zijn op het ogenblik in Thailand en hebben Al diverse ATM’s buiten Bangkok gehad die ons geen geld wilde geven.
  1x zelfs opgegeten terwijl de transsctie al bijna rond was,
  Diverse andere Nederlanders gesproken, ING, Rabo, Amro met her zelfde probleem.

  • Jack G. zegt op

   Beste Rob,

   Heb jij een idee welke ATM wel en welke niet geld geven aan ons Hollanders?

  • fransamsterdam zegt op

   Grand super rich heeft vandaag een aankoopkoers van 40.80 Baht per euro voor briefjes van 50 euro.
   Gisteren kreeg ik hier in Pattaya bij het eerste de beste wisselkantoortje dat ik op straat tegenkwam 40.95 Baht voor 1 euro, zonder verdere kosten.
   Voor de mierenn…..s: Vanaf Second Road Soi Diana Inn inlopen, dan is het aan de linkerkant nog vóór Soi LK Metro. Geen idee van welke bank, als ik er weer langskom zal ik eens kijken.
   Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om af te reizen naar een speciaal adres in Bangkok of waar dan ook.
   Vijf procent minder dan wat Grand super rich geeft is 38.76 Baht. Ik heb de afgelopen weken in Pattaya nog niet één keer tegen zo’n ongunstige koers hoeven wisselen.

 11. Jan zegt op

  Wissel je Euro’s bij Vasu Travel aan Sukhumvit (nabij Soi 7 of 9).

 12. Jan zegt op

  Reactie gevonden op Internet:
  If you are near the Nana skytrain station, I suggest you go to Vasu travel and money exchange. They always have the best rates in the area. They are located on the corner of Soi 7 and Sukhumvit, right below the skytrain station. The front of the business is a travel agency and in the back to your left is the money exchange.
  Highly recommend them. I’ve been there and have seen large transactions.

 13. RonnyLatPhrao zegt op

  Cash, direct naar je rekening overmaken of pinnen. De dagen nadien zullen beslissen of je op die dag een goede zaak gedaan hebt of niet.
  In de luchthaven wisselen doet je in principe niet, want daar is de koers altijd laag tegenover in de stad.

  Ga je voor cash dan vind ik dit een handige link om onmiddellijk de verschillende koersen tussen de banken te vergelijken
  http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/
  Je kan dan ook doorklikken naar de desbetreffende bank voor meer details.

  Ik kan niet nalaten het te vragen, maar hoe deed je het daarvoor dan ?
  Toen ik de vraag zag was ik een beetje verbaasd dat ze kwam van iemand die in het bezit is van een Thaise bankrekening.
  Je zou zulke vraag meer verwachten van iemand die de eerste maal naar Thailand gaat.
  Van een meer ervaren iemand zou ik toch verwachten dat hij hiervan toch al op de hoogte is.
  Maar misschien heeft het wel de een reden en iedereen is natuurlijk vrij om gelijk welke vraag te stellen.
  Dus gewoon een beetje verbaasd….

 14. Louise van Rijswijk zegt op

  Wij gaan eind van de maand 3 wkn naar Thailand. Heb er heel eerlijk niet verder over nagedacht dan dat we wel geld met visa of master card op kunnen nemen.
  Echter begrijp ik uit bovenstaande dat het beter is cash euro mee te nemen en daar te wisselen? Maar is het wel zo veilig met zoveel contanten rond te reizen???

  Dank voor jullie reactie

 15. Ron Bergkotte zegt op

  Beste Johnny, een hoop mensen geven je adviezen waar in Bangkok te wisselen terwijl je niet aangeeft daar heen te gaan. Ik heb ook een advies : vlieg naar Phuket, neem een taxi naar Patong Beach en laat je afzetten bij Ocean Plaza aan de zeekant, vlak naast het Patong Merlin Hotel. Op het trottoir rechts voor Ocean Plaza (niet bovenaan de trap) staat een wisselhokje, altid de beste koers en bovendien een leuk en vriendelijk grietje. Wissel je geld, drink een biertje bij Pim van Blue Horizon (voorheen The Famous Old Dutch) , neem de taxi terug naar het vliegveld en vlieg naar je vacantiebestemming. Heb je alvast wat van Thailand gezien.
  Prettige vacantie ! Ron.

 16. rudolf zegt op

  de beste wisselkoers op de luchthaven krijg je in het wisselkantoortje dat aan de ingang van de skytrain is gevestigd….Cask is king.afhankelijk van bank tot bank verlies je algauw 2 percent op een kredietkaart..Super rich geeft je waarschijnlijk de beste koers….just google them

 17. Henk zegt op

  Ikzelf maak van mijn ING rekening geld over naar mijn Thaise bank. Kosten voor de ontvangende (dus Thaise) bank. Die rekenen veel minder dan ING. Vervolgens pin ik hier van de Thaise bank. Die rekening loopt bij Kasikorn in Pattaya. Als ik pin in Pattaya betaal ik niets. In een andere regio 15 Thb. Dat is veel minder dan pinnen via ING! (180 Thb!) Kosten van Kasikorn voor de overmaking: 400 Thb. (10 Euro) Kosten ING 25 euro! Bovendien geeft Kasikorn een prima wisselkoers!

 18. Kees zegt op

  25 of 26 sept:
  * 3000 euro overgemaakt van ABNAMRO –> Kasikorn: koers 40.8+ baht. Transactiekosten 22.50 euro.
  * Gecheckt via pinnen bij ATM Kasikorn met ABNAMRO-kaart: scherm gaf aan dat de transactiekoers 39.40 zou gaan worden (20.000 baht). + 180 baht kosten. Transactie niet gedaan.
  * Koers bij TT Exchange, Jomtien Beach: 41 baht (kan ook 41.2 geweest zijn, kan het niet meer precies herinneren).

  Conclusie: zoveel mogelijk cash uit NL meenemen. (Risicootje op verliezen, in taxi laten liggen, beroofd worden…)

  Faites vos jeux !

  • Henk zegt op

   Kees, hoe kom je aan die 22.50 transactiekosten? Als je die de ontvangende bank laat betalen ben je minder kwijt! Ik ben het wel eens met het geld meenemen uit Nederland.

 19. aart langeveld zegt op

  Ik maak bedragen over naar mijn visa-rekening kosten 0 via ING. opnamen in Thailand 180 Bath en € 1.50 visa. Dat zijn de kosten. Dit is de beste en goedkoopste manier. Tevens kan je op de meeste plaatsen betalen met je visa en dat kost niets extra. Wel opletten er zijn zaken die 3% extra rekenen. Dan is Chase betalen het voordedeligst.
  Succes Aart


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website