Grote bedragen verzenden via Wise

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 mei 2022

Beste lezers,

Zijn er mensen die ervaringen hebben met transfers naar Wise van hoge bedragen zoals € 100.000 of meer?

Ik lees elders op deze blog dat Wise bij verdenking van fraude of witwassen documenten kan gaan opvragen waarin je moet verantwoorden hoe je aan dat bedrag bent gekomen.

Ook lees ik dat mensen dit omzeilen door het grote bedrag in kleinere hoeveelheden naar de EUR rekening van Wise over te boeken.

Groet,

Niek

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 3.33/5. From 3 votes.
Please wait...

11 reacties op “Grote bedragen verzenden via Wise”

 1. Johan zegt op

  Vrijwel iedere bank zal bij (opvallende of afwijkende) hoge transacties aanvullende controles uitvoeren of middels steekproef navraag doen over de legitieme afkomst van het geld. Dit zijn financiële instellingen verplicht.

 2. ed-s zegt op

  Johan idd gewoon 20 of 25 duizend per dag overmaken, dan is het geen probleem, heb zo 2 wk geleden ook 100000 overgemaakt

 3. Lammert de Haan zegt op

  Dag Niek,

  Bij een transfer van € 100.000 of meer naar Wise kun je toch wel spreken van een “voorgenomen of uitgevoerde ongebruikelijke transactie”. Op grond van artikel 16 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) is Wise gehouden dit onmiddellijk te melden aan de op grond van genoemde wet in het leven geroepen Financiële inlichtingen eenheid (FIU). Daarnaast is Wise verplicht om de overwegingen en genomen beslissing omtrent het melden van een ongebruikelijke transactie schriftelijk vast te leggen. In dat kader kan Wise nog informatie bij jou gaan inwinnen, alhoewel dat bij een bedrag van € 100.000 m.i. niet eens nodig is. Voor mij staat dan wel vast dat het gaat om een “ongebruikelijke transactie”.

  Maar ook bij het regelmatig overmaken van kleinere bedragen kan er sprake zijn van een verhoogd risico op witwassen en terrorismefinanciering. Ook in dat geval is Wise verplicht om een verscherpt cliëntenonderzoek uit te voeren.

  Alle financiële instellingen, maar ook administratiekantoren, etc. zijn verplicht duidelijk beleid te ontwikkelen en interne procedures op te stellen t.b.v. het uitvoeren van cliëntenonderzoek, het opstellen van risicoprofielen en het melden van ongebruikelijke transacties.

  Bij het niet nakomen van de Wwft-verplichtingen kun je een forse boete verwachten. Aan grote banken maar ook aan accountantskantoren, makelaars, etc. zijn inmiddels forse boetes uitgedeeld (voor banken zelfs tot in de tonnen).

  • Dania zegt op

   Ik ben het niet eens met Lammert dan een transactie van 100k meteen gelijk staat aan een ongebruikelijke transactie, maar gezien het bedrag zul je wel het doel van de transactie en de herkomst van het geld moeten kunnen specificeren. Wise zal waarschijnlijk wat ondersteunende documentatie hiervoor willen.
   Zelf zonder problemen ook met grotere bedragen gebruik gemaakt van Wise

   Je kan voor grotere bedragen (vooraf) contact met Wise opnemen via largetransfers@wise.com en vragen wat men voor ondersteundende documentatie wilt hebben,
   zie ook: https://wise.com/large-amounts/

   • Erik zegt op

    Dania, er zijn wel eens dagen dat ik geen 100.000 euro in mijn zak heb. Voor mij is het overboeken van zo’n bedrag dus ongebruikelijk. Voor jou is dat, zo te lezen, niet ongebruikelijk.

    Je geeft zelf al aan dat je voor ‘grote’ bedragen vooraf al een melding kunt doen; je hebt daar dus ervaring mee. Wise houdt zich aan de Wwft en als je die wet leest zie je dat transacties van 10.000 euro en meer al attentie eisen.

    Piet Pensioen die van tijd tot tijd zijn centjes overmaakt naar Thailand hoeft zich geen zorgen te maken; maar dat is al jaren de praktijk. Het gaat om de uitschieters.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dania,

    Met jouw laatste alinea geef je zelf al aan dat er, zoals de Wwft dat omschrijft, sprake is van een “ongebruikelijke transactie” met alle gevolgen van dien (zie mijn eerdere reactie en waar jij op reageert)..

    Onlangs werd een accountantskantoor door de Rechtbank Rotterdam nog veroordeeld tot een boete van € 10.000 omdat dit kantoor onvoldoende zorg had besteed aan ongebruikelijke transacties bij een zorginstelling.

    Het net rondom witwassen sluit zich steeds meer. Zo is het in de EU verboden om transacties van € 10.000 of meer contant af te rekenen. Op dit moment is er zelfs wetgeving in behandeling om dit bedrag te verlagen naar € 6.000, terwijl in Nederland een wet in voorbereiding is om een maximum van € 3.000 in te voeren.

    Ik heb twee klanten die klassieke auto’s kopen, restaureren en weer verkopen. Bij hen was het niet ongebruikelijk dat transacties van € 10.000 of meer contant werden afgerekend. Ik heb hen gewezen op mijn meldingsplicht daar ik geen behoefte heb aan een boete van € 10.000 (net als mijn Rotterdamse collega)!.

    Inmiddels lopen deze transacties bij deze klanten op rolletjes: de koper maakt in het bijzijn van de verkoper een fors bedrag via zijn bank over. De verkoper kan deze betaling onmiddellijk controleren bij zijn eigen bank. Voor een eventueel resterend bedrag mag vervolgens nog contant worden afgerekend. .

    • Mike Jordan zegt op

     @Lammert de Haan

     kleine melding :
     in Belgie is ongeacht de Europese regel van geen 10000 Euro cash transacties / betalingen , en de Nederlandse plannen in voorbereiding tot de 3000 max. te bekomen , is het al lange tijd verboden om niet meer dan 3000 euro cash betalingen te doen bij ons .

     Cash geld meenemen bij verlaten of binnenkomen E.U. mag nog wel aangiftevrij tot 9999 Euro , vanaf 10000 Euro is er aangifteplicht , verkeerdelijk nemen vele reizigers aan dat tot 10000 euro vrij is …. verkeerd De Schiphol douanes zijn mijn getuigen hierin !

     (geef deze heren geen kans, verwittigd man is er 2 waard aldaar )

     • Lammert de Haan zegt op

      Klopt helemaal, Mike Jordan.

      De Belgen lopen ver voor op Europese regelgeving.

      Uit de geplaatste reacties maak ik overigens op dat velen geen idee hebben van wat er zich achter de schermen van financiële instellingen afspeelt.

      Nadat er een aantal forse boetes waren uitgedeeld wegens het niet op orde hebben van de controle op witwaspraktijken (bijv. ING € 775 miljoen en ABN-AMRO € 480 miljoen) zijn banken massaal begonnen met het optuigen van hun controle op mogelijke witwasparktijken. Zo trekt de Rabobank daar jaarlijks een kwart miljard euro’s extra voor uit om aan de eisen van de Wwft te voldoen. En dat heb ik inmiddels ontdekt!

      Zo heb ik een informatieverzoek van de Rabobank liggen t.z.v. de handelaar in klassieke auto’s en waar ik eerder over schreef.
      Deze klant had contante stortingen gedaan bij de Rabobank met “hoge” coupures (200 en 500 eurobiljetten). Daarbij gaat het om een 7-tal stortingen in 2020 en 2021, variërend van totaal € 1.200 tot € 9.150. Van al deze stortingen vraagt de Rabobank nu de documenten, zoals de verkoopbonnen, welke contant zijn voldaan en welke betalingen de stortingen bij de Rabobank mogelijk hebben gemaakt.

      Hou er dus rekening mee dat je bank je meer in de gaten houdt dan je zelf denkt.

 4. Martin zegt op

  Mijn ervaring is dat reguliere banken met grotere bedragen allerlei voordelen bieden. En zeker als het geld een legitieme afkomst heeft en bekend is bij de bank.
  Ook geven ze een betere wisselkoers als gebruikelijk en de kosten blijven laag.
  Ze zijn dan uiteindelijk goedkoper als Wise en minder gedoe….

 5. Mike Jordan zegt op

  ik begrijp niet dat mensen om de goedkoop zulke bedragen via zulke companies doen , je eigen bank kan dat ook voor een redelijk bedrag dan wel en hebben tevens al de nodige background info over hun klanten hun financiele whereabouts , wat al een heel deel achterdocht wegneemt aangaande de transactie .Als je geld “clean” is (en je belastings situatie ook ….LOL ) heb je niets te vrezen voor oponthoud voor nazicht inzake .

  Voor kleine bedragen kan ik begrijpen , maar voor grote is er toch minder risico bij de grootbanken , trouwens voor grote bedragen ben je bij hen iets goedkoper uit dan voor kleine is mijn persoonlijke ondervinding .

 6. Willy zegt op

  Ik verkocht mijn garagebox in België en liet van de som, omgerekend 2,000.000 THB overschrijven van mijn Belgische bank naar WISE. Geen enkel.probleem!!! Een paar dagen later was alles OK


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website