Lezersvraag: Welk goed doel in Thailand kan ik ondersteunen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 juni 2014

Beste lezers,

Ik ben Maxime, student en 20 jaar oud. Aankomende zomer (augustus) ga ik voor het eerst een maand naar Thailand. In deze maand wil ik natuurlijk genieten van al het moois wat Thailand te bieden heeft, maar ik hoop ook dat ik als toerist iets voor anderen zou kunnen betekenen.

Ik loop nu al een aantal maanden met het idee rond om een goed doel in Thailand te ondersteunen, echter vind ik het doneren van geld aan een stichting onpersoonlijk.

Ik zou dus graag geld willen inzamelen (spulletjes verkopen/inzamelen?, familie en kennissen vragen; kortom redelijk kleinschalig) en daar iets moois mee doen gedurende deze reis. Ik vind het erg lastig te bepalen hoe ik dit zou kunnen doen, in welke vorm ik iets zou kunnen betekenen en misschien wel het belangrijkste punt: voor wie?

Gezien de kennis van de lezers/medewerkers van thailandblog.nl en de ervaringen die zij hebben hoop ik op bruikbare tips.

Alvast bedankt!

Maxime

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Welk goed doel in Thailand kan ik ondersteunen?”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Ik neem aan dat je op de hoogte bent van de activiteiten van stichting Thailandblog Charity. Deze maand wordt duidelijk welk goed doel we gaan stemmen. Zie de posting
  https://www.thailandblog.nl/van-de-redactie/oproep-breng-je-stem-uit-op-het-goede-doel-van-2014/
  Misschien kun je daar in augustus op aansluiten.

 2. Arjen zegt op

  En heel belangrijk,

  Wat de organisatie waar je voor gaat werken ook zegt, er is ALTIJD een werkvergunning nodig. Geloof het niet als ze zeggen dat het voor de werkzaamheden die jij gaat doen niet nodig is. Ik heb zelfs een werkvergunning nodig om mijn eigen gras hier te maaien.

  Als de organisatie zegt; het is niet nodig, want niemand zal je hier oppakken dan is dat slechts een gedeeltelijke waarheid.

  Denk hier niet al te licht over!

  Arjen.

  • MACB zegt op

   Er zijn in NL diverse organisaties die ‘vrijwilligerswerk’ organiseren (tegen betaling). Voor Thailand zit daar dan de werkvergunning bij. Inderdaad, denk daar niet te licht over!

   Spullen inzamelen en geven is altijd mogelijk – zonder vrijwilligerswerk. Als het kleding betreft, zorg dan wel dat de spullen gewassen zijn. Het is overigens beter dit hier te kopen. Heel goedkoop, zeker (goed & gewassen) tweedehands spul. In kindertehuizen wordt geld voor voedsel altijd hogelijk gewaardeerd.

   Je vermeldt niet waar je naartoe gaat. Elke grotere plaats heeft kindertehuizen.

 3. Eric zegt op

  Hallo Maxime, Als toerist mag je niet veel aan vrijwilligers werk doen. Maar er is wel een project op koh Lipe georganiseerd door toeristen en de plaatselijke gemeenschap. 1x per week en dit op maandag de stranden opkuisen op de eilanden rond Koh Lipe.

  De “trash hero Koh Adang”

  kijk maar even naar de Facebook pagina:

  https://www.facebook.com/trashherokohadang?fref=ts

  misschien iets voor jou 🙂

  • arjen zegt op

   Maar mag dat dan wel? Dat betwijfel ik ten zeerste!

   Arjen.

   • Eric zegt op

    Niemand kan er iets op tegen hebben als je het vuil opraapt voor je voeten op het strand en in de vuilbak(zak) dropt.

    • Arjen zegt op

     Dat ben ik met je eens!

     Maar helaas zijn de regels hier anders. Niemand zou er iets tegen kunnen hebben als je in een weeshuis luiers verschoont. Of alleen maar deze luiers weggooit. En toch mag het niet.

     De Thaise regels zijn hier heel erg duidelijk over, argumenten als “anders doet niemand het” Of “maar ik krijg er toch niet voor betaald” gelden echt niet hier.

     Werken, wat voor soort werk dan ook, mag alleen maar met een werkvergunning.

     Als er op dat strand ook iemand in dienst van een hotel de opdracht heeft zijn strand schoon te houden, en steeds van Maandag tot Woensdag geen werk heeft omdat al de vrijwilligers het strand zo mooi schoon houden, is het heel verleidelijk voor deze persoon om eens naar de immigratie te gaan.

     En de kans hierop zal klein zijn, maar is wel degelijk aanwezig!

     Arjen

 4. Piet zegt op

  Geld inzamelen en hier ter plekke spulletjes kopen en weggeven is het makkelijkste.
  Goede doelen genoeg hangt ervanaf waar je naartoe gaat; vast wel iets in de buurt te vinden.

  Je kunt natuurlijk ook ter plaatse vragen waar er behoefte aan is .
  Succes en veel plezier

 5. wibart zegt op

  Arjen naar de letter van de wet heb je gelijk maar toch…. Ik denk dat de intentie van wat je doet wel degelijk meetelt. Als bijvoorbeeld iemand op straat neervalt met zo te zien een hartaanval dan zal ik die persoon helpen hoewel het volgens jouw redenering niet zou mogen er zijn tenslotte hulpdiensten die dat zouden moeten doen. Of wanneer ik een zakkenroller een slachtoffer zie beroven dan zal ik die ook aanhouden hoewel ik geen politie agent ben. Ik denk niet dat de Thaise politie mij vervolgens zal vervolgen voor het niet hebben van een werkvergunning als ik dat doe.Gebruik gewoon je gezond verstand. Het maaien van je eigen gazon zal geen berisping opleveren. Echter ga je dat doen als statement met veel publiekelijke belangstelling ja dan vraag je ook om een reactie. Dus zo’n mileu actie op het strand lijkt me geen probleem en anders geef je gewoon geld aan een Thai om die milieu namens jou uit te voeren lol.

  • wibart zegt op

   laatste zin is het woordje actie tussen milieu en namens weggevallen

 6. arjen zegt op

  Moderator: niet chatten svp, alleen een reactie op de lezersvraag geven.

 7. Annette Doorn zegt op

  Maxime, Mercy International (een van de goede doelen waarvoor gestemd kan worden) heeft drie plekken waar kinderen worden opgevangen (24u/7d). Wij hebben op alle drie de plekken gewerkt en weten ook wie of wat en op welke manier je kan helpen/ondersteunen. Als je interesse hebt, wil ik je graag aan contacten ter plaatse (Phrae, LomSak, Khon Kaen) helpen.

 8. Adelbert zegt op

  Je zou vrijwilligerswerk kunnen doen bij de stichting Mercy International. Dat is een Australische stichting die samenwerkt met The House of Mercy Foundation, een Thaise stichting die het uitvoerende werk doet. Zij beheren drie kindertehuizen voor kinderen zonder stabiele thuissituatie. Deze zijn in Phrae, in LomSak, Phetchabun en in Khon Kaen. In de laatste vestiging verblijven kinderen die met hiv- aids zijn besmet.
  Deze organisaties zijn bekend met vrijwilligerswerk. Er komen ongeveer 20 groepen per jaar vrijwilligerswerk verrichten en ook zijn er veel individuele mensen die er vrijwilligerswerk verrichten. Je kunt je bij hen aanmelden op http://www.mercy-international.com (Engelstalig). Zij regelen dan verder alles. Let wel, je moet in je eigen onderhoud voorzien. Slaap je op een van de centra, betaal je gewoon kostgeld. Ook reiskosten komen voor je eigen rekening. Wij, Stichting Mercy International Zoetermeer (www.mercy-international.nl) kunnen je ook veel vertellen over het hoe en wat aldaar. Succes

 9. Guilhermo zegt op

  Beste Maxime,

  Je gaat voor de eerste keer op vakantie naar Thailand en wilt van al het moois genieten, wat dat land te bieden heeft. Ik weet zeker dat je je ogen zal uitkijken, want het is een fantastisch land, waar veel te beleven en te zien valt. Maar waarom iets meenemen, familie en kennissen inschakelen voor een bijdrage? Ik twijfel zeker niet aan je goede bedoelingen, maar je maakt er misschien maar een paar mensen gelukkig mee, terwijl er zovelen in Thailand staan te wachten op een gift van Maxime. Waarom ga je niet eerst genieten en tijdens de reis zal je ongetwijfeld wel iets tegen komen, waar jij je later voor kan gaan inzetten.
  Eerst zien, overwegen en dan doen!!!!!

 10. Vincent zegt op

  Maxime,

  het is bewonderingswaardig dat je over dit soort zaken nadenkt.
  In Cha Am woont een man die, na een ongeluk, niet langer kan lopen en op een rolstoel aangewezen is.
  Hij wilt nu mobiele telefoons, laptops, tablets etc repareren om zelf een klein inkomen te verdienen en zodoende minder afhankelijk te worden van de vrijwilligers die hem nu helpen met zijn eerste levensbehoeften.
  Wellicht dat je dus voor hem gebruikte mobiele telefoons kunt meebrengen en zelf bij hem afleveren ?

  Succes !

 11. Joyce Elfferich zegt op

  In Hua Hin is een project voor straathonden opgericht door een Nederlandse. Marlie Timmermans is daar met veel vrijwilligers tempelhondjes een beter bestaan te geven. Voor info kan je op Facebook kijken bij project streetdogs hua hin. Je kan ook bij Marlie Timmermans kijken. Zelf heb ik vorig jaar meegeholpen en mijn dochter is in februari teruggegaan om een hondje mee te nemen, waarvan 1 pootje vanwege een infectie geamputeerd moest worden. Je kan het verhaal ven Jenny ( ze is onder de naam te vinden: jenny collee op YouTube zien. Dit hondje kon niet meer teruggeplaatst worden in de roedel omdat ze uitgestoten was, vanwege haar geamputeerde pootje.
  Al s je meer info wil, kan je me altijd mailen.
  Gr
  Joyce

 12. boonma somchan zegt op

  http://Www.isan-survivor.org welkom in de isan mede oprichtster is een nederlandse en bekend van het programma Grenzeloos verliefd of ga gewoon van de toeristische paden af

 13. Yolanda zegt op

  Hoi Maxime,

  Wat herken ik mezelf in jouw oproep. Wat ik heel leuk vond om te doen is genieten van al het moois wat dit mooie land te bieden heeft. Contact maken met lokale bevolking en op goed geluk uit genodigd worden in het dorp waar ze leven. Daar heb ik kinderen – jong volwassenen gezien die belast zijn met bv autisme. In contact met deze kids zal je behalve iets geven een hoop mooie herinneringen mee terug nemen naar NL.
  Heel veel leuke ervaringen en plezier gewenst,

 14. Simon Sloototter zegt op

  Hallo Maxime
  Het Antwoord van Guilhermo (19 juni 2014 om 11:26)
  Eerst zien, overwegen en dan doen!!!!!
  Is mijn in ziens het meest praktische antwoord dat er hier gegeven is. Zelf kom ik al een kleine 15 jaar 2 à 3 maal per jaar in Thailand. Heb dus in die tijd veel geleerd. Als beginnend Thailandganger zal je merken dat iedereen geld nodig heeft en dat ze jou zien als een westerling die geld in overvloed heeft. Eerst heb je het niet zo door maar later zal je merken dat alle verhalen verdacht veel op elkaar lijken. Vaak heel overtuigend, zelfs tranen worden ingezet om het verhaal kracht bij te zetten. Een echte Thai heeft een grote mate van zelf redzaamheid. Een echte Thai is te trots om zielig te doen. Het zijn echte harde werkers die weten wat en waarom ze iets doen. En daar zit o.a. het cultuurverschil waar je tegenaan zal lopen.
  Ik ben bijvoorbeeld nog nooit een Thai tegengekomen die er een spaarsysteem op na heeft gehouden, om een bepaald doel te bereiken. Meestal is het lenen wat de klok slaat. Legaal en iligaal.
  Dus uitlenen is taboe, zou ik zeggen.
  En een zwerver, bedelaar, monnik, serveerster of welk persoon dan ook met een I-phone/pad, past zo en zo al niet in mijn beeld van noodlijdend persoon. Vaak gezien op plaatsen waar het toerisme is geconcentreerd.
  De transparantie van diverse hulporganisatie, die ik onderzocht heb, voldoen niet aan mijn persoonlijke eisen. En dat is totale transparantheid. Ook zijn er hulporganisaties die zich aangevallen voelen als je daar over begint. Dat maakt het in mijn ogen alleen nog maar meer verdacht. Wel heb ik al diverse hulporganisatie mee gemaakt die door de mand zijn gevallen aan zelfverrijking.
  Zelf ervaren en ontdekken hoe e.e.a. in elkaar steekt is veel spannender. Zo ken ik scholen die drinkwaterfilters op het schoolplein hebben staan die niet meer functioneren. Die scholen krijgen geld van het rijk, maar besteden het geld liever aan leraren uitjes naar buurlanden voor z.g.n. seminars.
  Het missionaris syndroom moet je echt eerst los laten en het antwoord van Guilhermo zou ik maar terharte nemen. En dat kan zonder enig schuldgevoel, neem dat maar van mij aan.
  Dus…….Eerst zien, overwegen en dan doen!!!!!

  • Jack G zegt op

   Ik ben groot voorstander dat (jonge)westerlingen eens hun voeten in een ander werelddeel zetten. Het is super om vrijwilligerswerk te gaan doen en jezelf te ontwikkelen en het eindresultaat van je project te zien. Wat Simon opmerkt is iets wat je moet meenemen in je besluit. Ik weet niet of je Renske de Greef kent. Zij heeft een aantal jaren geleden het boek: “en je ziet nog eens wat” geschreven. 2 Nederlandse jongedames gaan naar Afrika om vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis. Het slot was voor mij zeer verrassend en nogal onthutsend. Maar laat je ook niet afschrikken want er zijn echt goede doelen die het goed doen.

 15. Geert zegt op

  Bezoek even het weeshuis in Pattaya op Sukhumvit Road, daar is veel te doen en kleine giften zijn steeds welkom, ik meen dat je met een gift van 3000 baht iedereen kan voorzien voor één dag eten…

  http://www.thepattayaorphanage.org/updatenews/20100215_1/index.php?swf=20100215_1&co=e

  http://www.thepattayaorphanage.org

 16. BerH zegt op

  Als je naar het zuiden gaat kun je gaan overnachten in de eco-lodge van TCDF. (zie de goede doelen van charity). Je verblijft daar dan in een klein dorpje in het regenwoud. Op het terrein is een speciale school voor speciale kinderen. Opbrengst van de lodge gaat naar deze school en ze kunnen altijd een extra donatie gebruiken. Je ziet dan ook met eigen ogen waar je geld voor gebruikt wordt en je kunt ook nog meehelpen. Zoek maar een op TCDFThailand.

 17. Rob zegt op

  Neem eens contact op met Nong in Pattaya. Zij zet zich in voor dakloze kinderen.
  https://www.facebook.com/nong.kmp?fref=ts
  of Paul https://www.facebook.com/paul.wijnbergen.7
  Dit is de site van de organisatie: http://www.sheltercenterpattaya.com/
  Succes!

  • Guilhermo zegt op

   Als ik de berichten na lees, zie ik een aantal reactie’s, waarvan zij denken dat Maxime vrijwilligerswerk gaat doen. Als ik de vraag van haar na lees, gaat zij als toerist naar Thailand en wilt zij een goed doel ondersteunen. De enige die duidelijkheid hier over kan geven is zij zelf en zou het fijn vinden als zij ook reageert op de gegeven reactie’s en of de gouden tip voor haar er bij zit.

 18. gijs zegt op

  Dag Maxime
  Siam-Care foundation in Bangkok. (www.siamcare.org). Daar ben ik met een 5vwo klas geweest.
  Als je meer wilt weten dan moet je mij maar even emailen: gbruit@yahoo.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website