Geldt de verhoging van de AOW ook voor NL pensionado’s in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 september 2022

Beste lezers,

Goed nieuws uit Nederland: minimumloon, en dus ook AOW worden met ingang van januari met 10% verhoogd ivm gestegen kosten levensonderhoud en hoge energierekening.

Mijn vraag: geldt dat nu ook voor buitenlanders die in Thailand wonen? Waar de hogere levens kosten lang niet zo dramatisch zijn als in Nederland?

Groet,

Wil

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 3.67/5. From 3 votes.
Please wait...

26 reacties op “Geldt de verhoging van de AOW ook voor NL pensionado’s in Thailand?”

 1. Pjotter zegt op

  Ja hoor. Voor NL is dat nog steeds. (In UK geen verhogingen meer van het staats pensioen nadat je het land hebt verlaten)

 2. Erik zegt op

  Wil, heb jij ergens gelezen dat het alleen voor NL en EU geldt? Ik ook niet.

 3. Hans zegt op

  Ik volg de redenering van Wil dat de levenskosten lager zijn in Thailand en aldus de indexstijging eventueel niet zou gelden voor de expats. Maar wat vior zij die in NY wonen, zouden die dan extra moeten bij krijgen, want daar is het levensonderhoud veel duurder. Ik persoonlijk vind dat je recht hebt waarvoor je ganse leven hebt gewerkt. Doe je dat nu op in Spanje of Thailand of je thuisland, doet er niet toe. Het gaat er toch om wat je krijgt na je pensioen afhankelijk van je dienstjaren en inkomen en kan toch niet gebaseerd zijn op waar je het zal uitgeven en hoeveel.

  • Pjotter zegt op

   Helemaal mee eens Hans. Helaas hebben we het omslagstelsel voor de AOW. Dus de werkenden
   c.q. inwonenden die AOW premie betalen, betalen voor diegene die momenteel de AOW krijgen. Omdat je niet echt betaald voor je eigen potje, heb ik toch altijd een beetje het gevoel dat je dus meer afhankelijk bent van b.v. de regeringsbesluiten. Ook al zit daar een hele wetgeving omheen. Maar heel persoonlijk natuurlijk.

   Om terug te komen op jouw “Kan toch niet gebaseerd zijn op waar je het uitgeeft”. Nederland heeft wel het “Woonlandbeginsel” en dat is dus WEL gebaseerd op waar je woont en het uitgeeft. Bij verschillende landen krijg je dus minder AOW. Dat bedoel ik dus ook met dat gevoel dat je dus geen grip hebt op zo’n “omslagstelsel AOW”. Gelukkig nog niet voor Thailand, maar maak ze maar niet wakker.

   • Tambon zegt op

    Beste Pjotter, dat is absoluut niet waar wat je beweert. Je wordt op grond van het woonlandbeginsel NIET gekort (ik herhaal: niet) op je AOW omdat de Wet Woonlandbeginsel ten ene male geen strekking heeft inzake AOW-uitkeringen. Woonlandbeginsel wordt toegepast op uitkeringen vanwege de kinderbijslag en kindgebonden budget, en bij die op grond van WIA en ANW. (In enkele reacties wordt verwezen naar toepassing van het woonlandbeginsel: dit had inderdaad te maken met o.a. Wia en niet met AOW, en werd zelfs de toespassing nietig verklaard.)

   • Erik zegt op

    Pjotter, ik heb in mijn antwoord aan Andrew uitgelegd hoe de AOW-rechten in een buitenland worden beperkt en dat heeft alles te maken met de BEU, de Beperking Export Uitkeringen. Lang niet met ieder land bestaat een BEU-verdrag; wel met Thailand en dus krijg je, bij wonen in Thailand, wel de alleenstaande-uitkering als je daadwerkelijk alleenstaande bent.

    Dat heeft dus niets te maken met het woonlandbeginsel; die geldt (nog) niet voor de AOW.

    Dat de AOW afhankelijk is van de politiek in NL is nu precies een van de redenen dat een vereniging zich hard maakt dat je, bij wonen in een buitenland, wel mag stemmen voor de senaat. Als je gaat stemmen (volgend jaar) let dan goed op welke partijen export van uitkeringen willen beperken.

    • Cornelis zegt op

     We stemmen toch niet voor de Senaat – 1e Kamer – in NL?

     • Erik zegt op

      Cornelis, dat komt er toch echt aan. Je hebt de berichten, ook hier, gemist.

      • Cornelis zegt op

       Momenteel worden de leden van de 1e Kamer toch gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Verandert dat? Dan heb ik inderdaad wat gemist……

       • Erik zegt op

        Cornelis, dat blijft zo maar er komt een kiescollege bij en dat bestaat uit de stemmen uit buitenlanden. Zeg maar een 13e provincie.

 4. Piet zegt op

  Gewoon opsparen voor al volgend jaar of over 2 jaar er meer belasting wordt ingehouden vanwege het nieuwe verdrag.

 5. willem zegt op

  AOW is AOW. Er zijn geen verschillende klasses. Alleen alleenstaand of met relatie zijn mogelijke factoren.

 6. andrew van schaik zegt op

  Voor de AOW komt er 10% op de regulaire verhoging, Ook gaat het tarief 1e schijf IB iets naar beneden.
  Al met al ong.12% Geldt in Nederland en Worldwide. Op de site van NIBUD wordt het pico bello uitgelegd.

  • george zegt op

   Beste andrew van schaik (zonder hoofdletters?)

   10% regulaire verhoging is aangenaam veel.
   Het tarief van schijf 1 daalt met maar liefs 0,14 % volgens rendement.nl en NIBUD.
   Maakt dus een totaal van 10,14%.

   groet George

   • Erik zegt op

    George, pak jouw zakjap er eens bij.

    In Thailand, mijn AOW wordt 10 procent hoger. Het tarief is 9 procent (plus wat achter de komma….) dus mijn extraatje wordt 10 min 0.9 ofwel 9,1 procent netto meer.

    In Nederland betaal ik nu ongeveer 19 procent als AOW-er. Tien procent meer min 19 procent daarvan maakt dat er ongeveer 8,1 procent netto meer overblijft van die tien.

    • andrew van schaik zegt op

     Hoop dat je niet gelijk krijgt Erik.
     Waar we (volgens mij) wel rekening mee moeten houden is de wet BEU. Nederlanders die in Indonesie wonen zijn bijv. daardoor gepakt. Dat gaat geld kosten en vele Nederlanders die nu in Thailand wonen en krap aan de inkomeneisen van hun Visa voldoen zullen terug moeten keren.
     Omdat AOW een sociale uitkering is kan het bedrag daarvan door de wet BEU aangepast worden aan het Thaise levensonderhoud.
     Men zal deze wet ongetwijfeld gaan toetsen aan het nieuwe verdrag.

     • Erik zegt op

      Andrew, is dat wel zo?

      Misschien beter dit vragen aan een expert op sociale verzekering zoals Lammert de Haan maar als ik deze site lees,

      https://www.stimulansz.nl/wonen-thailand-indonesie-en-zuid-afrika-uitkering/

      dan valt de AOW buiten inperking op basis van lokale kosten van levensonderhoud. Al kan ik me voorstellen dat er in NL politieke partijen zijn die dit zouden willen veranderen. Denk maar eens aan de heffingskortingen.

      Je kunt in BEU-landen, zoals Thailand, meer dan de basis-AOW (de 50% uitkering, de samenwoonuitkering) krijgen als je in dat land op basis van een BEU-verdrag controle krijgt op de manier van (samen)wonen. Ook dat doet de SSO in Thailand.

      Hum, de SSO controleert dat… Nou ja, ze kijken of de partner mee komt en een ID heeft. Ze zijn bij mij nooit feitelijk komen controleren of ik alleen woon (met recht op de 70% uitkering) of samenwoon (met destijds recht op partnertoeslag).

      Maar vraag dat eens aan Lammert de Haan, dit is meer zijn vakgebied.

    • Ger-Korat zegt op

     Uiteindelijk zal je totale netto AOW met 10% stijgen, want de heffing voor en na de verhoging is vrijwel gelijk.

 7. Eduard zegt op

  Wil, wat of wie bedoel je met buitenlanders !

 8. Tambon zegt op

  Beste Wil, je stelt jouw vraag verkeerd. Je hebt het over: “buitenlanders die in Thailand wonen”. Ik denk dat mensen uit bv India of Canada geen Nederlandse AOW-uitkering ontvangen. Maar als je bedoelt onder andere Nederlandse gepensioneerden met een AOW wonend in Thailand, dan heb je aan het antwoord van Erik voldoende.

  • Henk zegt op

   O…..Ik had echt begrepen dat de AOW voor alle buitenlanders was. Ik vind het een beetje jammer van de muggenzifterij.

   • Tambon zegt op

    Beste Henk, je begrijpt het inderdaad verkeerd. AOW is er niet voor alle buitenlanders. Wel voor hen die (een aantal jaren) in Nederland hebben gewoond en er per jaar dat zij er woonden 2% van de uitkering opbouwden, Geen muggenzifterij, wel voorkomen van misverstanden. Er wordt al te vaak uit gegaan van eigen wijsheid. Bij voorbeeld als zou een Thaise vrouw AOW ontvangen als haar Nederlandse partner komt te overlijden. Niet dus.

 9. Wil zegt op

  Natuurlijk bedoel ik met buitenlanders de Nederlands gepensioneerden. Excuses voor mijn taalfout

 10. Pjotter zegt op

  Ach, ik had het ook verkeerd gelezen idd. WEL, dus eigenlijk per ongeluk, het goede antwoord gegeven op de bedoelde vraag Wil, ha ha.

  Idd wat Tambon zegt Henk. Heb voor de aardigheid wat namen opgezocht van wat landen. En ook wat Tambon zegt over dat een Thaise vrouw (Nooit in NL gewoond of gewerkt) AOW zou ontvangen als haar Nederlandse partner komt te overlijden. Dat is idd in NL niet zo.

  B.v. in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, krijgen de Thaise dames nadat ze min. 3 jaar getrouwd zijn geweest met een Farang uit die landen, WEL een “Witwenrente”. 70% van het pensioen wat de overleden man had. Ook als de dame nooit in die landen is geweest.

  Duitsland:
  Deutsche Rentenversicherung > Staatsrente

  UK:
  Basic state pension

  Zwitserland:
  AHV – Alters- und Hinterlassenenversicherung

  België:
  rustpensioen

  Frankrijk:
  retraite

  Spanje:
  Seguridad Social

  Italië:
  vecchiaia

  Oostenrijk:
  Pensionsversicherung

  • Erik zegt op

   Pjotter, in ieder geval voor Duitsland geldt dat het huwelijk dan wel moet zijn geregistreerd in de bevolkingsadministratie; in Duitsland heet dat de afdeling Familienstand bij de gemeente waar de echtgenoot(e) ingeschreven is of was. Dat zal in andere landen ook wel zo zijn.

   • Pjotter zegt op

    Klopt Erik. Ach ja, zo heeft elk land wel wat voor- en nadelen.

    Australië heeft ook “een lekkere” qua staatspensioen. Dat krijg je pas als je min. 2 jaar aaneengesloten in Australië woont.

    Dus stel zoals in mijn geval; Ik/de Australiër woont in Thailand nu en heb nog geen AOW/staatspensioen. Dat krijg je dan ook niet op je AOW/staatspensioen leeftijd. Om dat te krijgen, moet je/de Australiër dus eerst weer min. 2 jaar in Australië gaan wonen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website