Lezersvraag: Reis door Zuidoost-Azië, hoe geld mee te nemen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 juni 2014

Beste lezers,

Deze winter ga ik met mijn echtgenote twee maanden naar Thailand, maar ook naar Cambodja en Myanmar. Het is geen georganiseerde reis, behalve tickets naar en van Bangkok hebben we slechts met oud en nieuw een hotel in Thailand geboekt.

Mijn vraag is: in welke vormen kan ik geld meenemen? We hebben uitgerekend dat we waarschijnlijk € 12.500 nodig hebben.

Ik zie graag tips tegemoet.

Bij voorbaat onze hartelijke dank.

Nik

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Reis door Zuidoost-Azië, hoe geld mee te nemen?”

 1. Henk J zegt op

  Voor Thailand geldt dat je gewoon op elke hoek van de straat geld kunt opnemen met een pinpas.
  In Cambodia geldt dit ook voor de grote steden waar je $ op kunt nemen bij de meeste atm’s.
  In Myanmar staan tegenwoordig veel atm’s in yangon.
  Je hebt dus de ruime mogelijkheid op op diverse plaatsen geld op te nemen. Op het blog wordt veel geadviseerd om het geld contant mee te nemen. Echter ik doe dit nooit daar de opname kosten niet opwegen tegen de risico’s. De kosten van opname zijn in Thailand 150 tot 180 bath per 20.000 bath.
  In Cambodia is het 4$.
  Wel omdenken om de pinpas op wereld te zetten.
  Indien je ING hebt dan in een iets duurder pakket aan te bevelen daar je dan alleen opname kosten betaald in het buitenland.
  TMB rekent 150 bath per 20.000 bath. Kasikorn max opname 10.000 bath kost 180 bath.

 2. Erik zegt op

  Plastic geld is nog steeds het veiligst dus neem beiden een pinpas mee die gereed is gemaakt voor betalingen en opnamen buiten NL en EU. Raadpleeg daarvoor jullie bank.

  Bij verlies van een van die kaarten heb je altijd nog een tweede en desnoods stop je een derde in de papieren van een van jullie. Noteer de kaartnummers en telefoonnummers om de kaarten te blokkeren niet in jullie papieren maar in jullie emailaccounts en laat het thuisfront een extra kopie bewaren.

  Dat geldt ook voor reis- en annulerings- en zorgverzekering, paspoortnummers en eventueel rijbewijzen.

  Je kunt een beperkt bedrag cash meenemen om op de luchthavens te wisselen direct na aankomst en daarna pin je in de veilige omgeving van hotel of bank.

  Waar pinpas staat kan ook creditcard staan.

  Kun je in Myanmar pinnen ? Daar moet toch achter te komen zijn ? Die kennis heb ik niet paraat.

  Goeie reis !

 3. Jack G zegt op

  Even een vraagje aan de pinners. Krijg je een nette koers naast de opnamekosten? Of kijken we daar niet naar? En welke Nederlandse bank is de beste pinaanbieder voor Thailand? Wordt het niet tijd dat er een goede vergelijking komt tussen de kosten van pinnen/creditcard en de cashmethode? Dus bv 1000 of 2000 euro wisselen/opnemen en wat levert het op? Of hoeveel raak je kwijt is misschien een betere omschrijving. Voor de aardigheid zetten we dan ook bv het GWK Schiphol er tussen. Want die zijn ook nog steeds open.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   Mijn ervaring hier in Thailand is dat je aan een ATM ongeveer 42 bath per euro krijgt, en als je euro’s omwisselt in bath aan een wisselkantoor ik vorige week 44.65 bath kreeg…

   Op een groot bedrag toch een leuk verschil, en je betaalt naar mijn weten weinig of geen kosten.

   Maar zoals hierboven beschreven, je neemt wel een risico, afwegen dus.

   Mvg.

   Rudy.

  • KaatjeB zegt op

   Bankpassen kun je in NL via de pc instellen op “wereld”. Voor ING geldt dat er bij het uitgebreide pakket (dus bankpas- plus creditcardgebruik) geen opnamekosten zijn verschuldigd bij pinpasgebruik. Voor andere banken moet je dat zelf even opzoeken. Volgens mij zijn bankkoersen universeel en is er dus geen onderscheid qua dagkoers.

   • Jan zegt op

    ING: het uitgebreide pakket zal méér kosten… en dan kan het gebeuren dat er dan wat goedkoper is (geworden) of zelfs “gratis” maar daar is dan wel van tevoren voor betaald. De ING staat niet voor niets niet zo erg goed bekend…

    Bankkoersen universeel? Dat mag je uitleggen.
    In werkelijkheid hanteren banken (in dit geval die in Thailand) de meest uiteenlopende koersen die echter vaak weinig afwijken. Er zijn genoeg plaatsen vooral in de grote steden waar er betere koersen worden gehanteerd (vooral als de coupures wat groter zijn).
    De plaatsen kunnen zijn winkels van goudhandelaren of juweliers, reisbureau’s (b.v. Vasu te Bangkok) en wisselkantoren die niet onderdeel uitmaken van banken.

   • Christina zegt op

    Het op de pc instellen van je bankpas kan alleen als je Internet bankieren doet. Anders even bellen ING heeft nu gratis telefoonnummers voor hulp.

 4. Geert zegt op

  Wat Cambodia betreft kan je je beter voorzien met kleine dollar briefjes. Op de airport heb je reeds een twintigtal dollar nodig om de immigration te kunnen passeren. Om een visum bij entry te bekomen bvb …Voorzie ook een aantal pasfoto’s want daar zijn ze dol op in de airport alsook in de tempels om je dagpas, weekpas aan te schaffen voor onbeperkt bezoek aan de Wats en ruïnes… zoals daar zijn Angkor Wat… In Cambodia zullen ze je op je dollars meestal de plaatselijke munt RIEL terug geven, één dollar is zo’n 4000 Riel. Geef die Riels wel weer uit want eenmaal buiten zijn ze enkel nog goed voor je fotoalbum… Verschiet niet van de oude dollarbiljetten met oude US Presidenten-afbeeldingen waarvan je dacht dat deze niet meer in gebruik waren, daar dan weer wel” In God we trust”… Het nut van kleine dollars is bvb dat je kunt ontbijten voor 3000 Riel met La vache qui rit en een frans brood en verse sterke koffie, ja want Cambodia was ooit Frans, dat zie je nog steeds aan de bergen “Baguettes” langs de kant van de straat…
  Baguette met paté ook eens proeven mét honing… Als je dan betaald met één dollar heb je niet te veel kleine riels over… Bezoek ook de killing fields en de kliniek Pot Pot… Vergeet de Tonlee sap niet als er water in staat…Lees vooraf eerst wat geschiedenis des lands zodat je verstaat waar het om gaat… Cambodia, Pnom Phen, Siem Riep zeker aanraders; huur een tuktuk mét chauffeur per dag en bespreek dat ie je elke dag komt halen en pas stopt als je hem zijn dagloon geeft… In Phom Phen kan je lekker EU eten in Cheap Charlies place op weg van de markt naar de Tonlee Sap… een aanrader voor frieten met mayo…

 5. Jan en Gerard zegt op

  Wow dat is een hoop geld. Dat ga je toch zeker niet contant meenemen ! Je kunt zowel in Thailand als in Cambodja overal heel goed pinnen. In Cambodja in de grotere steden, dorpen !
  In Myanmar komt de ATM ook langzaam in opmars, maar daarover zou ik eerst even informeren. In Rangoon kun je zeker pinnen. Dus reis met een beperkt bedrag aan contanten ! Succes en veel pelzier in deze prachtige landen.

 6. rene.chiangmai zegt op

  In Myanmar waren wel ATM’s, maar mij is het niet gelukt te pinnen (ING- en ASN-pas).
  Telkens de melding “servive out of order” o.i.d.
  Ik zou voor de zekerheid nieuwe, ongevouwen, onbeschadigde Dollars meenemen.

 7. Samee zegt op

  credit card … altijd

 8. George zegt op

  Als je 200 euro per dag kunt uitgeven 12000 gedeeld door 60 overnacht je vast in hotels waar met VISA betaald kan worden en kun je via booking.com etc boeken met VISA. Met die kaart kun jei n Thailand ook in grotere winkels en duurdere restaurants betalen. De koers is goed. Dollars meenemen is handig voor Cambodja zoals boven gemeld.

 9. willem zegt op

  Thailand en Cambodja kan je inderdaad gemakkelijk pinnen, maar ondanks dat de kosten niet te hoog zijn lopen ze toch aardig op omdat je maar 15.000 baht dat is ongeveer 300 euro per keer krijgt. In Myanmar is het een heel ander verhaal wij zijn daar ook geweest geen enkele pinautomaat werkt daar dus moet je voldoende nieuwe Amerikaanse dollar biljetten bij je hebben zonder vouwen of scheuren anders nemen ze ze niet aan om te wissellen. Ik vind echter jullie budget voor dee landen erg hoog of bent u van plan alleen maar 5 sterren hotels aan te doen? Wij reizen al jaren in die streken en nemen altijd casch mee als je een beetje oplet gebeurt je er niets mee en zelfs voor onze laatste reis van 5 1/2mnd waren we niet zo veel kwijt, wij slapen echt niet in vieze hotels en eten er ook goed van, dus ik denk dat je budget aan de hoge kant is.

 10. kuh moo zegt op

  €12.500 in 60 dagen komt neer op €208 per dag.
  ik schat een redelijk/ goed hotel op €50 per nacht dus ben benieuwd wat er met de resterende €158, per dag moet gebeuren. Eten €25 euro per dag.
  ik sluit me aan bij willem , dat dit eerder een budget is voor 4 – 5 maanden en zou eerder €2000 euro meenemen en de rest ter plaatse pinnen.

  ps
  Volgens mij moet je een bedrag hoger dan €2500 in thailand bij binnenkomst aangeven.

  • Christina zegt op

   Het is 10.00,00 per persoon. Let alleen op met uitvoeren van vreemde valuta dat is beperkt verschilt per land.

 11. rene.chiangmai zegt op

  Overigens, als je contant geld meeneemt om daar te wisselen, krijg je voor grote valuta (50 /100 Euro/Dollar) altijd een veel betere koers dan voor kleinere biljetten.
  Raar maar waar. 🙂

  • Christina zegt op

   Staat ook bij de banken aangegeven.

 12. Christina zegt op

  Maak een zak in de binnenkant van je broek voor paspoort creditkaart en telefoon en wat gewoon geld bij de hand. Heb je geld nodig gebruik als excuses ik moet even naar het toilet en tuig je niet op als een kerstboom.

  • rene.chiangmai zegt op

   Ik zou dan eerder zeggen: Een kopie van je paspoort. En je eigenlijke paspoort in de kluis van je hotel.
   (Kopie van pinpas en telefoon werkt waarschijnlijk niet.) 🙂

 13. Jan zegt op

  Nik,

  Het bedrag dat je nodig zal blijken te hebben zal aanzienlijk minder zijn dan je inschat. Ik hield (aan het einde van mijn vacantie) altijd veel geld over (ik schatte ook altijd té hoog in); ik nam meestal traveller’s cheques mee en die kunnen uiteraard ook mee teruggenomen worden (voor de volgende vacantie).

  Ik neem al jaren weer contanten mee i.p.v. cheques en dat is in verband met kosten.

  Een vacantie bestaat uit reizen (dat onderdeel brengt wat risico met zich mee maar je bent samen met je vrouw) maar in het hotel aangeland zijn er mogelijkheden om geld en andere kostbaarheden goed op te bergen. Maak daar gebruik van.

  Ik kan naar keuze een hotel contact of per CC betalen. Dat hangt van de situatie af. Als je veel contanten hebt (aan het begin van de vacantie) kan je contacten uitgeven. Als je grensoverschrijdend gaat en nog weinig “locale” valuta bij je hebt kan je beter per CC betalen.

  Er zijn best wel hotels die liever contanten willen ontvangen dan betaald te worden per CC. Als je dan voldoende korting krijgt is dat meegenomen. Alsdan kan je besluiten contant te betalen en zeker als er nog genoeg van voorhanden is.

  Over pinnen in het verre buitenland is al info verstrekt. Ik kan als ABN AMRO-klant per opname niet meer dan Baht 10.000,- pinnen en dat altijd tegen een koers die niet bepaald voordelig is. Daar komt nog bij dat de Thaise bank ± 150 Baht voor elke transactie wenst te ontvangen en de ABN AMRO schrijft daarnaast ook nog kosten (ik meen Eur 2,25 per transactie). Dat zijn bij elkaar per transactie veel kosten en die wil ik niet betalen.. is gewoon te duur.

  Ik ga zelf drie maanden per jaar op vacantie en neem Eur 5.000,- mee en daar houd ik van over. Meestal betaal ik contant en bij uitzondering per CC. De vluchten in Azie regel ik vanuit Nederland en betaal die ook voorafgaande aan het begin van de vacantie.

  Ik hoop dat je wat hebt aan deze info.

  • berth zegt op

   Ik lees hier dat ing niet goed bekend staat en abn duur is. welke bank wordt er dan aangeraden?

 14. hendrik zegt op

  in thailand kan je met grote biljetten bij super rich wisselkantoor de beste thaise loers krijgen zo rond de 44,50 per euro en geen josten.in bangkok .zie internet en de straten waae zijn er meerdere.kan via tacie .
  Nooit geen moeilijkheden gehad vragen je paspoort en wisselen je geld/euro naar batt.
  hendrik cha-am
  En inderdaad leven hier goedkoop mist je natuurlijk in 5 sterren wil verblijven en ook eten daar.dan word aanzienlijk meer.. Maar dat is voor ieder anders.
  veel plezier en ga genieten.

 15. eddy de cooman zegt op

  Beste Nik,

  zorg er doodgewoon voor dat zowel jij als je partner over een VISA kaart beschikken . Hiermee kan je in Thailand zonder enig probleem aan iedere ATM geld ( Baht ) uit de muur halen . In Cambodia, idem dito, daar kan je gewoon US $ uit de muur halen . In Cambodia betaal je best met US $ … en zorg ervoor dat je kleine coupures hebt want op 100$ kan daar omzeggens geen mens terugbetalen !!!
  Visa is veilig en je hoeft geen duizenden Euros mee te sleuren met alle gevaren van dien .
  Groeten en prettige reis
  Eddy

 16. guy P. zegt op

  Blijkbaar staan er nu inderdaad pin-automaten in Myanmar/Yangon en toen wij vorig jaar vertrokken uit Yangon hebben we inderdaad een exemplaar (out of order) op de luchthaven zien staan. Nergens anders hebben we aanwijzigingen gekregen of gezien dat er spoedig automaten zouden komen. Hoewel Myanmar zeer snel verandert zou ik er toch – zeker in het begin – niet te veel op betrouwen en er toch voor zorgen dat je voldoende cash bijhebt: dollars of EURO-biljetten. Dollars (kleine coupures) zijn makkelijk(er) om hotels te betalen, de Eurobiljetten (grotere coupures) worden probleemloos gewisseld bij de wisselkantoren; gebruik de kyats in restaurants en shops (bvb aan tempels). Wissel nooit teveel ineens; je krijgt een stapel kyats die je niet makkelijk kan wegsteken. je kan het overschot aan kyats op de luchthaven wel terug omwisselen naar dollars of euro, maar de koers is uiteraard niet zo interessant. Euro en dollarbiljetten dienen wel splinternieuw te zijn – niet gekreukt, niet geplooid. Ik bewaarde de biljetten in een plat ijzeren doosje waar kleurpotloden inzaten. Elastiek errond en makkelijk weg te steken zonder gevaar op beschadiging van de biljetten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website