Beste lezers,

Over de Sinsod is al veel digitale inkt gevloeid. Ik wil het nu even niet over deze Thaise traditie hebben en de betekenis ervan. Maar ik zit wel met deze vraag:
“Wat als je de Sinsod écht niet betalen kan?” Géén huwelijk? Einde relatie?

Zijn er mensen die hier iets meer over kunnen vertellen??

Mvg,

Walter

20 reacties op “Lezersvraag: Wat als je echt geen Sinsod (bruidsschat) kan betalen?”

 1. william zegt op

  Nou Walter, ik weet niet hoelang je je aanstaande kent, en/of je al meerdere keren kennis heb mogen maken met de rest van haar familie, daaruit mag ik toch aannemen dat je haar ( je aanstaande ) kan in schatten. Vertel haar gewoon dat je dat geld niet kan missen, en je kan dan met haar afspreken om voor
  de buitenwereld een leuk bedrag te tonen op de bruiloft, met de afspraak na de ceremonie weer retour in je portemonee. Gaat zij of haar familie hier niet mee accoord, stop dan maar met het hele gebeuren, dan was de “liefde” niet bepaald aanwezig, succes

 2. Paul zegt op

  bij zeer vele bruiloften worden “leningen voor 1 dag” aangegaan om de bruidsschat groter te tonen voor de omgeving.
  Zoals ons allee zeer bekend is : perceptie is bij de thai belangrijker dan de realiteit

 3. eugeen zegt op

  Je schrijft: “Dan was de ‘liefde’ niet bepaald aanwezig”.
  De sinsod betaal je toch aan de ouders en niet aan het meisje. Het kan best zijn dat het meisje vindt dar er geen sinsod moet betaald worden, maar de ouders vinden van wel. In het ergste geval stel je het meisje voor de keuze: kiezen voor de man of kiezen voor je familie.

  • BA zegt op

   Bij veel meiden is het zelfs zo dat ze proberen om een zo hoog mogelijke sinsot te krijgen voor de familie, niet alleen omdat het beter is voor de ouders maar ook omdat het er beter uitziet voor zichzelf.

   Verder is het lang niet altijd zo dat het geld dan alleen naar de ouders gaat, maar vaak gaat een deel ook naar de dochter of het word gebruikt om bijvoorbeeld schulden van de dochter af te lossen. Een hoop hebben wel ergens een schuld uit staan, bijvoorbeeld geld geleend voor het bouwen van een huis of studieleningen enz.

   Je kan dus bij het te onderhandelen bedrag ook nog ‘scundaire voorwaarden’ stellen. Zo kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld schoolgeld voor kinderen te betalen als ze die al heeft of om haar schulden te betalen enz. De Thai zijn wat dat betreft erg flexibel.

   En zoals al eerder gemeld. Veel Thai kunnen helemaal geen sinsot betalen dus het word vaak gewoon voor 1 dag geleend.

   • LOUISE zegt op

    Hallo BA,

    Zeker jouw laatste zin: “Veel thaien kunnen geen sinsod betalen…”
    Maar dat wordt niet verwacht van een farang.

    Elke farang is rijk als Croesus.
    En niet willen betalen, jammer, gaat het huwelijk niet door.

    LOUISE

    • Evert zegt op

     Hallo LOUISE,
     Zo als op deze site al meer gezegd wordt dat ze” NIET betalen” en het huwelijk wel doorgaat en stand houd! Ook ik heb een thaise getrouwd en ook duidelijk gesteld geen sinsod en ook geen betaalautomaat voor de familie ben.
     Het is soms beter geen mening te verkondigen als er ook andere meningen verkondigd worden.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Eugeen,
   Bij het kiezen tussen tussen de man,en haar familie,komen de meeste thaivrouwen in een enorm gewetens conflict,en zullen vaak voor de familie kiezen.
   Bij het niet kunnen betalen van een sinsod stelt zich de vraag,of je voor je toekomstige vrouw kunt zorgen.
   In een land waar verder geen sociale zekerheden zijn ,speelt de factor liefde een andere rol,en is zeker niet de einige reden om een farang te trouwen.
   Bovendien wil zij ook niet dat haar ouders het gezicht verliezen in de Thai gemeenschap.

 4. harm zegt op

  In het ergste geval stel je het meisje voor de keuze: kiezen voor de man of kiezen voor je familie.

  Het meisje zal (bijna) altijd kiezen voor de familie, dat is haar sociale basis
  Op die sociale basis kan ze terug vallen mocht er wat gebeuren, haar familie zal haar niet gauw laten vallen.
  Een sociale basis zoals in NL is in Thailand niet aanwezig
  Uiteindelijk moet ze maar afwachten of het allemaal klikt met de falang (ondanks de liefde)

 5. TAK zegt op

  SINSOD is volledig uit de tijd. Vele Thaien doen hier al jaren niet meer aan.
  Het wordt vaak gebruikt als middel om de niet wetende ferang geld uit zn zak te
  kloppen. Gewoon dus niet in trappen. Leuk feestje en een paar moninken uitnodigen.
  Dat is meer dan voldoende. Anders graag of niet.

  groeten,

  TAK

 6. Harry zegt op

  in 1994 eens aanwezig geweest op de bruiloft van mijn NL collega, wij beiden werkend voor de vestiging in Thailand.
  Grote show over de sinsod, die op de planken vloer van hun huis een theedoek werd uitgeteld, met ma, die de boel dichtvouwde, over haar schouder gooide en er mee wegliep. Dochter werd toen al “tegenstribbeldend” maar zeer gelukkig lachend naar de nieuwe “eigenaar” geduwd…
  Groot feest in het dorpje, een prachtige show waar het hele dorp aan meewerkte, tot het eten koken toe.
  Wij collega’s wat gekscherend lachen en grappen over de dure “aankoop”, doch.. dochterlief had binnen een kwartier het hele bedrag in eigen hand, en de volgende dag terug op de bank.
  Anno nu nog steeds zeer gelukkig samen, zij heeft alles ondertussen doorlopen vanaf lagere school tot aan Master in Law, alles naast een full-time baan en gaat zich vestigen als Layer.

  Een andere relatie van mij, ouders ZEER conservatief ( redelijk hoge legerofficier, majoor or kolonel ) : sinsod… is voor de show naar de buren en voor de traditie. Je dacht toch niet , dat mijn dochter te koop was…

  ook i mij verteld, dat de sinsod ook een garantiebedrag is, als het huwelijk mislukt. Een soort vooruitbetaalde alimentatie dus, want dat is in TH beduidend minder geregeld als in NL/B

  Ja, in TH is er geen AOW, ook minder belasting, dus de kinderen zorgen voor hun ouders… Dus ook schoonzoon, die mee betaalt.
  Ja, bij menig platteland gezin telt iedere Baht. En dochter weg betekent minder arbeidskrachten, dus minder gezinsinkomen.

 7. robert vereecke zegt op

  Over Sinsod kan onderhandeld worden.
  In mijn geval heb ik het bedrag tot de helft verminderd.
  Het minste dat je kunt aanbieden zijn de bruiloftskosten. Probeer dan het aantal genodigden te beperken. In mijn geval heb ik dit tot de naaste familie kunnen beperken (circa 25 personen) en waren er tijdens het feest geen alcoholische dranken te bespeuren op iniatief van de ouders. Wij zijn in een restaurant gaan eten en kwam er zeer goedkoop vanaf.

 8. Cees zegt op

  Wij zijn vorig jaar in Thailand getrouwd, sinsod hoefde eigenlijk niet omdat mijn vrouw al ouder is.
  Ik heb het toch gedaan, want ik vond dat dat zo hoorde, werd zeer op prijs gesteld en ook omgeroepen op het dorpje. Het geld werd na de plechtigheid door schoonmoeder in een doek gewikkeld en linea recta naar onze slaapkamer terug gebracht.
  We hebben het dezelfde dag nog naar de bank gebracht en ieder de helft op ieders eigen rekening, ha sip ha sip.

 9. Ronald V. zegt op

  Toen mijn eerste Thaise vriendin voor de eerste keer 3 maanden naar Nederland kwam, heb ik haar meegenomen naar de supermarkt bij ons op het dorp en haar laten betalen om direct kennis te maken met prijzen hier in Nederland. Na een maandje zijn we overgegaan naar de volgende stap, zoals huishuur, wegenbelasting, energiekosten e.d. Uiteindelijk kreeg zij een goed beeld van het bedrag wat er nog overbleef, na alle vaste onkosten en de gebruikelijke boodschappen.
  In die 3 maanden was ook al eens een keer gesproken over onze toekomst en het hoe en wat m.b.t. een sinsod.
  Na die 3 maanden is ze nog een keer terug naar Nederland gekomen, voor 3 maanden. Tijdens dat verblijf is onze liefde alleen maar sterker geworden en hadden we besloten om samen verder te gaan. Terug in Thailand heeft e de familie ingelicht over onze plannen en die stonden er volledig achter, zelfs dat ik geen sinsod kon betalen en ook niet zou meewerken aan een schijn sinsod.
  Wat zij belangrijker vonden, was dat hun dochter dat geld zou gebruiken om een vliegticket te kopen en minimaal 1x per jaar naar huis kwam.
  Nu 4 jaar later zijn we nog steeds heel gelukkig getrouwd en gaat mijn vrouw (samen met mij en onze zoon) minimaal 1x per jaar terug naar Thailand.

  Als ik sommige reacties lees, twijfel ik wel eens of ik wel een Thaise getrouwd heb incl. Thaise schoonfamilie.

  • Rori zegt op

   Beste Ronald
   Ik heb het ongeveer op dezelfde manier aangepakt. Ook zou ik willen toevoegen dat mijn vrouw moest inburgeren. Daar wordt dus ook, als het goed is, aan geld en uitgavenpatroon in Nederland gelet.

   Wij hebben wel al een huis in Thailand op de grond van mijn vrouw gebouwd. Meeste echter nog door schoonvader betaald omdat zijn dochter wel een huis moest hebben welke uitstraling hd.

   Mijn schoonouders hebben eigenlijk geen financiele hulp nodig. Kunnen prima leven van de rubber, varkens, kippen en hun vruchtbomen.

   Mijn schoonzusje is in Thailand getrouwd heeft wel een Sinsod gehad en haar man het huis uit gezet.
   Eh haar huis was ook gebouwd door schoonvaders.

   Ik heb toen mijn vrouw en ik getrouwd zijn mijn schoonouders bijna drie maanden over de vloer gehad. Later in Thailand voor de tempel getrouwd. Heeft alleen iets aan geld voor de monikken en het eten gekost.

   Alles kan op vele manieren gebeuren en net zoals in Nederdland gaat alles net zo ver als jezelf wilt.

 10. Peter zegt op

  Ben getrouwd met een Thaise in Thailand en heb niets betaald.
  Mij werd verteld dat het gezien werd als het kopen/verkopen van de bruid.
  Over het algemeen wordt het bedrag of het gegeven voorwerp na de voltrekking aan het paar terug gegeven

 11. Peter zegt op

  Ben getrouwd met een Thaise in Thailand en heb niets betaald.
  Mij werd verteld dat het gezien werd als het kopen/verkopen van de bruid.
  Over het algemeen wordt het bedrag of het gegeven voorwerp na de voltrekking aan het paar terug gegeven

  Mijn schoonmoeder wilde van de Boeddhistische ceremonie met aansluitend feestje haar feestje maken. Heb mijn vrouw gebeld en gezegd wat haar moeder van plan was ( Kan geen Thais verstaan maar uit wat er gebeurde kon ik een en ander opmaken) en haar gezegd dat wanneer haar moeder er haar feestje van wilde maken dat ik er geen cent aan uit zou geven en dat moeders het zelf kon betalen.

  Moeder heeft haar vriendinnen afgebeld.

 12. lung addie zegt op

  Over al dan niet betalen van een sinsod lopen de meningen hemelsbreed uit elkaar. De ene ziet het als “kopen” van zijn bruid, de andere ziet het als een culurele gewoonte …. enz enz. Ik heb repect voor ieders mening
  In vele gevallen gaat het geld terug naar de gehuwden doch, heb reeds meerdere malen vernomen dat het op een “slimme manier” gaat. Het geld wordt gestort op een bankrekening, op naam van de echtgenote! Dus als nieuw gezin heb je het wel terug maar …. je kan er zelf niet meer aan.

  Kleine anekdotes:
  heb ooit meegemaakt: de sinsod moest dienen als uiterlijke schijn. De Farang, had “monopolie” geld meegenomen, met medeweten van de directe familie, die zelf geen sinsod behoefde maar de schijn hoog wou houden, ( Iedereen zal wel het populaire monopolie spel kennen ) daarvan met pakken briefjes van 10.000 op een grote schaal gelegd bij de huwelijksceremonie. De genodigden, die nog nooit Belgische bankbriefjes gezien hadden, dachten dat het Belgisch geld was. Het commentaar was : hij heeft de Nationale Bank van Belgie naar Thailand gebracht…. iedereen zeer gelukkig, schijn zeer hoog gehouden en aan de storie veel pret achteraf beleefd.

  Een aanstaande bruid vroeg aan haar toekomstige een sinsod voor moeder. Aan hoeveel had je overwogen was zijn vraag…. moeder zal reeds heel blij zijn met 25.000Euro. Ik heb mogen studeren en heb een bachelor degree, heb een goede opvoeding gehad …. dus is de sinsod in verhouding. De Farang kwam met een tegenvoorstel: ik ben ingenieur, jong, vrijgezel, heb een eigen mooi luxueus huis in Belgie, waar jij kan komen wonen, je hoeft niet te werken …. in Belgie gaat het net andersom, daar is het de toekomstige vrouw die aan schoonmoeder sinsod moet betalen, andere cultuur, andere wetten…. mijn moeder en vader hebben heel veel geinvesteerd in mijn toekomst en ik kan je verzekeren dat moeder, wegens de hogere levenstandaart in Belgie reeds tevreden zal zijn met 75.000Euro. Ik geef dus 25.000Euro aan jouw moeder bij de ceremonie in Thailand en jij geeft 75.000Euro aan mijn moeder bij de ceremonie in Belgie. …. Er werd tussen beiden nooit over sinsod meer gesproken .

  Nu wat betreft vraag: het niet kunnen betalen van een sinsod. Hangt ervan af hoeveel er gevraagd wordt. Indien dit om 1000 of 2000 Euro gaat, wat soms reeds realistisch is, dan moet ik twijfelen aan de mogelijkheid van de Farang op een degelijke manier, verder in de toekomst, zijn gezin te kunnen onderhouden. Indien het om bedragen van 5000-10.000Euro of nog meer gaat …. ja , dan zou ik toch al eens nadenken en me afvragen waar het werkelijk om gaat. Indien de relatie hierdoor afgebroken wordt, ja, dan mag je gelukkig zijn want dan was de basis niet wat het verondersteld wordt te moeten zijn.

  LS Lung addie

 13. Bangsha chris zegt op

  Als je het niet kunt betalen gewoon gaan praten, doe dit dan met een tussenpersoon erbij die jij en de
  Schoonouders vertrouwen. Wat ook kan is een i ow you papier opstellen.
  Vergeet niet dat het vaak zo is dat jouw à.s vrouw waarschijnlijk maandelijks geld aan mama of pappa gaf en zal blijven geven.
  Ook hier zat en zit geen moeten in, de Thai krijgen als pensioen 500 bath uitgekeerd. Daarom geven alle of eerder veel kinderen maar wat graag geld aan hun ouders. Zij hebben er namelijk wel voor gezorgd dat ze als kind eten kregen, naar school konden enzovoort. De hoogte van de sinsod is ondergeschikt, maar heeft wel met de eer van de familie te maken. Bij mij heeft niemand erom gevraagd, maar ik ga het dit jaar als verrassing op mijn 2 jarig huwelijksfeest aan mama geven.Papa is al jaren geleden overleden, nee zal ik even niet dankbaar zijn dat mijn vrouw een goede opleiding en loopbaan heeft gehad in Thailand.

 14. Davis zegt op

  Als je de sinsod niet kan betalen, kan het nog alle kanten uit.
  Zoals hierboven meermaals beschreven.

  Vraag me wel af, wanneer je trouwt, je elkaar kent.
  Dan zou je op voorhand toch moeten weten of er ja dan nee geld is voor een sinsod en/of je dat laatste van doen hebt.
  Tenzij je je toekomstige fabeltjes hebt wijs gemaakt over je draagkrachten?

 15. patrick zegt op

  Met wat je schrijft, kan er natuurlijk niet geoordeeld worden over de grootte van de sinsod. Ik ben in januari “voor boedha” gehuwd en de avond voor het huwelijk vroeg mijn vriendin hoeveel ik bij me had. Er was voordien nooit van de sinsod gesproken en bovendien zijn de ouders van mijn vriendin beiden reeds overleden. Ze heeft ook maar 1 zus en daar heeft ze zelden contact mee. Enkel de 2 kinderen moeten dus een zekere toekomst hebben. Ik had 30.000 Baht mee naar Thailand, was er nog maar enkele dagen en we waren onmiddellijk naar haar dorp getrokken zonder eerst in een hotel te verblijven of zo. Dus uiteindelijk diende enkel de ceremonie betaald en bleef er nog zo’n 27.500 Baht over. Dat was dus ruim voldoende om op een schaaltje, samen met de ringen, aan de goegemeente te tonen. De volgende avond had ik de baht al onaangeroerd in mijn portefeuille.
  Maar ik stel me toch ook vragen hoe het met jou verder moet als je nu al de sinsod niet kunt betalen. Volgens mij wordt dat huwelijk een bijna onmogelijke opdracht tenzij de sinsod onredelijk hoog is. Indien te hoog, kun je inderdaad nog onderhandelen en zien waar je komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website