Geen keuze meer voor wel of geen conversie bij ATM Thaise banken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
4 juli 2019

Beste lezers,

Het viel mij de laatste tijd op, dat ik bij geld opnemen bij een ATM (in de regio Lamduan/Surin) niet meer de keuze krijg voor wel/geen conversie. Het is automatisch met conversie, waardoor het opnemen van 10.000 baht opeens € 15 tot € 18 duurder is geworden. Bij mijn Nederlandse bank betaal ik nu enkel nog € 2,25.

Is dit nieuw beleid van de Thaise banken en is dit landelijk (heel Thailand)? Ik heb het zelf geprobeerd bij Bangkok Bank (donkerblauw) , Kasikorn (groen) en Krung Thai (lichtblauw) ATM.

Zijn er meer mensen die dit hebben opgemerkt? De toch al dure Baht wordt zo nog duurder…

Groet,

Dennis

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Geen keuze meer voor wel of geen conversie bij ATM Thaise banken?”

 1. Henri zegt op

  Dennis, als je een Ing rekening hebt kan je tot 500 euro in Thailand pinnen. Scheelt al gauw een aardige duit in de kosten. Je informatie is wat karig omtrent je leefsituatie, kort verblijf Thailand, lang verblijf etc.
  Bij lang verblijf in Thailand, bankrekening openen. Zelf ben ik bij de Bangkok bank. Maak regelmatig via de Ing geld over. Doe dat in euro.s en met als toevoeging kosten begunstigde. Heb bankpasje van de Bkk bank en pin in hun atm gratis. Krijg ook van elke transactie een smsje, zijn kleine kosten aan verbonden.
  Vroeg in de morgen overmaken en de volgende dag in Thailand op je rekening. Succes ermee…

  • Dennis zegt op

   Dank je voor je antwoord.

   Ik heb een rekening bij Bangkok Bank en als de opname van geld met m’n ING pas duur blijven, dan ga ik inderdaad gewoon geld overmaken naar m’n Bangkok Bank-rekening via Transferwise of gewoon ouderwets geld storten. Het gaat mij er eigenlijk om of die automatische conversie een nieuwe truc is van de Thaise banken..

 2. Kees zegt op

  Ik ben net 2 weken terug uit Thailand. Bij de Thanachart bank kreeg ik nog steeds de keuzemogelijkheid van with conversion of without conversion. Verschil van 7 euro op 10.000 baht bij de uiteindelijke afschrijving.

  • Nick zegt op

   Waarbij without de goedkoopste is veronderstel ik?

 3. Cornelis zegt op

  Dat vraagt hij toch niet, naamgenoot. Bovendien heb je bij Transferwise een bankrekening in Thailand nodig en die heeft de vraagsteller kennelijk niet.

 4. Cornelis zegt op

  Ik denk dat je de vraag niet goed gelezen hebt. Het is duidelijk dat de vraagsteller het over het opnemen van baht van een Nederlandse rekening heeft.

  • Jacques zegt op

   Volgens mij heeft de vraagsteller het over het opnemen van Thais geld op een Thaise ATM in Thailand met gebruik van zijn Nederlandse bankpas. Het is inderdaad verschillend dat er nog wel of niet een conversion optie is. Als dit ontbreekt dan zou ik daar niet gaan pinnen als ik u was, tenzij je niet anders kan natuurlijk.
   Wat ik wel regelmatig tegen kom is dat er maar tot een maximum aan Thais geld gepind kan worden bij ATM’s in den lande. In grote steden is dit mij nog niet overkomen. Ik kon dan maar maximaal 10.000 baht per keer pinnen en als excuus werd er aangedragen dat er maar weinig geld in de automaten zat. Iedereen moet en nog iets uit kunnen krijgen zal dan wel de sociale gedachte zijn . Ik denk er het mijne van, want met banken hoeven we geen medelijden te hebben die zorgen wel voor zichzelf.

   • Leo Th. zegt op

    Jij denkt het jouwe ervan Jacques en ik sluit mij bij jouw mening aan. Sommige banken beperken de uitgifte tot 10.000 baht zodat de klant vaker moet pinnen en dat levert de Thaise bank per transactie met een voor hen buitenlandse bankpas 200 tot 220 baht aan pinkosten op, nog afgezien van de extra opbrengst voor de bank wanneer er ook nog eens geen keuze mogelijkheid is om zonder ‘conversion’ te pinnen. Aangezien Dennis ook een rekening bij de Bangkok Bank heeft is het voor hem sowieso voordeliger om via (bijvoorbeeld) Transferwise geld van zijn Nederlandse bank naar de Bangkok Bank over te maken en dat met zijn Thaise bankpas op te nemen. Kost hem dan enkel de geringe transactie kosten van Transferwise maar bespaart hem de eventuele ‘conversion’ kosten van de Thaise bank dan wel de koersopslag van zijn Nederlandse bank en de Thaise pinkosten van 200 – 220 baht alsmede de € 2,25 die zijn Nederlandse bank voor elke pin berekent.

  • Kees zegt op

   Ik denk dat je mijn antwoord niet goed leest. Als ik het over een verschil heb van 7 euro , dan is het duidelijk dat ik het heb over Thaise baht pinnen met een Nederlandse bankpas.
   Of lees ik het nu verkeerd en is je antwoord NIET voor mij bedoeld !!.

 5. Karel zegt op

  Bij o.a. SCB bank nog wel deze keuze

 6. Dennis zegt op

  Bedankt voor alle reacties.

  Hier in Lamduan, waar ik normaal altijd het geld opneem bij de ATM zijn 3 ATM’s; Bangkok Bank, Kasikorn en Krung Thai. Alle 3 bieden géén optie om zonder conversie geld op te nemen, het is gewoon een opname van (bijv.) 10.000 baht en dan krijg je het geld en zie je de volgende dag bij de ING wat het heeft gekost. Lamduan is voor mij het makkelijkst, maar Surin is niet onmogelijk en voor 15€ per keer kan ik wel even iets verder rijden, bijv. naar de PTT die aan de 2077 zit, 7 km voor Surin.

  Als het ook daar zo is, dan neem ik het wel op via mijn Bangkok Bank-rekening, zoals ook gesuggereerd. Ik ontvang mijn salaris op m’n ING rekening, dat kan en wil ik ook niet laten veranderen. NB: Ik ben geen toerist, ik werk in het buitenland in een op/af-ritme. “Af” betekent 21 tot 30 dagen vrij en dan ben ik normaal gesproken in Thailand. Als ik “op” ben (aan ‘t werk), dan is een ING-rekening en creditcard veel praktischer en makkelijker dan een Thaise. Los van het feit of ik Thaise creditcard zou krijgen en al helemaal niet met de bestedingslimiet die in ik in Nederland geniet.

  • Leo Th. zegt op

   Duidelijk Dennis, dacht enkel dat je op het scherm van de betaalautomaat al kan zien hoeveel euro’s je in rekening gebracht worden wanneer je van de optie, of bij jouw 3 automaten de enige mogelijkheid, ‘with conversion’ hanteert. Uiteraard zonder dat er rekening gehouden wordt met de kosten van de ING van € 2,25. Wellicht is het voor jou makkelijk en voordelig om bij Transferwise een ‘borderless account’ aan te maken. Is gratis aan te maken bij Transferwise zonder jaarlijkse kosten en je krijgt dan een debet Mastercard waarmee je bij een Thaise ATM kunt pinnen. Volgens de site van Transferwise zijn er aan het pinnen slechts lage conversie kosten verbonden en geen transactie kosten. De € 2,25 van bijvoorbeeld de ING bespaar je dan maar of er dan ook geen transactie kosten van de Thaise bank (200 – 220 baht) betaald hoeven te worden is mij niet geheel duidelijk. Misschien dat andere lezers van Thailandblog dat weten. Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website