Lezersvraag: Gebruikte auto in Thailand kopen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 juni 2015

Beste lezers,

Ik wil een gebruikte auto kopen in Thailand. Ik woon in Bangkok. Maar de eigenaar van de auto die ik op het oog heb woont in Lopburi. Hoe verloopt deze procedure? Aangezien het om een andere provincie gaat.

Mijn vraag aan jullie is: Wat ontbreekt er aan het onderstaande? Benodigdheden:

 1. Fotokopieen van mijn paspoort en Visa stamps (ik heb een Non-Immigrant “ED”Visa).
 2. A certificate of residence van mijn “Huur” appartement in Bangkok.

Zodra ik de auto koop dan word deze overgeschreven bij de “Department of Land and Transport in Lopburi? Krijg ik hier vervolgens gelijk het blauwe-eigenaars boekje mee geregistreerd op mijn naam en adres in Bangkok?

Of krijg ik een tijdelijke naam-registratie en moet ik vervolgens de auto laten keuren in Bangkok en nieuwe kentekenplaten en nieuw blauw boekje aanvragen?

Graag hulp van een ieder die een soortgelijke procedure heeft doorgaan.

Met vriendelijke groet,

Rick

8 reacties op “Lezersvraag: Gebruikte auto in Thailand kopen”

 1. marc de greve zegt op

  Over een jaar of 5 heb ik ook een 2e handsauto gekocht bij een handelaar in ubon na aankoop vd wagen moet deze geschouwd worden en wordt de auto op jou naam geschreven en de platen worden behouden die op de auto staan altans zo is het gebeurd met mijn aankoop, voor een verzekering moet je maar vragen aan de verkoper voor mijn geval heeft mijn thaise stiefdochter alles geregeld en tot nu toe alles ok.
  grts marc

  • Rick zegt op

   Bedankt voor u reactie.

 2. janbeute zegt op

  Mijn advies als oud auto , truck monteur ,
  Gebruikte auto kopen in Thailand , bezint eer ge begint .
  Ten zij je enige technische kennis van zaken hebt , en dan nog is het uitkijken geblazen .
  Want de Thais zijn meesters in het camoufleren van gebreken , en zeker na een grote schade .
  Het plamuur en de verf zijn gewillig .
  Overigens nog sterkte toegewenst met de aankoop van je occassion .

  Jan Beute .

  • Rick zegt op

   Ik heb behoorlijk veel verstand van het desbetreffende merk auto dat ik wil kopen. De KM-Historie heb ik gecontroleerd. Ik heb de dealer gebeld, en de KM-Historie nagetrokken. Alles blijkt te kloppen. ( Een goed dealer -onderhouden auto dus) Er werd mij wel medegedeeld dat de auto enkele jaren terug een lichte achterschade heeft gehad. Keurig gerepareerd, en aantoonbaar middels alle facturen die de eigenaar keurig heeft bijgehouden.

 3. Gerardus Hartman zegt op

  dacht dat farang geen blauw maar yellow huisboekje bezitten waarin aankoop voertuig moet worden geregistreerd. Beste kan je Department of Land and Transport in Lopburi bezoeken en vragen naar hun regels als je vanuit andere provincie daar auto wilt aankopen omdat procedures kunnen verschillen.
  Uiteraard zal je ook Department of Land and Transport in eigen provincie moeten bezoeken met de
  papieren afgegeven in Lopburi tezamen met officieel bewijs van overdracht en tonen van de auto. Een verklaring door erkende garage dat de auto in orde is, zal helpen. Nooit zomaar een ongekeurde tweedehands auto kopen van een particulier en daarmee naar eigen provincie tuffen want dat is vragen om problemen.

  • hen zegt op

   Gerardus, ik denk dat u een paar dingen doorelkaar haalt. Huisboek (housbook) registreert u uw huisadres en carbook (blauw) registreert u de auto op naam.

 4. Wessel zegt op

  Je moet inderdaad naar Lopburi met copy van passport en workpermit, of, als je die niet hebt, proof of residence. Daar ga je met de huidige eigenaar naar de Transport Department, vult de benodigde ‘forms’ in, en, nadat chassis en engine nummer gechecked zijn, en je de ‘overdracht kosten’ hebt betaald, komt het blauwe registratie boekje gelijk in jou naam – meestal op dezelfde dag geregeld.

  Als je vervolgens graag wilt dat de auto een nieuw nummerbord krijgt voor de provincie waar jij woont, (dat is wel makkelijk, dan hoef je over een jaar niet naar Lopburi om daar je registratie te vernieuwen/verlengen) kun je dat bij de Transport Department van jou provincie aanvragen. De auto zal opnieuwe gechecked worden. Je nieuwe nummerplaten kun je na ongeveer 4 werkdagen ophalen.

  Success!

  Wessel

 5. theoS zegt op

  Ik kocht een 2e hands auto op mijn vrouws naam, hier in Chonburi Provincie. Betaalde de afgedongen prijs en mijn vrouw ging gelijk met de dealer naar het Land Transport Office in Banglamung. Auto werd overgeschreven, niks keuren of wat voor flauwe kul dan ook. Kwam ong. een uurtje later terug en kreeg de sleutels en weg naar huis. Alles gedaan op dezelfde dag. 1 waarschuwing, kijk naar de nr platen, woon je in bijv. Chonburi Province en de platen zijn bijv. Bangkok moet je er op staan dat de evt. verkoper eerst de auto in Chonburi laat registreren daar je belasting betaalt in de provincie waar de auto geregistreerd staat. Dit kost ong. Baht 2000- en wil hij/zij door jou betaald hebben, niet doen! Je woont in , zeg maar, Chonburi en koopt een auto in Chonburi, niet in Bangkok. Anders is als je een auto koopt in Bangkok en je brengt deze naar je huis in Chonburi, dan komen de kosten voor jou rekening natuurlijk. Ben ik ook een keer mee gepakt. Laat je verzekering elk jaar je belasting e.d. betalen, tegen een minimale vergoeding, ben je ook van alle keuringen af. Ik zelf rijd in een ouwe auto, heel oud meer dan 20 jr, en ben nog nooit gekeurd met die ouwe bak, mijn verzekering zorgt overal voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website