Beste lezers,

N.a.v. de plannen van de Amerikaanse ambassade om per 1 januari 2019 te stoppen met het afgeven van inkomensverklaringen (de zgn affidavits), heb ik een interview met de consul generaal van de Amerikaanse ambassade gezien op thaivisa.com (www.thaivisa.com/forum/topic/1074200-interview-with-us-consul-from-bkk-re-visas-in-thailand/).

Het nieuws uit dit interview is dat de consul zegt dat in januari er een nieuwe police order met een beleidswijziging voor de Thaise immigratie, wat het huidige beleid verwoord in police order 777/2551, zal vervangen. De verandering zit hem erin dat er expliciet zal worden genoemd dat alleen inkomsten gestort op een THAISE bankrekening zullen worden geaccepteerd.

Ik ga ervan uit dat de police order niet alleen betrekking zal hebben op expats die geen inkomensverklaring kunnen overleggen, dus ook op NL expats.

Op 7-12-2018 heeft de NL ambassade op hun website ook de FAQ gewijzigd met daarin de volgende tekst:

“Klopt het dat bij sommige immigratiekantoren de visum ondersteuningsbrief niet meer geaccepteerd wordt? De mogelijkheid bestaat dat de Thaise immigratie de regels in de toekomst aanscherpt en de visum ondersteuningsbrief niet meer accepteert als bewijsstuk. De ambassade heeft echter geen invloed op het Thaise immigratiebeleid. Als de Thaise immigratiedienst andere voorwaarden stelt, zoals voldoende banksaldo op een Thaise bankrekening, dan zult u daar aan moeten voldoen. De ambassade geeft de visum ondersteuningsbrief nog steeds af. ”

PS. Hier de tekst uit de huidige police order 777/2551, sectie 2.22 in case of retirement, die waarschijnlijk zal gaan wijzigen:

“The alien: (1) Must have been granted a non-immigrant visa (NON-IM). (2) Must be 50 years of age or over. (3) Must have evidence of having income of no less than Baht 65,000 per month […HIER GEEN MELDING VAN DAT HET OP EEN THAISE BANK GESTORT MOET ZIJN..]; or (4) On the filing date, the applicant must have funds deposited in a bank in Thailand of no less than Baht 800,000 for the past three months. For the first year only, the applicant must have proof of a deposit account in which said amount of funds has been maintained for no less than 60 days prior to the filing date; or (5) Must have an annual earning and funds deposited with a bank totaling no less than Baht 800,000 as of the filing date. (6) An alien who entered the Kingdom before October 21, 1998 and has been consecutively permitted to stay in the Kingdom for retirement shall be subject to the following criteria: (a) Must be 60 years of age or over and have an annual fixed income with funds maintained in a bank account for the past three months of no less than Baht 200,000 or have a monthly income of no less than Baht 20,000. (b) If less than 60 years of age but not less than 55 years of age, must have an annual fixed income with funds maintained in a bank account for the past three months of no less than Baht 500,000 or have a monthly income of no less than Baht 50,000.”

Gaat de visumondersteuningsbrief door de NL ambassade in januari 2019 op de schop? Graag jullie reactie.

18 reacties op “Gaat de visumondersteuningsbrief door de NL ambassade in januari 2019 op de schop?”

 1. ruud zegt op

  Dat er niets staat over storten op een Thaise bank zegt op zich niet zoveel.
  Als u zegt dat u een inkomen hebt van 65.000 Baht, wil de immigratiedienst daar ongetwijfeld bewijs van hebben.
  En wat dat bewijs inhoudt bepalen zij, en kan nog steeds de eis zijn, dat het in Thailand op de bank wordt gestort.

 2. tooske zegt op

  Zolang er niets is verandert, ga ik er persoonlijk van uit dat de visa ondersteuningsbrief van de ambassade voldoende is voor de jaarlijkse verlenging.
  De ambassadeur heeft onlangs aangegeven dat de ambassade doorgaat met de ondersteuningsbrief.
  In maart/april ben ik weer aan de beurt en ga gewoon door met de ondersteuningsbrief, dus geen saldo of overboeking op mijn Thaise bank.
  Mocht tussentijds de Immigratiedienst formeel te kennen geven dat dit niet meer volstaat gaan we over tot plan B.

  • Hugo zegt op

   Probleem Tooske, is dat indien immigratiedienst ondersteuningsbrief niet meer accepteert dit waarschijnlijk per direct effect is en stel dit gebeurt in jouw geval in maart as, dan heb je geen 3 maanden meer om aan plan B te voldoen. Ik moet mijn extension eind februari verlengen dus ik heb geen 3 maanden meer om 800.000 baht in een thaise bankrekening te hebben. Indien tussen nu en eind februari de immigratiedienst geen ondersteuningsbrief meer accepteert of het consulaat deze niet meer afgeeft, dan heb ik een probleem.

 3. Sjaak S zegt op

  Ik wacht ook nog af… als een ondersteuningsbrief of verklaring van je ambassade niet meer voldoende is, maar de centjes die je op je Thaise rekening hebt komen, moet ik mijn geldschieter toch laten weten dat ik voortaan het geld linea directa op mijn Thaise bankrekening moet hebben. Maar voorlopig doe ik niets en zie het komen.

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Je moet eerst naar de reden kijken waarom deze ambassades stoppen met het uitgeven van het Affidavit van inkomen.

  De reden is dat immigratie eist dat het opgegeven inkomen (bedrag en herkomst) eerst gecontroleerd wordt door de ambassade alvorens het Affidavit af te leveren.
  Gezien de betreffende ambassades aan immigratie aangegeven hebben dat ze dit niet kunnen/mogen controleren om o.a.redenen van privacy, heeft immigratie gezegd dat ze deze Affidavits dan niet meer aanvaarden.
  Hierop hebben deze ambassades dan ook besloten geen Affidavits van inkomen meer uit te geven.

  Ambassades die het bewijs van inkomen wel controleren worden normaal nog steeds aanvaard.
  Daar valt o.a. de ondersteuningsbrief van de Nederlandse ambassade onder en ik heb onlangs (begin december) vernomen dat de Belgische ambassade nu ook een bewijs vraagt van inkomen alvorens het Affidavit af te leveren. Dat zou normaal dan ook moeten aanvaard worden.

  In principe zouden er dus geen problemen mogen zijn vanaf 1 januari 2019, maar het kan nu best zijn dat er in de toekomst naast de huidige 3 methoden om de financiële eisen te voldoen er een 4de bijkomt, of dat het inkomen altijd moet bewezen worden door een storting op een Thaise rekening.

  Daar kan momenteel echter niemand een zinnig antwoord op geven want de tekst met aanpassingen is nog niet goedgekeurd en dus ook nog niet verschenen.
  Het heeft dus weinig zin om nu te gaan speculeren hoe het zal zijn. Het zal alleen maar tot meer verwarring leiden .

  De toekomst zal het uitwijzen… nog even geduld dus zou ik zeggen

  • Nicky zegt op

   Wij hebben net een nieuwe jaarverlenging met Belgische Affidavit gekregen zonder problemen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Wat nu gebeurt zegt natuurlijk niks van wat na 1 januari 2019 zal gebeuren.

    Ook de Affidavits van o.a. de ambassades van de VS, UK, Canada, etc.. worden nu nog aanvaard en dit tot 6 maand na uitgifte.
    Maar na 1 januari 2019 geven die dus geen Affidavits meer uit.

    Volgens de info die ik bekomen heb van iemand die naar de Belgische ambassade is geweest (begin december) moet er nu ook een bewijs van inkomen (pensioendienst, aanslag belastingen, etc..) meegeleverd worden.
    Wil dus zeggen dat men ook bij de Belgische ambassade een controle uitvoert en mogelijk zal hierdoor het Affidavit ook na 1 januari 2019 nog aanvaard worden.

    Dat is nu nog niet te bevestigen maar laat het ons hopen.

    Dit vooral dan voor al diegenen die altijd eerlijk hun inkomsten ingevuld hebben op dat Affidavit. Tenslotte zijn zij nu het slachtoffer van al diegene die het in het verleden niet zo nauw namen met hun “verklaring op eer”.

  • stevenl zegt op

   Helemaal mee eens, evenals met je uitleg.

   Posten als die van de TS leiden alleen tot paniek terwijl niemand weet wat er aan de hand is. Voorlopig heeft Thaise immigratie niets veranderd, ze verlangen alleen dat de brief van de ambassade waarin verklaard wordt hoeveel inkomen iemand heeft ook daadwerkelijk wordt gecontroleerd op inkomen. Tot op heden deden genoemde landen dat niet en verklaarden alleen de handtekening op de brief correct.

 5. Lambik zegt op

  800000 moeten op een Thaise bankrekening staan.
  Tot nu toe de 65000 niet, eigenlijk is er geen minimum vastgesteld voor fondsen die naar Thailand moeten overgebracht worden, een beetje eigenaardig.Zie persoonlijk wel een logica in het feit dat nu ook ca.800000 (12×65000)zouden moeten aanwezig zijn in Thailand.
  Indien geen InkomBrief meer nodig, een serieus inkomstverlies voor de Oostenrijkse Consuul-Generaal van Pattaya.

  • Frits zegt op

   Als inderdaad elke maand minsten THB 65K vanuit iemands thuisland naar Thailand moet worden overgemaakt, kun je net zo goed THB 800K op een Thaise bankrekening storten. In dat geval heb je jaarlijks geen zorgen rondom ambassades en hun ondersteuningsbrieven. Mijn vrouw en ik overwegen volgend jaar in Thailand te gaan wonen, en zijn ons aan het oriënteren of we permanent of bv volgens het principe “8/4 maanden” (korter of langer) doen. Ook bezien we nog waar ons gaan vestigen, of we gaan kopen of huren, stad of platteland. Maar één ding is duidelijk: zorg er voor je zaken op orde te hebben zonder al te veel afhankelijkheid van instanties.

 6. johnny zegt op

  Mocht de immigratiedienst de ondersteuningsbrief niet meer accepteren dan stort ik gewoon via mijn nederlandse bank de rabobank op mijn thaise bank
  Ook voor de non immigrant visa o n nederland ikan ik aantonen dat ik maandelijks mijn inkomen op de nederlandse bank heb of krijg en niet op een thaise bank
  dus de logica dat de immigratiedienst de ondersteuningsbrief niet accepteert klopt niet
  Verder wens ik U allen prettige feestdagen

 7. David H. zegt op

  Niet moeilijk om zien waar Thai Immigratie naar toe wil ,800 000 op Thai bank , en die ws. tijdelijke maatregel van maandelijks inkomen van 12 x 65000 bvb in toekomst naar 800 000 op je Thai rekening bij applicatie jaar extensie ….

  Komt er tevens wederom dat ander spook opduiken vanverplichte verzekering voor de ” long stayers ” sommige in de commentaren van bijgaande link wijzen er op dat dit enkel voor de O-A visa is, die op TH. Ambassades aangevraagd dienen , maar ik denk dat dat “wishfull thinking” is , en dit eveneens voor de 1 jaar extensies in Thailandbedoeld is .
  Thailand lijkt begonnen aan en grote schoonmaak van toeristen allerhande

  https://www.thaivisa.com/forum/topic/1074525-move-to-make-health-insurance-mandatory-for-long-stay-visas/

  “The Nation ” beginsel bron :

  http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30360990

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het ziet er inderdaad naar uit dat men eindelijk werk gaat maken van die medische verzekering..
   Eigenlijk is dit ook niet meer dan normaal dan men die eis gaat stellen. Vooral toch bij langblijvers.

   Momenteel spreekt men inderdaad enkel over de Non-immigrant “O-A” visum houders, maar je mag inderdaad verwachten dat het op termijn zich ook wel zal uitbreiden naar alle visums.
   En natuurlijk ook naar de jaarverlengingen en wie weet in de toekomst de 30 of 60 dagen verlengingen.

   Gelukkig voldoet de Expat verzekering, met zijn 12500 Euro, aan de vereisten van 400 000 Baht.
   Deze verzekering moet alvast toch binnen iedereens bereik liggen met een premie van 450 Euro p/p en 1120 Euro per gezin en dit op jaarbasis.
   https://www.assudis.be/nl/expatgen.aspx

   • David H. zegt op

    Inderdaad voldoet de 12500 € aan de 400 000 bht , maar de “outpatient ” ontbreekt ,enkel hospitalisatie is voorzien ( althans denk ik daar ik nergens outpatient terug vind in contract , alhoewel dan nu zo een luttel bedrag is, dat normaal ieder wel uit eigen pocket kan ophoesten dacht ik , och geeft zulke verzekering (AXA..) weer een goede reden om afronden naar 500 € per jaarom dit erbij te nemen .
    Ben zelf maar 2 keer op 10 jaar tijd hier op lokaal Thais dokterbezoek geweest ,en was dan maar enkel voor rijbewijs doc. en de andere keer voor levensbewijs doc.(als test of ook aanvaard door pensioendienst )

 8. Aad van Vliet zegt op

  De soep zal wel niet zo heet worden gegeten als opgediend.
  En dan, gewoon wegblijven, voor mij geen ENKEL probleem. Cambodja en Indonesie wuiven al naar ons en velen zijn ons daarin al voorgegaan.

  • Eddy zegt op

   Of de Filipijnen, daar kun je 3 jaar lang je visa on arrival verlengen zonder het land uit te gaan. Wel 20 orkanen per jaar op de kop toe nemen

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Voor mij ook geen ENKEL probleem dat men vertrekt of weg blijft.
   Stoort me niet, waarom zou het…

   Ik blijf alvast.

  • Cornelis zegt op

   Indonesië is wel het laatste Aziatische land dat ik als eventueel alternatief voor Thailand zou kiezen. Corruptie op alle niveaus, vèrgaande religieuze intolerantie, de allesoverheersende en ‘leidende’ uiterst conservatieve Islam, sharia wetgeving in een deel van het land met de bijbehorende openbare afstraffingen: ik kan nog wel even doorgaan. Alleen op Bali, met de Hindoecultuur, zou het in mijn ogen enigszins uit te houden zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website