Fruitbomen planten in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 maart 2019

Beste lezers,

Een vriend van mij laat een huis bouwen in een klein dorp in de provincie Phayao. Om dat huis ligt een leuk stukje grond. Hij wil dat stukje beplanten met allerlei soorten fruitbomen. Hij noemde mij: kiwi, citroen, sinaasappel, mandarijn, perzik, nectarine….en natuurlijk de bekende lokale fruitbomen zoals mangosteen, lamjai…

Heeft iemand daar ervaring mee? En zo ja, waar zou je die kunnen kopen en graag daarbij wat tips.

Bij voorbaat dank voor de reactie.

Groet,

Adri

8 reacties op “Fruitbomen planten in Thailand?”

 1. tooske zegt op

  Jonge fruitbomen en planten kun je op nagenoeg elke lokale markt kopen, voldoende keuze en aanbod.
  Veelal met foto zodat je ziet wat je koopt, tenminste als er de juiste foto op hangt.
  Planten is geen probleem, houd wel voldoende afstand in verband met de uiteindelijke grootte van de boom of struik. b.v. voor laag stam mango bomen 10 m onderling, dit lijkt veel, maar het is wel makkelijk als je er later tussendoor kunt lopen om te oogsten.
  Laat je wel informeren hoe groot je boom uiteindelijk wordt en welke soorten wel of niet met elkaar kunnen opschieten. Sommige bomen moet je minimaal als paar planten i.v.m. de kruisbestuiving.
  Verder een kwestie van pappen en nat houden en een paar jaar gedult voor je kunt oogsten.

 2. rori zegt op

  Eh ik koop als ik jonge thaise fruitbomen nodig zou hebben deze hier gewoon op het dorp. Zitten hier 4 kwekers voor jonge aanplant.
  Verder kom ik onderweglangs de 11 ook altijd veel verkoopstalletjes tegen.
  Maar wij hebben zelf al de volgende soorten op het familie terrein staan.

  Voor kokospalmen (3 soorten), dadelpalmen, bananen (6 soorten), longon (3 soorten), Durian, Mangosteen, Mango (4 soorten), Papaya, Annanas, Rambutan, Guave, Limoen (2 soorten) en citroen hoef ik maar de achtertuin, de voortuin, of wat lokaties verderop af te gaan.
  Kom je op een dorp overal tegen. Ook in Phayao volgens mij.

  Sinaasappels, mandarijnen, etc hebben wij niet. Perziken zou nog kunnen maar daar houden wij niet van.

  Ook hebben wij in Uttaradit GEEN europese fruitbomen staan. Appels, peren, pruimen. Is het hier te warm voor.
  Ik weet niet of het direct in Phayao waar jij woont kan. Hangt van de hoogte af. Appels, Peren, Kersen, Pruimen etc.
  Deze bomen laten in de winter het blad vallen dus hebben 4 seizoenen nodig. Voor een Thai betekend een boom zonder blad veelal dat hij dood is. Dus word omgekapt en tot brandhout verwerkt. Als hij ueberhaupt al groter dan een meter word.

  Ook is het niet zo eenvoudig als het lijkt om appels, peren etc te kweken. Als je met 1 pit cq zaadje begint ben je 5 jaar verder voordat de boom ueberhaupt vruchten kan gaan dragen.
  Dat is niet het enige probleem. Wat voor veel europeese vruchtbomen belangrijk is dat deze ten eerste ge-ent moeten worden. (betekend een goede loot op de onderstam aanbrengen. Het tweede aspect is dat de bloesem moet worden bestoven met een en door vaak een andere boom. Tenzij je dus meerdere soorten op dezelfde onderstam zet. Dan KAN hij zelfbestuivend worden.
  Anders heb je bestuivers nodig. Vlinders, Bijen of andere insecten.
  Ik weet dat in bepaalde gebieden in Chiang Mai en Chaing Rai en wel appels, peren en pruimen groeien. Maar om daar zelf aan te beginnen?
  Om echt vruchtdragende bomen te krijgen is een lastige. Wat wel een mogelijkheid is om vanuit Nederland ge-ente onderstammen mee te nemen. Deze zijn een 30 cm groot. Ingepakt in natte kranten en plastic overleven ze de reis wel. Of ze door de douane komen is een andere.

  Ik weet in de buurt van Diepenbeek (Hasselt) een bomencentrum waar ze oude rassen kweken en proberen in de markt te houden. Als je interesse hebt kan ik proberen het adres te achterhalen. Het is dacht ik een activiteit van de hogeschool Diepenbeek.

  Verder is er ook genoeg te vinden op internet over opkweken en enten van vruchtbomen en ook welke soorten wel of niet in jouw omgeving zouden kunnen floreren.

 3. Harry Romijn zegt op

  Ooit eens een bakje met bramenplantjes e.d. meegenomen vanaf Zaventem: geen enkel probleem. Wel bakje water helemaal leeg laten lopen want voor vloeistoffen zijn de beveiligers allergisch. Gewoon als handbagage. Overal even uitgelegd en.. iedereen blij.

 4. Daniel zegt op

  Rori of andere lezers,
  Wat zijn de invoer beperkingen in Thailand voor Fruit bomen en planten/struiken ?
  Wil zelf wat spilboomtjes en bessenstruikjes in mijn koffer mee nemen.
  Wat is het risico dat ik loop als ik dit doe ?
  Graag Uw reactie als U bekent bent metdeze materie (invoer voorschriften)
  Alvast bedankt voor de moeite.
  afz Daniel.

  • José zegt op

   http://www.thaiembassy.org/athens/en/travel/17404-Import-and-Export-Restrictions-for-Travelers.html

   Succes

  • rori zegt op

   Neem iedere keer zaaigoed mee zoals bloemen, groente, (vleestomaten, boontjes (fanse en witte), knolselderie. Maar eigenlijk 1 keer iets meegenomen is voldoende om zelf weer zaaigoed te krijgen.
   Echter sluit me aan bij Jose. Zelf echt struiken en dergelijke meenemen is vragen om moeilijkheden.

   Maar alles kan. Ik zou het dan zeker niet als handbaggage meenemen maar in een koffer. (struiken ed zonder aarde maar ingepakt in natte kranten en dan in plastic. Niet te gek veel 1 a 2 struiken. Een koffer vol lijkt mij vragen om problemen.

 5. Sjaak S zegt op

  Ik ben dat ook van plan en een goede vriend van mij heeft al een stuk of 25 bomen en struiken in zijn tuin staan. Maar dan wel fruitsoorten van Thailand. Hier is een website met mooie foto’s en beschrijving van diverse Thaise fruitsoorten… misschien geeft dat enig idee? http://www.bangkok.com/restaurants/thai-fruits.htm

 6. harry zegt op

  allereerst zou ik geen planten of zaad invoeren omdat je daarmee ziekten en plagen kan veroorzaken.
  in de v.s. is het streng verboden om zelfs maar kaas in te voeren!
  kijk eerst eens wat er zoal groeit op je terrein en onderzoek de bodemvruchtbaarheid, en ga dan pas naar een tuincentrum om wat VERSCHILLENDE soorten groot en kleinfruit te bekijken of ze geschikt zijn voor jouw situatie.
  nog beter is om een introductiecursus permacultuur te doen online of eens te kijken op de verschillende thaise facebookgroepen die hier al over zijn.
  zo maar wat doen leid al gauw tot teleurstellingen wat niet nodig is en bovendien zijn exotische beplantingen niet bepaald eenvoudig.
  met een juist beplantingsplan kun je iets bijdragen aan de verduurzaming van de omgeving waar je woont want thailand loopt behoorlijk achter op dit gebied!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website