Lezersvraag: Flink betalen voor een postpakket uit Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 september 2017

Beste lezers,

Mijn vrouw heeft vanuit NL een pakket (550 euro: tegenwaarde 22.000 baht) met kleding/schoenen/tassen naar haar zus verzonden. Haar zus moest op postkantoor komen en er werd haar verteld dat ze 8.800 baht moest betalen. Ik heb die postbeambte aan de lijn gehad en ze repte over 20% en 7%. Ik kwam dan ook niet eens aan de vraag toe waarom deze percentages werden geheven en een snelle berekening (27% over 22.000) komt uit op zo’n 5.500. Dit is een behoorlijke domper op de “feestvreugde”.

We hebben wel eens meer wat verzonden met een waarde van 300 tot 400 euro, maar nooit een probleem gehad. Ook de spullen in het pakket zijn niet echt veel duurder dan in Thailand. Kunt u wat helderheid in deze verschaffen?

NB we moesten op het pakket een waarde invullen (ik heb 480 erop gezet, want ik wist het niet meer precies) en omschrijving van de goederen.

Groet,

Willem


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Flink betalen voor een postpakket uit Nederland?”

 1. Harry Romijn zegt op

  Afhankelijk of een douane-ambtenaar het merkt of niet. Invoerrecht + 7% BTW ( VAT) + standard fee voor een inklaring. In NL ook € 45-50 per zending. Geluk gehad is geen garantie op altijd geluk.
  Of duidelijk aantonen – en naar waarde aangeven – van gebruikte goederen…

 2. tasteorwaste zegt op

  1 op de zoveel pakketten wordt gecontroleerd en afhankelijk van de waarde (door de Thaise douane te bepalen) wordt er invoerrecht en BTW geheven.
  Ik vrees dat als een pakket groot en/of zwaar is, dat dit meer een uitnodiging is voor de douane om het te controleren.
  Misschien helpt een omschrijving als tweedehands goederen voor eigen gebruik.
  27% voor invoerrecht met kosten is feitelijk niet eens hoog. Maar het doet achteraf wel een beetje pijn, toch?

 3. Harry Romijn zegt op

  Ook nog even over de cijfertjes:

  Er wordt altijd, overal over de hele wereld EERST de invoerrechten berekend ( dus 20 % over 22.000 THB) = 26.400 en daarover de 7% BTW. = 28.248. Dus nooit 20 + 7 = 27 % over het netto-bedrag.
  Als daar ook nog eens inklaringskosten komen, is uw bedrag redelijk verklaard.
  Verder: kan zo maar zijn, dat 20.000 THB de waarde is, waarop doorgelaten wordt als onder resp erboven officiële inklaring.

 4. Gerard zegt op

  Ongeveer 30% moet je altijd vanuitgaan in Thailand met het opsturen van goederen uit ‘t buitenland.

 5. Piet zegt op

  Het omgekeerde gebeurt ook hoor: als je vanuit Thailand iets naar Nederland stuurt, kunnen er ook invoerrechten en btw berekend worden over de (geschatte) waarde van de inhoud.

 6. Peter zegt op

  Ik zou al blij zijn als mijn postpakket aankwam.
  2 maanden geleden een doosje op laten sturen uit nederland
  4 zakken engelsche drop en een paar doosjes saridon.
  Het moet nog komen,ik denk dat er een misselijke postbeamte rondloopt.
  Ben wel voorzichtig met opsturen nu.

  • Seb zegt op

   Bekend fenomeen. Ik ben gestopt met het op laten sturen van pakketjes. Meer dan de helft komt niet aan zelfs 4 maal een Raboreader die gewoon wordt onderschept. Pas de vijfde keer ontving ik deze.

 7. Rob E zegt op

  Als je de zending niet verzekerd dan is het altijd wijsheid om een zo laag mogelijk bedrag als waarde op te geven en te vermelden dat het samples of used items zijn. Dan betaal je zo min mogelijk tot geen invoer kosten.

  De invoer kosten worden berekend over de waarde van de goederen plus de verzend kosten en daarna 7 procent btw erover berekend.

  • Stefaan zegt op

   Een té lage waarde, “samples” en “used items” werkt als een alarmbel bij douaniers. Deze zending worden nagenoeg zeker gecontroleerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website