Euro rekening openen bij een Thaise bank?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 januari 2019

Beste lezers,

Vanaf maart ga ik van mijn pensioen genieten in Thailand en daarvoor ben ik nu aan het kijken wat de beste opties zijn. Op dit moment heb al een lopende Thaise bankrekening. Daarnaast ben ik de optie aan het overwegen om een EURO bankrekening erbij te nemen bij een Thaise bank.

Mijn vraag hierover is of iemand hier ervaring mee heeft? Mijn idee hierover is dat ik zelf kan bepalen wanneer de koers gunstig is en dan mijn pensioen kan opnemen.

En mijn vraag aan jullie is, wat voor voor en nadelen ervaren jullie?

Groet,

Raymond

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Euro rekening openen bij een Thaise bank?”

 1. koge zegt op

  Hallo Raymond,

  Ik heb ook een euro rekening bi Kasikorn . Om 2 redenen, ik kan overboeken als de koers gunstig is en spreiding van risico.

  Koge

 2. OMW zegt op

  Een Euro rekening openen is mogelijk. Mijn eigen ervaring is dat, indien je de Euro’s later wil omwisselen, je dit bij de betreffende bank moet doen. Je betaalt dan geen kosten. Als je de Euro’s wilt opnemen om die eventueel elders in te wisselen dan ga je aanzienlijke kosten betalen. Het beste is dan om toch maar bij de bank te wisselen, ondanks een iets lagere koers dan bv bij een wisselkantoor.

 3. Renévan zegt op

  Ik heb bij de Krungsri bank buiten een Thb rekening twee euro (fcd) rekeningen. Op een daarvan komt mijn aow en op de andere mijn pensioen. Voor mijn belasting aangifte neem ik alleen een uitdraai mee van de bank van mijn rekening waarop het pensioen binnen komt. Op het belasting kantoor worden de bedragen van dat jaar bij elkaar opgeteld en wordt een midden koers van het betreffende jaar gebruikt.
  U kan zelf bepalen wanneer u de euro’s overmaakt naar uw Thb rekening, dit tegen de koers van dat moment zonder kosten. Op deze euro rekening krijgt u geen rente.
  Aan het overmaken naar een euro rekening zijn kosten verbonden met een minimum en een maximum. Dit zal per bank niet veel schelen.
  Ook aan vanaf een euro rekening euro’s overboeken zijn kosten verbonden.
  Ik zie geen nadelen aan het hebben van een euro rekening.

 4. tom bang zegt op

  Ik heb een tekening bij transferwise geopend en kan daar verschillende valuta op aanhouden.
  Je stort er met idial je euro’s op en als de koers gunstig is wissel je naar Thai baht.
  Goeie wisselkoers en lage kosten en je maakt de baht gewoon over naar je Thaise bank, geen kosten bij de Thaise bank want ze krijgen gewoon Thaise baht gestort.

 5. Leo Bosch zegt op

  Ik heb geen ervaring met een Eurorekening.
  Maar ook een optie is, om je pensioen op een NL. bankrekening te laten storten en als de koers gunstig is een bedrag via intenet op je Thaise bankrekening over te maken.

 6. JanLao zegt op

  Ik praat over een paar jaar terug. Voordeel: je stort geld in euro naar euro. En kan het omwisselen naar thb als de koers gunstig is. Wil je euro opnemen dan is dat moeilijk. Vaak vooraf aankondigen en 1 % opnamekosten. Dat laatste is dus een nadeel , maar ik ben aan dat je geld stort om in Thailand te gebruiken en dan heb je niets aan euro dus is omwisselen naar thb een logische keuze.op een spaarrekening zetten is geen optie. Rente ongeveer gelijk aan Nederland.
  Ik woon in Laos en maak af en toe gebruik van de schommelende wisselkoersen . Nadeel van Laos is dat ze geen middel koers kennen enkel aan en verkoopkosten

 7. ser kokke zegt op

  Dag Raymond,

  Ik heb een Euro rekening bij de Thailand Bank zonder enig probleem kunnen openen.
  Gewoon met je paspoort.
  Ik heb 1000 Euro ter plekke gestort, via internet. Zodat het ook een echte rekening is.

  Waarom mijn Euro rekening?
  Omdat de koers tussen Euro en Thai Bath erg laag is, kan ik omwisselen als het er beter uitziet.

  Ser.

 8. Lung Lie zegt op

  Een Euro-rekening aanhouden in Thailand kost je elke maand enkele Euro’s (ik dacht 6 of meer). Simpelste weg, en volgens mij, de beste oplossing, wat ik al jaren doe: schrijf je centen over via TransferWise wanneer de koers gunstig is
  .

  • janbeute zegt op

   Beste Lung Lie, een Euro rekening althans bij de Krungsri bank kost je per maand niets, alleen je moet een minimum van 500 euro op je rekening laten staan .

   Jan Beute.

   • Lung Lie zegt op

    Hello Jan,
    Dank je voor de terechte opmerking. Sorry voor mijn onvolledige info… Ik had indertijd (3 jaar geleden) zo’n euro-rekening bij KTB. Ik vond het niet zo bijster interessant en heb die een tijdje niet gebruikt met de gevolgen die ik beschreef.

 9. J.A.Bekkering zegt op

  pensioen storten op Nederlandse bankrekening en naar Thailand overmaken wanneer jij dat wilt.
  Voor retirement visum de ondersteuningsbrief van de ambassade gebruiken.

 10. wil zegt op

  Raymond, wij hebben hier ook een Eurorekening geopend bij de SCB bank, Waar wij regelmatig geld van onze bankrekening in Nederland op storten. En als de koers gunstig is, dan wisselen wij het om in Bath. Is echt een fluitje van een cent.

 11. Gino zegt op

  Beste Raymond,
  Heb ik geen ervaring mee.
  Met een Euro bankrekening ben je uiteindelijk nog steeds gebonden aan de dagkoers van de betrokken bank en heb je ook in Belgie/Nederlands de kosten van +/- 8 a 10 euro/transactie om U geld te transferen naar Thailand daar het een niet SEPA overschrijving is.
  Al geruime tijd werk ik met http://www.transferwise.com.(100% veilig en snelle overdracht)
  Kort samengevat -maak gratis een account aan
  -vraag het bedrag aan dat U wenst over te schrijven
  -maak dit bedrag vanuit Belg/Ned.over naar hun rekening bij de Duitse Handelsbank (is Sepa en
  geen kosten)
  – 1 a 3 dagen later max. staat het op Uw Thaise rekening.
  En het aller belangrijkste hun koers is +/- 0,6 bath/euro hoger dan bij alle banken en bepaal je ook zelf om een overdracht uit bij een gunstig koers.
  Veel succes en geniet vanaf Maart van Uw pensioen.
  Groetjes Gino.

 12. janbeute zegt op

  Beste Raymond, Ik heb al Jaren een euro rekening bij de Krungsri of tewel de bank of Ayuthaya lopen.
  De rekening heet FCD account oftewel Foreign Currency Deposit.
  Dit naar alle tevredenheid.
  Ook bij deze rekening kun je een aparte FCD ATM card aanvragen, hiermee kun je op elk tijdstip Euro omzetten in Bath, echter wel alleen bij de ATMs van de krungsri.
  Ik boek een enkele keer per jaar geld over van mijn bank in Nederland naar deze rekening.
  Als ik weer iets nodig heb en de koers is gunstig dan wissel ik om naar Thaibath.
  Dit geld stort je naar gelang je wens kosteloos op een spaarrekening of deposito of aan ATM gekoppelde rekening.
  Blijft alleen nog de vraag wanneer is de koers weer eens gunstig.
  Ik ervaar alleen maar voordelen, het enigste nadeel is dat het bedrag dat op de rekening staat veelal niet geaccepteerd wordt bij de 800000 eis bij aanvraag voor retirement extension door de immigratie.

  Jan Beute.

  • Lung Lie zegt op

   Beste Jan,
   In feite is het het heel eenvoudig (cfr. o.a visumdossier) wanneer het uiteraard tot je eigen mogelijkheden behoort! Een rekening op je eigen naam met 800.000 THB erop (type Savings Deposit). Blijf er gewoon af (of probeer het 555) en nooit een probleem bij Immigration 🙂

 13. Bas zegt op

  Ik heb bij de Bangkok bank een euro rekening , wil ik euros opnemen , dan betaal ik 2% commissie. Misschien zijn de opname kosten bij een andere bank gunstiger , dat weet ik niet .Vriendelijke groet.

  • Frits zegt op

   Dat betekent dat als je EUR 1000 opneemt er een commissie van EUR 20 betaald wordt, enz.enz.. Dat is dus beduidend duurder dan mijn ING rekent, en nog veel duurder dan als je Transferwise zou gebruiken. Kortom: het aanhouden van een FCD rekening heeft geen enkel nut dan het in TH parkeren van jouw geld. Direct op een TH saving of fixed account plaatsen lever geld op ipv dat er geld wegvloeit.

 14. teun zegt op

  Dit getuigt m.i. van een oerhollandse “kruideniersmentaliteit” . Het kost zo te zien veel tijd en moeite voor heeeel weinig voordeel.
  Gewoon elke maand je pensioen op een TBH rekening laten overboeken: de ene keer een voordeeltje met de koers en de volgende keer een nadeeltje. Per saldo weegt al dat gecontroleer van koersen in de praktijk weinig op, zo niet helemaal niks.

  • Ger-Korat zegt op

   Inderdaad Teun het voor of nadeel van de koerswijzigingen kan niemand voorzien dus het is volkomen verkeerd om daarvoor een Euro-rekening in Thailand aan te houden. Wat sommigen noemen om een gunstiger wisselkoers af te wachten kan ook op de lange termijn negatief uitvallen, op kortrere termijn staat de baht al jaren rond de 37 baht voor een Euro en daar word je ook niet rijk of armer vanals de koers een tiende punt stijgt of daalt, hooguit een paar honderd baht. En dan als je veel geld hebt zullen sommigen argumenteren: nou dan ga niet lopen knoeien met koersschommelingen, want volledig onzeker, maar beleg je of investeer je in iets rendabelers.

 15. Frits zegt op

  Omdat ook wij van plan zijn onze pensioentijd te gaan genieten in Thailand zijn ook wij bezig met ons te vergewissen wat allemaal nodig is als voorbereiding. Zo ook ivm bankzaken. We hebben een rekening lopen bij BKB en SCB. Een FCD (Foreign Curency Account/Euro-rekening) gaan we vooralsnog niet openen. Behalve dat er kosten aan verbonden zijn, zien wij geen meerwaarde. Op de website van BKB is een PDF te downloaden waarop alle kosten staan vermeld.

  Het aanhouden van een FCD bij een bank in TH wordt pas interessant als bv de bank in NL jou als klant niet meer wil hebben. Afgelopen jaar zijn hier op dit blog wel eens meldingen over verschenen. O.a. de ING wil wel eens iemand als klant afschuiven. Heb je een FCD bv bij BKB of SCB dan kan de SVB en jouw pensioenkantoor rechtstreeks op jouw FCD in Euro jouw maandelijkse uitkeringen storten. Voor zover ik heb geïnformeerd op de diverse plaatsen is dit een mogelijkheid nadat je goed afspraken hebt gemaakt met alle partiojen. Zorg dat je regie houdt over en laat je oren niet zo hangen naar al die hotemetoten.

  Zolang de NL banken jouw als klant aanhouden, en niets wijst er op dat dit niet het geval zal zijn, is het geen enkel probleem om als de koers gunstig is Euro’s vanuit NL naar TH over te maken. Dat hoeft helemaal niet elke maand. Er bestaat absoluut niet de noodzaak om jouw hele pensioeninkomen maandelijks naar TH te sturen. De Immigration vraagt daar ook niet om. Die wil enkel zien dat er THB 65K per maand wordt overgemaakt. Of dat jouw hele of halve inkomen is, interesseert hen niet. Nergens staat dat je verplicht bent daar inzage over te geven. Ook als je THB 800K op de bank hebt, zegt dat niets/geeft het geen inzicht over jouw inkomenssituatie in NL.

  Wat de Thaise Fiscus betreft: zij rekenen de Euro’s die je opgeeft om naar THB, en heffen daar vervolgens belasting over. Of die Euro’s op een NL of een TH bank staan, maakt hen niets uit. Desondanks dat ik van plan ben om niet meer dan 8 maanden per jaar in TH te verblijven, maar wel langer dan 185 dagen per jaar, zal ik verre houden van contact met hen. Om in TH te leven, een huishouden te voeren, heb ik helemaal geen THB 65K per maand nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website