Lezersvraag: Wie heeft ervaring met het laten maken een damwand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 november 2015

Beste lezers,

Langs ons huis ligt een afwateringskanaaltje. Door de wisselende waterstanden als gevolg van regen of droogte verdwijnt er steeds meer land in het kanaaltje.

Een betonnen damwand die slechts twee jaar geleden is gemaakt (natuurlijk door een stel amateurs) heeft inmiddels ook het onderspit gedolven. Ik zie binnenkort onze betonnen vloer (intree van ons huis) ook verdwijnen als gevolg van de grondverzakking. Mijn idee is nu om een stalen damwand te laten plaatsen. Ik denk dat de platen minstens 9 meter moeten zijn. 6 meter de grond in. Tegen de overige 3 meter komt dan grond gezien vanaf de zijde van ons huis.

Wij wonen in de provincie Ratchaburi. Als je een naam hebt van een firma dan is die van harte welkom. Mogelijk ook wat de kosten zijn. Wil je uitgebreid ons informeren dan mag je me ook een e-mail sturen naar [email protected]

Iedereen die reageert wil ik vooraf al bedanken.

Groetjes,

Adje

8 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft ervaring met het laten maken een damwand?”

 1. ruud zegt op

  Zou het niet makkelijker zijn de verdwenen grond aan te vullen?
  Eventueel met wat rotsblokken indien beschikbaar?

  • Adje zegt op

   Tja, ik kan elke jaar de grond aanvullen. Rotsblokken heeft denk ik geen zin omdat het water door de rotsblokken stroomt zal de grond daaronder/ daarachter ook wegspoelen. Maar ik ben geen deskundige en wacht verder ideeën af.

 2. Mark zegt op

  Als ik het goed begrijp denk je het ontgrondingsprobleem te kunnen oplossen met “damplanken”.

  Damplank is de correcte naam/zoekterm. In het Engels is dat “sheet pile”. De thaise benaming is mij onbekend.

  Via onderstaande link vind je Thaise ondernemingen die damplanken produceren/verhandelen/ verwerken:

  http://app.tisi.go.th/cgi-bin/syscer/14000com_all.pl?isicsymb=28&isicname=Metal%20products

  Er staat er eentje bij in Ratchaburi: 89 Moo 2, T. Donsai,A. Photharam, Ratchaburi 70120

  Let wel: dit is zwaar industrieel materiaal.
  Het wordt in de bodem gedreven met zwaar heimateriaal. De trillingen die daarbij ontstaan kunnen constructies (o.a. gebouwen) ernstige structurele schade toebrengen. Er bestaan technieken om damplanken trillingsvrij in de grond te drukken, maar die vergen zo zwaar en duur materieel dat dit in particuliere bouw zelden toegepast wordt.

  Meestal moet een damwand (constructie met damplanken) verankerd worden tegen scheeftrekken. Zijwaartse druk veroorzaakt scheefte op een damwand. Om dat tegen te gaan worden grondankers (horizontaal) tot ver in de bodem aan de landzijde van een damwand aangebracht.

  Vraag advies bij een gespecialiseerde firma … en schrik niet van de kostprijs van een constructie die je bovengronds nauwelijks zal kunnen opmerken.

  Heb je al aan beplanting/begroeiïng gedacht om de ontgronding tegen te gaan? Een rij bamboe kan wonderen doen om bodemerosie te stoppen. Een levende natuurlijke waterkering. Het is relatief goedkoop, het oogt fraaier dan een stalen wand en je hoeft geen risicovolle zware heiwerken te laten uitvoeren. Thaise jongens uit de buurt graven, planten, voeren steenslag en grond achter je bamboewand aan …. voor een prikje.
  In Ratchaburi gaat het met quasi zekerheid om zoet water en niet om zout, zodat één bamboesoort, of combinatie van meerdere kan.

 3. Bacchus zegt op

  Zoals Mark hiervoor al heeft opgemerkt, denk ik ook dat de oplossing die je voor ogen hebt, stalen damwanden, wel eens een zeer kostbare zaak zijn. Zoals Mark ook zegt, is het wellicht ook niet verstandig om dicht bij je huis te gaan heien, dit kan een hoop schade veroozaken aan je huis. In Nederland trillen ze die platen ook in, maar dat vereist speciale apparatuur.

  Ik weet niet hoe diep het afwateringskanaal is, maar als dit niet al te diep (1,5 tot 2 meter) is kun je het wellicht af met een hardhouten beschoeiing. Hardhouten palen en planken zijn hier vol op te krijgen en niet al te duur. Goed geimpregneerd, gebeitst of gelakt gaat zo’n constructie jarenlang mee. Indien je handig bent, kun je dit zelf. Zo niet, dan denk ik dat een beetje handige Thaise timmerman dit ook voor je kan doen. Hieronder een link met een handige uitleg hoe dit aan te leggen. Nogmaals, het is niet ingewikkeld. Het vereist wat handigheid, gereedschap en verder noeste arbeid.
  https://gadero.nl/beschoeiing-maken/

  Succes! Ik ben erg nieuwsgierig, dus laat nog eens horen wat de oplossing geworden is en wat de kosten waren. Kunnen anderen wellicht ook hun voordeel mee doen.

 4. leon1 zegt op

  Beste Adje,
  De beste oplossing is inderdaad een damwandprofiel in de grond te trillen, onderzoek eerst de ondergrond hoe
  diep je de platen in de grond moet trillen voor de stevigheid.
  Behandel de platen met een verf tegen roest.
  De kosten zijn, hoeveel platen men nodig heeft en de arbeid en huur machine, minimaal twee offertes laten maken.
  En natuurlijk even informeren bij de overheid of er een vergunning nodig is.
  Succes.
  Leon

 5. Guus zegt op

  Beste Adje, wij hadden in Chaam veel last van bodemerosie. Met name het talud rondom ons hoger gelegen huis had te lijden onder de afwisseling van droogte gevolgd door stortbuien, waardoor de grond wegspoelde. De oplossing hebben wij gevonden in de aanplant van ‘widelia’ . Dit is een laag plantje met gele bloempjes, dat een enorm dicht wortelstelsel ontwikkelt. Er ontstaat een natuurlijk net dat de grond stevig vasthoudt. Je kunt de planten met een bosmaaier kort houden (niet te kort). De plant groeit op vrijwel iedere grondsoort en heeft de neiging tot woekeren (in bepaalde staten van de VS daarom niet toegestaan). In Thailand overal verkrijgbaar. Met een afbeelding van het internet zal bijna iedere plantenhandel je kunnen helpen. Kosten ca. 5 baht per stuk en het werkt fantastisch en is nog mooi ook. Succes!

 6. nico zegt op

  Een bedrijf dat daarin gespecialisseerd;
  Italian-thai Company Limited
  Huai Khwang – Bangkok

  Deze trilen damwandprofiel met een lengte van wel 15 meter moeiteloos de grond in.

  Maar het zal wel de nodige Bathjes kosten.

 7. Aad zegt op

  Damwandplanken slaan is mi technisch de beste oplossing voor jullie probleem maar vraag eerst even de prijs natuurlijk. Verder heb je een grondndezoek nodig om te bepalen hoe diep ze de grond in moeten. Je vermeld 9m/6m maar dat kun je beter formeel laten vaststellen. Overigens heb ik als ondernemer 1x in de geschiedenis van NL damwandplanken zodanig behandeld dat de trillingen van het heien/trillen niet doordringen tot in de fundatie van een gebouw. Dat was voor een kuip van damwandplanken voor de molens van Kinderdijk! Een eenmalig projekt!

  Sterkte!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website