Beste lezers,

Ik kan op internet veel terugvinden over compost maken in Nederland. Er zijn allerlei technieken. Maar in Thailand is het klimaat heel anders. Het kan daar veel heter en droger of natter worden. Dus ik denk dat daar heel andere ‘regels’ zijn.

Toelichting: Ik wil de komende jaren gaan overwinteren in Surin en er is braakliggend land waar ik op kan gaan tuinieren. Onbespoten groente en fruit zou ik wel willen eten in Thailand.

Ik heb dit trouwens in Nederland nooit gedaan, maar ik ben nu gepensioneerd en ga zonder meer overwinteren in Thailand. En daar zoek ik dus naar een nieuwe hobby.

Het lijkt me goed om te beginnen met een composthoop. Maar dan wel op basis van biologisch of minimaal onbespoten materiaal. Ik zou dus graag ervaringen willen hebben over het maken van een composthoop.

En ik zou ook graag willen weten of ik gewoon het veld kan inlopen en dan onbespoten bladeren en zo kan verzamelen. In de openbare ruimte dus. Of in het bos, gewoon van alles plukken en op de composthoop gooien.

Dan heb ik volgend jaar voldoende goed onbespoten basismateriaal om echt met de moestuin te kunnen gaan beginnen.

Alvast bedankt.

Bob

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Heeft er iemand ervaring met het maken van een composthoop in Thailand?”

 1. Paul zegt op

  Wij hadden in Suriname dat qua klimaat overeenkomt met Thailand een boerderij. De mest vermengd met het stro uit de stal gooiden we op een grote hoop en na een aantal maanden was dat veranderd in vette zwarte aarde. Droge bladeren werden ook op een hoop gegooid en vaak verbrand, maar de hopen die niet verbrand werden veranderden vanzelf in een hoop compost. Compost maak je naar mijn mening precies zoals in Nl., alleen gaat het in Thailand vele malen sneller.

  Suc6

 2. Arjen zegt op

  Wij hebben een grote tuin, en ik maak al erg lang compost. Compost maken gaat hier door de wat hogere temperatuur erg snel.

  Echter ik was het dagelijks omscheppen snel zat. Ik heb een roterend compostvat gemaakt, en dat werkt erg goed. Toen ik hem net gemaakt had was er weinig over te vinden, als je nu zoekt lees je er heel veel over. De meeste projecten zijn echter erg klein.

  Dit werkt vooral goed als je het groot doet. Mijn tank heeft een inhoud van 3.500 liter. Als ik hem leeg komt er tussen de 600 en 1.000 kilo compost uit. Ik vul hem tussen twee legingen met ongeveer 2.000 tot 2.500 kilo materiaal. Omdat het een roterend compostvat is mag alles erop, ook gekookte etensresten, vlees, en zelfs dode dieren.

  Het ding is absoluut niet kieskeurig, maar hoeveel verschillende dingen, hoe beter hij werkt. Een paar uur na vullen loopt e temperatuur al op tot zo’n 68 graden celsius.

  Hierbij twee filmpjes van toen hij net klaar was. Er zijn wat verbeteringen aangebracht, onder andere in de lageing, de deur, en de aandrijving.

  https://www.youtube.com/watch?v=HBsYsQ-D77k
  https://www.youtube.com/watch?v=5LIgOI2XWZc&t=4s

  Arjen.

 3. rori zegt op

  Heb in Uttaradit drie soorten van tuin en etens afval en dus ook 3 verschillende hopen.

  1. Etens resten en tuinafval als dode planten (tomaten, bonen, kool, bananen blad en overige bladeren.
  Doordat etensresten veel vocht bevatten gaat het verteren supersnel. Ook laat ik dit nat door de regen. Werk het nooit om. Hoeft bij mij ook niet 100% goed te zijn. Zaken verteren ook wel onder de grond.
  Ik werk de grond om op twee steek diep met Groningse klei spa en Drentse bats. Ja tuingereedschap uit Nederland meegenomen. spa en bats in de koffer. De stelen in de hand als een soort van wandelstok 🙂
  Bij het omspitten twee steek diep gooi ik na de eerste steek meestal vanaf deze hoop onder en de tweede laag grond erover heen. Dan houdt de onderlaag ook het vocht beter vast en blijft de grond los, Zit in Uttaradit op zware rivierklei. Goed voor bildstar en eigenheimers.

  2. Snoeihout en timmerhout. Nogal veel snoeihout. Dit duurt ongeveer twee jaar voordat dit verteerd of door termieten tot stof is verwerkt. Veel van dit word door schoonmoeder gebruikt als ‘kookhout”. Ook worden grotere stukken verkocht voor het maken van houtskool. Losse resten en kleiner zaken gaan via 1 en 3.

  3. Onbenoemd afval meestal dat wat geen geld meer oplevert. Papier, plasticflessen, etc. worden meestal verkocht. maar zaken die overblijven of niet verkoopbaar zijn gaan in een grote put (gegraven gat van 1,5 tot 2 bij 1,5 tot 2 meter en 1.5 tot 2 meter diep) en worden verbrand. Daarna toegedekt met twee a drie steek grond en daarop groeien vruchtbomen als de spreekwoordelijke kool.
  Deze grond is heel erg los en de bomen wortelen meteen diep en bij regen verzameld zich het water hier in de diepte.

 4. maryse zegt op

  Een composthoop (waar dan ook op de wereld) vraagt onderhoud, het mag niet te droog worden, het moet zonodig ongewoeld worden (of van de ene bak naar de ander overhevelt worden) Kortom, lijkt mij niet handig als jij je composthoop in de wintermaanden opbouwt en vervolgens een halfjaar er niet meer bij bent. Toezicht is ook nodig: geen eetresten, botten, visgaten bijvoorbeeld mogen er op gegooid worden.
  Daarnaast allerlei afval zomaar uit de bossen halen lijkt mij ook een twijfelachtig idee. Veel planten/afval zijn giftig of simpelweg niet geschikt om te composteren.

  • rori zegt op

   Oh sorry maar het is in Thailand vaak nat genoeg hoor. soms te nat. Zogenaamde winters kennen we ook niet.
   Ik kom uit een HEEL oud gronings boeren geslacht. De mesthoop (mestbult) lag gewoon buiten achter de boerderij. Er werd het hele jaar door ook gebruikt als afvalhoop. De hele herfst en winter mest op gegooid. Afhankelijk of het op de aardappel of het tarweland ging werd het voor het ploegen over het land verspreid (niet geinjecteerd).

   De mesthoop werd nooit omgewoeld en alles ging erop.Toen waren er geen groenbakken.
   Haal niets uit de bossen maar alles rond het huis.
   Oh er groeien hier mango’s, durian, jackfruit, ananas,rambutan, longong, papaya, mangosteen, dragonfruit, guava, zoete aardappels, witte, rode, chinese kool, paksoi, en aardappels.

   Alle loof en balderen van rondom het huis op 1 hoop. Record is 5 meter rond en 2,5 meter hoog.
   Dat is na het oogsten van de bananen. Zit veel vocht in en het rot als een bezetene.

   Ik vraag me af waarom er geen visgraten, botten en etensresten op een composthoop mogen? Stront is/zijn ook etensresten toch?

 5. Nonkelwin zegt op

  Ik vraag me ook af waarom er geen etensresten op mogen?
  Hier in belgie gaat alles wat verteerbaar is erop. En verteren doet het dan wel, het een wat vlugger dan het ander.
  Heb het alvaak voorgesteld om dit ook in thailand te doen, maar volgens thaise eega te gevaarlijk voor het aantrekken van slakken ea ongedierte.

  • Arjen zegt op

   Volgens mij is de belangrijkste reden hiervoor dat het ratten (en katten en honden) kan aantrekken. Ook toen wij een composthoop hadden waren er weinig dieren op te vinden. Ratten kunnen blijkbaar beter voedsel vinden.

   Een groot probleem met goede compost is dat het de “kokosnootkever” (ik weet de Nederlandse naam niet) aantrekt om haar eieren in te leggen. Dit beest produceert hele grote witte larven, die vervolgens alle wortels in zijn omgeving aanvreet. Als de larven later kever worden, zijn ze in staat kokosnoot bomen te vernietigen. Goede compost moet je dus in goed afgesloten zakken bewaren, en als je het gebruikt, moet je het in dunne lagen gebruiken.

   Arjen.

 6. Arjen zegt op

  Overigens hierbij een artikel over dde kokosnoot kever: http://www.pestnet.org/fact_sheets/coconut_rhinoceros_beetle__oryctes_108.htm

  “Coconut Rhinocerus Beetle” is zijn correcte Engelse naam. Bij dit artikeltje ook een foto van de larve.

  Arjen.

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Hier vind je wat uitleg over wat op de composthoop mag.
  http://natuurlijkemoestuin.be/gratis-artikels/composteren/wat-mag-allemaal-op-de-composthoop/

  Maar lees vooral de VLACO (Vlaamse Compostorganisatie) composteringsbrochure met meer details wat op de composthoop kan en waarom, wat beter niet en waarom en wat er niet op thuishoort en waarom.
  De brochure kan je downloaden via bovenstaand artikel of rechtstreeks via
  https://drive.google.com/file/d/0B3nAJqpi2NvRNXFKZDg1V1V4MVk/view

 8. HansG zegt op

  Vanwege meer kans op ongedierte zou ik er niet met mijn handen in zitten maar b.v. met een riek.

  • rori zegt op

   Nee helemaal niet als er 100 legs inzitten of takap inzit
   Beetje pijnlijk. Gewoon een 4 tands mestvork erin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website