Beste lezers,

Graag hadden wij jullie raad en advies willen weten wat voor ons de beste oplossing zou zijn. Ik ben 44 jaar en heb mijn Thaise vriendin (42) leren kennen in december vorig jaar toen ze op rondreis was in Europa. Ondertussen ben ik in april naar Thailand geweest en is zij momenteel hier op reis bij mij in België.

Niet tegenstaande dat ze een mooie functie geeft hebben we samen beslist dat ze de grote stap zal zetten om verder samen te leven in België.

Na veel zoekwerk en kopzorgen zijn we er niet uit wat we best doen.

 1. trouwen in Thailand – Dan hoeft ze maar 1 maal een permanent visum aanvragen …maar kan lang duren ? Klopt dit?
 2. trouwen in België – Visum nodig om te kunnen trouwen en dan moet ze terug naar Thailand om een aanvraag in te dienen in afwachting van haar permanent visum …duur?

Ze zou ook zo lang mogelijk willen blijven werken gedurende de visum procedures en moet ze minimum 3 maanden vooropzeg doen om een vervanger te zoeken voor haar functie.

Kunnen jullie de voordelen en de nadelen van de beide opties geven aub?

Onze wens is om volgend jaar in april samen te kunnen leven en hier te herstarten. Mochten jullie meer details nodig hebben wil ik deze met plezier geven.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,

Ringo (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Samenleven in België, eerst trouwen in België of toch Thailand?”

 1. eugeen zegt op

  De anbassade zal nagaan of er sprake is van een duurzame relatie. Hoeveel jaar kennen jullie elkaar al? Hoe vaak ben jij naar Thailand geweest om haar en familie te bezoeken? Hoe vaak heeft zij een visum van korte duur gekregen om jou en familie in Belgie te komen bezoeken? Kun je bij dit alles aantonen dat het lang en verschillende keren is, zal alles makkelijker verlopen dan dat je elkaar nog maar een dik half jaar kent.

 2. Luc zegt op

  Ik
  Getrouwd in thailand 10juni 2016
  Visumaanvraag d in september
  Visum in februari 2016
  In gent op 8 mei en dan wachten tot
  15 aug tot f kaart

  Ik denk dat dit het langst was want gent heeft zeer traag systeem

 3. rob zegt op

  eerst en vooral moet je relatie al lang genoeg duren om een visum te krijgen voor huwelijk of samenwonen in Belgie. Dat lijkt me bij jullie nog niet het geval als je elkaar kent van december vorig jaar.
  Wat wij hebben gedaan, nadat we elkaar vier jaar kenden waarbij zij tweemaal in Belgie was met toeristenvisum: een visum aangevraagd voor een samenlevingscontract. Dat kreeg ze twee maanden na de aanvraag. Toen ze een jaar in Belgie was, zijn we dan gehuwd en dat gaat dan zonder enig probleem (alleen haar geboorteattest was ouder dan zes maanden en moesten we in Thaialdn opnieuw laten vertalen en op de Belg ambassade laten legaliseren).

 4. van bouwel guy zegt op

  ik wacht nog op de laatste documenten en trouw dan hier in thailand

  lijkt mij het makkelijktst

  ga naar de site van de belgische ambasade in bangkok ( oficieel huwelijk) dan kan je starten met een aanvraag geen huwelijkbeletsel (nederlands) dan …………….. als je er aan begint alles in orde te maken zie dat uw paspoorten nog lang genoeg geldig zijn (tijdens procedure nieuw paspoort is ook nieuwe documenten )

  grtjs guy

 5. fernand zegt op

  Ringo,

  Je kent het spreekwoord hou het simpel,en hier mag je zeker nog bij voegen makkelijk.
  Als je vriendin nu in Belgie is en kan blijven voor minimum 6 maand,raad ik je aan ,samen naar het gemeentehuis te gaan ,een aankomstverklaring maken, dan een een samenlevingskontrakt te maken en zodoende een verblijfsvergunning aan te vragen.ze krijgt er direkt een voor 3 maand,na 3 maand voor 5jaar.Dat kan perfect,nadeel,ze moet dan wel 6 maand hier blijven,inburgeringscursus volgen en 2 modules nederlands volgen.na die 6 maand krijgt ze een verblijfsvergunning van 5jaar.

  Al de andere wegen die je gaat bewandelen,hoe makkelijk het door sommigen gaat verteld worden,eisen een pak meer papieren,lopingen,hoofdpijn,KOSTEN, en dan blijft steeds de vraag WANNEER krijgt ze visa.Zelfs bij een getrouwd stel komt het voor dat visa meermaals geweigerd word,ik kan het weten!

 6. Rob zegt op

  Ze zal allicht geen visum hebben waarmee ze zes maanden in Belgie kan blijven. Voor een samenlevingscontract moet ze in Belgie verblijven met het specifieke visum dat daarvoor is voorzien ( het is nog een ander visum dan hetgeen vereist is om in Belgie te huwen)
  Bovendien moet ze een aantal documemten voorleggen ( geboorteattest, attest gied gedrag en zeden) die in Thailand op het buitenlands ministerie zijn gewettigd, vertaald zijn door een door de Belgische ambassade erkend vertaalbureau en vervolgens gelegaliseerd door de Belgische ambassade,
  Zonder al die documenten zal je geen samenlebingscontract kunnen sluiten…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website