Lezersvraag: Kan ik eenzijdig scheiden van een Thaise?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 februari 2017

Beste lezers,

Ben een Belg en hier in België getrouwd met een Thaise. Maar tijdens een lange vakantie problemen met haar gekregen en sindsdien meer dan 10 jaar geen enkel contact meer gehad met haar.

Nu mijn vraag: bestaat er zoiets als eenzijdig scheiden? Dus de mogelijkheid om in België te scheiden zonder haar toestemming, omdat het al zo een lange periode is dat wij geen contact meer hebben?

Groet,

Eddy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Kan ik eenzijdig scheiden van een Thaise?”

 1. Eddy zegt op

  Ja, dat kan.

  Je kan een echtscheiding aanvragen op grond van onherstelbare ontwrichting.

  Als reden kan je dan aanvoeren dat je al meer als 10 jaar feitelijk gescheiden leeft. Wordt geaccepteerd als jullie meer als een jaar feitelijk gescheiden leven.

  Je moet langsgaan bij de rechtbank van eerste aanleg van de laatste echtelijke verblijfplaats.

  Let wel op. Indien je door het huwelijks ergens voordelen gehad hebt in die 10 jaar, belastingen/pensioen, kan de overheid dat wel will regulariseren.

  Een andere Eddy

 2. Riet zegt op

  Online voor u volgende info gevonden: “Lukt het niet om in onderlinge toestemming te scheiden, dan is de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk de enige mogelijkheid.

  Een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting kunt u op 2 manieren verkrijgen.
  Bewijs van onherstelbare ontwrichting

  Het huwelijk is onherstelbaar ontwricht wanneer het onmogelijk is om verder samen te leven. U of uw partner kunnen bewijzen leveren op alle wettelijke manieren (brieven, e-mails, foto’s, getuigen,…)

  De echtscheiding wordt onmiddellijk uitgesproken wanneer de rechter aan de hand van het voorgelegde bewijs vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is.
  Feitelijke scheiding

  Het huwelijk is ook onherstelbaar ontwricht als u en uw partner gedurende een bepaalde periode feitelijk gescheiden leefden.

  Dienen u en uw partner een gezamenlijke aanvraag in, dan volstaat het om 6 maanden feitelijk gescheiden te leven. Dienen jullie een aanvraag in vóór de termijn van zes maanden, dan herhalen jullie na een reflectieperiode een tweede maal voor de rechtbank jullie wil tot echtscheiding.

  Dient u een eenzijdige aanvraag in, dan moet u meer dan 1 jaar feitelijk gescheiden leven. Dient u uw aanvraag voor die periode in, dan wordt het huwelijk als onherstelbaar ontwricht beschouwd als u na een reflectieperiode een tweede maal voor de rechtbank verschijnt en u uw wil tot echtscheiding herhaalt.

  Zowel bij een Bewijs van onherstelbare ontwrichting als bij een Feitelijke scheiding moet u langsgaan bij de rechtbank van eerste aanleg van de laatste echtelijke verblijfplaats of van de woonplaats van de verweerder.” https://www.vlaanderen.be/nl/gezin-welzijn-en-gezondheid/samenwonen-huwen-en-scheiden/

  Op basis van deze informatie zou ik zeggen dat het wel kan. U leeft al langer dan 1 jaar feitelijk gescheiden, dus u kan uw aanvraag op basis van ‘onherstelbare ontwrichting’ aanvragen.

  Meer informatie kan u bij een advocaat of justitiehuis bekomen.

  vriendelijke groeten,

  Riet

 3. wibar zegt op

  Hoi Eddy,
  Ik weet de Belgische wettelijke omstandigheden niet precies maar in Nederland bestaat er een reden genoemd duurzame ontwrichting van het huwelijk en dat betekent gewoonweg 2 of 3 jaar geen samenwoning en gezamenlijke huwelijksplezier o.i.d.. Ik neem aan dat je kunt aantonen (met uittreksel van bevolkings- administratie) dat jullie al meer dan die periode niet samen op een adres ingeschreven staan. Je kunt dan vervolgens met een advocaat de eenzijdige scheiding / ontbinding van het huwelijk in zetten.
  Heb dat net in Nederland afgerond (heeft wel een jaar geduurd) maar ben inmiddels officieel gescheiden.
  Mvg.

 4. Maud Lebert zegt op

  Ik weet niet hoe het in Belgie is, vraag een advocaat of het gerecht. Hier in Zwitserland kan men na 2 jaar
  eenziijdig scheiden, als men kan bewijzen in dien tijd geen contact meer te hebben gehad en ook niet te weten waar de echtgenote verblijft.

 5. Jerome zegt op

  Tja zit hier ook in hetzelfde schuitje ? thaise afgestapt bij mij in belgie na 3.1/2 jaar huwelijk . weggegaan op 1-06-2009. sindsdien nog eenmaal van haar gehoord in 2016 ? ikzelf woon nu reeds 7jaar in Thailand.

 6. Ambiorix zegt op

  Eddy

  start met het lezen hier http://www.scheidingsconsulenten.be/ voor wat algemene info. Je kan er zonder verplichting al enkele berekeningen maken omtrent roerend en onroerend.
  Ik ben vorig jaar voor de tweede keer gescheiden van een Belgische, uiteindeling met onderlinge toestemming omdat zij een advocaat nam moest ik ook…maar die werkten eerst op basis van bemiddeling, wat uiteindelijk lukte.
  we waren meer dan 1 jaar uit elkaar en niemand kan de scheiding nog tegen houden als een van de twee het aanvraagt.

 7. Jan zegt op

  Ik denk dat het eenvoudigste is om in Thailand te scheiden en de scheiding in Belgie/ned. in te schrijven. Mijn scheiding was in drie maanden gepiept ondanks het niet meewerken van mijn ex aan e.a. De inschrijving moet gedaan worden bij de gemeente in NL waar het huwelijk gesloten is.

  Vr . Gr Jan.

 8. lung addie zegt op

  Een kort antwoord op deze vraag is reeds : JA, dat kan. MAAR …. er is een MAAR.

  Een goede raad: neem een advocaat. Je hebt dit nodig voor de correcte inleiding van de procedure alsook voor de verdere afhandeling ervan want de procedure is bij de “rechtbank van eerste aanleg”. Afhankelijk van de advocaat kan je rekenen op een kost van ongeveer 1000Euro. ( indien geen verweer)
  De meest eenvoudige procedure is , zoals reeds hoger vermeld, op basis van “onherstelbare ontwrichting” van het huwelijk. Een goede reden daarvoor is: reeds bepaalde tijd niet meer samenwonende zijn, want in Belgie is een voorwaarde van een geldig huwelijk : samenwonen. Indien je niet samenwonend bent wordt je automatisch beschouwd als “feitelijk gescheiden”.
  Deze scheidingsbasis moet echter bewezen worden. Dit kan enkel aan de hand van officiele documenten, uitschrijving op jouw adres, waarvan de wijkagent vaststelling komt maken.
  Nu, in vele gevallen begint hier al het schoentje te wringen want, om bepaalde reden, wordt dit vaak NIET gedaan. Dus officieel woont de dame nog steeds bij jou !!!
  Nu bij de procedure, en dat is dan al wat anders dan cafeepraat verkopen tegenover de rechter, komt de aap uit mauw:
  madam is reeds verschillende jaren vertrokken en elders gaan wonen, doch nooit gemeld op de dienst bevolking…. resultaat:
  in overtreding met de uitschrijfPLICHT, zowel zij als jij.

  Is mevrouw vertrokken naar “onbekende bestemming” dan gaat men in Belgie weinig of geen moeite doen haar op te sporen. Is ze nog steeds in Belgie, op een gekend adres, dan is de rechtbank verplicht haar te melden dat er een procedure tegen haar loopt en haar uit te nodigen gehoord te worden, zich te verdedigen en eventueel eisen te stellen. Komt ze niet opdagen, ja, dan gaat alles door bij “ontstentenis”, volgt er een uitspraak en kan ze,tot een bepaalde beperkte periode, in beroep gaan tegen de uitspraak. De uitspraak van het vonnis blijft dan bij de rechtbank in bewaring.

  In een gerechtelijke procedure zijn twee partijen:
  eiser(es) en verweerder. Hij/zij welke de procedure opstart is meestal de “eiser(es)”.
  Wat kunnen de gevolgen zijn voor, in dit geval de” eiser” ….??? HEEL GROOT!

  Indien eiser werkt op basis van “niet vastgesteld” niet meer samenwonend … waarom niet gemeld en hoelang reeds?
  Meestal is de reden … ja ja , financieel verlies !!!
  Voorbeeld: in geval van stempelen krijgt hij, als de verweerder geen inkomsten had, stempelgeld als gezinshoofd : onterecht
  in geval van ziekte of invaliditeit : idem dito
  in geval van pensioen: gezinspensioen of sterk verminderde belasting op pensioen als ex-ambtenaar
  in geval belastingaangifte: mag een gedeelte van de inkomsten op de partner zetten

  Ja, deze zaken kunnen dan allemaal boven water komen met terugvordering van het onterechte bedrag, door de betreffende diensten, als gevolg.
  Indien verweerder wel gevonden wordt kan zij eisen gaan stellen: onderhoudsgeld namelijk. Dit kan oplopen tot de helft van het pensioen en wordt dan rechtstreeks door de pensioendienst aan haar gestort, dus geen ontkomen aan!!!

  Dus ik zou besluiten:
  denk goed na en bekijk of je zelf met ALLES in orde was of de scheiding zou je heel zuur kunnen opbreken … raadpleeg dus maar best een advocaat.

  • Ambiorix zegt op

   Voor mijn scheiding vorig jaar in België. We stonden ingeschreven op hetzelfde adres in België, maar ik woonde ook al meer dan een jaar in Bangkok. Werden door de rechtbank aanvaard, copies van mijn paspoort( de stempels aankomst , retirement visum enz) en een kopie van het document aan de Immigration geschreven door de eigenaar van het Mansion waar ik verbleef.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website