Een vraag over de AOW bij emigratie naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
24 mei 2022

Beste lezers,

Ik moet over enige tijd beslissen of ik fulltime in Thailand ga wonen, of in Nederland ingeschreven blijf. Er hebben hier al verschillende AOW artikelen voor “gevorderden” gestaan, maar het is mij niet duidelijk hoeveel AOW iemand die in Thailand woont en in Nederland is uitgeschreven netto ontvangt.

Ik weet dat de heffingskorting (gedeeltelijk) vervalt. Klopt het dat er in zo’n situatie maar krap 1.000 Euro netto overblijft?

Groet,

Mike

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.67/5. From 3 votes.
Please wait...

16 reacties op “Een vraag over de AOW bij emigratie naar Thailand”

 1. A J M Wouters zegt op

  Ik woon al 12 jaar in Chiang mai Thailand

  Ik ontvang idere maand A O W het verschilt hoe staat de Bhat 42.000 Thai Baht

  Goetjes Louis

  • Martin Wiertz zegt op

   De premies ziektekosten vervallen, hiermee wordt jouw AOW verhoogd.
   In Thailand moet je dan zelf een verzekering nemen.
   Ik ben zelf 77 jaar en normaal is dan een hele dure verzekering nodig. Maar in mijn geval ga ik er nog op voorruit(AOW en ABP)
   De ziektekosten verzekering die ik je absoluut moet aanraden is WRLife, te boeken via AA Assurance Pattaya, (Benny, spreekt NL)
   Succes er mee.
   Neem ook Visa Of, ipv O-A, spaart rompslomp.

 2. Erik zegt op

  Mike, jouw vraag is kort geleden al eens aan de orde geweest. Zie hier:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/hoeveel-aow-ontvang-je-netto-als-gehuwde-uitgeschreven-in-nl-en-ingeschreven-in-thailand/

  Als aan jouw bruto AOW niets wijzigt neem dan dat bruto en trek er 9,42% loonbelasting vanaf. De heffingskorting vervalt helemaal bij emigratie naar Thailand.

 3. Lammert de Haan zegt op

  Dag Mike,

  Omdat jij een bedrag noemt van “krap € 1.000,–netto” ga ik ervan uit dat jij een AOW-uitkering geniet als alleenstaande van bruto € 1.316,77 per maand (incl. inkomensondersteuning AOW € 26,38).

  Bij wonen in Thailand wordt daar enkel de loonbelasting op ingehouden van 9,42%. Je hebt geen recht meer op heffingskortingen. Jouw netto AOW-uitkering bedraagt alsdan € 1.316,77- € 124,04 is € 1.192,73.

 4. Sake zegt op

  Klopt, AOW veranderd niet, maar heffingskorting vervalt. Inderdaad krap 1.000.

 5. ruud zegt op

  Dat zal er ook van afhangen of u bij vertrek al recht hebt op AOW.
  Als u nog niet AOW gerechtigd bent raakt u nog opbouw AOW kwijt.

  En denk aan de zorgverzekering.

 6. Wil zegt op

  Het enige goede antwoord is van Lammert. Ik krijg als alleenstaande ook dat bedrag netto.

 7. john zegt op

  Mike, open een rekening bij wise met eigen iban nummer (belangrijk) en laat daar je AOW op storten. Zo spaar je de AOW op en laat je het 1 keer, of meer keren, naar Thailand overboeken op je Thaise bank. Scheelt aanmerkelijk in de kosten.

 8. Bart zegt op

  Als Belg heb ik eens een vraagje voor onze Nederlandse buren.

  Ik lees hier regelmatig reacties met betrekking tot AOW.
  Is AOW de enige betaling die jullie ontvangen of hebben jullie ook nog een pensioenbedrag? Ik zie hierboven dat sommigen een krappe 1000 euro betaald krijgen. Als je daarmee maandelijks moet rond komen is dat wel heel weinig blijkt me.

  Alvast dank voor jullie uitleg.

  • Beste Bart, iedere Nederlander krijgt AOW, dat is een soort bestaansminimum. Tijdens je werkzame leven moet je zelf je aanvullende pensioen opbouwen (spaarpotje). Als je in loondienst bent doet de werkgever dat meestal voor je. Als zelfstandige moet je daar zelf voor zorgen. Daarnaast betaal je, nadat je AOW ontvangt, minder belasting. Sommigen hebben dus naast AOW, 1.000 euro ook nog een pensioenuitkering van bijvoorbeeld € 1.000,- Dan heb je netto per maand € 2.000 om van te leven.

   • Rob V. zegt op

    AOW krijg je niet omdat je Nederlander bent, iedereen (ook buitenders) die in Nederland wonen bouwen 2% van een AOW uitkering op. Sommige Nederlanders wonen diverse jaren buiten Nederland en hebben dan geen volledige AOW. Ook zijn er buitenlanders die pas op latere leeftijd woonachtig werden in Nederland en dus ook geen 100% AOW opbouw hebben. Mensen met onvolledige AOW in NL krijgen dan aanvulling vanuit de Bijstand. De Bijstand is het echte bestaansminimum. Dat verklaart ook voor een deel het verhoudingsgewijs hoge aantal buitenlanders in de Bijstand, een groot deel van hen zijn bejaarde gastarbeiders die nooit volledige AOW hebben opgebouwd, die zakken onder het bestaansminimum en krijgen dus aanvulling uit de Bijstand. Maar wie in Thailand gaat wonen krijgt geen aanvulling uit de Bijstand en dan is het met AOW en geen tot nauwelijks pensioen niet echt reëel om in Thailand te leven.

    • Hoi Rob, ja klopt maar ik het even kort gehouden.

  • Erik zegt op

   Bart, de Algemene Ouderdomswet (AOW) is een volksverzekering voor iedereen die er voor verzekerd is. Het is geen pensioen (al noemt men dat wel zo…) maar een nationale oudedagsvoorziening die in beginsel voor alle genieters even hoog is maar wel is gerelateerd is aan het aantal jaren opbouw.

   Verzekerd ben je als je ingezetene van Nederland bent en dat is onafhankelijk van de nationaliteit. Heb je nooit in Nederland gewoond dan krijg je geen recht op AOW al zijn daarop enkele uitzonderingen.

   Het is een basis; de rest bouw je zelf op zoals Peter (redactie) net heeft uitgelegd.

  • Bart zegt op

   Ok, het is nu toch al een beetje duidelijker. Dus buiten de AOW hebben jullie in de meeste gevallen nog een bijkomend pensioenpotje want enkel en alleen men die AOW kom je er niet.

   Ik denk dat er onder de farangs er toch wel heel wat personen zijn die maar net genoeg hebben om hier maandelijks te kunnen overleven. En het leven wordt er niet goedkoper op (ook hier in Thailand niet).

   Alvast bedankt voor jullie uitleg, we hebben weer wat bijgeleerd!

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Bart,

   Leuk dat jij geïnteresseerd bent in hoe in Nederland de oudedagsvoorziening is ingericht. Daarom zal ik jou een korte uitleg geven daaromtrent.

   Het Nederlandse stelsel van oudedagsvoorzieningen bestaat uit 3 pijlers en wel als volgt:
   • 1ste pijler: het wettelijke basispensioen vanuit de staat (AOW en ANW);
   • 2e pijler: pensioenregeling vanuit de werkgever;
   • 3e pijler: vrijwillige en individuele oudedagsvoorzieningen

   De eerste pijler

   Voor de eerste pijler, de Algemene Ouderdoms Wet (AOW) en Algemene Nabestaanden Wet (ANW), geldt dat iedere al dan niet werkende Nederlandse ingezetene of in Nederland werkende werknemer hier rechten voor opbouwt (onafhankelijk van de nationaliteit). Het is een minimaal basisinkomen om te kunnen rondkomen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op in de 50 jaar voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd. Elk jaar komt er 2% bij, zodat na 50 jaar een volledige AOW-recht is opgebouwd.

   Dit potje wordt in beginsel gefinancierd door mensen die werken. Alleen zij betalen hiervoor premie. Deze premie wordt door de overheid/Belastingdienst geïnd. De aldus geïnde premie is echter bij lange na niet voldoende om de uitkeringen te dekken.

   Enkele jaren geleden was de verhouding financiering uit de geïnde premie : financiering uit de algemene middelen al 60 : 40. Dit noemen we de “fiscalisering van de AOW-uitkeringen”.
   Het aandeel van financiering uit de algemene middelen neemt jaarlijks toe zodat ook niet werkenden,, zoals gepensioneerden, d.m.v. het betalen van inkomstenbelasting bijdragen aan hun eigen AOW-uitkering (vestzak – broekzak, oftewel: rondpompen van geld).

   De ANW is een uitkering aan nabestaanden van AOW gerechtigden.

   De tweede pijler

   In de tweede pijler (pensioensparen via en met behulp van de werkgever) hoeft geen loonheffing/inkomstenbelasting over de pensioeninleg te worden betaald. Voordat berekening van de loonheffing plaatsvindt wordt het bruto-inkomen dan ook verminderd met de werkgevers- en werknemersbijdrage. Niet alle werkgevers doen hieraan mee (afhankelijk van de CAO).

   De derde pijler

   In de derde pijler (individueel en vrijwillig sparen via veelal een lijfrente) is de ingelegde premie bij een bank of verzekeraar fiscaal aftrekbaar voor zover er sprake is van een pensioentekort.

 9. Meggy zegt op

  k ben zelf als Nederlands – Indische in 1962 in Nederland gekomen, 8 jaar oud. Ik krijg nu AOW, netto 1244,00 euro’s. Met mijn 30 werkjaren(8 + 5 als meisje/getrouwde vrouw ???), pas de laatste 17 jaren een pensioen zelf opgebouwd. En nu als bijna 68 is het 1244,00 + 180,00(mijn pensioen) + 126,00 van mijn ex-man. Totaal 1550,00 euro’s.
  Succes voor mensen die willen emigreren……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website